Archief 2011-2012

Hieronder vind je alle voorbije activiteiten van het academiejaar.

Student Kick-off

woe 28 sep 2011, 12:00
Sint-Pietersplein

Op de Student Kick-off zullen studenten weer massaal richting Sint-Pietersplein trekken. Ook PRIME zal aanwezig zijn: samen met VVN, de Vereniging Voor Natuurkunde, verzorgen we een infostand met gemeenschappelijke thema ruimtevaart.

Het is ondertussen vijftig jaar geleden dat Joeri Gagarin naam maakte als eerste mens in de ruimte. Toch is ruimtevaart nog steeds even fascinerend. VVN en PRIME slaan de handen in elkaar om u enkele boeiende kanten van de ruimtevaart te laten zien, bekeken vanuit beide wetenschappen. Kom naar onze infostand en bestudeer de zon door een aangepaste filter, of probeer door storingen heen ruimteboodschappen te ontcijferen.

Inleiding tot PRIME

Problem-solving
maa 03 okt 2011, 17:30
Sterre S9, A3

Op deze inleidende activiteit stelt PRIME zich voor. Onze voorzitter vertelt over wie we zijn en waar we voor staan. Ook komt u te weten welke activiteiten we gepland hebben voor dit semester.

Na de voorstelling van PRIME gaan we problem-solven. We buigen ons samen over leuke en uitdagende wiskundige problemen. Nieuwkomers worden uiteraard met raad en daad bijgestaan. Er worden gratis brownies van Quetzal voorzien.

Iedereen is van harte welkom!

Lezing+spellenavond

Spellenavond
woe 12 okt 2011, 17:30
Sterre S25, Emmy N.
  • We beginnen deze avond met een lezing door Hans Vernaeve over het abstracte bordspel Go. Het is zeker niet erg als je nog nooit van Go gehoord hebt, dit is het ideale moment om er kennis mee te maken.

  • Na de voordracht spelen we spelletjes, met een drankje en gratis brownies van Quetzal. Neem gerust uw eigen favorieten mee!

Problem-Solvingavond­

Problem-solving
din 18 okt 2011, 17:30
Sterre S9, A3

Giles Miclotte leert ons een aantal technieken die handig van pas zullen komen bij het problem-solven. Daarna gaan we deze technieken uiteraard ook toepassen op wiskundige problemen. De problemen zijn van verschillende moeilijkheidsgraden, voor ieder wat wils dus.

PRIME Quiz

Quiz
woe 26 okt 2011, 19:30
Sterre S9, A3

Al jaren onze grootste niet-wiskundige activiteit, die openstaat voor iedereen. In ploegen van vier buigen we ons over originele vragen, uitdagende breinbrekers en een kleine praktische puzzelproef. Vind de rode draden en beleef een avond vol amusement en A-ha-erlebnissen! Speciaal toegankelijk voor wie nog nooit een quiz heeft meegemaakt, maar hopelijk kunnen de ervarener ploegen hier ook hun hart ophalen. We voorzien voor iedere individuele deelnemer een mooie prijs: wie best scoorde kiest eerst! De laatste vraag zal nog voor middernacht gesteld worden, we voorzien het einde van de quiz rond middernacht.

Inschrijven kan vanaf 1 oktober op deze website. Inschrijvingsgeld per ploeg van 4 is € 12. Drank is op de quiz verkrijgbaar aan € 1.

Problem-Solvingavond

Problem-solving
don 03 nov 2011, 17:30
Sterre S9, A3

Magische vierkanten heten niet voor niets magisch: al eeuwenlang zijn mensen geïntrigeerd door de structuur die achter zo'n vierkanten zit. Op deze tweede problem-solvingavond zal Lander Bodyn ons wegwijs maken in de wiskunde achter de magie.

Na de babbel van Lander gaan we over tot de praktijk. We proberen enkele wiskundige probleempjes op te lossen, al dan niet met behulp van magische vierkanten.

Lezing: De paradox van Banach en Tarski

Lezing
din 08 nov 2011, 19:00
S25, Emmy Noether

Zoals elk jaar organiseert PRIME ook dit jaar een lezing. We hebben Stefaan Vaes uitgenodigd om te vertellen over de paradox van Banach en Tarski.

De paradox van Banach en Tarski: twee blokken goud maken uit één enkele. Het is mogelijk om een massieve goudbol met 10 cm diameter in vijf stukken te verdelen en deze vijf stukken te verschuiven en te draaien om zo twee massieve goudbollen met 10 cm diameter te bekomen. Dit klinkt absurd en is ook niet praktisch haalbaar.

