Archief 2017-2018

Hieronder vind je alle voorbije activiteiten van het academiejaar.

PRIME-Avond

din 03 okt 2017, 17:30
Sterre S9, A3

De PRIME-avond is de traditionele aftrap van het nieuwe academiejaar. We lossen samen uitdagende problemen op, spelen een gezelschapspel en leren elkaar beter kennen. Deze avond is speciaal bedoeld voor alle eerstejaars die voor het eerst met PRIME willen kennismaken. Wees welgekomen en zegge het voort: die van PRIME zijn weer in gang geschoten.

Inleidende Problem-solvingavond

Problem-solving
don 05 okt 2017, 17:30
Sterre S9, A3

De Inleidende PSA is, zoals de naam al kan doen vermoeden, de inleiding op de problem-solvingavonden. We lossen samen enkele problemen op gaande van meetkunde, combinatoriek over getaltheorie en algebra. Geen flauw idee wat je kan verwachten? Geen nood, we zijn er om iedereen op weg te helpen en we maken er een gezellige boel van.

Problem-solvingavond

Problem-solving
woe 11 okt 2017, 17:30
Sterre S9, A3

Deze allereerste echte problem-solvingavond van het jaar zal ingeleid worden door Pieter Vyncke, die wat zal vertellen over het Hadwiger-Nelson probleem. Zo vragen we ons af of de kleurbaarheid van grafen mogelijks afhangt van welk wiskundig universum we beschouwen.
Daarna vliegen we terug in de befaamde mappen vol wiskundige probleempjes.

Math of Japan

don 19 okt 2017, 17:30
Sterre S25, Emmy

Japan spreekt tot de verbeelding. Denk maar aan kimono, karaokebars, kalligrafie en kabuki. Van dit alles zul je echter weinig merken op onze Japans-geïnspireerde avond. We ontdekken daarentegen de wiskundige kant van het land van de rijzende zon. We denken na over sangaku (meetkundige raadsels), organiseren een Go-toernooi en lossen Japanse puzzels op. Voor één keer geen pita of pizza op het menu, maar ramen en sushi.

PRIME Quiz X

Quiz
woe 25 okt 2017, 19:30
Sterre S9, A3

Er staat een tiende, feestelijke editie van de PRIME Quiz voor de deur! Kom het mee beleven en buig je in een ploeg van vier over originele vragen, uitdagende breinbrekers en een praktische puzzelproef; doorzie de rode draden en beleef een avond vol amusement en aha-erlebnissen! De PRIME Quiz is speciaal toegankelijk voor wie er nog nooit een heeft meegemaakt, maar ook de ervarener ploegen kunnen hier hun hart ophalen. Er liggen prijzen klaar voor iedere individuele deelnemer, maar wie best scoorde, kiest eerst! We voorzien het einde van de quiz rond middernacht.

Inschrijven kan op deze pagina. (Vanaf 1 oktober) Wees er snel bij, want het aantal ploegen is beperkt tot 50! Inschrijvingsgeld per ploeg van vier bedraagt €12; we voorzien ook drank en hotdogs aan studentikoze prijzen.

Spelletjesavond

Spellenavond
maa 30 okt 2017, 17:30
Sterre S25, Emmy Noether

Onze bekende spelletjesavond staat weer op het programma. Met vanavond in de kijker: kaarten. Leer Manillen als een West-Vlaming, Belotten als een wiskundige en speel Uno als het allemaal beetje te moeilijk wordt. Voor zij die niet zo'n fan zijn van kaarten, geen nood, onze uitgebreide collectie aan gezelschapsspellen zal natuurlijk ook aanwezig zijn.

Ook komen onze vrienden van Zeus af om tesamen er een gezellige avond van te maken.

Problem-solvingavond

Problem-solving
don 09 nov 2017, 17:30
Sterre S9, A3

Een avond vol problems die wachten op jou om gesolved te worden. Kom gerust af en laat die hersenen maar werken.

Debat- en filosofieavond

din 14 nov 2017, 17:30
Sterre S9, A3

Op deze avond kunnen jullie naar hartelust debatteren en filosoferen! De onderwerpen variëren van de Fermi Paradox (is er buitenaards leven?) tot de esthetiek van de wiskunde (wat maakt een bewijs mooi?). We zullen deze en andere vragen in kleine groepen beargumenteren.

