Archief 2013-2014

Hieronder vind je alle voorbije activiteiten van het academiejaar.

Inleiding tot PRIME

Problem-solving
maa 30 sep 2013, 17:30
Sterre S25, Emmy

Op deze avond verwelkomt PRIME iedereen met een hapje en een drankje zodat we samen het nieuwe academiejaar goed kunnen starten. Weet je nog niet zo goed wat PRIME is of ben je gewoon superbenieuwd naar welke activiteiten we dit jaar op het programma hebben staan? Kom dan zeker maandag 30 september even na je lessen naar A3, want daar stellen we ons nieuw bestuur voor en geven we je wat meer informatie over de activiteiten die we al gepland hebben voor het komend academiejaar.

We houden het echter niet alleen bij praatjes. Na de voorstelling zal je in verschillende hoeken van de zaal al even kort kunnen uitproberen welke activiteiten je zeker niet wil missen dit jaar. We buigen ons samen over leuke en uitdagende wiskundige problemen, spelen een spannend spelletje of proberen de praktische proeven van de vorige PRIME Quizzen uit. 

Iedereen is van harte welkom!

Inleiding problem-solving

Problem-solving
don 03 okt 2013, 17:30
Sterre S9, A3

Na de vakantie is het hoog tijd om weer wat te problem-solven! Op deze avonden zullen we in groep aan het bord en met krijt leuke wiskundige raadsels oplossen. Ons problem-solvingteam zal jullie hier een aantal fundamentele basistechnieken uitleggen. Ze richten deze avond hun aandacht speciaal naar de eerstejaars, maar uiteraard is iedereen welkom om hen te ondersteunen in hun eerste stappen in de wereld van het problem-solven.

Na de inleiding is iedereen vrij om te problem-solven op zijn of haar niveau! We stellen jullie dan ook onze nieuwe mappen voor waarin jullie hopelijk nog beter dan vorig jaar de nodige uitdagingen in zullen vinden.

In afwachting al dit opwarmertje. Is het mogelijk een gelijkzijdige driehoek op te splitsen in vijf gelijkzijdige driehoeken? Of misschien in zes? 

Lezing: de grondslagencrisis

Lezing
woe 09 okt 2013, 19:00
Sterre S9, A1

De grondslagencrisis: over de geschiedenis en de filosofie van de wiskunde aan het begin van de twintigste eeuw.

Vele gebeurtenissen rond de eeuwwissel rond 1900 hebben de wiskunde gevormd tot wat ze nu is, van de 23 problemen van Hilbert tot de axiomatisatie van de verzamelingenleer. Doctoraatsstudent Bert Seghers vertelt op anekdotische wijze over de meest markante feiten uit die periode, met een bijzondere aandacht voor de wiskundige David Hilbert.

Deze lezing is toegankelijk voor iedereen met interesse voor de wiskunde in het algemeen.

De presentatie nalezen kun je hier.

Problem-solvingavond

Problem-solving
don 10 okt 2013, 19:00
Plateau, Auditorium I

Dit wordt onze tweede Problem-solvingavond en ook deze is een beetje speciaal, want deze avond zal plaatsvinden in de Plateau. Voor de meeste onder ons een onbekende omgeving, dus reden te meer om het gebouw en het problem-solvetalent daar eens te gaan ontdekken. Ben je ook benieuwd en wil je net als ons de ingenieurs graag de kneepjes van het vak tonen, kom dan zeker naar deze PSA-special in de Plateau!

Spellenavond

Spellenavond
din 15 okt 2013, 17:30
Sterre S25, Emmy

Wiskundige en gezelschapsspelletjes passen bij elkaar als twee trommelstokken, dat staat buiten kijf. Op onze eerste spellenavond dit jaar illustreert Jens Bossaert hoe uit een wiskundig spelletje zelfs een prachtig nieuw getallensysteem voortvloeit! Van de klassieke reële getallen over verschillende oneindig grote en oneindig kleine getallen tot zelfs nog onvoorstelbaardere andere waarden... Wedden dat je dit spel algauw aan het "analyseren" bent tussen de lesuren door?

De slides van de presentatie kun je hier terugvinden!

 

Hackenbush game

Nadien spelen we uiteraard spelletjes, met een drankje en gratis brownies aangeboden door Quetzal. Zoals gewoonlijk is er een uitgebreide collectie spelletjes aanwezig, maar neem gerust je eigen favorieten mee!

