Archief 2016-2017

Hieronder vind je alle voorbije activiteiten van het academiejaar.

PRIME-avond

din 04 okt 2016, 17:30
Sterre S9, A3

PRIME zet het nieuwe academiejaar goed in en verwelkomt iedereen met een hapje en een drankje. We stellen ons nieuwe bestuur voor en geven meer informatie over de geplande activiteiten. Weet je nog niet zo goed wat PRIME juist inhoudt of ben je gewoon benieuwd naar welke activiteiten er op het programma staan? Kom dan gewoon na je lessen even langs! In verschillende hoeken van de zaal kun je al even uitproberen welke activiteiten je niet wil missen: we spelen een gezelschapspelletje, buigen ons over wat uitdagende wiskundige problemen, en testen de praktische proeven van de vorige PRIME Quizzen uit.

Iedereen is van harte welkom!

Inleiding tot problem-solving

Problem-solving
don 06 okt 2016, 17:30
Sterre S9, A2

Wil je eens kennismaken met problem-solving, dan is deze avond bij uitstek geschikt. We richten ons vooral op eerstejaarsstudenten, maar uiteraard is iedereen welkom om de nieuwelingen te ondersteunen in hun eerste stappen in de problem-solvingwereld. In de inleiding zullen we enkele basistechnieken uit de doeken doen die wel eens van pas komen bij het oplossen van een raadseltje.

Problem-solvingavond

Problem-solving
maa 10 okt 2016, 17:30
Sterre S9, A2

Welkom op de allereerste echte problem-solvingavond van het semester! Na een korte inleiding van Jens Bossaert, die wat zal vertellen over dissecties van vierkanten in vierkanten, vliegen we terug in de befaamde mappen vol wiskundige probleempjes.

Mathematical Imagery

Lezing
maa 17 okt 2016, 19:00
Sterre S25, Emmy

Google de naam Jos Leys eens, en je ziet meteen dat we te maken hebben met een grootmeester in wiskundige visualisaties. Spectaculaire fractalen in 2D en 3D, hyperbolische betegelingen, topologische animaties, en de films Dimensions and Chaos zijn maar een greep uit de galerij van visualisaties die hij heeft ontwikkeld.

Tijdens deze lezing Mathematical Imagery vertelt Jos Leys over de gevarieerde wiskunde die er schuilt achter zijn creaties.

Problem-solvingavond

Problem-solving
don 20 okt 2016, 17:30
Sterre S9, A1

De mappen vol raadseltjes en problemen liggen weer klaar voor deze tweede problem-solvingavond. Opnieuw is iedereen uitgenodigd om het bord weer te vullen met inspirerende bewijzen en elusieve gedachtesprongen.

Er wacht een avond problemsolven gevuld met hersengekraak en Filippenzische vreugde.

PRIME Quiz 2016

Quiz
woe 26 okt 2016, 19:30
Sterre S9, A3

De ondertussen legendarische PRIME Quiz is dit jaar aan haar negende editie toe. Buig je in ploegen van vier over originele vragen, uitdagende breinbrekers en een praktische puzzelproef; doorzie de rode draden en beleef een avond vol amusement en aha-erlebnissen! De PRIME Quiz is speciaal toegankelijk voor wie er nog nooit een heeft meegemaakt, maar ook de ervarener ploegen kunnen hier hun hart ophalen. Er liggen prijzen klaar voor iedere individuele deelnemer, maar wie best scoorde, kiest eerst! We voorzien het einde van de quiz rond middernacht.

Inschrijven kan op deze pagina. Wees er snel bij, want het aantal ploegen is beperkt tot 50! Inschrijvingsgeld per ploeg van vier bedraagt €12; we voorzien ook drank en hotdogs aan studentikoze prijzen.

