Archief 2012-2013

Hieronder vind je alle voorbije activiteiten van het academiejaar.

Inleiding tot PRIME

Problem-solving
maa 01 okt 2012, 17:30
Sterre S25, Emmy Noether

Op deze inleidende activiteit stelt PRIME zich voor. Onze voorzitter vertelt over wie we zijn en waar we voor staan. Ook komt u te weten welke activiteiten we gepland hebben voor dit semester.

Na de voorstelling van PRIME gaan we problem-solven. We buigen ons samen over leuke en uitdagende wiskundige problemen. Nieuwkomers worden uiteraard met raad en daad bijgestaan. Ook voor de liefhebbers van spelletjes, voorzien we de gelegenheid om spelletjes te spelen. Er worden gratis brownies van Quetzal voorzien.

Iedereen is van harte welkom!

Spellenavond met spellenauteur Fréderic Moyersoen

Spellenavond
woe 10 okt 2012, 19:00
Sterre S25, Emmy Noether

De spellenavond is de ideale gelegenheid om je medestudenten beter te leren kennen. Tijdens deze activiteit kan je gezellig samen spelletjes spelen en babbelen zonder boze blikken van professoren of assistenten. Naar traditie nodigen we in het eerste semester ook steeds een spreker uit op onze spellenavond. Hoe ziet de avond er dit semester concreet uit? 

  • We beginnen de avond met een kennismaking met de Belgische spellenauteur Fréderic Moyersoen. Hij zal een korte uitleg geven over hoe hij tot het maken van een spel komt en enkele van zijn prototypes voorstellen. Bereid alvast een vragenlijst voor met alle vragen die je ooit hebt willen stellen aan een spellenauteur, want we voorzien een uitgebreide vragensessie. 
  • Nadien spelen we uiteraard spelletjes, met een drankje en gratis brownies van Quetzal. Er zal een uitgebreide collectie spelletjes aanwezig zijn, maar neem gerust eigen favorieten mee! 

 

Problem-solvingavond

Problem-solving
don 18 okt 2012, 17:30
Sterre S9, A3

Een tweedegraadsvergelijking is een fluitje van een cent, maar wat gedaan met derdegraadsvergelijkingen? Op deze eerste problem-solvingavond van het academiejaar zal Jeroen Demeyer ons meer vertellen over hoe we ook die derdegraadsvergelijkingen een kopje kleiner kunnen maken. 

Na de babbel van Jeroen gaan we over tot de praktijk. We proberen enkele wiskundige probleempjes op te lossen en wie weet kan onze overwinning op de derdegraadsvergelijkingen hier en daar wel tot de oplossing leiden. 

PRIME Quiz

Quiz
woe 24 okt 2012, 19:30
Sterre S9, A3

Al jaren onze grootste niet-wiskundige activiteit, die openstaat voor iedereen. In ploegen van vier buigen we ons over originele vragen, uitdagende breinbrekers en een kleine praktische puzzelproef. Vind de rode draden en beleef een avond vol amusement en A-ha-erlebnissen! Speciaal toegankelijk voor wie nog nooit een quiz heeft meegemaakt, maar hopelijk kunnen de ervarener ploegen hier ook hun hart ophalen. We voorzien voor iedere individuele deelnemer een mooie prijs: wie best scoorde kiest eerst! De laatste vraag zal nog voor middernacht gesteld worden, we voorzien het einde van de quiz rond middernacht.

Inschrijven kan vanaf 1 oktober op deze website. Inschrijvingsgeld per ploeg van 4 is € 12. Wees er snel bij, want de zaal zit elk jaar sneller vol (max. 50 ploegen). We voorzien ook drank en hotdogs aan studentikoze prijzen.

Lezing: Priemgetallen in de Knoop

Lezing
woe 07 nov 2012, 19:00
Sterre S25, Emmy Noether

De priemgetallen zijn een perfect voorbeeld van hoe een elementair concept tot bijzonder lastige problemen kan leiden in de wiskunde. Hetzelfde zie je bij knopen: hoewel zelfs kleuters er regelmatig mee in aanraking komen, is de zogenaamde knopentheorie, die knopen wiskundig beschrijft, nog lang niet vrij van mysterie.

Lieven Le Bruyn is professor aan de universiteit van Antwerpen. Hij komt ons vertellen over priemen en knopen, maar vooral over de link tussen beide. Die link vormt de basis van de arithmetische topologie, een vrij recente tak in de wiskunde.