Problem-solvingavond

Problem-solving
maa 21 okt 2013, 17:30
Sterre S9, A3

Deze derde problem-solvingavond van het semester, in ons vertrouwde auditorium A3, wordt ingeleid door Karsten Naert, die een korte bespreking zal houden over het beruchte P-vs.-NP-probleem. Alvast een aanrader voor iedereen die de film Travelling Salesman mee komen bekijken is en zich afvraagt waar die nu eigenlijk over ging, of voor iedereen die wereldberoemd en schatrijk wil worden door een van de zes resterende Millenniumproblemen te kraken!

Daarna houden we ons bezig met bescheidenere wiskundige problemen, die we samen met krijt aan het bord oplossen.

PRIME Quiz

Quiz
woe 23 okt 2013, 19:30
Sterre S9, A3

Dit jaar organiseert PRIME voor de zesde maal haar jaarlijkse quiz! Ook dit jaar probeert het quizteam jullie hersenen weer aangenaam te pijnigen met een heleboel verrassende rondes. In ploegen van vier buigen we ons over originele vragen, uitdagende breinbrekers en zelfs een praktische puzzelproef. Vind de rode draden en beleef een avond vol amusement en aha-erlebnissen! Onze quiz is speciaal toegankelijk voor wie er nog nooit een heeft meegemaakt, maar ook de ervarener ploegen kunnen hier hun hart ophalen. Er liggen prijzen klaar voor iedere individuele deelnemer, maar wie best scoorde, kiest eerst! De laatste vraag zal nog voor middernacht gesteld worden; we voorzien het einde van de quiz rond middernacht.

Inschrijven kan vanaf 1 oktober op deze website. Inschrijvingsgeld per ploeg van vier is €12. Wees er snel bij, want het aantal ploegen is beperkt (max. 50)! We voorzien ook drank en hotdogs aan studentikoze prijzen.

Workshop Grafen & Grinvin

Workshop
maa 28 okt 2013, 19:00
Sterre S9, Turing

Linda Van Puyvelde geeft in deze workshop eerst wat uitleg over grafen en Grinvin, waarna jullie zelf aan de slag gaan met oefeningen van verschillende moeilijkheidsgraden. Deze workshop is geschikt voor beginners die (nog) niet weten wat een graaf is, maar ook voor specialisten die mee aan dit programma geschreven hebben, en alle studenten die zich ergens tussen deze twee uitersten bevinden.

Grinvin is een zeer gebruiksvriendelijk softwarepakket waarmee je grafen kunt bestuderen, hun eigenschappen (invarianten) en de relaties tussen die eigenschappen. Bovendien beschikt Grinvin over de capaciteit om vermoedens te genereren over bepaalde eigenschappen van (een lijst van) grafen. De software werd aan de UGent ontwikkeld.

De slides van de presentatie kun je hier terugvinden!

GrafenGrinvin logo

Opgelet: aangezien deze workshop zal doorgaan in computerzaal Turing, is het niet toegelaten om tijdens de workshop je avondmaal te verorberen!

Problem-solvingavond

Problem-solving
din 05 nov 2013, 19:00
Sterre S9, A3

"Lifting the exponent" is een techniek die vaak te pas komt bij het problem-solven. Stijn Cambie zal dit lemma voor ons uit de doeken doen, en zal ook een woordje vertellen over een wiskundecompetitie die hij zelf mee helpt organiseren: de European Mathematical Cup.

Na de inleiding kunnen we aan de slag gaan met probleempjes uit deze wedstrijd of uit de vertrouwde problem-solvingmappen.

Bedrijfsbezoek Colruytgroup

don 07 nov 2013, 17:30
Campus Sterre, parking S9 - E3-laan 80, Deinze

Heb je je ook al afgevraagd wat je nu eigenlijk met je diploma Master in de Wiskunde zult kunnen doen als job? PRIME organiseert dit semester een bedrijfsbezoek bij Colruytgroup om deze vraag deels te beantwoorden. We hebben twee sympathieke wiskundigen gevonden die werken in de kantoren van Colruytgroup die ons met plezier willen vertellen over wat zij daar nu precies doen met hun diploma.