Spellenavond

Spellenavond
maa 07 nov 2016, 18:00
Sterre S9, A3

De spellencollectie van PRIME krijgt dit jaar een update, maar geen nood, aan de sfeer op onze spellenavonden verandert niets! Dit wordt wel uitzonderlijk een speciale editie, om twee redenen:

  • We krijgen bezoek van Wim Vanherle, de man achter het initiatief De Nieuwe Pion. Wim stelt zich ten doel om het brede publiek terug aan het spelen te krijgen, en trekt daartoe België rond om een eigen indrukwekkende spellencollectie te demonstreren.
  • Deze spellenavond komt er in samenwerking met onze collega's van Zeus WPI, onder het motto "hoe meer zielen, hoe meer vreugd".

Wat mag je dus verwachten van deze avond? Naast onze nieuwe spellencollectie brengt Wim ook een heleboel eigen spellen mee, en krijgen we professionele demonstraties om meteen aan de slag te kunnen: alle ingrediënten voor een ontspannende avond onder vrienden, zonder tijdverlies door spelregels te ontcijferen. Nodig gerust ook je vrienden uit!

Problem-solvingavond

Problem-solving
woe 09 nov 2016, 17:30
Sterre S9, A3

Deze problem-solvingavond zal worden ingeleid door Toon Baeyens en wel met een opstapje tot het fascinerende en razend actuele onderwerp neurale netwerken. Het is een zeer vakoverschrijvend gebied, soms gerekend tot de toegepaste biologie en computerwetenschappen, maar ook tot de zuivere wiskunde. Niet te missen, dus.

Na Toons inleiding vliegen we er weer in met onze gekende formule: problemen, raadseltjes en puzzels oplossen.

PSA Special

Problem-solving
woe 16 nov 2016, 19:00
Sterre S9, PC-klas Conrad Zuse

Problem-solven is een kunst, dat spreekt voor zich. Zoals in elke kunst zijn stromingen, bij het problem-solven geldt iets gelijkaardig. Er zijn zij die met het krijt in de hand een bord te lijf gaan, en zij die het crunch-werk overlaten aan een computer. Natuurlijk zijn hier speciale technieken voor. Op deze PSA Special hebben we dan ook een expert als spreker uitgenodigd, iemand die enkele handige informatische problem-solvingtechnieken zal uitleggen: Jeroen Demeyer. Ongetwijfeld wordt dit al een interessante avond, en wat kan een betere afsluiter zijn dan er, zoals volgens goede traditie, zelf in te vliegen achteraf?

Assistenten aan het woord

Lezing
maa 21 nov 2016, 19:00
Sterre S25, Auditorium Emmy Noether

De academische wereld is voor de student vaak een onontwarbaar kluwen van bureaucratie; proffen en assistenten zijn de enige kijkvensters, maar hoe zijn zij er gekomen en hoe beleven zij het werk dat als hun passie begonnen is?

Vanavond komen twee assistenten hun verhaal vertellen: Geertrui Van de Voorde en Karsten Naert, beiden waarschijnlijk gekend onder de studenten. Het belooft dus een zeer leerrijke avond te worden!

COMA

COMA
don 01 dec 2016, 19:30
Sterre S5, PC-klas Grace Hopper

In een tijd waarin iedereen een supercomputer uit 1980 in zijn of haar achterzak heeft zitten, kunnen we wel spreken van een symbiose tussen mens en machine. Al is misschien symbiose iets te sterk uitgedrukt, want laten we hopen dat wij nog de baas in deze relatie zijn. Om onze dominatie over de computer te testen is er de Computational Mathematics competition (of COMA, voor de abbreviatofielen).

De COMA richt zich op het gebruik van een computer in de wiskunde, een onmisbare hulp in veel moderne takken. Gebruik om het even welke taal en om het even welk platform om een reeks wiskundige puzzels op te lossen. Inspiratie en inzicht zullen het verschil maken tussen nodeloos wachten op een antwoord en een direct resultaat. De 2,5 uur vliegen voorbij.

Deelnemen is gratis en kan alleen of in een team van twee, voor de winnaar is een mooie geldprijs voorzien!

Inschrijven kan hier.

Wil je je al voorbereiden en eens kijken met wat voor vragen je te maken krijgt? Dat kan, de vorige edities staan hier.