Iedereen is welkom! Na een eerder zachte inleiding in de wereld van priemen en knopen, kan je eens proeven van het recent onderzoek in deze branche. Na de lezing voorzien we brownies van Quetzal en een drankje.

Problem-solvingavond

Problem-solving
maa 12 nov 2012, 17:30
Sterre S9, A3

Deze derde problem-solvingavond van het semester wordt ingeleid door Karsten Naert met een wiskundige babbel. Waarover die zal gaan is nog min of meer een verrassing, maar we houden alvast ons hart vast.

Daarna stappen we over op de vertrouwde formule: krijtjes, bord en pizza voor de liefhebbers. Samen zoeken we naar oplossingen voor de vele wiskundige problemen en raadsels die we onszelf voorschotelen.

COMA 2012

COMA
don 22 nov 2012, 19:30
Sterre S9, Zuse

De vijfde editie van de COMA. Op deze competitie krijgen de deelnemers een aantal wiskundige informaticaproblemen voorgeschoteld, waarbij het de bedoeling is dat zij deze met behulp van wiskunde- of programmeersoftware oplossen. De eerdere edities vindt u hier.

Let op: aangezien Zeus WPI op dezelfde avond een interessant bezoek plant aan het datacentrum van S10, hebben we het startuur van de COMA aangepast naar 19u30. We denken dat deze activiteit van Zeus interessant is voor vele COMA-deelnemers. Meer info hier.

Workshop: Kleuringen

Workshop
woe 28 nov 2012, 19:00
Sterre S25, Emmy Noether

We zorgen opnieuw voor een workshop, waarin je technieken aanleert rond een speciaal en populair wiskundig onderwerp. Deze keer zal de workshop gegeven worden door Hendrik Van Maldeghem, met als onderwerp kleuringen. We bekijken toepassingen van deze kleuringen en lossen zelf vraagstukken op. Om af te sluiten zullen er brownies en drankjes voorzien worden.

Problem-solvingavond

Problem-solving
maa 03 dec 2012, 19:00
Sterre S9, A3

"Mattia dacht dat Alice en hij zo waren, twee tweelingpriemgetallen, alleen en verloren, vlak bij elkaar, maar niet dicht genoeg om elkaar echt te raken." 
– Paolo Giordano

Het wiskundige verhaal achter de tweelingpriemgetallen is veel minder romantisch, maar zeker niet minder interessant. Erik Rijcken vertelt over hen aan het begin van deze avond.

Daarna gaan we problem-solven! Voor de laatste keer dit semester kunnen we het krijtje opnemen en wiskundige problemen bestrijden. Niet noodzakelijk per twee, maar wel in groep.

Problem-solvingavond: Conway's Rational Tangles

Problem-solving
maa 18 feb 2013, 17:30
Sterre S9, A3

Als opening voor het nieuwe PRIME-semester starten we met een traditionele Problem-Solvingavond die ditmaal zal ingeleid worden door een toegankelijke lezing over de rational tangles van Conway. Jens Bossaert (1e bachelor wiskunde) vertelt ons wat ze zijn en waarom ze zo leuk zijn. Half knoop, half kettingbreuk vormen ze een interessante link tussen de topologie en de getaltheorie. Na deze talk gaan we zelf aan de slag om met krijt, aan bord, leuke wiskundige raadseltjes op te lossen.

PUMA 2013

PUMA
din 05 mar 2013, 19:30
Sterre S9, A3

Op 5 maart organiseert PRIME haar eigen wiskundewedstrijd. Op deze avond lossen we met pen en papier allerlei leuke problemen op. Je kan de vragen een beetje vergelijken met de vragen van de 'Vlaamse Wiskunde Olympiade'. Deelnemen is gratis maar we vragen wel om op voorhand in te schrijven door hier je naam en e-mailadres in te vullen. Voor de winnaars voorzien we mooie geldprijzen. Geen reden om niet deel te nemen dus. De proclamatie van de PUMA gebeurt op ons $\pi$-zzafestijn.

Pizzafestijn

don 14 mar 2013, 13:00
Sterre S9, A3

Op 14 maart is het weer $\pi$-dag: hoogdag voor alle wiskundigen. Dit kan PRIME natuurlijk niet onopgemerkt voorbij laten gaan. Daarom verzamelen we 's middags om allemaal samen $\pi$-zza's te eten. Ook de winnaars van de PUMA worden deze middag bekend gemaakt. Je favoriete $\pi$-zza bestellen doe je hier.