We zullen zowel informatie krijgen over de activiteiten van de Colruytgroup in het algemeen (drukkerij, windmolens...) als over de individuele weg die drie werknemers (waaronder twee wiskundigen) hebben afgelegd in het bedrijf. We zullen een product group manager, een functioneel analist business intelligence en een marketing analist aan het woord horen. Hou je ook klaar voor een oefening, want het is hen niet ontgaan dat we met PRIME wel van een puzzel houden!

We verzamelen stipt om 17u30 aan de hoofdingang van gebouw S9 op campus Sterre. De Colruytgroup is zo vriendelijk om broodjes te voorzien, dus over avondeten hoeven jullie je geen zorgen te maken. We zijn vermoedelijk rond 21u00 terug aan de Sterre. De verplaatsing gaan we regelen via carpooling (adres: E3-laan 80, Deinze), dus een warme oproep aan iedereen die een rijbewijs en auto heeft of kan gebruiken om even een avondje chauffeur te spelen. We vragen dan wel van de passagiers te delen in de benzinekosten.  

Als je wil deelnemen, gelieve je zo snel mogelijk in te schrijven op http://prime.ugent.be/uitstap zodat we voldoende puzzeltijd hebben voor de carpooling.

Soiree Sangaku

din 12 nov 2013, 17:30
Sterre S25, Emmy Noether

Japanse Sangaku's vormen een klassieke link tussen kunst en wiskunde. Bij deze meetkundige puzzels is het de bedoeling dat je uit een versierde figuur een meetkundige stelling haalt en die (uiteraard) ook bewijst.

We beginnen met wat achtergrondinformatie en enkele voorbeelden. Om in de oosterse sfeer te blijven, bestellen we met z'n allen afhaalchinees. Daarna wordt het tijd om zelf te puzzelen! Er is keuze uit sangaku's met verschillende thema's en moeilijkheidsniveaus, zeker voor elk wat wils dus.

Sangaku

De presentatie kun je hier herbekijken, of als je zelf nog wat wil napuzzelen, kun je aan de slag met dit bundeltje.

Lezing: Hoe leid je een halve keer af?

Lezing
maa 18 nov 2013, 19:00
Sterre S25, Emmy Noether

Deze lezing door David Eelbode (professor wiskunde aan de Universiteit Antwerpen) behandelt een eenvoudige vraag, die in essentie werd beantwoord door P. A. M. Dirac in 1928: hoe kan je de wortel uit een differentiaaloperator nemen?

Dit probleem, dat verband houdt met de bewegingsvergelijking van het elektron, ligt in essentie aan de basis van een volledige tak uit de analyse die gekend staat als Cliffordanalyse (waarin de UGent, onder leiding van Prof. Em. R. Delanghe, steeds een pioniersrol heeft gespeeld). De bedoeling van deze lezing is om dit onderwerp te illustreren, en te verklaren wat het verband is met dat ene cruciale begrip uit de theoretische fysica: symmetrie.

Zin om de presentatie nog eens rustig na te lezen? Dat kan hier!

Workshop: het ordelemma

Workshop
maa 25 nov 2013, 17:30
Sterre S9, A3

De orde in een groep en arithmetische gevolgen

Problem-solving vergt inventiviteit en geluk, maar een niet te onderschatten aspect is herkenning: zoals deelbaarheid van kwadratische vormen een Vieta-jumpingbelletje moet doen rinkelen of een degoutante limiet misschien triviaal wordt via telescoping, zo zou je bij "exponentiële deelbaarheid" meteen aan de orde moeten denken.

In deze workshop legt Christophe Debry (doctoraatsstudent wiskunde aan de KU Leuven) uit wat de orde van een element in een commutatieve groep is en leidt hij een aantal onverwachte gevolgen af. Daarna is er tijd voor een hele waslijst opgaven: van Baltic Way, over LIMO, tot IMC, en misschien zelfs twee opgaven uit IMO Shortlists!

De cursuspagina's kun je hier herbekijken.

Problem-solvingavond

Problem-solving
woe 04 dec 2013, 17:30
Sterre S9, V2

Deze problem-solving wordt ingeleid door Anneleen De Schepper, die geïnspireerd op haar bachelorproject een talk geeft over een interessante link tussen meetkunde, grafen en combinatoriek.

Stel, we hebben een graaf die als toppen alle eindige deelverzamelingen van een oneindige verzameling bevat, waarbij twee toppen verbonden worden door een boog wanneer de verzamelingen een bepaalde doorsnede hebben. We bestuderen deelgrafen die de volledige graaf bepalen en proberen de ontbrekende toppen en bogen te achterhalen aan de hand van enkele eenvoudige observaties en wat combinatoriek.