Het is wel echt mogelijk in de wiskundige betekenis van het woord, waarbij je een bol in vijf deelverzamelingen verdeelt. Stefaan Vaes zal een bewijs van deze verrassende eigenschap schetsen en hierbij het verband uitleggen met de analyse op oneindige groepen en een eigenschap genaamd 'amenability'.

Problem-Solvingavond

Problem-solving
don 17 nov 2011, 19:00
Sterre S9, A3

Categorietheorie: sommigen noemen het de unificatie van de wiskunde, anderen houden het bij abstracte nonsens. Zeker is dat deze studie van objecten en pijlen je een heel ander beeld geeft van wiskundige structuren. Op deze problem-solvingavond vertelt Jens Hemelaer over wat zo'n categorie juist is, en hoe je (bijvoorbeeld) bewijst dat $a + b = b + a$.

Daarna buigen we ons in groep over allerlei wiskundige probleempjes. Wie weet halen we inspiratie uit de wereld van de categorieën?

COMA 2011

COMA
don 24 nov 2011, 19:00
Sterre S9, Turing

De vierde editie van de COMA. Op deze competitie krijgen de deelnemers een aantal wiskundige informaticaproblemen voorgeschoteld, waarbij het de bedoeling is dat zij deze met behulp van wiskunde- of programmeersoftware oplossen. De eerdere edities vindt u hier.

Problem-solvingavond

Problem-solving
woe 30 nov 2011, 17:30
Sterre S9, A3

Ben je ooit al eens achtervolgd door een eng beest? Of heb je de breinbreker van mei opgelost? Dan vroeg je je misschien af of je de baan van je achtervolger kan bepalen. Ga jij naar links, dan zal ook het beest naar links gaan. Ga jij naar rechts, dan buigt ook het beest rechtsaf.

Lander vertelt aan het begin van onze problem-solvingavond over hoe we de exacte baan van zo'n beest kunnen achterhalen met zogenaamde volglijnen. Daarna nemen we zelf het krijtje op om enkele wiskundige problemen op te lossen. Je bent van harte welkom op deze laatste problem-solvingavond van het semester.

Workshop Ongelijkheden

Workshop
maa 05 dec 2011, 17:30
S25, Emmy Noether

Iedereen heeft al wel eens gehoord van ongelijkheden, maar dat wil niet zeggen dat ze zich gemakkelijk laten oplossen. Integendeel: wiskundige problemen met zo'n ongelijkheden vragen veel creativiteit en ervaring. Gelukkige zijn er enkele handige tips en oplossingstechnieken die je een heel eind verderhelpen.

Bart De Bruyn toont hieruit de belangrijkste en schotelt ons gepaste uitdagingen voor (van elke moeilijkheidsgraad). Er worden gratis brownies van Quetzal voorzien.

Lezing: Escher en het Droste-effect

Lezing
din 07 feb 2012, 20:00
S25, Emmy Noether

Wie vorig jaar meeging naar het Eschermuseum, weet hoe geniaal Eschers kunstwerken kunnen zijn. Verder is het zeker dat hij inspiratie haalde bij de wiskunde. Zo is er bij zijn werk "Prentententoonstelling" een Droste-effect te zien.

Het midden van het werk werd door Escher blanco gelaten, en ter compensatie zette hij op die plek zijn handtekening. De vraag bleef: wat komt er in het midden? Het was de wiskundige Hendrik Lenstra die dit mysterie uiteindelijk oploste. Deze avond vertelt hij in auditorium Emmy Noether over de wiskunde achter deze lithografie en brengt hij het kunstwerk tot leven door middel van computeranimaties.

De lezing wordt niet georganiseerd door PRIME, maar vindt plaats in het kader van de conferentie "Incidence Geometry and Buildings". De lezing van Hendrik Lenstra is echter voor iedereen toegankelijk. Wie mee wil, schrijft best in (dat doe je hier), want er wordt achteraf een drankje voorzien. Meer info vind je hier.

Problem-solvingavond

Problem-solving
din 14 feb 2012, 17:30
Sterre S9, A3

Op deze gezellige avonden lossen we in groep wiskundige problemen op. Ook dit semester zullen de problem-solvingavonden telkens voorafgegaan worden door een boeiende babbel over een wiskundig onderwerp. Deze avond bijvoorbeeld, zal Giles ons de vergelijking $a^b = b^a$ voorstellen.

Spellenavond met toernooi

Spellenavond
woe 22 feb 2012, 17:30
S25, Emmy Noether

Wiskundigen en gezelschapsspelen: het is vaak een ideale combinatie. Daarom organiseert PRIME ook in het tweede semester een spellenavond. Deze keer maken we er een toernooi van, waaraan alle aanwezigen vrijblijvend kunnen deelnemen. Wat het "meest wiskundige spel" is blijft misschien eeuwig een onderwerp van discussie, maar op deze avond wordt wél al onmiddelijk bekend wie de meeste spellen wint.