Problem-solvingavond

Problem-solving
maa 05 dec 2016, 17:30
Sterre S9, A2

Deze problem-solving avond wordt ingeleid door Pieter Vyncke, hij zal het hebben over Ramsey-theorie en het zoeken van regelmatigheid, namelijk de regelmatigheid die optreedt in deelstructruren zodra de bovenliggende structuur een voldoende grote omvang heeft; totale chaos is onmogelijk.

Nadien buigen we ons naar goede gewoonte in groep over een aantal wiskunde problemen.

Spelletjesavond

Spellenavond
don 08 dec 2016, 17:30
Sterre S9, A3

Deze avond gebruiken we weer de vertrouwde formule: spelletjes spelen, in grote getale, de hele avond lang!

Problemsolvingavond

Problem-solving
din 21 feb 2017, 17:30
Sterre S9, A3

PUMA

PUMA
don 02 mar 2017, 19:00
Sterre S9, A2

De PUMA (voluit Pure Mathematics olympiade) is een wiskundeolympiade voor universiteitsstudenten. Wie destijds meegedaan heeft aan de VWO en daarbij vele uren plezier beleefde, zal hier ongetwijfeld enige nostalgie kunnen opsnuiven.

De vragen zijn zeer gevarieerd en gaan van mooie, korte oefeningen tot enkele moeilijkere problemen waar je stevig je tanden kan in zetten. Ze zijn toegankelijk voor iedereen met een basiskennis wiskunde. Voor ieder die deelneemt is er een getuigschrift voorzien en voor de winnaar ook een geldelijke prijs. Van de beste deelnemers zullen er enkelen worden uitgenodigd om de eer van UGent te verdedigen op een internationale vervolgcompetitie!

Inschrijven kan hier, en hier vind je de vragen (en antwoorden) van eerdere edities.

Problemsolvingavond

Problem-solving
din 07 mar 2017, 17:30
Sterre S9, A1

Deze problemsolvingavond zal ingeleid worden door Ben De Bondt:

Monsters vs. morphisms: de functionaalvergelijking van Cauchy.

 

Pizzafestijn

din 14 mar 2017, 13:00
Sterre S25, Aud. Emmy Noether

Bestel hier je pizza voor PRIME's ∏-zzafestijn op dinsdag 14 maart om 13:00, in S25, auditorium Emmy Noether. De pizza's worden geleverd door Pizza Express en kosten slechts €5. Je kan deze €5 de middag zelf betalen aan ons, wij regelen de rest.

Let op: we geven alle bestellingen door op maandag 13 maart om 20:00. Geef jouw bestelling tijdig door!

Spelletjesavond

Spellenavond
don 16 mar 2017, 17:30
Sterre S9, A3

Weinig zaken brengen zo'n verbroedering en gezelligheid als solide bordspelen. Co-op, rpg, abstracte denkpuzzels, ..., of een eigen spel. Voor ieder wat wils op onze heuse spelletjesavond. Een leuke avond in goed gezelschap, breng je vrienden mee en ontspan je. Allen welkom!

Folkdansavond

woe 22 mar 2017, 19:00
Sterre S25, Aud. Emmy Noether

Het Emmy Noether Folkdansfestijn is ondertussen een traditie bij PRIME. Je zou het niet onmiddellijk zeggen, maar we hebben de afgelopen jaren gemerkt dat er heel wat danstalent in de benen van wiskundigen zit. De bedoeling van deze avond is om elkaar op een originele manier te leren kennen, buiten de gewone lessen.

Iedereen is welkom (met of zonder partner) vanaf 18:30 in auditorium Emmy Noether (S25). Rond 19:00 beginnen we met de eerste dansinitiatie. Vrees niet als je de dansen niet kent, deze zullen allemaal uitgelegd en gedemonstreerd worden door Jeroen Demeyer en een wisselende danspartner. De verschillende dansen zijn allemaal eenvoudig en dus snel te leren. Achteraan in de zaal voorzien we een lounge met zetels om in een gezellige sfeer uit te blazen en een babbeltje te slaan. Ook mensen die gewoon voor de sfeer komen of om te genieten van de muziek zijn meer dan welkom.