Infosessie programmawijziging (bachelor wiskunde)

din 11 feb 2014, 17:30
Sterre S9, A3

De opleidingscommissie wiskunde zal het nieuwe programma van de opleiding wiskunde voorstellen aan alle studenten en bij de opleiding betrokkenen, met aandacht voor de motivaties en overgangsmaatregelen.

Alvast meer info vind je hier.

Folkdansfestijn

din 18 feb 2014, 19:00
Sterre S25, Emmy Noether

We starten het semester deze keer eens niet met een filmavond of problem-solvingavond, maar met een heus Emmy Noether Folkdansfestijn! Je zou het niet onmiddellijk zeggen, maar we hebben de afgelopen jaren gemerkt dat er heel wat danstalent in de benen van wiskundigen zit. Bedoeling van deze avond is om elkaar op een originele manier te leren kennen, buiten de gewone lessen.

Iedereen is welkom (met of zonder partner) vanaf 18:30 in leszaal Emmy Noether (S25). Rond 19:00 beginnen we met de eerste dansinitiatie. Het wordt een folkbal, dus iets à la Boombal maar dan met muziek die afgespeeld wordt in plaats van live-muziek. Vrees niet als je de dansen niet kent, want alle dansen zullen uitgelegd en gedemonstreerd worden door Jeroen Demeyer en een wisselende danspartner. De verschillende dansen zijn allemaal eenvoudig en dus snel te leren. Achteraan in de zaal voorzien we een lounge met zetels om in een gezellige sfeer uit te blazen en een babbeltje te slaan. Ook mensen die gewoon voor de sfeer komen of om te genieten van de muziek zijn meer dan welkom.

Om jullie helemaal te overtuigen van de geweldige sfeer, vind je hier foto's van twee jaar geleden.

Tot slot nog drie praktische puntjes:

  • Het is absoluut niet nodig om samen met een danspartner te komen. De bedoeling is dat iedereen met iedereen kan dansen. In sommige dansen moet je trouwens regelmatig van partner wisselen.
  • Er is geen dresscode. Kom in normale kledij. Bergschoenen of hoge hakken zijn vanzelfsprekend ongemakkelijk om mee te dansen. Als je actief meedoet met alle dansen zul je het ook al snel warm krijgen, dus zorg er best voor dat je wat kledij kan uitspelen indien nodig.
  • Aangezien we sinds dit jaar moeten betalen voor de huur van de lokalen, vragen we een kleine inkomprijs van 2 euro per persoon. In ruil biedt PRIME jullie wel een hele avond kosteloos water en frisdrank aan.

Bewijzenmarathon

don 27 feb 2014, 17:30
Sterre S9, A3

Op deze avond geven we verschillende bewijzen voor één bepaalde stelling; dit keer wordt het de voor olympiades beroemde ongelijkheid tussen het rekenkundig en meetkundig gemiddelde, AM-GM. Elk bewijs wordt door een andere medestudent op het bord gebracht. Een intensieve training vooraf is voor deze marathon niet noodzakelijk. Voor al wie interesse heeft in wiskundige technieken en bewijzen wordt op deze boeiende avond amusement gegarandeerd!

Wie graag een bewijs wil presenteren, kan contact opnemen met het bestuur (bestuur@prime.ugent.be). We hebben een lijst met verscheidene bewijzen voorzien, voor elk wat wils; het ene bewijs steunt op stellingen uit de analyse, het andere op volledige inductie, op meetkundige argumenten, op zuivere algebra, of zelfs op de wetten van de thermodynamica! Aarzel dus niet en kom je favoriete bewijs op het bord brengen.

Spellenavond - Schaak!

Spellenavond
woe 05 mar 2014, 17:30
Sterre S25, Emmy Noether

Deze spellenavond begint met een lezing door professor Tom De Medts, die zal laten zien dat je met een schaakbord en schaakstukken niet enkel kan schaken, maar ook allerlei interessante problemen kan bedenken met een wiskundig tintje. We zullen hier geen diepe wiskundige stellingen bewijzen, maar eerder op recreatieve wijze onze hersenen pijnigen, waarbij we uiteraard geen schrik hebben van m×n-schaakborden.

