Archief 2015-2016

Hieronder vind je alle voorbije activiteiten van het academiejaar.

PRIME-avond

maa 28 sep 2015, 17:30
Sterre S25, Emmy Noether

Om het nieuwe academiejaar goed te starten, verwelkomt PRIME iedereen met een drankje. We stellen ons nieuwe bestuur voor en geven meer informatie over de geplande activiteiten voor komend academiejaar. Weet je nog niet zo goed wat PRIME juist is of ben je gewoon benieuwd naar welke activiteiten we op het programma hebben staan? Kom dan gewoon maandag 28 september na je lessen naar S25, lokaal Emmy Noether!

Inleiding tot problem-solving

Problem-solving
din 29 sep 2015, 17:30
Sterre S9, A3

Wil je eens kennismaken met problem-solving? Kom dan zeker af op deze avond. Deze avond is vooral gericht op de eerstejaars, maar uiteraard is iedereen welkom om de nieuwelingen te ondersteunen in hun eerste stappen in de problem-solvingwereld. In de inleiding zullen we enkele basistechnieken uit de doeken doen die wel eens van pas komen bij het oplossen van een raadseltje.

Problem-solvingavond

Problem-solving
woe 07 okt 2015, 17:30
sterre S9, A3

Op 7 oktober is het weer tijd voor een typische problem-solvingavond. Onze mappen liggen klaar om jullie van leuke probleempjes en raadseltjes te voorzien. Iedereen is natuurlijk uitgenodigd om de borden van auditorium A3 weer te vullen met elegante oplossingen en minder elegante probeersels. Deze avond zal ingeleid worden door Tim Seynnaeve, die (de vooravond voor hij zijn avontuur in Bonn verderzet) het zal hebben over Fareysequenties.

PRIME Quiz VIII

Quiz
woe 21 okt 2015, 19:30
Sterre S9, A3

Dit jaar zijn we toe aan de achtste editie van de jaarlijkse PRIME quiz. Jullie hersenen worden weer aangenaam gepijnigd met een heleboel verrassende rondes. Buig je in ploegen van vier over originele vragen, uitdagende breinbrekers en zelfs een praktische puzzelproef. Doorzie de rode draden en beleef een avond vol amusement en aha-erlebnissen! De PRIME quiz is speciaal toegankelijk voor wie er nog nooit een heeft meegemaakt, maar ook de ervarener ploegen kunnen hier hun hart ophalen. Er liggen prijzen klaar voor iedere individuele deelnemer, maar wie best scoorde, kiest eerst! De laatste vraag zal nog voor middernacht gesteld worden; we voorzien het einde van de quiz rond middernacht.

Inschrijven kan op deze pagina. Wees er snel bij, want het aantal ploegen is beperkt (max. 50)! Inschrijvingsgeld per ploeg van vier bedraagt €12; we voorzien ook drank en hotdogs aan studentikoze prijzen.

Problem solving avond

Problem-solving
don 29 okt 2015, 17:30
Sterre S9, A3

Na een korte inleiding van Jef Laga, die het zal het hebben over enkele open probleempjes in de wiskunde die zeker voor iedereen verstaanbaar zijn, zullen we zoals gebruikelijk op onze problem solving problemsolving avonden onze mappen vol problemen openslaan om te problemsolven.

Proffen aan het woord

woe 04 nov 2015, 19:00
Sterre S25, Emmy Noether

Heb je je ook altijd al afgevraagd wat er zich afspeelt in het hoofd van onze professoren? Op deze activiteit doen twee proffen hun eigen ervaringen, belangstellingen en passies uit de doeken: Hans Vernaeve en Hendrik Van Maldeghem zullen vertellen over hun persoonlijke interesses en onderzoeksavonturen. Zij gunnen ons een unieke inkijk in hun eigen wiskundige wereld.

In dit koppel van activiteiten (ook volgend semester nodigen we twee sprekers uit) ziet u de wiskunde niet vanuit het oogpunt van de student, maar van de docent.

Op deze pagina kunt u de presentatie van Hans Vernaeve opnieuw bekijken.

PSA special

Problem-solving
don 05 nov 2015, 19:00
Sterre S5, Hopper

Met de COMA in het vooruitzicht wijden we een bijzondere problem-solvingavond aan het oplossen van wiskundige vraagstukken met behulp van de computer. Peter Vandendriessche zal ons enkele vaak voorkomende technieken op het vlak van computer-problem-solving bijbrengen. Ook geschikte probleempjes zuller voorzien worden. Een echte aanrader voor al wie wat computationele hulp bij het denkwerk wel weet te appreciëren!

