PRIME Quiz 2008

Om deze pagina in alle glorie te kunnen bekijken, is het noodzakelijk om javascript aan te zetten.
De antwoorden kan je bekijken door de witte ruimte naast de antwoordknop te selecteren.
De eerste quizronde is de postkaartenronde. Alleen de vragen hebben de gemeenschappelijke link dat ze gebaseerd zijn op een postkaart. Er is geen link te zoeken tussen de antwoorden, een ordinaire quizronde zeg maar.
1
Varia. Dit is een postkaart van de Niagara watervallen, op de grens tussen de Verenigde Staten en Canada. Een bekende toeristisch trekpleister sinds het einde van de 18de eeuw staat het ook bekend als een plaats waar vele gekke stunts uitgehaald zijn. Zo stak Harry Colcord de watervallen in 1859 over gezeten in de rug van een koorddanser. De eerste man die het Kanaal overstak, Matthew Webb, verdronk in 1883 toen hij vlakbij de waterval de rivier wou overzwemmen. Met de hulp van welk vaartuig overleefde de 63-jarige lerares Annie Edson Taylor in 1901 een tocht over de watervallen?
Pad naar foto is corrupt.
Een ton / vat
19/43
2
Sport. Hoboken is de naam van drie plaatsen in de wereld, één in Antwerpen hier in België, een in de staat Georgia in de Verenigde Staten en een andere in de Verenigde Staten in de staat New Jersey. Verbazingwekkend genoeg is het goed mogelijk dat de namen niet etymologisch verbonden zijn. Hoboken in New Jersey staat bekend als de geboorteplaats van een oeramerikaanse sport, wiens eerste wedstrijd in 1846 tussen "the knickerbocker club" en "the New York nine" plaatsvond. Welke sport zou in Hoboken ontstaan zijn?
Pad naar foto is corrupt.
Baseball
17/43
3
Geneeskunde. Dit is de eerste postkaart ooit verstuurd van Antartica, hij werd gemaakt tijdens de Scottish National Antarctica Expedition tussen 1902 en 1904. Doedelzakspelers zijn terug te vinden in de volkse traditie van veel gebieden in West-Europa, en zijn vaak vatbaar voor allerlei kwaaltjes veroorzaakt door hun instrument. Zo is er een verhoogd risco op hardhorigheid maar ook een kwaal die men krijgt door het herhaaldelijk uitvoeren van gelijksoortige bewegingen en wat vaak geassocieerd word met muziekanten en recent met computergebruik en hangt vaak samen met peesschedeontsteking. Geef de naam van deze kwaal.
Pad naar foto is corrupt.
RSI (Repetitive Strain Injury)
16/43
4
Religie. Jamaica is een Caraïbisch eiland van een goede 234 vierkante kilometer dat van Groot-Brittanië afhangt en met 2,8 miljoen mensen het, volgens bevolking, derde grootste Engelstalig land in Amerika. Het heeft een rijke culturele geschiedenis en is de geboorteplaats van veel bekende muziekstromingen, maar ook van zijn eigen godsdienst. Welke godsdienst die in Jamaica is ontstaan, gelooft dat Haile Selassie I, de laatste Ethiopische keizer, de zwarte zoon van god is die terugkeerde als de Messias? Als u niet direct op de naam komt is het misschien handig even te denken aan een typisch Jamaicaanse haartooi.
Pad naar foto is corrupt.
Rastafari
25/43
5
Geschiedenis. Een postkaart uit 1933. Adolf Hitler en Ernst Röhm wandelen in Nürnberg tijdens een herdenkingsceremonie. Röhm was de leider van één van de paramilitaire milities van de NSDAP, de SA. Ongeveer één jaar later zouden op bevel van Hitler de leiders van de SA uit de weg geruimd worden door de SS in een poging om Hitlers machtspositie te versterken. Hoe wordt het zuiveren van de SA rangen in 1934 nog genoemd?
Pad naar foto is corrupt.
