Archief 2020-2021

Hieronder vind je alle voorbije activiteiten van het academiejaar.

PRIME-dag

Spellenavond
woe 30 sep 2020, 18:00
DISCORD

AANDACHT: De PRIME-dag zal niet kunnen doorgaan op de campus. We verplaatsen de activiteit naar een online activiteit op Discord. We spreken af om 18:00 om dan samen wat spelletjes te spelen en kennis te maken. Er zal dus geen activieit meer zijn in de S25!

Iedereen is van harte welkom op deze eerste PRIME-activiteit van het nieuwe academiejaar! Speciaal dit jaar is dat we de PRIME-avond uitbreiden naar een PRIME-dag.

Om 13:30 is er een inleidend moment speciaal voor nieuwe studenten, maar anderen zijn ook welkom.

Om 17:30 spreken we opnieuw af tijdens een reguliere spellenavond, waarop we elkaar beter leren kennen met wat gezelschapsspellen en pizza.

Tot dan!

Inleidende PSA

Problem-solving
din 06 okt 2020, 17:30
Sterre S9, A1

De eerste problem-solving avond van het jaar! Deze is vooral gericht naar de eerstejaarsstudenten, maar natuurlijk is iedereen welkom. In de inleiding zullen we enkele basistechnieken uit de doeken doen die wel eens van pas komen bij het oplossen van een raadseltje.

Tot dan!

Origamiavond

maa 12 okt 2020, 17:30
Sterre S25

Origami, de kunst van het vouwen van papier. Misschien heb je dit al vaak gedaan misschien ook niet. Iedereen is welkom en het wordt zeker gezellig!

Problem-solvingavond

Problem-solving
woe 21 okt 2020, 17:30
Sterre S9, A3

Na goed opgewarmd te hebben op de inleidende problemsolvingavond, vliegen we er weer in tijdens de tweede PSA van het semester. Naar goede gewoonte trappen we de avond af met een inleidende presentatie over een interessant wiskundig concept of probleem. Deze keer geeft Mathias Stout een introductie tot quandles. Deze schattig genaamde structuren geven een algebraïsche vertaling van knopen. Daarna steken we zelf de handen uit de mouwen om (al dan niet metaforische) knopen te ontwarren.


Filmavond

don 29 okt 2020, 19:00
Sterre S25

"De winter komt dichter en de dagen worden korter. Niets ontspannender dan een gezellig filmmoment op de bank... of samen achter de banken van de Emmy Noether!

De film die we dit jaar bekijken is Hidden Figures. Deze vertelt het waargebeurde verhaal van de wetenschapsters Katherine Johnson en haar twee collega’s Dorothy Vaughan en Mary Jackson die allen werkten in de West Area Computing Unit van het NASA Langley Research Center. Dankzij hun berekeningen slaagde de Amerikaanse ruimtevaarder John Glenn er in 1962 als eerste Amerikaan in om in een baan om de aarde te vliegen!"

Deze activiteit is afgelast. In de plaats organiseren we een online spelletjesavond in de Discord server.

Schaakavond (online)

Spellenavond
din 03 nov 2020, 17:30
online

Op deze online schaakavond testen we onze grijze massa in het eeuwenoude spel. Wie is zijn tegenstander te slim af? Is het schaakspel  helemaal nieuw voor jou of is het jouw tweede natuur? We verwelkomen iedereen via onze Discord server! Doe mee in het tornooi, of daag één van je vrienden uit.

Problem-solvingavond (online)

Problem-solving
maa 09 nov 2020, 17:30
online

Om onze hersenen weer op gang te brengen buigen we ons een hele avond over wiskundige problemen. Zeker een goede voorbereiding voor zij die geïnteresseerd zijn om aan de COMA deel te nemen!

Lezing: Predictiemodellen voor COVID-19 (online)

Lezing
din 17 nov 2020, 20:00
online

Het nieuws staat er vol van: dagelijkse besmettingen, groeiende ziekenhuisopnames, mogelijke vaccins... Om goed vat te krijgen op het virus moeten we kijken naar de cijfers. Maar wat kunnen die cijfers ons vertellen en hoe moeten we daarmee omgaan? Tijdens deze lezing werpen we een blik achter de schermen bij de verschillende modellen die gebruikt worden in de pandemie. 

