Archief 2014-2015

Hieronder vind je alle voorbije activiteiten van het academiejaar.

Inleiding tot PRIME

Problem-solving
maa 29 sep 2014, 17:30
Sterre S25, Emmy Noether

Om het nieuwe academiejaar goed te starten, verwelkomt PRIME iedereen met een hapje en een drankje. We stellen ons nieuwe bestuur voor en geven meer informatie over de geplande activiteiten voor komend academiejaar. Weet je nog niet zo goed wat PRIME juist is of ben je gewoon benieuwd naar welke activiteiten we op het programma hebben staan? Kom dan gewoon maandag 29 september na je lessen naar S25, lokaal Emmy Noether!

We houden het echter niet alleen bij praatjes: in verschillende hoeken van de zaal kun je al even uitproberen welke activiteiten je zeker niet wil missen dit jaar. We buigen ons samen over leuke en uitdagende wiskundige problemen, spelen een spannend gezelschapsspelletje of testen de praktische proeven van de vorige PRIME Quizzen uit.

Iedereen is van harte welkom!

Inleiding tot Problem-solving

Problem-solving
don 02 okt 2014, 17:30
Sterre S9, A3

Na de vakantie is het hoog tijd om weer wat te problem-solven. Ons problem-solvingteam richt deze avond zijn aandacht speciaal naar de eerstejaars, maar uiteraard is iedereen welkom om de nieuwelingen te ondersteunen in hun eerste stappen in de problem-solvingwereld. In de inleiding zullen we enkele basistechnieken uit de doeken doen die wel eens van pas komen bij het oplossen van een raadseltje.

Na de inleiding is iedereen vrij om de mappen te bestormen en te problem-solven op zijn of haar niveau!

In afwachting al een puzzeltje om de hersencellen op te warmen. De tien zinnen hieronder zijn allemaal ofwel waar ofwel vals, en coderen samen een bepaald natuurlijk getal. Wat is het kleinste getal dat "past" in het systeem, zonder tot contradicties te leiden? Merk dus op dat niet elke uitspraak waar hoeft te zijn!

 1. Minstens één van de uitspraken 9 en 10 is waar.
 2. Dit is ofwel de eerste ware, ofwel de eerste valse uitspraak.
 3. Er zijn drie opeenvolgende valse uitspraken.
 4. Het verschil tussen de getallen van de eerste en de laatste ware uitspraken is een deler van het gezochte getal.
 5. De som van de getallen van de ware uitspraken is gelijk aan het gezochte getal.
 6. Dit is niet de laatste ware uitspraak.
 7. Elk getal van een ware uitspraak is een deler van het gezochte getal.
 8. Het gezochte getal is het percentage ware uitspraken.
 9. Het aantal delers van het gezochte getal, verschillend van 1 en zichzelf, is groter dan de som van de getallen van de ware uitspraken.
 10. Er zijn geen drie opeenvolgende ware uitspraken.

Problem-solvingavond

Problem-solving
don 09 okt 2014, 17:30
Sterre S9, A3

Op 9 oktober is het weer tijd voor een typische problem-solvingavond. Onze mappen liggen klaar om jullie van leuke probleempjes en raadseltjes te voorzien. Iedereen is natuurlijk uitgenodigd om de borden van auditorium A3 weer te vullen met elegante oplossingen en minder elegante probeersels. Deze avond zal ingeleid worden door Peter Vandendriessche, hij zal wat meer vertellen over Vieta jumping, een speciale variant van het extremaalprincipe.

Lezing: Wat is... Nielsen vastepuntstheorie?

Lezing
woe 15 okt 2014, 19:00
Sterre S25, Emmy Noether

Stel dat f : X → X een continue functie is, dan noemen we xX een vast punt of fixpunt als f(x) = x. Ondanks het feit dat dit een zeer eenvoudige basisdefinitie is, kunnen heel wat problemen, in diverse takken van de wetenschap, opgelost worden door vaste punten te bestuderen. In het algemeen kan men zich drie soorten vragen stellen bij het bestuderen van vaste punten:

 1. Bestaan er vaste punten?
 2. Hoeveel vaste punten bestaan er?
 3. Wat zijn de vaste punten?

In Nielsentheorie probeert men een antwoord te vinden op de tweede vraag. Door gebruik te maken van topologische technieken is men in staat om een homotopie-invariante ondergrens te vinden voor het aantal vaste punten, nl. het Nielsengetal N(f). Dit wil ruwweg zeggen dat de gevonden ondergrens nog steeds blijft gelden voor alle mogelijke kleine vervormingen van de functie f.

