Archief 2022-2023

Hieronder vind je alle voorbije activiteiten van het academiejaar.

Prime-Avond

Spellenavond
din 04 okt 2022, 17:30
Sterre studentuin S5

Graag willen we jullie van harte verwelkomen op de eerste activiteit van het jaar die traditiegetrouw de Prime-Avond is.

Vanaf 17:30 kan je op de studententuin terecht om spelletjes uit onze omvangrijke spelletjesverzameling te spelen, nieuwe mensen te leren kennen en oude gezichten terug te zien.

Er zijn zelfs gratis pannenkoeken en (zoals bij elke PRIME-activiteit) gratis frisdrank!

Inleidende PSA

Problem-solving
din 11 okt 2022, 17:30
Sterre S9, A3

De eerste problem-solving avond van het jaar! Deze is vooral gericht naar de eerstejaarsstudenten, maar natuurlijk is iedereen welkom. In de inleiding zullen we enkele basistechnieken uit de doeken doen die wel eens van pas komen bij het oplossen van een raadseltje.

Tot dan!

Bruggenbouwavond

Workshop
don 20 okt 2022, 17:30
Sterre S9, A3

Ooit al eens geprobeerd een brug te bouwen met satéstokjes en rekkertjes? Of heb je zin om met papier iets te knutselen?

Kom daarvoor en voor nog veel meer knutselpret naar de Bruggenbouwavond! Tot dan!

Problem Solving Avond

Problem-solving
woe 26 okt 2022, 17:30
Sterre S2, A1

Opgelet! Het lokaal is veranderd naar S2, A1!!

Weer tijd voor een klassieke problem-solving avond!

Vincent Batens geeft eerst een inleiding over functievergelijkingen, die ons zal leiden tot bij oneindigdimensionale vectorruimten, het keuzeaxioma en nog veel meer. Daarna gaan we allemaal aan de slag en proberen we zelf wat functievergelijkingen op te lossen.

Oefeningen

Spooky Spelletjesavond

Spellenavond
maa 31 okt 2022, 17:30
Sterre S9, A3

Deze avond gebruiken we weer de vertrouwde formule: spelletjes spelen, in grote getale, de hele avond lang! Deze keer zelfs in halloween thema!

Tot dan!

De wonderlijke wereld van singulariteiten van oppervlakken

Lezing
maa 07 nov 2022, 17:30
S5, tweede verdieping

Van 17 oktober tot 12 november is de tentoonstelling "Imaginary: pracht en kracht van wiskunde", een interactieve en visuele tentoonstelling over wiskunde.

Op de Imaginary tentoonstelling staan 13 posters over algebraische oppervlakken. Deze zijn de visualisaties van  reële oplossingen van vergelijking in drie variabelen. 

De oppervlakken op de tentoonstelling zijn grotendeels glad en vloeiend. Veel oppervlakken echter ook bijzondere punten, zoals bijvoorbeeld spitse punten ziet. Dat zijn voorbeelden van singularitieiten.

In deze voordracht zal prof. dr. Dirk Siersma een aantal wiskundige facetten van singularitieiten behandelen. Verder zal hij ook ingaan op de geschiedenis en de rol van singulariteiten binnen de wiskunde en zal hij een aantal wereldrecords tonen en bespreken. Daarbij worden vaak ook de complexe getallen toegelaten en zijn algebraïsche, meetkundige en topologische vragen aan de orde.

Ten slotte zal hij ook nog het SURFER programma tonen, waarmee je zelf mooie figuren kunt maken en deze ook kan vervormen!

Vervolgens is er volop gelegenheid om de tentoonstelling te bekijken.

Professor Dr. Dirk Siersma is een professor aan de universiteit van Utrecht. Zijn onderzoek gaat voor het grootste deel over het gedrag en de meetkunde van singulariteiten. Hij was de eerste wetenschappelijke directeur van het "Mathematical Research Institute" in Nederlands en organiseert niet alleen heel wat wetenschappelijke bijeenkomsten over zijn vakgebied, maar ook nu de tentoonstelling "Imaginary: pracht en kracht van wiskunde".

Iedereen is van harte welkom!

Gelieve hier in te schrijven!

Schaakavond

Spellenavond
maa 14 nov 2022, 17:30
Sterre S9, A3

Ben je een ervaren schaker? Of ken je de regels nog maar juist? Iedereen is welkom op de schaakavond! Daag je vrienden uit of speel zelfs mee in het toernooi en speel misschien zelfs tegen een professor of assistent!

We verwachten jullie in A3!

PSA special

Problem-solving
woe 23 nov 2022, 17:30
S9, Konrad Zuse

Zoals elk jaar brengen we ook dit jaar problem solving en de computer samen in de PSA Special! 

Het komt al eens voor dat wiskundige objecten inductief of recursief gedefinieerd worden. Denk hierbij aan bekende rijen (zoals Fibonacci) of speciale manieren om functies te definiëren (zoals een multiplicatieve functie aan de hand van priemmachten) of aan algebraïsche structuren (zoals de natuurlijke getallen zelf). Wanneer we met de computer deze zaken willen verkennen liggen natuurlijk recursieve functies (een functie die zichzelf oproept) voor de hand. Toch is dit vaak geen goed idee...

Waarom dat vaak geen goed idee is, zal Toon Baeyens ons woensdag uitleggen.

Daarna oefenen we nog een beetje voor de COMA!

Tot dan!

COMA

COMA
don 01 dec 2022, 19:00
S5, Grace Hopper

Elk jaar organiseert PRIME enkele eigen wiskundewedstrijden. In het eerste semester is dit de COMA: de Computational Mathematics, die dit jaar aan haar veertiende editie toe is. Op deze competitie krijgen de deelnemers een aantal wiskundige problemen voorgeschoteld, waarbij het de bedoeling is dat zij deze met behulp van wiskunde- of programmeersoftware proberen oplossen.

Deelnemen kan individueel of in een team van twee personen, en is volledig gratis. Er zijn tevens mooie geldprijzen te winnen. De eerdere edities vindt u hier.

Inschrijven kan hier.

Spelletjesavond

Spellenavond
maa 05 dec 2022, 17:30
Sterre S9, A3

Nog een laatste keer goed ontspannen voor we in de examens vliegen? Dit is jullie kans! We verwachten jullie allemaal op de laatste spelletjesavond van het semester! Deze keer in samenwerking met de VVN!