Voor alle schaakliefhebbers volgt daarna een heus schaaktoernooi! Breng gerust je eigen schaakbord mee. Wie geen zo'n schaakfanaat is, kan uiteraard aan de slag met de uitgebreide vertrouwde spellencollectie.

Problem-solvingavond

Problem-solving
don 06 mar 2014, 17:30
Sterre S9, A1

Op deze problem-solvingavond vertelt Lander Bodyn over een merkwaardig probleem uit de kansrekening: de enveloppenparadox. Je hebt twee enveloppen met geld, en de ene bevat dubbel zoveel als de andere. Je mag willekeurig een envelop kiezen en het geld houden, maar voor je de envelop opent, wordt je de keuze aangeboden om van envelop te switchen. Dan kan je beargumenteren dat de andere envelop naar verwachting meer geld bevat, en je dus steeds opnieuw zou moeten switchen.

Na deze inleiding keren we terug naar het vertrouwde recept: wiskundige problemen kraken in groep, met krijt aan het bord.

PUMA 2014

PUMA
maa 10 mar 2014, 19:15
Sterre S9, A3

Op deze dag organiseert PRIME haar eigen wiskundewedstrijd, de PUMA (PUre MAthematics), tegenhanger van de COMA maar dan met zuiver hersenwerk. Op deze avond lossen we dus met pen en papier allerlei leuke wiskundeproblemen op, te vergelijken met de Vlaamse Wiskunde Olympiade. Voor de winnaars voorzien we mooie prijzen!

Het inschrijvingsformulier kun je hier terugvinden.

PUMA-proclamatie

PUMA
vri 14 mar 2014, 13:00
Sterre S9, A3

14 maart, da's de dag die alle wiskundigen kennen als π-dag, en de dag bij uitstek om de geek in ons naar buiten te laten. We maken bekend wie de PUMA gewonnen heeft, en delen de prijzen uit.

Naar gewoonte viert PRIME samen met de hele wiskundige familie π-dag ook met een π-zzafestijn. De inschrijvingen daarvoor zijn ondertussen gesloten.

Problem-solvingavond

Problem-solving
maa 17 mar 2014, 17:30
Sterre S9, A3

Hoe vind je functies die continu zijn maar niet afleidbaar, afleidbaar maar niet continu afleidbaar, Lebesgue-integreerbaar maar niet Riemann...? Igor Voulis vertelt ons over zulke tegenvoorbeelden in de analyse. Daarna gaan we gevarieerde wiskundige problemen te lijf, met krijt aan het bord.

Wiskunde vanaf nul

Lezing
woe 19 mar 2014, 19:00
Sterre S25, Emmy Noether

In deze lezing doet professor emeritus Chris Impens een heroïsche poging om de middelbare wiskunde tot haar essentie te herleiden, en daarna samenhangend, lineair, waterdicht, en zonder axioma’s op te bouwen.

Origamiavond

don 27 mar 2014, 17:30
Sterre S9, A3

Velen kennen origami, de kunst van het papier vouwen, wellicht van de papieren vliegtuigjes. De wereld van origami is echter ongelooflijk veel complexer en barst van de wiskunde! Reden genoeg om een avond te wijden aan deze subtiele Japanse kunst. We vertellen over de meetkunde achter origami en wat je ermee kunt bereiken, onderzoeken hoe wiskunde helpt bij het ontwerpen van origami, geven toepassingen in moderne wiskunde en gaan daarna natuurlijk zelf aan de slag met papier. We voorzien vouwpatronen variërend van eenvoudig naar gevorderd, zodat iedereen naar hartelust kan origamiën. Ook leuk om in groep te maken zijn zogenaamde kusudama's, meetkundige modellen samengesteld uit verschillende componenten.

(Ancient Dragon, Kamiya Satoshi)

De presentatie is hier terug te vinden.

Wiskunde & filosofie

Lezing
din 01 apr 2014, 19:00
Sterre S25, Emmy Noether

Betrouwbaarheid van de wiskunde: van de limitatieve theorema's tot adaptieve theorieën, door Diderik Batens. Deze lezing vereist niet meer voorkennis dan het secundair onderwijs.

