Archief 2019-2020

Hieronder vind je alle voorbije activiteiten van het academiejaar.

PRIME-avond

din 01 okt 2019, 17:30
Sterre S9, A3

Wat is PRIME? Welke activiteiten organiseren zij? Welke leuke mensen zitten er in het bestuur? Hoe groot is hun spelletjescollectie? 

Spoken al deze vragen rond in je hoofd of heb jij gewoon zin in een gezellige avond vol spelletjes? Dan ben jij zeker welkom op onze PRIME-avond. Wij bieden jou een kans om onze activiteiten te leren kennen, nieuwe mensen te ontmoeten en bovenal onze studentenvereniging PRIME te ontdekken, terwijl we een leuk gezelschapspelletje spelen en studentenfood oppeuzelen. 

Tot dan!

Inleidende problem-solvingavond

Problem-solving
maa 07 okt 2019, 17:30
Sterre S9, A3

Het spannende VWO-gevoel aangevuld met de leuke sfeer van samenwerken en vriendschap, dit is waar een problem-solvingavond om draait. Een PSA of problem-solvingavond kan misschien wat afschrikwekkend klinken, maar met wat sturing, tips en trucjes van oudere studenten wordt elke PSA een gezellig en uitdagende avond. 

Onze inleidende PSA wordt speciaal hiervoor georganiseerd. We helpen je op weg met de eerste problemen, leren je enkele basismethoden en zorgen ervoor dat je zeker niet achterblijft in de chaos en verwarring die sommige problemen kunnen opleveren. 

Tot dan!

Filmavond

woe 16 okt 2019, 19:00
Sterre S25, Emmy Noether

Vriendschap is .... samen een film met een wiskundig kantje kijken.

Kom met ons mee genieten van The Imitation Game. Ontspan je 113 minuten lang met deze mooie film waarin we Alan Turing (Benedict Cumberbatch) volgen in zijn strijd met de Enigma-machine in de tweede wereldoorlog.

Tot dan!

Spelletjesavond

Spellenavond
din 22 okt 2019, 17:30
Sterre S9, A3

Onze eerste echte spellenavond van dit academiejaar: daar moet je gewoon bij zijn! 

Kom mee genieten van de gezellige sfeer die ontstaat wanneer mensen samenkomen om gezelschapspelletjes te spelen en studentikoze versnaperingen tot zich te nemen. 

Tot dan!

problem-solvingavond

Problem-solving
maa 28 okt 2019, 17:30
Sterre S9, A3

Een klassieke problem-solvingavond om de week mee te beginnen: kan niet beter!

Of je na deze breinbrekende avond nog genoeg hersencellen over zal hebben om de volgende schooldagen door te komen, kunnen we helaas niet beloven.

Tot dan!

Go-avond

don 07 nov 2019, 17:30
Sterre S9, A3

Go is een Oost-Aziatisch bordspel voor 2 personen, uitgevonden ongeveer 2000 jaar voor Christus. Klinkt dit jou nog onbekend in de oren of ben je juist al een fervente Go-speler, dan ben je zeker welkom op onze Go-avond.

We leggen de basisregels uit voor zij die nog onervaren zijn met de 361 kruispunten van het Go-bord en laten je wennen aan enkele standaardtactieken. Heeft het Go-spel echter geen geheimen meer voor jou, dan kan je meteen een waardige tegenstander zoeken en beginnen aan de strijd.

 

Tot dan!

Lezing: Schering en inslag

Lezing
din 12 nov 2019, 19:00
Sterre S9, A3

De kerststelling van Fermat zegt dat een oneven Prime p te schrijven is als de som van twee kwadraten Desda p van de vorm 4n+1 is. Dit heeft bijvoorbeeld gevolgen bij het weven van satijn, waar een Prime van deze vorm leidt tot een zeer symmetrisch (en dus erg mooi) patroon. Met behulp van die weefpatronen kunnen we op een elegante manier grafisch aan getaltheorie doen. Zo vinden we een verband met kettingbreuken, waar de meest symmetrische vorm, een palindromische kettingbreuk, blijkt overeen te komen met het meest symmetrische weefpatroon.

We laten onderweg geen kans voorbijgaan om ons en jullie te ontspannen met de kerstsokstelling en andere wiskundige weetjes die wellicht met andere feesten kunnen geassocieerd worden.

Deze lezing zal voorgedragen worden door Paul Levrie en Rudi Penne. Paul en Rudi geven beiden les aan de Faculteit Toegepaste Ingenieurswetenschappen aan de universiteit van Antwerpen. Paul is verbonden aan het departement Computerwetenschappen van de KU Leuven, en Rudi aan het Departement Wiskunde & Informatica van de UAntwerpen. Samen hebben zij een missie om wiskunde naar het grote publiek te brengen. Zo werden ze onder andere in 2014 door Eos verkozen tot beste wetenschapscommunicatoren omwille van hun blog "Wiskunde is sexy" en het boek "De pracht van priemgetallen".

Tot dan!