PUMA 2012

PUMA
din 06 mar 2012, 19:30
Sterre S9, A3

De vierde editie van onze wiskundeolympiade PUMA (Pure Mathematics) zal opnieuw een uitdaging zijn voor iedereen die houdt van wiskundige problemen, gaande van korte en elegante vraagjes tot ingewikkelde raadsels. Deze wedstrijd is een aanrader voor studenten wiskunde, fysica, informatica, burgerlijk ingenieur en iedereen die vroeger plezier beleefde aan de Vlaamse Wiskundeolympiade.

De proclamatie vindt een week later plaats op dezelfde locatie, gedurende de middagpauze van pi-dag. De beste drie deelnemers krijgen een certificaat en een geldprijs geschonken door Optiver.

Wiskunde in Parijs!

zat 10 mar 2012, 07:00
Vertrek aan S9

Na de vele positieve reacties op onze uistap met de vakdidactiek Wiskunde naar Den Haag, willen we dit semester heel graag zelf voor jullie een gelijkaardige activiteit organiseren. Deze keer gaan we richting Parijs waar momenteel de tentoonstelling "Mathematics: A Beautiful Elsewhere" loopt. Deze tentoonstelling schenkt aandacht aan de rijkheid van de wiskunde en is gemaakt in samenwerking met enkele grote wiskundigen. Daarom ook dat wij met PRIME daar graag eens een kijkje willen nemen!

We vertrekken 's morgens vroeg met de bus op de campus en komen pas laat in de avond terug naar Gent. Zo kunnen we een hele dag genieten van Parijs. Enkel de tentoonstelling zullen we in groep bezoeken, daarna kan iedereen Parijs bezoeken naar eigen smaak.

Praktisch

Vertrek: om 7:00 aan gebouw S9, zodat we in Parijs aankomen rond 11:00.
Terugreis: we vertrekken in Parijs rond 20:00, met verwachte thuiskomst voor middernacht.

Prijs: we vragen 30 euro voor de busreis en de tentoonstelling. PRIME wil hier uiteraard geen winst op maken. Als er geld over is, zal een deel terugbetaald worden.

Inschrijven kan hier! Doe dit zo snel mogelijk, de plaatsen zijn beperkt.

Pi-zzafestijn en proclamatie PUMA 2012

PUMA
woe 14 mar 2012, 13:00
Sterre S9, A3

Het spreekt voor zich dat zo'n bijzondere dag als pi-dag op een speciale manier gevierd moet worden. Daarom houden we een heus pi-zzafestijn in lokaal A3. Wie van een gezellige sfeer en pizza's houdt, is van harte welkom. Na het eten volgt de proclamatie van de vierde editie van onze wiskundeolympiade PUMA.

Jongleren met Wiskunde

Lezing
woe 21 mar 2012, 19:00
S25, Emmy Noether

De patronen die een jongleur in de lucht tekent zijn vaak bijzonder fascinerend, zeker voor wiskundigen. Op deze avond nodigen we Karsten Naert uit om ons te vertellen over de wiskundige wereld van het jongleren. Het wordt een boeiende lezing die aan te raden is voor iedereen die de schoonheid van jongleerpatronen niet kan ontkennen.

Deze activiteit wordt georganiseerd in samenwerking met QED, de vereniging voor oud-studenten Wiskunde aan UGent. Zij zullen na de lezing een receptie voorzien. Ook zullen er brownies voorzien worden door Quetzal.

Problem-solvingavond

Problem-solving
din 27 mar 2012, 17:30
Sterre S9, A3

Wij houden van problemen! Uiteraard hebben we een lichte voorkeur voor de wiskundige problemen, en ze zijn dan liefst ook nog eens raadselachtig of uitdagend. Op onze problem-solvingavonden lossen we in groep allerlei wiskundige raadsels op, met krijt en op een bord. Gezellig! Bovendien zal deze problem-solvingavond voorafgegaan worden door een talk van Lander over "Lagrangemultiplicatoren versus problem-solving". Je bent van harte welkom.

Muziek in de Riemannzètafunctie

Lezing
din 17 apr 2012, 19:00
S25, Emmy Noether

Pieter Belmans is een masterstudent wiskunde aan de UGent maar is ook reeds lang bezeten door muziek en alle achterliggende theorie. In deze lezing zal hij zijn studie combineren met zijn hobby en ons uitleggen wat het verband is tussen het stemmen van een muziekinstrument en de Riemannzètafunctie (zegt dit je niks: dat is die van de Riemannhypothese en bijhorende prijs van 1 miljoen dollar). Gewapend met deze kennis zal hij ook uitleggen wat diophantische approximatie is en waarom muzikanten hier van heel dichtbij mee te maken hebben.