PSA special

Problem-solving
don 23 nov 2017, 17:30
Sterre S9, Zuse

In een PSA-special brengen we de kunst van problem-solving naar de computer. PRIME verkent een geheel nieuw genre aan problemen en oplossingstechnieken. Toon Baeyens zal deze PSA begeleiden en je nieuwe vaardigheden aanleren. We zullen samen de wiskundige analyse naar de digitale wereld brengen, zowel exact, als numeriek.

Computational Mathematics

COMA
don 30 nov 2017, 19:00
Sterre S5, Hopper

Computers zijn niet meer weg te denken uit de hedendaagse wiskunde. Naast een noodzakelijk bewijsinstrument voor enkele grote stellingen geven ze ook voor tal van wiskundige problemen een gouden hint over waar je de oplossing moet zoeken. Patronen vinden, met een slimme truc een hoop rekenwerk besparen, aan de hand van voorbeelden controleren of je wel nog op het goede pad bent met je bewijs of afleiding, het zijn dingen waar iedere wiskundige, informaticus of burgie vroeg of laat mee te maken krijgt.

Problem-solvingavond

Problem-solving
maa 04 dec 2017, 17:30
Sterre S9, A2

Het is weer die tijd van het jaar, Kerstmis komt alsmaar meer in zicht. Bij dit winters feest hoort uiteraard maar één iets: Kerstmis-getinte wiskunderaadsels. Op de laatste PSA van 2017 staat alles in het teken van cadeaus, elfen, sneeuwvlokken en rendieren. Tot dan!

Spelletjesavond

Spellenavond
woe 06 dec 2017, 18:00
Sterre S9, A3

De Sint komt er weer aan, en hij heeft gezelschapspelen met zich mee.

PRIME feest

don 22 feb 2018, 17:30
Sterre S9, A3

PRIME wordt tien jaar en dat moet gevierd worden!  Wees allen welkom op deze avond waar Bert Seghers ons wat zal bijleren over onze geschiedenis, waarna we ons met gezelschapsspelletjes kunnen amuseren.

PUMA

PUMA
maa 26 feb 2018, 18:30
Sterre S9, A3

De jaarlijkse PUMA is er weer! Inschrijven kan hier.

Surfing with wavelets

Lezing
don 01 mar 2018, 17:30
Jozef Plateauzaal

Prof. Ingrid Daubechies, wereldautoriteit op het gebied van wavelets, brengt een unieke lezing over haar passie. Ze geeft een antwoord op de vragen: 

- Wat zijn wavelets?

- Hoe werken ze?

- Waarom zijn ze nuttig voor beeldverwerking en -compressie?

Klinkt dit allemaal behoorlijk abstract? Geen nood! Prof. Daubechies gaat daarna namelijk verder met het bespreken van hoe wavelets recentelijk zijn toegepast bij de studie van schilderijen van Van Gogh, Gauguin en Giotto.

Deze lezing is niet te missen aangezien prof. Daubechies niet vaak in ons land verblijft en ze één van onze meest vooraanstaande wiskundigen is.

 

Barones Ingrid Daubechies is professor aan de Duke universiteit en voormalig voorzitter van de International Mathematical Union. Ze behaalde haar doctoraat in de theoretische fysica aan de Vrije Universiteit Brussel. Haar bijdragen aan de theorie van wavelets liggen aan de basis van de jpeg-standaard.

De lezing gaat door op 1 maart om 17u30. Gelieve je aanwezigheid hier aan te geven.

Gastlezing Esko

Lezing
din 06 mar 2018, 19:00
Sterre S9, A3

The mathematics of color conversions

Kristof Vanderhoydonck, oud Prime-bestuurslid en werknemer van Esko, zal ons wat meer vertellen over zijn huidige job en over wat wiskundigen kunnen doen in het bedrijfsleven.

Esko is een bedrijf dat software levert om verpakkingen te ontwikkelen en te printen. Kristof werkt in een R&D team dat zich bezighoudt met de kleuren van de verpakkingen. Daarvoor gebruikt hij computationele meetkunde, zoals triangulaties en zoek-algoritmes in grafen.