Problem-solvingavond

Problem-solving
woe 20 mar 2013, 17:30
Sterre S9, V2

Op deze typische PRIME-activiteit lossen we in groep allerlei wiskundige problemen op. De avond wordt gestart met een licht verteerbare wiskundige talk, deze keer gegeven door Wouter van de Vijver. Hij gaat het hebben over de beroemde stelling van Dirichlet, die een verband geeft tussen rekenkundige rijen en priemgetallen.

Wiskunde in Bonn

vri 22 mar 2013, 07:00
Parking S9

Denkend aan de geslaagde trip naar Parijs van vorig jaar, besloten we om opnieuw het buitenland te verkennen met PRIME.

Dit jaar trekken we naar Bonn, een gezellige Duitse stad niet heel ver van de Belgische grens. Bonn heeft een rijke geschiedenis. Het was bijvoorbeeld de hoofdstad van West-Duitsland tot de val van de muur, en is ook bekend als geboorteplaats van o.a. Beethoven. Ook veel wiskundigen hadden een nauwe band met de stad: Plücker, Lipschitz, Klein, Hausdorff ...

We voorzien o.a. een bezoek aan het Arithmeum, een museum voor wiskundige geschiedenis dat bekendstaat om zijn verzameling antieke rekentoestellen. Dit samen met Igor, die op Erasmus is in de stad.

Meer informatie en mogelijkheid tot inschrijven volgt. We plannen te vertrekken om 7u00 aan de parking van gebouw S9, om rond middernacht daar weer aan te komen, moe en voldaan van een fijne reis.

Spellenavond

Spellenavond
din 26 mar 2013, 17:30
Sterre S25, Emmy Noether

Een ontspannende avond onder gelijkgezinden met een breed gamma aan gezelschapsspelen. We voorzien een toernooi waarin je elkaar kan uitdagen in verschillende spelen en waarmee je uiteindelijk een leuke prijs kan winnen. Er zijn brownies van Quetzal!

Problem-solvingavond

Problem-solving
don 18 apr 2013, 17:30
Sterre S9, V2

Op deze typische PRIME-activiteit lossen we in groep allerlei wiskundige problemen op. Als fijne start van de avond vertelt Korneel Debaene over de Laatste Stelling van Fermat, meer bepaald over de pogingen van Lamé en Kummer om dit toen al lang openstaand probleem op te lossen.

Lezing: Wiskunde & Beroep

Lezing
woe 24 apr 2013, 19:30
Sterre S25, Emmy Noether

Voor alle wiskundestudenten die nog niet weten wat ze later met hun diploma gaan doen (en natuurlijk ook voor alle andere geïnteresseerden) organiseren QED en PRIME op 24 april een lezing over wiskundige beroepen. Wij nodigen deze avond voor jullie een aantal voormalig wiskundestudenten uit die zullen vertellen over hun beroep en waarvoor ze hun vergaarde wiskundekennis gebruiken. De sprekers zijn:

  • An De Wispelaere, zaakvoerder van het bedrijf "Conundra"
  • Nele Vandaele, risicobeheerder van verzekeringen bij KBC
  • Ann Vandebosch, leidinggevend statisticus bij Janssen Pharmaceutica
  • Sarah Van Laere, Customer Intelligence Manager bij Nuon.

Bewijzenmarathon

maa 29 apr 2013, 17:30
Sterre S9, A3

Deze avond is het de bedoeling om van één bepaalde stelling, heel wat verschillende bewijzen te geven. Elk bewijs wordt door een andere medestudent getoond op het bord.

Een intensieve training vooraf is voor deze marathon niet noodzakelijk. Interesse in wiskundige technieken en bewijzen zijn voldoende om je een boeiende avond te bezorgen. Bovendien zullen er brownies voorzien worden van Quetzal!

Problem-solvingavond

Problem-solving
din 07 mei 2013, 17:30
Sterre S9, A3

Op deze typische PRIME-activiteit lossen we in groep allerlei wiskundige problemen op. De avond wordt gestart met een licht verteerbare wiskundige talk: Jens Bossaert legt uit hoe je een afgeleide op getallen zou kunnen definiëren en tot welke vraagstukken dit leidt.

COMA 2013

COMA
don 21 nov 2013, 19:15
Sterre S9, Turing

De zesde editie van de COMA. Op deze competitie krijgen de deelnemers een aantal wiskundige informaticaproblemen voorgeschoteld, waarbij het de bedoeling is dat zij deze met behulp van wiskunde- of programmeersoftware oplossen. Deelnemen kan individueel of in een team van twee personen. De eerdere edities vindt u hier.