Archief 2018-2019

Hieronder vind je alle voorbije activiteiten van het academiejaar.

PRIME-avond

din 02 okt 2018, 17:30
Sterre S9, A3

Nu het academiejaar weer begonnen is, is het ook weer tijd voor PRIME-activiteiten. Zoals gewoonlijk beginnen we met een PRIME-avond. Hierbij kun je onder andere komen kennismaken met PRIME, eens kijken welke activiteiten er dit jaar op het programma staan, en gezelschapsspelletjes spelen. Dit allemaal uiteraard met een drankje. Kom dus gewoon eens langs na je lessen naar S9, auditorium A3!

Inleidende Problem-solvingavond

Problem-solving
maa 08 okt 2018, 17:30
Sterre S9, A3

Het is weer tijd voor de eerste problem-solving avond van het jaar! Deze is vooral gericht naar de eerstejaarsstudenten, maar natuurlijk is iedereen welkom om hen te ondersteunen in hun eerste stappen in de wereld van de problem-solving. In de inleiding zullen we enkele basistechnieken uit de doeken doen die wel eens van pas komen bij het oplossen van een raadseltje.

Schaakavond

din 16 okt 2018, 17:45
Sterre S9, A3

Of een siciliaanse opening nu automatisch bij je opkomt of een patstelling helemaal geen betekenis bij je oproept, tijdens dit schaaktoernooi  kan elke speler op elk niveau naar hartelust spelen.

Spellenavond

Spellenavond
maa 29 okt 2018, 17:30
Sterre S9, A3

Leuke gezelschapsspellen, gemoedelijke sfeer en gratis frisdrank - it's that simple!

Deze spelletjesavond zal een korte inleiding hebben over Vier op een Rij, gevolgd door een klein toernooitje voor zij die willen.

Problem-solvingavond

Problem-solving
din 06 nov 2018, 17:30
Sterre S9, A3

Na de inleidende problem-solvingavond in week 3 is het nu tijd voor het echte 'werk'. We zullen opnieuw problemen uit verschillende deelgebieden van de wiskunde aanpakken. Plezier verzekerd - in tegenstelling tot het vinden van een (elegante) oplossing.

Knutselavond

Workshop
maa 12 nov 2018, 17:30
Sterre S9, A3

Wil je wel eens een paar wiskundige figuren concreet maken? Op deze knutselavond zullen we gezellig aan de slag gaan. Zowel cuboctahedronachtigen als een grote mengerspons staan op het programma. Be there or be square.

PSA special

Problem-solving
maa 19 nov 2018, 17:30
Sterre S9, Konrad Zuse

Problem solving heeft zichzelf opnieuw uitgevonden sinds de opkomst van de computer. Maar om nu zo'n explosie aan rekenkracht echt uit te buiten, volstaan eeuwenoude methodes natuurlijk niet. Naar goede gewoonte krijg je op een PSA special technieken aangeleerd die je op weg helpen om wiskundige problemen van achter je scherm op te lossen. Dit is ook dé perfecte gelegenheid om je voor te bereiden op de COMA.

COMA 2018

COMA
don 29 nov 2018, 18:30
Sterre S5, Grace Hopper

Wiskunde en computers gaan steeds meer hand in hand: niet alleen wordt wiskunde gebruikt om bepaalde algorimes te optimaliseren of te ontwikkelen, maar ook helpt informatica ons om een beter beeld te krijgen van de wiskunde zelf.

In die gedachte organiseert PRIME jaarlijks de Computational Mathematics Olympiade, een wedstrijd waarbij het de bedoeling is om met de computer wiskundige vragen op te lossen.  Hierbij zal inzicht en inspiratie het verschil maken tussen nodeloos wachten op een antwoord en een direct resultaat.

Deelnemen kan individueel of in een team van twee personen, en is volledig gratis. Je kan je inschrijven op deze paginaEr zijn tevens mooie geldprijzen te winnen. De eerdere edities vindt u hier.

Spellenavond

Spellenavond
din 04 dec 2018, 17:30
Sterre S9, A3

Het einde van het jaar nadert, de blok komt in zicht. Om dit alles nog even te vergeten, organiseert PRIME als laatste activiteit dit semester nog een spelletjesavond.

Spelletjesavond

Spellenavond
don 14 feb 2019, 17:30
Sterre S9, A3

Om het nieuwe semester goed in te zetten, organiseert PRIME weer een klassieke spelletjesavond. Neem al je vrienden en vriendinnen mee, en geniet van talrijke gezelschapsspellen. Zoals altijd zullen jullie hierbij voorzien worden van gratis drankjes.

Problem-solvingavond

Problem-solving
din 19 feb 2019, 17:30
Sterre S9, A3

Om onze hersenen weer op gang te brengen buigen we ons een hele avond over wiskundige problemen.  Zeker een goede voorbereiding voor zij die geïnteresseerd zijn om aan de PUMA deel te nemen!

PUMA 2019

PUMA
maa 25 feb 2019, 18:30
Sterre S9, A3

De PUMA (voluit Pure Mathematics olympiade) is een wiskundeolympiade voor universiteitsstudenten. Wie destijds meegedaan heeft aan de VWO en daarbij vele uren plezier beleefde, zal hier ongetwijfeld enige nostalgie kunnen opsnuiven.

De vragen zijn zeer gevarieerd en gaan van mooie, korte oefeningen tot enkele moeilijkere problemen waar je stevig je tanden kan in zetten. Ze zijn toegankelijk voor iedereen met een basiskennis wiskunde. Voor ieder die deelneemt is er een getuigschrift voorzien en voor de winnaar ook een geldelijke prijs. Van de beste deelnemers zullen er enkelen worden uitgenodigd om de eer van UGent te verdedigen op een internationale vervolgcompetitie.

Inschrijven kan hier, en hier vind je de vragen (en antwoorden) van eerdere edities.

PUMA-proclamatie en pizzafestijn

don 14 mar 2019, 12:45
Sterre S9, A3

Naar traditie eren wij pi-dag met een heus pizzafestijn.  Ondertussen zullen ook de winnaars van de PUMA bekendgemaakt worden.  Als je graag pizza wil eten vragen we je om ten laatste tegen maandag je bestelling hier door te geven.

PRIME Quiz XI

Quiz
din 19 mar 2019, 19:00
Sterre S9, A3

We hebben er even op moeten wachten, maar binnen enkele weken kunnen jullie opnieuw je hersenen pijnigen op onze PRIME Quiz. Buig je in ploegen van vier over originele vragen, uitdagende breinbrekers en een praktische puzzelproef; doorzie de rode draden en beleef een avond vol amusement en aha-erlebnissen! De PRIME Quiz is speciaal toegankelijk voor wie er nog nooit een heeft meegemaakt, maar ook de ervarener ploegen kunnen hier hun hart ophalen. Er liggen prijzen klaar voor iedere individuele deelnemer, maar wie best scoorde, kiest eerst!

De elfde PRIME Quiz gaat door op dinsdag 19 maart 2019 op campus de Sterre, gebouw S9, auditorium A3. We verwachten de ploegen van vier personen om 19:00. Deelnameprijs bedraagt €12 per ploeg. Er is plaats voor 50 ploegen.
Inschrijven kan hier.