In deze talk zal Gert-Jan Dugardein (doctoraatsstudent aan de KULAK) de geschiedenis van topologische vastepuntstheorie schetsen. Hij zal op een zo eenvoudig mogelijke manier tot de definitie van het Nielsengetal proberen te komen, de voor- en nadelen bespreken en aan de hand van de definitie in enkele concrete voorbeelden het Nielsengetal berekenen.

Zie ook de abstract; je kan hier ook de presentatie herbekijken.

Problem-solvingavond

Problem-solving
maa 20 okt 2014, 17:30
Sterre S9, A3

Een nieuwe PSA, een nieuwe talk! Jens Hemelaer, na verre omzwervingen terug in Gent, zal ons dit keer wat vertellen over enkele topologische spelletjes en raadsels. Zo zal hij bijvoorbeeld laten zien hoe we op een wiskundige manier een schilderij kunnen ophangen. Vervolgens kan je je hersencellen weer uit de bol laten gaan door ze los te laten op allerlei leuke probleempjes uit onze mappen.

PRIME Quiz VII

Quiz
woe 22 okt 2014, 19:30
Sterre S9, A3

Ondanks de schokkende aankondigingen een jaar geleden over het einde van de PRIME-quiz is er geruststellend nieuws: ook dit jaar organiseert PRIME haar jaarlijkse quiz, dankzij enkele enthousiastelingen die hun schouders onder de Quiz wilden zetten. We zijn ondertussen al aan de zevende editie toe!

Jullie hersenen worden dus weer aangenaam gepijnigd met een heleboel verrassende rondes. Buig je in ploegen van vier over originele vragen, uitdagende breinbrekers en zelfs een praktische puzzelproef. Doorzie de rode draden en beleef een avond vol amusement en aha-erlebnissen! De PRIME-quiz is speciaal toegankelijk voor wie er nog nooit een heeft meegemaakt, maar ook de ervarener ploegen kunnen hier hun hart ophalen. Er liggen prijzen klaar voor iedere individuele deelnemer, maar wie best scoorde, kiest eerst! De laatste vraag zal nog voor middernacht gesteld worden; we voorzien het einde van de quiz rond middernacht.

Inschrijven kan vanaf 1 oktober via deze link. Wees er snel bij, want het aantal ploegen is beperkt (max. 50)! Inschrijvingsgeld per ploeg van vier bedraagt €12; we voorzien ook drank en hotdogs aan studentikoze prijzen.

Workshop: genererende functies

Workshop
din 28 okt 2014, 17:30
Sterre S9, A3

De techniek der genererende functies is een krachtige methode in de discrete wiskunde, die kan gebruikt worden om recursierelaties expliciet op te lossen, allerlei identiteiten te bewijzen, asymptotische afschattingen te vinden en nog veel meer.

Deze avond bespreken Jens Bossaert, Bart Michels en Ben De Bondt het idee achter deze bijzondere techniek en geven we enkele voorbeeldtoepassingen. Daarna kunnen jullie zelf ondervinden waarom genererende functies een belangrijke plaats in de combinatorische gereedschapskoffer innemen, aan de hand van heel wat mooie wiskundige probleempjes waar je de geziene technieken op kan loslaten.

Wie de workshop gemist heeft, de oefeningen wil herbekijken of benieuwd is naar de (kort opgeschreven) oplossingen, kan hier het volledige bundeltje downloaden.

Problem-solvingavond

Problem-solving
din 04 nov 2014, 17:30
Sterre S9, A1

Na de Sudoku-rage is iedereen vertrouwd met Latijnse vierkanten. Bart Michels zal deze PSA inleiden met een talk over deze magische en Latijnse vierkanten: vertrekkende vanuit enkele fascinerende of historische voorbeelden presenteert hij verscheidene methodes om deze combinatorische curiositeiten te construeren. Er komt ook een beetje groepentheorie bij kijken.

Daarna kun je met de zwarte mappen opnieuw je honger naar wiskundige probleempjes proberen stillen.

De presentatie van Bart kun je hier herbekijken!