Prof. dr. Christel Faes is wiskundige van opleiding en expert in wiskundige modellering en statistiek. Naast haar functie als professor aan de UHasselt is ze ook lid van het COVID-19 modelleerteam dat zich SIMID noemt. Ondanks haar drukke agenda heeft ze tijd kunnen maken om toe te lichten hoe mathematische en statistische modellen bijdragen tot het opvolgen van COVID-19.

De lezing vindt online plaats en wordt live gestreamd naar YouTube.

Computational Mathematics (online)

COMA
don 26 nov 2020, 18:30
online

In een tijd waarin iedereen een supercomputer uit 1980 in zijn of haar achterzak heeft zitten, kunnen we wel spreken van een symbiose tussen mens en machine. Al is misschien symbiose iets te sterk uitgedrukt, want laten we hopen dat wij nog de baas in deze relatie zijn. Om onze dominatie over de computer te testen is er de Computational Mathematics competition (of COMA, voor de abbreviatofielen).

De COMA richt zich op het gebruik van een computer in de wiskunde, een onmisbare hulp in veel moderne takken. Gebruik om het even welke taal en om het even welk platform om een reeks wiskundige puzzels op te lossen. Inspiratie en inzicht zullen het verschil maken tussen nodeloos wachten op een antwoord en een direct resultaat. De 3 uren vliegen voorbij.

Deelnemen is gratis en kan alleen of in een team van twee, voor de winnaar is een mooie geldprijs voorzien!

Inschrijven kan hier.

Spelletjesavond (online)

Spellenavond
woe 02 dec 2020, 17:30
online

Het einde van het jaar nadert, de blok komt in zicht. Om dit alles nog even te vergeten organiseert PRIME als laatste activiteit dit semester nog een spelletjesavond. Zoals de vorige spelletjesavond verloopt deze online via de Discord-server van PRIME.

Spelletjesavond (online)

Spellenavond
woe 10 feb 2021, 19:00
Discord

Een nieuw semester, nieuwe activiteiten! Als eerste activiteit organsiseert PRIME opnieuw een toffe spelletjesavond. Spreek af met vrienden of (inclusief) maak eens meer kennis met andere studenten al dan niet uit andere jaren.

Zoals de vorige spelletjesavond verloopt deze online via de Discord-server van PRIME. Iedereen is welkom, je hebt enkel een computer nodig!

Problem-solvingavond (online)

Problem-solving
din 16 feb 2021, 19:00
Discord

Ook online kan PRIME niet zonder problem-sovingavonden! Dit wordt ongetwijfeld opnieuw een gezellige avond om samen na te denken over allerlei wiskundige problemen en raadseltjes. Ben je een eerste bachelorstudent tot tweede masterstudent of gewoon een sympathisant, voor iedereen is er wat wils!

Deze activiteit gaat online door via Discord.

PUMA (online)

PUMA
don 25 feb 2021, 19:00
Discord

In het tweede semester organiseert PRIME naar goede gewoonte een wiskundewedstrijd, namelijk onze welbekende PUMA of Pure Mathematics olympiade. Tijdens deze competitie krijgen de deelnemers een aantal leuke wiskundige problemen voorgeschoteld, toegankelijk voor al wie over een gezonde basiskennis wiskunde beschikt. Wie destijds meedeed aan de VWO en daarbij vele uren zoekplezier beleefd heeft, zal hier ongetwijfeld enige nostalgie kunnen opsnuiven!

Deze volledig digitale editie zal doorgaan van 19:00 tot 22:00. De opgaven van de competitie zullen doorgestuurd worden per mail, maar je bent ook welkom op onze Discord server voor real-time uitleg en vragen.

Inschrijven kan hier.

Schaakavond (online)

Spellenavond
maa 01 mar 2021, 19:00
Discord

Na onze activiteit in het eerste semester organiseren we zeer graag een vervolg! Wie is zijn tegenstander te slim af? Wie wordt dit keer schaakkampioen? Voor zij die minder competitief zijn ingesteld kan er ook gewoon recreatief geschaakt worden en ook mensen die nog (bijna) nooit geschaakt hebben kunnen op deze avond het spel (her)ontdekken.

We verwelkomen iedereen via onze Discord server! Doe mee in het toernooi, daag één van je vrienden uit of zoek iemand nieuw!