Het ontstaan van alternatieve meetkunden en de ontwikkeling van de logica leidden tot de limitatieve theorema's (Gödel, Tarski, Löb...) en tot een ander beeld van de wiskunde (en zelfs van de logica). Dit had onder meer gevolgen voor wat het betekent creatief te zijn in de wiskunde. Het reveleerde tevens een feilbaarheid die ook nu soms nog wordt onderschat.

Een mogelijke reactie hierop is wiskundige theorieën te benaderen met herzienbare redeneervormen (defeasible reasoning). Er zijn reeds enkele resultaten over de toepassing van adaptieve logica's op rekenkunde en op verzamelingenleer. De resulterende theorieën (i) zijn met finitistische middelen aantoonbaar niet-triviaal en (ii) vallen samen met de klassieke theorieën indien die consistent zijn.

Stellingen van klassieke theorieën zijn definitief aangetoond, maar de theorieën misschien triviaal. De adaptieve theorieën zijn niet triviaal, maar sommige van hun stellingen zullen misschien moeten worden herroepen.

Problem-solvingavond

Problem-solving
don 03 apr 2014, 17:30
Sterre S9, A1

Deze typische PRIME-activiteit wordt ingeleid door Giles Miclotte, die een interessante techniek aanleert om analytische identiteiten aan te tonen: de Herglotz-trick. Deze techniek geeft aanleidig tot elegante bewijzen "uit het Boek".

Problem-solvingavond

Problem-solving
din 22 apr 2014, 17:30
Sterre S9, A3

De oorspronkelijke inleiding tot de laatste problem-solvingavond (maandag 17 maart) kon helaas niet doorgaan. Geen paniek, dit is natuurlijk een goeie reden om een extra problem-solvingavond in te lassen! Igor Voulis vertelt op deze special edition alsnog over tegenvoorbeelden in de analyse.

Workshop: TikZ

Workshop
don 24 apr 2014, 17:30
Sterre S9, Turing

In deze workshop gaan we met TikZ leren werken. Ondertussen kunnen we allemaal wel met min of meer LaTeX uit de voeten, maar er is zoveel meer mogelijk dan enkel mooi opgemaakte tekst en formules te produceren. Met behulp van TikZ (een recursieve afkorting voor “TikZ ist kein Zeichenprogramm”) kunnen we de prachtigste plots, diagrammen, grafen, schema’s... produceren.

Eerst gaan we bekijken wat er allemaal mogelijk is met TikZ (en aanverwanten), er zal gauw duidelijk worden dat de mogelijkheden schier onuitputtelijk zijn. Na de nodige inspiratie te hebben opgedaan zullen we enkele basistechnieken aanleren, en maken we enkele korte opdrachtjes. De bedoeling is om zelf met TikZ te leren werken, en zelfredzaam te worden. Er worden ook opdrachten voor thuis voorzien, om je kennis verder uit te diepen.

Onderwerpen die zeker aan bod zullen komen:

  • basis van de syntax
  • commutatieve diagrammen
  • grafieken plotten en SAGE

Pieter Belmans is een doctoraatsstudent wiskunde aan de Universiteit Antwerpen, en heeft voor PRIME al eens een lezing over de geschiedenis van LaTeX gegeven.


Voor al wie zijn op de workshop opgedane TikZ-vaardigheden nog eens wil herhalen of bijscherpen: de presentatie van Pieter Belmans kun je hier downloaden.

Ook op zijn blog en GitHub vind je bruikbare bestanden terug.

Spellenavond en Rithmomachie

Spellenavond
din 29 apr 2014, 17:30
Sterre S9, A3

Rithmomachie is een bordspel uit de middeleeuwen voor twee personen. Het is gebaseerd op de proportieleer van Boethius. Lieve Vandewalle zal kort de geschiedenis van het spel bespreken, alsook enkele elementen uit deze proportieleer. Daarna zal ze uit de doeken doen hoe het spelbord in elkaar zit en hoe het spel gespeeld moet worden. Achteraf is er ook de mogelijkheid om het zelf eens uit te testen, tijdens de aansluitende spellenavond!

Problem-solvingavond

Problem-solving
din 06 mei 2014, 17:30
Sterre S9, A3

Ook op de laatste PRIME-activiteit van dit academiejaar gaan we in groep problem-solven. Peter Vandendriessche geeft ons eerst een stelling waarmee vele beroemde ongelijkheden (en wie weet, wat problemen uit de mappen?) aangetoond kunnen worden: de orde-ongelijkheid. Waarom orde belangrijk is!