Archief 2018-2019

Hieronder vind je alle voorbije activiteiten van het academiejaar.

PRIME-avond

din 02 okt 2018, 17:30
Sterre S9, A3

Nu het academiejaar weer begonnen is, is het ook weer tijd voor PRIME-activiteiten. Zoals gewoonlijk beginnen we met een PRIME-avond. Hierbij kun je onder andere komen kennismaken met PRIME, eens kijken welke activiteiten er dit jaar op het programma staan, en gezelschapsspelletjes spelen. Dit allemaal uiteraard met een drankje. Kom dus gewoon eens langs na je lessen naar S9, auditorium A3!

Inleidende Problem-solvingavond

Problem-solving
maa 08 okt 2018, 17:30
Sterre S9, A3

Het is weer tijd voor de eerste problem-solving avond van het jaar! Deze is vooral gericht naar de eerstejaarsstudenten, maar natuurlijk is iedereen welkom om hen te ondersteunen in hun eerste stappen in de wereld van de problem-solving. In de inleiding zullen we enkele basistechnieken uit de doeken doen die wel eens van pas komen bij het oplossen van een raadseltje.

Schaakavond

din 16 okt 2018, 17:45
Sterre S9, A3

Of een siciliaanse opening nu automatisch bij je opkomt of een patstelling helemaal geen betekenis bij je oproept, tijdens dit schaaktoernooi  kan elke speler op elk niveau naar hartelust spelen.

Spellenavond

Spellenavond
maa 29 okt 2018, 17:30
Sterre S9, A3

Leuke gezelschapsspellen, gemoedelijke sfeer en gratis frisdrank - it's that simple!

Deze spelletjesavond zal een korte inleiding hebben over Vier op een Rij, gevolgd door een klein toernooitje voor zij die willen.

Problem-solvingavond

Problem-solving
din 06 nov 2018, 17:30
Sterre S9, A3

Na de inleidende problem-solvingavond in week 3 is het nu tijd voor het echte 'werk'. We zullen opnieuw problemen uit verschillende deelgebieden van de wiskunde aanpakken. Plezier verzekerd - in tegenstelling tot het vinden van een (elegante) oplossing.

Knutselavond

Workshop
maa 12 nov 2018, 17:30
Sterre S9, A3

Wil je wel eens een paar wiskundige figuren concreet maken? Op deze knutselavond zullen we gezellig aan de slag gaan. Zowel cuboctahedronachtigen als een grote mengerspons staan op het programma. Be there or be square.

PSA special

Problem-solving
maa 19 nov 2018, 17:30
Sterre S9, Konrad Zuse

Problem solving heeft zichzelf opnieuw uitgevonden sinds de opkomst van de computer. Maar om nu zo'n explosie aan rekenkracht echt uit te buiten, volstaan eeuwenoude methodes natuurlijk niet. Naar goede gewoonte krijg je op een PSA special technieken aangeleerd die je op weg helpen om wiskundige problemen van achter je scherm op te lossen. Dit is ook dé perfecte gelegenheid om je voor te bereiden op de COMA.

COMA 2018

COMA
don 29 nov 2018, 18:30
Sterre S5, Grace Hopper

Wiskunde en computers gaan steeds meer hand in hand: niet alleen wordt wiskunde gebruikt om bepaalde algorimes te optimaliseren of te ontwikkelen, maar ook helpt informatica ons om een beter beeld te krijgen van de wiskunde zelf.

In die gedachte organiseert PRIME jaarlijks de Computational Mathematics Olympiade, een wedstrijd waarbij het de bedoeling is om met de computer wiskundige vragen op te lossen.  Hierbij zal inzicht en inspiratie het verschil maken tussen nodeloos wachten op een antwoord en een direct resultaat.

Deelnemen kan individueel of in een team van twee personen, en is volledig gratis. Je kan je inschrijven op deze paginaEr zijn tevens mooie geldprijzen te winnen. De eerdere edities vindt u hier.

Spellenavond

Spellenavond
din 04 dec 2018, 17:30
Sterre S9, A3

Het einde van het jaar nadert, de blok komt in zicht. Om dit alles nog even te vergeten, organiseert PRIME als laatste activiteit dit semester nog een spelletjesavond.

Spelletjesavond

Spellenavond
don 14 feb 2019, 17:30
Sterre S9, A3

Om het nieuwe semester goed in te zetten, organiseert PRIME weer een klassieke spelletjesavond. Neem al je vrienden en vriendinnen mee, en geniet van talrijke gezelschapsspellen. Zoals altijd zullen jullie hierbij voorzien worden van gratis drankjes.

Problem-solvingavond

Problem-solving
din 19 feb 2019, 17:30
Sterre S9, A3

Om onze hersenen weer op gang te brengen buigen we ons een hele avond over wiskundige problemen.  Zeker een goede voorbereiding voor zij die geïnteresseerd zijn om aan de PUMA deel te nemen!

PUMA 2019

PUMA
maa 25 feb 2019, 18:30
Sterre S9, A3

De PUMA (voluit Pure Mathematics olympiade) is een wiskundeolympiade voor universiteitsstudenten. Wie destijds meegedaan heeft aan de VWO en daarbij vele uren plezier beleefde, zal hier ongetwijfeld enige nostalgie kunnen opsnuiven.