Quiz-lite (online)

Quiz
don 11 mar 2021, 19:00
Discord

Normaal organiseert PRIME jaarliijks een grote quiz. Aangezien dit met de huidige situatie niet echt gaat beperken we ons dit jaar tot een kleinere variant. We richten ons hierbij specifiek op wiskundestudenten. Alles zal online verlopen. De quiz begint om 19:00, wees echter al welkom om 18:30 om de proclamatie van de PUMA mee te volgen in Discord. De quiz zelf zal verlopen via Gathertown.
Teams mogen bestaan uit maximaal 4 leden.

Problem-solvingavond (online)

Problem-solving
woe 17 mar 2021, 19:00
Discord

Ook online kan PRIME niet zonder problem-sovingavonden! Dit wordt ongetwijfeld opnieuw een gezellige avond om samen na te denken over allerlei wiskundige problemen en raadseltjes. Ben je een eerste bachelorstudent tot tweede masterstudent of gewoon een sympathisant, voor iedereen is er wat wils!

Naar goede gewoonte begint een PSA steeds met een stimulerende presentatie over een interessant wiskundig fenomeen. Deze keer wordt het zelfs een heuse mini-workshop. Ferre Vanden Kerchove zal ons begeleiden bij onze eerste stappen in de wondere wereld van interactive theorem proving. Samen verkennen we de fundamentele ideeën van deze discipline in Java.

Kijk dus zeker nog eens na of je compiler en IDE up to date zijn, en tot dan!

Deze activiteit gaat online door via Discord.

Tekenen in TikZ (online)

maa 22 mar 2021, 19:00
Discord

Altijd al gedacht dat er zo veel meer mogelijk is in LaTeX en mooie tekeningetjes willen maken? Op deze avond verkennen we alle toffe mogelijkheden van het pakket TikZ samen online. Een uitgebreide kennis van LaTeX is zeker niet vereist, iedereen is welkom en eindigt hopelijk met allerlei toffe computergegenereerde tekeningetjes! Deze workshop wordt geleid door Jens Bossaert.

Bingo-avond

don 01 apr 2021, 19:00
Discord

Het is geen grap, PRIME organiseert een Bingo-avond! Wij geven het nog een kleine twist, maar hoe de vork precies aan de steel zit blijft nog een verrassing. Het wordt alleszins plezant, hopelijk doe jij ook mee!

Doolhovenavond

Workshop
maa 19 apr 2021, 19:00
Online (Discord)

Ooit al afgevraagd welke algoritmen gebruikt worden om doolhoven op te stellen? Ben De Smet geeft ons wat uitleg over hoe dit gebeurt en vervolgens gaan we zelf ook aan de slag! We spreken af via Discord.

Dit zal een tekenavond zijn dus zorg dat je papier, een potlood, een lat, kleurtjes en ander knutselmateriaal bij de hand hebt. 

Enkele voorbeeldjes:

Problem-solvingavond

Problem-solving
din 27 apr 2021, 19:00
Online (Discord)

Na een reeks nieuwe activiteiten keren we terug naar onze vertrouwde problem-solvingavonden. Na een korte inleiding bekijken we weer samen wat wiskundige problemen en bediscusiëren deze. Zij die al PSA's hebben meegedaan weten wat ze kunnen verwachten en nieuwe gezichten zijn zeker welkom om deze te komen verkennen!

De activiteit gaat online door via Discord.

Spelletjesavond

Spellenavond
woe 05 mei 2021, 19:00
Online (Discord)

Het einde van het academiejaar nadert, de blok komt in zicht. Om dit alles nog even te vergeten organiseert PRIME als laatste activiteit dit semester nog een spelletjesavond. Een mooie afsluiter om elkaar nog eens te spreken en samen te ontspannen.

Deze activiteit gaat online door via Discord.

Barbecue

maa 28 jun 2021, 17:00
Sterre studententuin S5

Als afsluiter na de examens organiseert PRIME nog een echte barbecue!

Iedereen is welkom om samen te ontspannen en nog eens (niet online) te praten met elkaar. Naast een heerlijke barbecue met hotdogs voorziet PRIME ook kubb en andere spelletjes om ons mee te amuseren. We blijven natuurlijk wel de huidige maatregelen volgen en zorgen dat alles veilg verloopt. Iedereen die komt vragen we dit formulier in te vullen, hier kan men ook braadworsten bestellen. We vragen 2 euro per broodje met braadworst inclusief ook de groentjes en frisdrank.

Vanaf 17:00 is iedereen welkom. We bakken waarschijnlijk rond 19:00.

Tot dan!