Spellenavond

Spellenavond
don 06 nov 2014, 17:30
Sterre S25, Emmy Noether

Onze spellenavond dit semester wordt ingeleid door een presentatie van puzzelontwerper Raf Peeters, die ons het ontwerpproces achter zijn SmartGames uit de doeken zal doen. Ongetwijfeld heb je al eens zo'n puzzel vastgehad. Deze puzzels stimuleren het logisch denken en hebben allerlei raakvlakken met wiskunde: pentomino's, pakkingsproblemen, doolhoven... Ook het bepalen van alle mogelijke oplossingen van een bepaalde opgave, of garanderen dat een oplossing uniek is, geeft aanleiding tot interessante wiskundige analyses. En wie weet, misschien kunnen wij wiskundestudenten voor inspiratie voor nieuwe puzzels zorgen?

Daarna keren we terug naar de vertrouwde formule: spelletjes spelen, in grote getale, de hele avond lang!

PSA special

Problem-solving
woe 12 nov 2014, 19:00
Sterre S8, Mercator

Met de COMA in het vooruitzicht, organiseren we een PSA die speciaal gewijd is aan het oplossen van wiskundige problemen met behulp van de computer. Peter Vandendriessche zal ons enkele vaak voorkomende technieken op het vlak van computer-problem-solving bijbrengen. Ook geschikte probleempjes zullen voorzien worden. Een echte aanrader voor al wie wat computationele hulp bij het denkwerk wel weet te appreciëren!

COMA

COMA
din 18 nov 2014, 18:30
Sterre S8, Mercator

Elk jaar organiseert PRIME enkele eigen wiskundewedstrijden. In het eerste semester is dit de COMA: de Computational Mathematics, die dit jaar aan haar zevende editie toe is. Op deze competitie krijgen de deelnemers een aantal wiskundige problemen voorgeschoteld, waarbij het de bedoeling is dat zij deze met behulp van wiskunde- of programmeersoftware proberen oplossen.

Deelnemen kan individueel of in een team van twee personen, en is volledig gratis. Er zijn tevens mooie geldprijzen te winnen. De eerdere edities vindt u hier.

Lezing: Cliffordgetallen

Lezing
don 27 nov 2014, 17:30
Sterre S25, Emmy Noether

Zowel algebra als meetkunde, zowel wiskunde als fysica. Zowel één-, twee-, vier-, als 2m-dimensionaal. Zowel oud als jong: gecreëerd in 1879, en sindsdien zowel onbekend als bemind in actueel onderzoek. Dit alles verenigd in één concept: het Cliffordgetal.

Professor Fred Brackx zal ons op deze activiteit verblijden met een lezing over Cliffordgetallen. De spreker zal zowel ervaren als minder ervaren luisteraars meenemen naar de wereld van deze interessante objecten. Een betere gids kunnen we ons nauwelijks indenken, want professor Brackx werkt al zijn hele professionele leven met Cliffordalgebra's.

Achteraf kan er bij een drankje gezellig nog wat verder gepraat worden.

Spellenavond

Spellenavond
din 02 dec 2014, 17:30
Sterre S25, Emmy Noether

De spellenavond dit semester was een groot succes. Omdat het afsluiten van zo'n avond steeds zo teleurstellend is, geven we toe aan de spellenliefhebbers onder ons: we organiseren gewoon een tweede spellenavond!

Na een korte talk over een wiskundig spelletje gaan we zoals gewoonlijk aan de slag met de vertrouwde collectie gezelschapsspellen. Aarzel niet om je eigen favoriete spellen mee te brengen.

Problem-solvingavond

Problem-solving
woe 03 dec 2014, 17:30
Sterre S9, A3

Op helaas al weer de laatste PSA van dit semester vertelt Karsten Naert ons iets over "de achterdeur van de NSA". Spannend en mysterieus!

Bioscoopbezoek

maa 09 feb 2015, 19:30
Studio Skoop

Sinds kort is de biografische film "The Imitation Game” te zien in de bioscoop, over het verhaal van Alan Turing (vertolkt door niemand minder dan Benedict Cumberbatch). Turing kennen we als de geniale wiskundige/informaticus die o.a. een cruciale rol speelde in de uitkomst van de Tweede Wereldoorlog, en naar wie een computerzaal op de Sterre vernoemd is. PRIME kan deze film niet onopgemerkt voorbij laten gaan, en we plannen dan ook een groepsbezoek naar de cinema!

Heb je ook zin om het nieuwe semester in te zetten met deze film? We spreken af maandagavond om 19:30, aan de Studio Skoop Gent (Sint-Annaplein 63, http://www.studioskoop.be/). We geraken binnen aan het reductietarief; een ticket kost €7,50. Helaas kunnen we geen plaatsen reserveren dus gelieve op tijd aanwezig te zijn en gepast geld mee te brengen, zodat we de tickets vlot kunnen kopen.