Japanse Puzzel Party

din 10 nov 2015, 17:30
Sterre S25, Emmy Noether

Je moet al je hele leven onder een steen leven om nog nooit van een Sudoku gehoord te hebben. Maar wist je dat er een breed scala aan soortgelijke logische puzzels bestaat, zoals Kakuro, Nurikabe, Hashiwokakero en Hitori? Op de PRIME Quiz dit jaar heb je in de breinbrekerronde zelfs kunnen proeven van een variant op een Nawabari.

Deze avond kun je je puzzelvaardigheden loslaten op een boel van deze minder bekende (maar daarom niet minder leuke) puzzels, die met uitsluitend logisch redeneren op te lossen vallen. Er zal ook iets geregeld worden om te eten.

Problem solving avond

Problem-solving
don 12 nov 2015, 17:30
Sterre S9, A3

Deze avond komt Karsten Naert spreken en daarna gaan we weer over tot het problemsolven. Voor het onderwerp van de inleiding citeren we Karsten: "Wat hebben Brahmagupta, Fibonacci, Euler, Degen en Pfister gemeen? Ze hebben allen een lastige identiteitscrisis meegemaakt!"

Lezing: Een algebraïsche ontknoping

Lezing
din 17 nov 2015, 19:30
Sterre S25, Emmy Noether

Op welke manieren kan men een knoop vormen? Dit is de kernvraag van knopentheorie, een zijtak van de meetkundige topologie. Een fundamenteel probleem is om invarianten te vinden die knopen kunnen onderscheiden van elkaar. Professor Kenny De Commer komt uit Brussel afgereisd om ons te vergasten op een uiteenzetting over dergelijke invarianten, toegankelijk voor een breed publiek.

Je kan de powerpoint nu ook herbekijken op deze pagina.

COMA 2015

COMA
don 19 nov 2015, 19:00
Sterre S5, Grace Hopper

Elk jaar organiseert PRIME enkele eigen wiskundewedstrijden. In het eerste semester is dit de COMA: de Computational Mathematics, die dit jaar aan haar achtste editie toe is. Op deze competitie krijgen de deelnemers een aantal wiskundige problemen voorgeschoteld, waarbij het de bedoeling is dat zij deze met behulp van wiskunde- of programmeersoftware proberen oplossen.

Je kan je inschrijven op deze pagina. Deelnemen kan individueel of in een team van twee personen, en is volledig gratis. Er zijn tevens mooie geldprijzen te winnen. De eerdere edities vindt u hier.

Problem solving avond

Problem-solving
din 24 nov 2015, 17:30
Sterre S9, A1

Deze avond zullen er weer gezellig samen allerlei probleempjes van laag tot hoog niveau worden opgelost.

Spelletjesavond

Spellenavond
don 03 dec 2015, 17:30
Sterre S25, Emmy Noether

Deze avond gebruiken we weer de vertrouwde formule: spelletjes spelen, in grote getale, de hele avond lang!

Problem solving avond

Problem-solving
maa 15 feb 2016, 17:30
Sterre S9, A3

Wees allemaal welkom op de eerste problemsolving avond van het nieuwe jaar voor een gezellige avond met een beetje problem solving.

Spellenavond

Spellenavond
woe 17 feb 2016, 17:30
Sterre S25, Emmy Noether

Zin in een hele avond gezelschapspellen samen met vele andere mensen? Wees er dan zeker bij op onze spellenavond!

PUMA 2016

PUMA
don 03 mar 2016, 19:00
Sterre S9, A3

De PUMA (voluit Pure Mathematics of Pure Mathematische olympiade) is een wiskundeolympiade voor universiteitsstudenten. Wie destijds meegedaan heeft aan de Vlaamse Wiskunde Olympiade en daarbij vele uren zoekplezier beleefd heeft, zal hier ongetwijfeld enige nostalgie kunnen opsnuiven.

De vragen zijn zeer gevarieerd en gaan van mooie korte oefeningen tot enkele moeilijkere problemen waar je stevig over kan nadenken. Ze zijn toegankelijk voor al wie een over een basiskennis wiskunde beschikt, zoals bijvoorbeeld studenten wiskunde, natuurkunde, informatica of burgerlijk ingenieur. Wie het goed doet op de competitie krijgt een getuigschrift dat een mooie meerwaarde op je CV biedt, en voor de winnaar is er zelfs een geldelijke prijs voorzien. Onder de beste deelnemers zullen bovendien enkelen uitgenodigd worden voor een volgende uitdaging: de eer van de Universiteit Gent verdedigen op een internationale vervolgcompetitie.
Je kan je hier inschrijven

De proclamatie zal plaatsvinden op maandag 14 maart samen met het pizzafestijn.