PSA-special

Problem-solving
woe 20 nov 2019, 17:30
Sterre S9, Zuse

Een speciale PSA in thema "Sage en algebra".
Na een kort woordje in verband met rekenen over structuren, gegeven door Toon Baeyens, gaan we aan de slag met heerlijke problemen en de computers in het Zuse lokaal.

Tot dan!

COMA

COMA
don 28 nov 2019, 18:30
Sterre S5, Grace Hopper

Onze COMA of Computational Mathematics is dit semester ook weer van de partij.

Binnen de drie uur een aantal moeilijke problemen oplossen met enkel een computer en al de slimme trucjes in je hoofd ter beschikking. Ga de uitdaging aan om veel rekenwerk uit te voeren met kleine stukjes code, patronen te zoeken in een wirwar van gegevens en je hoofd koel te houden bij de zoveelste foutmelding.

Inschrijven kan hier.

Tot dan!

Spelletjesavond

Spellenavond
maa 02 dec 2019, 17:30
Sterre S9, A3

Het semester afsluiten met een leuke en gezellige spelletjesavond waar we ons kunnen verwarmen aan vriendschap.
Daag je vrienden uit met enkele spelletjes uit onze uitgebreide spelencollectie en kom je laatste overwinningen van dit semester opeisen.

Tot dan!

PRIME-avond

Spellenavond
don 13 feb 2020, 17:30
Sterre S9, A3

PRIME-avond: een gezellige spellenavond om het nieuwe semester goed in te zetten.

En omdat het soms toch iets méér mag zijn dan alleen spelletjes, zullen we onze trouwe PRIME-gangers deze avond verwennen met gratis pannenkoeken. Daarnaast kan iedereen die vorige maand een T-shirt of pull bij ons besteld heeft, deze gedurende de hele avond komen ophalen en betalen. 

Tot dan!

Problem-solvingavond

Problem-solving
woe 19 feb 2020, 17:30
Sterre S25, Emmy Noether

Een fijne en klassieke problem solving avond, meer moet dat niet zijn op een woensdagavond!

PUMA

PUMA
din 25 feb 2020, 18:30
Sterre S9, A3

In het tweede semester organiseert PRIME naar goede gewoonte weer een wiskundewedstrijd, namelijk onze welbekende PUMA of Pure Mathematics olympiade. Tijdens deze competitie krijgen de deelnemers een aantal leuke wiskundige problemen voorgeschoteld, toegankelijk voor al wie over een gezonde basiskennis wiskunde beschikt. Wie destijds meedeed aan de VWO en daarbij vele uren zoekplezier beleefd heeft, zal hier ongetwijfeld enige nostalgie kunnen opsnuiven.

INSCHRIJVEN KAN HIER

Spelletjesavond

Spellenavond
don 05 mar 2020, 17:30
Sterre S9, A3

Een gezellige avond waarop je met leuke mensen rond een spelbord kan zitten.

Tot dan!

Jobavond

maa 09 mar 2020, 19:00
Sterre S9, A3

Ga jij het komende jaar op zoek naar een job en wil je eens horen welke kanten je uit kan gaan of is de jobkeuze nog veraf maar wil je gewoon eens een voorproefje van je toekomstige mogelijkheden krijgen, dan ben je zeker en vast welkom op onze jobavond. 

Na het succes van vorig jaar organiseren we samen met de VVN, Zeus wpi en WiNA opnieuw een jobavond. Gedurende de avond komen enkele afgestudeerden vertellen over hun beroep, hoe zij daar terechtgekomen zijn en hoe zij juist hun verworven kennis uit de studentenjaren in de praktijk gebruiken.

Tot dan!

Pizzafestijn - Afgelast

vri 13 mar 2020, 13:00
Sterre S9, A3

Elk jaar vieren wij met PRIME onze favoriete dag: ∏-dag!
Aangezien deze leuke dag dit jaar op een zaterdag valt, vieren we het een dagje vroeger. En op welke manier kunnen we deze heugelijke dag beter vieren dan met een heus ∏-zzafestijn: allemaal samen genieten van pizza's rond een grote tafel.

Wil jij meevieren met een lekkere pizza, dan hoef jij je alleen maar in te schrijven en jouw favoriete pizza te kiezen. 

Tot dan!

PRIME Quiz XII - Afgelast/Uitgesteld

Quiz
woe 18 mar 2020, 19:00
Sterre S9, A3

Naar aanleiding van maatregelen van de UGent omtrent het Coronavirus werd deze activiteit uitgesteld naar volgend academiejaar.

Naar goede traditie organiseert PRIME dit jaar opnieuw een algemene kennisquiz, die ondertussen al aan de twaalfde editie toe is. Buig je in ploegen van vier over gevarieerde vragen, uitdagende breinbrekers en een praktische puzzelproef. Doorzie de rode draden en beleef een avond vol amusement en aha-erlebnissen!

De PRIME Quiz is speciaal toegankelijk voor wie er nog nooit een heeft meegemaakt, maar ook de meer ervaren ploegen kunnen hier hun hart ophalen. Er liggen prijzen klaar voor iedere deelnemer, maar wie best scoort, kiest eerst!

INSCHRIJVEN KAN HIER