Aangezien we sinds vorig jaar huur moeten betalen voor het gebruik van de Emmy Noether, vragen we een kleine inkomprijs van €3 per persoon. In ruil biedt PRIME jullie naast een fantastische avond ook water en frisdrank à volonté aan.

Problemsolvingavond

Problem-solving
maa 27 mar 2017, 17:30
Sterre S9, A1

Deze problem-solvingavond wordt een bijzondere editie: in de plaats van de traditionele inleiding, leert Stefano Dalbosco ons hoe we de Rubik's Cube kunnen oplossen. Wie de geheimen van deze puzzel al lang doorgrond heeft en op zoek is naar meer uitdaging, geen paniek: de volgende stap is 'm oplossen met een blinddoek op! Kom gerust je skills en je collectie kubussen demonstreren.

Schaaktoernooi

don 30 mar 2017, 19:00
Sterre S9, A3

Na een fantastische eerste editie organiseert organiseert PRIME na drie jaar opnieuw een waar schaaktoernooi. Ben je een fervent schaker en wil je eens je krachten meten, of ben je een liefhebber en had je zin om eens een avond lang in competitie te schaken, kom dan zeker naar dit schaaktoernooi.

Normaal is er voldoende materiaal beschikbaar, maar eigen sets zijn toegelaten.

Rekruteringsevent

don 20 apr 2017, 19:00
Sterre S9, A3

Eén van de vragen die ieder van ons aspirant-wiskundigen al eens gesteld is geweest: wat kan je daarmee doen? Misschien heb je het jezelf al eens afgevraagd. Op dit rekruteringsevent stellen 6 bedrijven zich voor en, wat misschien belangrijker is, wat zij voor ons en wiskundigen voor hen kunnen betekenen. Een uniek inzicht in het bedrijfsleven dat velen onder ons nastreven en de ideale manier om verschillende sectoren te verkennen en wat te netwerken.

Wij stellen met trots de zes bedrijven voor die zichzelf zullen presenteren: ArcelorMittal, Amplidata, Deloitte, KBC, PwC en Yazzoom.

Na een korte presentatie van elk bedrijf is er ruim tijd voorzien om met de afgevaardigden in dialoog te gaan en alle vragen beantwoord te zien waarbij PRIME een hapje en een drankje voorziet.

Knutselavond

Workshop
din 25 apr 2017, 17:30
Sterre S9, A3

Creativiteit is een vereiste voor elke wiskundige, maar naast theoretische creativiteit zijn er ook talloze andere manieren om dit te uiten. Daarom stelt PRIME deze knutselavond voor. String-art, macramé, vlakvullingen, origami, constructies met rietjes, stokjes, ijzerdraad, ... PRIME voorziet al het materiaal en handige voorbeelden, maar laat vooral je verbeelding de vrije loop!

Heb je zin om wiskundig verantwoorde kunst te maken, of wil je gezellig met wat vrienden aan de slag? Kom dan zeker naar onze knutselavond.

Problemsolvingavond

Problem-solving
din 02 mei 2017, 17:30
Sterre S9, A3

Alweer de laatste PSA van het semester… Na een inleiding van Sara Chiers over geordende meetkunde, gaan we nog een laatste keer in de vertrouwde problem-solvingmappen vliegen.

Spelletjesavond

Spellenavond
din 09 mei 2017, 17:30
Sterre S9, A3

Traditiegetrouw is de laatste activiteit van het jaar een spelletjesavond, met het even traditiegetrouwe format: ons amuseren onder vrienden gezeten rond een bordspel. Allen welkom!

Afsluitende spellendag

Spellenavond
woe 05 jul 2017 (Gehele dag)
Sterre S9, A3

Woensdag voorziet PRIME nog een laatste keer dit jaar spelletjes en iets te drinken om in stijl af te sluiten. Je bent de hele dag welkom in de S9, A3. Er is geen beginuur; het lokaal is de hele dag voor ons, en er is de hele tijd iemand van PRIME aanwezig.