De vragen zijn zeer gevarieerd en gaan van mooie, korte oefeningen tot enkele moeilijkere problemen waar je stevig je tanden kan in zetten. Ze zijn toegankelijk voor iedereen met een basiskennis wiskunde. Voor ieder die deelneemt is er een getuigschrift voorzien en voor de winnaar ook een geldelijke prijs. Van de beste deelnemers zullen er enkelen worden uitgenodigd om de eer van UGent te verdedigen op een internationale vervolgcompetitie.

Inschrijven kan hier, en hier vind je de vragen (en antwoorden) van eerdere edities.

PUMA-proclamatie en pizzafestijn

don 14 mar 2019, 12:45
Sterre S9, A3

Naar traditie eren wij pi-dag met een heus pizzafestijn.  Ondertussen zullen ook de winnaars van de PUMA bekendgemaakt worden.  Als je graag pizza wil eten vragen we je om ten laatste tegen maandag je bestelling hier door te geven.

PRIME Quiz XI

Quiz
din 19 mar 2019, 19:00
Sterre S9, A3

We hebben er even op moeten wachten, maar binnen enkele weken kunnen jullie opnieuw je hersenen pijnigen op onze PRIME Quiz. Buig je in ploegen van vier over originele vragen, uitdagende breinbrekers en een praktische puzzelproef; doorzie de rode draden en beleef een avond vol amusement en aha-erlebnissen! De PRIME Quiz is speciaal toegankelijk voor wie er nog nooit een heeft meegemaakt, maar ook de ervarener ploegen kunnen hier hun hart ophalen. Er liggen prijzen klaar voor iedere individuele deelnemer, maar wie best scoorde, kiest eerst!

De elfde PRIME Quiz gaat door op dinsdag 19 maart 2019 op campus de Sterre, gebouw S9, auditorium A3. We verwachten de ploegen van vier personen om 19:00. Deelnameprijs bedraagt €12 per ploeg. Er is plaats voor 50 ploegen.
Inschrijven kan hier.

Jobavond

Lezing
don 28 mar 2019, 19:00
S25, Emmy Noether

Bezig aan een opleiding wiskunde, maar eigenlijk nog altijd geen idee wat je eigenlijk allemaal kan gaan doen met zo'n diploma?

Geen nood! In samenwerking met VVN en Zeus organiseren we een heuse beroepenavond. Hier kan je komen luisteren naar de ervaringen van wiskundigen/informatici/fysici in het werkveld. Na presentaties is er nog tijd voor een receptie, waar je in meer informele sfeer al je resterende vragen kwijt kan.

Spelletjesavond

Spellenavond
maa 01 apr 2019, 17:30
Sterre S9, A3

Neen, dit is geen grap. Op maandag 1 april organiseert PRIME wel degelijk een spelletjesavond. Zoals altijd zorgen wij voor de drank en spelletjes. Zo kan iedereen plezier maken, zoals het op die dag hoort.

Folkdansfestijn

woe 24 apr 2019, 19:00
Sterre S25, leszaal Emmy Noether

Het jaarlijkse folkdansfestijn is hier weer! Onder begeleiding van Jeroen Demeyer en andere folkdansers kun je je beentjes komen schudden, of kijken hoe goed wiskundigen eigenlijk wel kunnen dansen. Deze avond is bedoeld voor zowel ervaren dansers als beginners. Een partner is ook niet vereist, er is dus geen enkele reden om niet te komen. Achter in de zaal zal er ook een lounge zijn, waar iedereen kan uitblazen en iets kan drinken. Zoals altijd zal PRIME de frisdrank voorzien.

Problem-solvingavond

Problem-solving
maa 29 apr 2019, 17:30
Sterre S9, A3

Het is alweer lang geleden dat er een traditionele problem-solvingavond heeft plaatsgevonden, dus het is hoog tijd om daar verandering in te brengen. Deze keer zal niemand minder dan Ferre een introductie geven over simulated annealing en local search.

Spelletjesavond

Spellenavond
don 09 mei 2019, 17:30
Sterre S9, A3

Zoals al enkele jaren het geval is, is ook de laatste activiteit van dit jaar een spelletjesavond. Kom dus zeker af om nog eens spelletjes te spelen en plezier te maken, voor de examens weer beginnen.

Zomeractiviteit

vri 28 jun 2019, 17:30
Sterre S9

De zomer komt eraan, en dat betekent niet alleen het einde van de examens, maar ook het einde van alweer een schitterend werkjaar voor PRIME.
Om dit alles passend af te sluiten organiseren we dit jaar opnieuw een zomeractiviteit. Op 28 juni zijn jullie allen welkom om het gezellig te maken in de tuin van S9.  Samen spelen we wat kubb of gezelschapsspelletjes, of breng gerust zelf iets mee ter vermaak!

Indien het weer dit toelaat zal er ook een barbecue met braadworsten voorzien worden.  Om echter de juiste hoeveelheid vlees te kunnen bestellen vragen we jullie op onderstaand formulier aan te geven indien je geïnteresseerd bent om zelf één of meerdere braadworsten te eten.

http://prime.ugent.be/bbq