Problem Solvingavond

Problem-solving
maa 12 mar 2018, 17:30
Sterre S9, A3

Kom af en laat je hersenen maar kraken voor onze problem solvingavond! Ter inleiding zal Sam Adriaensen ons wat vertellen over de wiskundige verbanden tussen harmonie en polyritmes.

PUMA proclamatie en Pizzafestijn

don 15 mar 2018, 13:00
Sterre S25, Emmy

Ter ere van Pi-dag en alle deelnemers aan de PUMA houden we een pizzafestijn, we komen allemaal gezellig samen om een pizza te eten en te applaudiseren voor de winnaar van de PUMA (en natuurlijk ook voor de andere deelenemers). Je pizza bestellen kan hier.

Folkdansfestijn

woe 21 mar 2018, 18:30
Sterre S25, Emmy Noether

Onze jaarlijkse folkdansavond is er weer. Onder begeleiding van specialist Jeroen Demeyer leren we verschillende dansen aan. Een absolute must!

Slavische avond

don 29 mar 2018, 17:30
Sterre S9, A3

Wiskunde was en is hot in Oost-Europa. Zo werd de eerste International Mathematical Olympiad (IMO) in 1959 georganiseerd in Roemenië en namen enkel toenmalige Sovjetstaten deel. Bijna zestig jaar later is Oost-Europa nog steeds sterk vertegenwoordigd op de IMO met maar liefst 10 Oost-Europese landen in de top 30 op de laatste editie. Oost-Europese wiskundigen zoals Banach, Bersntein, Tsjebysjev, von Neumann, Sierpiński, Perelman en Erdős brachten de wiskunde veel op.

We focussen ons deze avond op de laatste. We starten met een korte lezing over Erdős' legendarisch werk en leven. We vervolgen de avond met het (proberen) oplossen van enkele van zijn interessantste problemen en de zogenaamde 'Jewish Problems'. Verder is de mogelijkheid om tussen al dit intens denkwerk wat te ontspannen met een potje schaken. We maken de ervaring compleet met enkele Oost-Europese desserts om je vingers bij af te likken. Om de hoeveelheid desserts nauwkeuriger te kunnen bepalen, vragen we vooraf om aan te geven of je wel dan niet zo'n dessert wenst te verkrijgen. Dit kan hier. We schatten de prijs op 2 euro.

Paradoxale avond

maa 16 apr 2018, 17:30
Sterre S9, A3

Vaak is het aanlokkelijk om een kleine sprong te maken in een gedachtegang of een stap in een bewijs niet ten volle te verklaren. Soms is dit volstrekt onschuldig, soms wordt een 1 plots omgetoverd tot een 0. Op andere momenten leidt een correcte redenering tot een eigenschap die paradoxaal lijkt, maar toch volstrekt juist is.

Kom zeker af voor een bloemlezing uit de meest paradoxale eigenschappen en de beste der slechtste redeneringen.


Wil jij graag 10 à 15 minuutjes vertellen over jouw favoriete foute bewijs, vreemde eigenschap of paradox? Laat dan hier op voorhand iets weten.
Wel geïnteresseerd, maar nog geen inspiratie? Geen probleem, wij helpen je graag op weg naar een interessant onderwerp.

Deze 2 links kunnen je misschien helpen:

Link 1

link 2

Problem-solvingavond

Problem-solving
maa 23 apr 2018, 17:30
Sterre S9, A3

Deze PSA zal ingeleid worden door Toon Baeyens, die ons iets zal leren over wiskunde op de grafische kaart.

Poëzie-avond

don 03 mei 2018, 17:30
Sterre S25, Emmy Noether

Zin in een gezellige avond vol poëzie met een leuke knipoog naar wiskunde?  Dan ben je zeker welkom op onze poëzie-avond!

Wil jij graag een tekstje of gedichtje naar voor brengen?  Stuur dan een mailtje naar bestuur@prime.ugent.be

Geen favoriet wiskundig gedichtje?  Geen probleem! Laat ons weten dat je wel iets wil voordragen maar geen inspiratie hebt, dan helpen wij je wel op weg met enkele ideetjes.

Spelletjesavond

Spellenavond
maa 07 mei 2018, 17:30
Sterre S9, A3

Hoezee, hoeraa, de spelletjesavond is er weer. Kom allemaal zeker af voor een gezellige avond vol met spelletjes, vrienden en plezier.