De Studio Skoop bevindt zich vlakbij het shoppingscentrum Zuid:

Wie met de bus wil gaan, kan lijn 71 gebruiken, die vanuit de Sterre langs het Sint-Pietersstation naar het Zuid rijdt.

Spellenavond

Spellenavond
woe 11 feb 2015, 17:30
Sterre S25, Emmy Noether

We zetten het tweede semester goed in met een gezellige spellenavond! Hou je alvast gereed voor een spannend potje Jungle Speed, Dixit, Mascarade of wat je favoriete spel ook mag zijn. Een eigen gezelschapsspel meebrengen mag natuurlijk ook!

Folkdansfestijn

din 17 feb 2015, 18:30
Sterre S25, Emmy Noether

Het Emmy Noether Folkdansfestijn is ondertussen een traditie bij PRIME. Je zou het niet onmiddellijk zeggen, maar we hebben de afgelopen jaren gemerkt dat er heel wat danstalent in de benen van wiskundigen zit. De bedoeling van deze avond is om elkaar op een originele manier te leren kennen, buiten de gewone lessen.

Iedereen is welkom (met of zonder partner) vanaf 18:30 in auditorium Emmy Noether (S25). Rond 19:00 beginnen we met de eerste dansinitiatie. Vrees niet als je de dansen niet kent, deze zullen allemaal uitgelegd en gedemonstreerd worden door Jeroen Demeyer en een wisselende danspartner. De verschillende dansen zijn allemaal eenvoudig en dus snel te leren. Achteraan in de zaal voorzien we een lounge met zetels om in een gezellige sfeer uit te blazen en een babbeltje te slaan. Ook mensen die gewoon voor de sfeer komen of om te genieten van de muziek zijn meer dan welkom.

Aangezien we sinds vorig jaar huur moeten betalen voor het gebruik van de Emmy Noether, vragen we een kleine inkomprijs van €3 per persoon. In ruil biedt PRIME jullie naast een fantastische avond ook water en frisdrank à volonté aan.

Problem-solvingavond

Problem-solving
don 19 feb 2015, 17:30
Sterre S9, A3

Onze PSA-mappen liggen vol ongeduld te wachten om nog eens geopend te worden. Gewapend met een bekertje verfrissing in de ene hand en een stukje krijt in de andere, krijgen we (bijna) elk probleem klein! Deze PSA zal ingeleid worden door niemand minder dan Tim Seynnaeve, die even terug in België is van een Erasmusjaar in Bonn. Hij zal het hebben over (vectorruimten over) het onbestaande maar toch niet oninteressante veld F1.

PUMA 2015

PUMA
din 03 mar 2015, 19:00
Sterre S9, A3

Op 3 maart organiseert PRIME haar eigen wiskundewedstrijd, de PUMA (Pure Mathematics), tegenhanger van de COMA maar dan met zuiver hersenwerk. Op deze avond lossen we dus met pen en papier allerlei leuke wiskundeproblemen op, te vergelijken met de Vlaamse Wiskunde Olympiade. Voor de winnaars voorzien we mooie prijzen! De proclamatie zal plaatsvinden op vrijdag 13 maart.

De vragen en antwoorden zijn beschikbaar.

Wiskundigen aan het werk: vier alumni aan het woord

woe 04 mar 2015, 19:00
Sterre S25, Emmy Noether

Wil je weten wat je allemaal kan doen met een opleiding als wiskundige?

Kom dan zeker luisteren naar deze vier alumni, die ons komen vertellen wat hun job juist inhoudt en welke rol hun wiskundeopleiding daar in speelt. Je zal ook de mogelijkheid krijgen om uitgebreid vragen te stellen.

 • Uit de financiële sector: Céline Balliu (Head of Product Development Professionals and Small Enterprises Life Insurance, AG Insurance)
 • Uit de privésector: Bart De Coninck (afdelingshoofd Organisatiebeheer Eandis)
 • Uit de onderwijssector: Koen De Naeghel (leerkracht OLVA Assebroek)
 • Uit de overheidssector: Filip Pynckels (directeur-generaal ICT, FOD Binnenlandse Zaken en president eu-LISA)

PUMA-proclamatie

PUMA
vri 13 mar 2015, 13:00
Sterre S9, A3

14 maart kennen alle wiskundigen als π-dag: de dag bij uitstek om de math geek in ons naar buiten te laten! Dit jaar is π-dag een bitterzoete feestdag: enerzijds is het een extra bijzondere editie aangezien dit jaar de datum 3/14/'15 is, maar anderzijds valt die net op een zaterdag. Daarom zijn we genoodzaakt om een "π-0,01"-dag te vieren op vrijdag 13 maart.