Als dit alles je afschrikt: het is ook de allereerste PRIME-lezing met live orkest(je), en aansluitend zijn er drankjes en brownies van Quetzal!

Vlaamse Programmeerwedstrijd

vpw
woe 18 apr 2012, 14:00
Hasselt

De Vlaamse Programmeerwedstrijd is een competitie waarbij de deelnemende ploegen in drie uur zo veel mogelijk vragen proberen op te lossen. Bij elke vraag is het de bedoeling om binnen je team een programma te schrijven in één van de twaalf ondersteunde programmeertalen. De wedstrijd vindt dit jaar plaats in Hasselt. Meer info vind je op hun website.

Dit jaar voorziet Zeus WPI een bus om richting Hasselt de rijden! Inschrijven voor de bus kan op hun website, meer precies hier.

Bewijzenmarathon

maa 23 apr 2012, 17:30
Sterre S9, A3

Ook dit jaar is er een bewijzenmarathon! Vorig jaar bewezen we op onze marathon dat er oneindig veel priemgetallen zijn, dit jaar berekenen we $1^2 + 2^2 + 3^2 + \dots + n^2$. Niet één bewijs, maar vele verschillende bewijzen zullen door je medestudenten aan bord worden gebracht. Met krijt en creativiteit!

Omdat we tijd willen voorzien voor een gezellige babbel achteraf met brownies van Quetzal, zal de marathon ongeveer een uurtje of anderhalf uurtje duren.

Problem-solvingavond

Problem-solving
maa 30 apr 2012, 17:30
Sterre S9, A3

Vooraf vertelt Tim Seynnaeve ons over het windmolenprobleem, één van de zes opgaven van IMO 2011 in Amsterdam, waar hij zelf brons behaalde. Slechts 29 van de 564 deelnemers konden dit vraagstuk met rechten en punten goed oplossen, maar dat houdt Tim niet tegen om het probleem voor ons uit de doeken te doen.

Daarna proberen we zelf, met krijt en in groep, enkele wiskundige problemen aan te pakken. Je bent van harte welkom op deze gezellige avond.

Problem-solvingavond

Problem-solving
din 08 mei 2012, 17:30
Sterre S9, A3

$\LaTeX$ is als opmaaktaal niet weg te denken uit de wereld van artikels, boeken en presentaties. Zeker als er formules of tabellen aan te pas komen. Maar waar komt LaTeX vandaan? Pieter Belmans geeft vooraf aan deze laatste problem-solvingavond een overzicht van de geschiedenis van LaTex en legt ons het verschil uit tussen o.a. teTeX, TeX, LaTeX, BibTeX en XeTeX.

Na Pieters babbel vergeten we even alle technologie: ook voor deze problem-solvingavond zullen we het bij krijt en bord houden. Er zullen opnieuw wat wiskundige problemen en raadsels de revue passeren, die we samen proberen oplossen.

VWO/JWO proclamatie met Lezing Jan Vonk

Lezing
woe 23 mei 2012, 15:00
Ufo

Velen onder ons hebben genoten van de Junior- en Vlaamse Wiskunde Olympiade. Dit op zich is al een reden om op deze dag de boeken even neer te leggen om de plechtige proclamatie van JWO en VWO bij te wonen in het ufo.

Maar ook de gastspreker is dit jaar iemand zeer bijzonder: niemand minder dan Jan Vonk! Enkelen van ons kennen hem als medestudent in Gent of als medeoprichter van PRIME. Na zijn Master in Cambridge succesvol voltooid te hebben doctoreert hij nu aan Oxford. Op deze VWO-proclamatie zal hij met zijn voordracht "Spiegeltje, spiegeltje aan de wand: een schimmenspel van getallen" de finalisten van VWO en ons laten meegenieten van enkele getaltheoretische "bespiegelingen".

De organisatie van JWO/VWO vraagt vriendelijk om hen op de hoogte te stellen van je komst via 
http://www.vwo.be/vwo/2011-2012/proclamatie/aanmeldenProclamatie

We spreken met PRIME af om 14u45 aan de ingang van het ufo.

LIMO 2012

vri 25 mei 2012 (Gehele dag)
Utrecht

De LIMO (Landelijke Interuniversitaire Mathematische Olympiade) is een wiskundewedstrijd voor studenten in Nederland en Belgïe. Dit jaar vindt ze plaats aan de Universiteit van Utrecht. Je kan deelnemen in ploegen van vier personen. Meer info vind je op hun website: http://limo.a-eskwadraat.nl/.