Problemsolving avond

Problem-solving
don 10 mar 2016, 17:30
Sterre S9, A2

Deze avond is er weer een problemsolving avond waarop je gezellig met anderen enkele probleempjes kan oplossen.

Bedrijfsbezoek

woe 23 mar 2016, 14:30
Applied Maths

We organiseren een bezoek aan Applied Maths, een bedrijf dat software ontwikkelt voor biowetenschappelijke doeleinden. De kracht van het bedrijf ligt in de combinatie van biotechnische en wiskundige know-how. Meer info kan je vinden op http://www.applied-maths.com/about-applied-maths. Tijdens het bezoek, dat een tweetal uur duurt, worden we rondgeleid door een wiskundige, waarna er de tijd is om je vragen af te vuren op onze gids.

Je kan je hier inschrijven om mee te gaan.

Waar en wanneer: De rondleiding vangt aan rond 14u30 en duurt tot ongeveer 16u30. Het adres luidt: Keistraat 120, 9830 Sint-Martens-Latem.

We organiseren een fietstocht die vertrekt omstreeks 13u45 aan de hoofdingang van S9. Als je er zelf geraakt en met de auto rijdt, kan je via het inschrijvingsformulier laten weten of je anderen kan meenemen die mogelijks nog geen vervoer hebben.

Poëzieavond: "Uit het ongerijmde"

don 24 mar 2016, 19:00
Sterre S9, A3

Iedereen is van harte uitgenodigd op onze allereerste Poëzie-avond. Onder het motto “Uit het ongerijmde!”, schenken we deze avond de vrijheid aan de wiskundige dichtgeest die in ons allen vertoeft. We brengen deze avond door met het voordragen, beluisteren en bewonderen van gedichten met een enigszins wiskundige inslag. Als u fan bent van wiskunde, poëzie, de unie van beide, of zelfs alleen van de doorsnede, kom dan zeker ook een gedichtje voordragen.

Geen inspiratie? Dat is geen enkel probleem, want PRIME zorgde voor een hele lijst met wiskundelyriek, die u hier terugvindt. Al wie wenst deel te nemen kan een mailtje sturen naar jens.bossaert@ugent.be om zijn/haar favoriete gedicht te reserveren. Wie eigen creaties wil laten horen, kan dat natuurlijk ook!

Problemsolving avond

Problem-solving
maa 11 apr 2016, 17:30
Sterre S9, A1

Op deze avond kan je samen met andere mensen probleempjes, die variëren van makkelijke tot zeer moeilijke moeilijkheidsgraad, oplossen na een korte inleiding door Ben De Bondt die ons iets zal vertellen over over "het betegelen van het euclidisch vlak met aftelbaar veel grafieken".

Proffen aan het woord

don 21 apr 2016, 19:00
Sterre S25, Emmy Noether

Heb je je ook altijd al afgevraagd wat er zich afspeelt in het hoofd van onze professoren? Net zoals vorig semester zullen op deze activiteit twee proffen hun eigen ervaringen, belangstellingen en passies uit de doeken doen: Stijn Vansteelandt en Tom De Medts zullen vertellen over hun persoonlijke interesses en onderzoeksavonturen. Zij gunnen ons een unieke inkijk in hun eigen wiskundige wereld. 

Spellenavond

Spellenavond
din 26 apr 2016, 17:45
Sterre S25, Emmy Noether

Wees allemaal welkom op onze laatste spellenavond van het academiejaar. Deze spellenavond zal ingeleid worden door Leo Storme, die ons de link tussen het spel SET en eindige meetkunde uit de doeken zal doen, waarna we weer allemaal gezellig gezelschapspelen kunnen spelen.

Problemsolving avond

Problem-solving
don 28 apr 2016, 17:30
Sterre S9, A3

Wees allemaal welkom op de laatste problemsolving avond van het schooljaar! Bart Michels zal ons iets vertellen over hoe men zoal kan bewijzen dat een gegeven reëel getal irrationaal is, waarna we de rest van de avond doorbrengen met het klassieke recept van deze inspirerende activiteit.

Lezing wiskunde en filosofie

Lezing
maa 09 mei 2016, 19:00
Sterre S25

Dat er denkpistes zijn waar wiskunde en filosofie in elkaar overlopen, is menig wiskundige wellicht niet onopgemerkt gebleven. Ter ere van dit fenomeen organiseren we een lezing gegeven door Jean Paul Van Bendegem, wiskundige-filosoof en gastprofessor aan de UGent, die zal uitmonden in iets wat als discussie kan worden omschreven. Geestelijke recreatie verzekerd!