Nacht van de lange messen
19/43
6
Fauna en flora. Een postkaart van Gibraltar. Op 4 augustus 1704 werd dit strategische stukje rots door een Brits-Hollandse vloot veroverd en sindsdien is het onafgebroken Brits grondgebied geweest en de reden voor een aanslepende discussie tussen Spanje en Groot-Brittanië. Een groot deel van deze kolonie wordt tegenwoordig beslagen door een natuurreservaat waar men de plaatselijke fauna en flora kan observeren. Heel bekend zijn de aapjes van Gibraltar, centraal bovenaan op de postkaart ziet u er bijvoorbeeld één. Het zijn de enige wilde apen van Europa en ze zijn waarschijnlijk overgekomen uit de Magreb-landen. Wat voor soort apen bewonen de rotsen van Gibraltar?
Pad naar foto is corrupt.
Makaken / Berbermakaken
13/43
7
Economie. Deze postkaart uit Qatar draagt de foto van een Oryx, een zeldzame antilope-achtige waarvan er nog een 800-tal in stukjes wildreservaat aan de oostkust van het Arabisch schiereiland rondlopen. Het land Qatar probeert net als de andere oliesheikdommen zijn economie sinds de jaren '90 te diversifiëren en doet dit door zich op te stellen als een internationaal zakencentrum. Het heeft om dit imago kracht bij te zetten zich voorgenomen grote internationale conferenties te organiseren en een goed voorbeeld hiervan was de eerste ronde van de onderhandelingen onder de auspiciën van de WTO om de verschillende handelsbarrières in de wereld weg te werken. Deze onderhandelingen vonden in 2001 plaats in de hoofdstad van Qatar, maar leverden door onderlinge onenigheid geen resultaat op. Sindsdien zijn er ongeveer elk jaar nieuwe conferenties geweest, waarvan de laatste dit jaar in Genève. Het sluiten van een groot handelsakkoord lijkt echter minder en minder realistisch te worden. Geef de naam van de hoofdstad van Qatar waarnaar deze ronden van onderhandelingen genoemd werden.
Pad naar foto is corrupt.
Doha
19/43
8
Fauna en flora. Een postkaart uit het Mesoamerikaanse Guatemala. Bij toeristen is het vooral bekend om zijn precolumbiaanse ruines en zijn prachtige inheemse biodiversiteit. Een voorbeeld hiervan is het nationaal symbool van Guatemala, een kleurrijke vogel die de inspiratie vormde voor de gelijknamige nationale munteenheid en de mythologische figuur met een gelijkaardige benaming. Het diertje is in hoge mate met uitsterven bedreigd: volgens gegevens uit augustus 2008 zijn nog slechts welgeteld 17 exemplaren van de soort in leven. We zoeken zijn naam, die grote mooie staartveer betekent en vele smulgrage Gentse studenten bekend in de horen zal klinken.
Pad naar foto is corrupt.
Quetzal
25/43
9
Poëzie. Als je vanuit Gent ooit de Schelde affietst kunnen we je aanraden om iets voorbij Dendermonde de veerpont te nemen naar een prachtige landelijke gemeente helemaal onderaan de provincie Antwerpen. Sint Amands is genoemd naar Sint Amandus, dezelfde die in Gent de aanzet zou geven voor wat later de Sint Pieters- en Sint Baafsabdijen zouden worden. Een aanrader in deze gemeente is het lokale museum dat opgedragen is aan een bekende in het Frans schrijvende dichter die in Sint Amands werd geboren. Welke Vlaamse naturalistische en symbolistische dichter werd in Sint Amands geboren en is er nadat hij een rijdende trein nog wou halen, maar eronder terechtkwam, aan de oevers van de Schelde begraven.
Pad naar foto is corrupt.
Emile VERHAEREN
9/43
10
Muziek. Toegegeven, het is niet bepaald de mooiste postkaart maar het heeft een verhaal. Het is een foto van de toegangspoort naar een weeshuis in de buurt van Liverpool waar een kereltje genaamd John Lennon niet ver vanaf woonde en veel kwam ravotten met zijn kameraadjes. Toen hij eenmaal faam had verworven als lid van The Beatles was hij zijn jeugdige escapades nog niet vergeten en maakte hij er een lied over. Oorspronkelijk bedoeld voor het album Sergeant Peppers Lonely Heart's Club Band, maar later verschenen op Magical Mystery Tour hoorde dit album samen met een ander nummer, Penny Lane, dat verwijst naar de kapper uit Lennon en McCartney's jeugd. Als laatste vraag van deze ronde: wat is de rondetitel van het lied dat we u nu laten horen terwijl u de laatste hand legt aan deze ronde?
Strawberry Fields Forever
2/43
Duo van Hawaian Party en We > U