We maken er tevens bekend wie de PUMA gewonnen heeft, en delen de prijzen uit.

Naar jaarlijkse gewoonte viert PRIME samen met de hele wiskundefamilie π-dag ook met een π-zzafestijn. Binnenkort zul je je hiervoor kunnen inschrijven.

Problem-solvingavond

Problem-solving
din 17 mar 2015, 17:30
Sterre S9, A3

Op deze problem-solvingavond vallen we na een korte inleidende talk terug op het vertrouwde recept: wiskundige problemen kraken, in groep, met krijt aan het bord. Eerst vertelt Jens Bossaert ons nog iets over het lemma van Sperner, een speels combinatorisch resultaat met verrassend krachtige gevolgen.

Workshop Mathematica

Workshop
din 24 mar 2015, 19:00
Sterre S9, Turing

Wolfram Mathematica is dé state-of-the-art wiskundige software van het moment. Symbolisch of numeriek rekenen, data analyseren of visualiseren, interactieve berekeningen, getaltheorie en meetkunde, beeldbewerking...: Mathematica kan het allemaal, en is bovendien voor UGent-studenten vrij toegankelijk via Athena.

Prof. dr. ir. Jan Baetens zal ons in deze workshop een introductie geven van dit veelzijdige softwarepakket. Wedden dat je achteraf nooit nog iets anders gebruikt?

Je kunt hier de bestanden van de workshop terugvinden:

Bewijzenmarathon

maa 30 mar 2015, 17:30
Sterre S9, A3

Op deze avond worden verschillende bewijzen voor één bepaalde stelling gepresenteerd. Elk bewijs wordt door een andere medestudent op het bord gebracht. Een intensieve training vooraf is voor deze marathon niet noodzakelijk. Voor al wie interesse heeft in wiskundige technieken en bewijzen wordt op deze boeiende avond amusement gegarandeerd! Dit jaar bewijzen we op zo'n dertien manieren de kleine stelling van Fermat, waarvan je hier de lijst bewijzen kunt downloaden.

Problem-solvingavond

Problem-solving
woe 01 apr 2015, 17:30
Sterre S9, A1

Op deze problem-solvingavond vallen we na een korte inleidende talk door Jasmine Maes terug op het vertrouwde recept: wiskundige problemen kraken, in groep, met krijt aan het bord.

Origamiavond

woe 22 apr 2015, 17:30
Sterre S25, Emmy Noether

Velen kennen origami, de kunst van het papier vouwen, wellicht van de papieren vliegtuigjes. De wereld van origami is echter ongelooflijk veel complexer en barst van de wiskunde! Reden genoeg om (net als vorig jaar) een avond te wijden aan deze subtiele Japanse kunst. Na een inleidende presentatie gaan we zelf aan de slag met papier: we voorzien vouwpatronen variërend van eenvoudig naar gevorderd, zodat iedereen naar hartelust kan origamiën. Ook leuk om in groep te maken zijn zogenaamde kusudama's, meetkundige modellen samengesteld uit verschillende componenten.


(Grasshopper, Brian Chan)

Problem-solvingavond

Problem-solving
don 23 apr 2015, 17:30
Sterre S9, A3

Op deze problem-solvingavond vallen we na een korte inleidende talk terug op het vertrouwde recept: wiskundige problemen kraken, in groep, met krijt aan het bord. Jef Laga bespreekt eerst de boeiende stelling van Monsky, die stelt dat een vierkant niet verdeeld kan worden in een oneven aantal driehoeken van gelijke oppervlakte.

Mathemagics

din 28 apr 2015, 17:30
Sterre S25, Emmy Noether

Voor de meeste niet-wiskundigen zijn wiskundige symbolen en formules al synoniem voor hekserij en hocus-pocus. Maar wist je dat er ook boeiende goocheltrucs bestaan die gebaseerd zijn op wiskundige concepten? Op deze avond vertonen we enkele van deze entertainende trucs en bespreken we de wiskunde die erachter schuilt. Amusement verzekerd!

Wie de wiskunde achter de goocheltrucs wil herbekijken, kan die hier downloaden.

Spellenavond

Spellenavond
don 07 mei 2015, 17:30
S25, Emmy Noether

De laatste activiteit van het academiejaar wordt een gezellige spellenavond.