PRIME Quiz 2008

Om deze pagina in alle glorie te kunnen bekijken, is het noodzakelijk om javascript aan te zetten.
De antwoorden kan je bekijken door de witte ruimte naast de antwoordknop te selecteren.
In goede quizzen - en hier richt ik mij in het bijzonder tot de neofieten in het quizmilieu - is het vaak zo dat er rode draden verscholen zitten in de antwoorden. Soms kunnen de antwoorden thematisch gelinkt zijn, zoals men bijvoorbeeld in een bergenronde Loes Van den Heuvel en BlueMountain e-cards zou kunnen vragen. Of er is een taalkundige rode draad, bijvoorbeeld: elk antwoord heeft maar één klinker, en dan antwoordt u met bijvoorbeeld banaan, Uluru en dergelijke meer. Vanaf nu zit er in elke ronde minstens één zo'n rode draad verborgen, die we niet altijd expliciet geven. Er kan evenwel een hint schuilen in de naam van de ronde, zoals ook bij deze ronde, die de kruiswoordraadselfans onder u niet onbekend in de oren zal klinken. Doorlopers.
1
Cultuur. Het is groot, cilindervormig, rood en op en top Gents. Welk voorwerp heeft haar naam gemeen met een Suske en Wiske album, en de hoofdrolspeelster van een schilderij van Pieter Breughel de oudere over een leger vrouwen dat de hel plundert?
Pad naar foto is corrupt.
DE DULLE GRIET
36/43
2
Literatuur. We omschrijven cryptisch een sprookje. Houd er even uw aandacht bij want de vraag duurt lang. Aan de rand van een stuk natuur dat nog niet door Fabricom in ontwikkeling was gebracht leefde een gezinnetje. De vader was kostwinner, maar als houthakker werd hij zwaar getroffen door de economische malaise veroorzaakt door de ineenstorting van de vastgoedmarkt in een naburig koninkrijk. De vrouw des huizes vond het dan maar het beste om zich te ontdoen van de grootste kostenlast, namelijk de kinderen. De volgende dag werden de kinderen onder het mom van een uitstap diep het bos ingeleid, maar de oudste zoon die op de hoogte was van de plannen van zijn ouders ging kwistig om met de schaarse voedselbronnen die ze hadden meegenomen. Na achtergelaten te zijn door hun ouders probeerden de kinderen dan ook hun weg terug te vinden aan de hand van het spoor broodrestjes, maar de hongerige vogels lieten hun plan in duigen vallen. Verdwaald kwamen de jongelingen uiteindelijk aan bij een woonst wiens bouwheer niet enkel biologisch afbreekbare, maar zelfs eetbare materialen bleek gebruikt te hebben. De uitgehongerden wilden zich op het eten storten toen de hoogbejaarde vrouw des huizes hen opmerkte en naar binnen lokte. Voor ze het wisten, was de zoon opgesloten voor vetmesting en de dochter aan het minimumloon tewerkgesteld. Met sluwe moordlustige plannen besloten de kinderen dan maar zich van de gastvrouw te ontdoen en toen de au pair de kans kreeg duwde ze haar werkgever ongenadig in de magnetron. Hoe heet de dochter van het gezin en de moordenares van de weerloze bejaarde in het oorspronkelijke sprookje?
Pad naar foto is corrupt.
GRIETJE
36/43
3
Gastronomie. We zoeken naar een soort moutwijn die traditioneel in België, Nederland en Noord-Frankrijk bereid werd. De oorsprong van dit drankje ligt in de Middeleeuwen en het dankt zijn naam aan de toevoeging van een bepaald soort bes. Later werd ook in andere landen geprobeerd het drankje na te maken, wat bijvoorbeeld in Engeland resulteerde in de uitvinding van Gin. Bij de plaatsen die het bekendst zijn om dit drankje horen onder andere Hasselt en Eeklo.
Pad naar foto is corrupt.
JENEVER
39/43
4
Celebrities. Grootheden uit de muziek hebben vaak nood aan een extravagante plaats om zich van alle media-aandacht te onttrekken. Zo ook the King of Pop, wiens landgoed met privé-pretpark in mei 2008 onder de hamer zou moeten gaan omdat hij het als onderpand had gebruikt bij een lening die hij niet meer kon afbetalen. Hoe heet deze ranch, wiens naam misschien doet denken aan het stulpje annex bedevaartsoord van The King, maar ook aan een sprookjeswereld waar kinderen nooit oud worden?
Pad naar foto is corrupt.
NEVERLAND
41/43
5
Aardrijkskunde. Als u ooit de trein Brugge-Gent genomen hebt bent u zeker langs het stationnetje van dit kleine dorpje gepasseerd, dat op die lijn tussen Hansbeke en Drongen ligt. Het gehuchtje dat we zoeken is een deelgemeente van Nevele en ligt aan het Schipdonkkanaal. Meer kan ik er u niet over vertellen. U zult waarschijnlijk dankbaar gebruik moeten maken van de rode draad in deze ronde om het antwoord te weten te komen.
Pad naar foto is corrupt.
LANDEGEM
31/43
6
Gastronomie. Dit kruid zou oorspronkelijk nog door Marco Polo naar Europa gebracht zijn, en tot op vandaag word de wortelstok gebruikt voor het brouwen van een bier waaraan het zijn naam gegeven heeft en het maken van koek en gebak. Geef de naam van deze scherp smakende specerij, waarvan u een afbeelding ziet.
Pad naar foto is corrupt.
GEMBER
40/43
7
Cultuur. We zoeken een Vlaamse acteur. Zijn voornaam is Eugène en hij is bekend van een kookprogramma waarin hij de hele wereld afreisde om telkens hetzelfde gerecht te maken met andere ingrediënten, alsook van een populaire fictiereeks en een verfilming van een boek van Jef Geeraerts.
Gène BERVOETS
41/43
8
Geschiedenis. Australopithecus afarensis is een mensachtige apensoort die ongeveer 3 miljoen jaar geleden leefde. Onder meer het bekendste hominidefosiel Lucy wordt bij deze soort geclassificeerd. In plekken verspreid over Oost-Afrika heeft men resten van deze soort teruggevonden, meestal in de vorm van gefossiliseerde botten, maar soms ook andere zaken. Zo werden in Laetoli, Tanzania bepaalde zaken gevonden die toegeschreven werden aan twee Australopitheci, een kind en een volwassene. Wat voor overblijfselen van mensachtige apen vond men in de vulkanische bodem van Laetoli terug?
Pad naar foto is corrupt.
VOETSTAP(pen)
24/43
9
Fauna en flora. We zoeken een voorname familie van onevenhoevigen die inheems is aan het Amerikaanse continent en Zuidoost-Azië. Deze varkensachtige herbivoren worden gekenmerkt door een korte slurf en in Japanse en Chinese mythologie werd gedacht dat ze dromen eten. Als u uw Pokémon nog kent moet er hier een lichtje gaan branden, want de pokémon Drowzee werd op deze dieren gebaseerd.
Pad naar foto is corrupt.
TAPIR
27/43
10
Muziek. Je hoort straks de Goo Goo Dolls met één van hun grootste hits. Wat is de rondetitel van deze song? U krijgt tijd tot wanneer de muziek stopt om uw antwoordblad te vervolledigen.
IRIS
35/43