PRIME Quiz 2008

Om deze pagina in alle glorie te kunnen bekijken, is het noodzakelijk om javascript aan te zetten.
De antwoorden kan je bekijken door de witte ruimte naast de antwoordknop te selecteren.
In deze ronde is een heel sterke, of zelfs meervoudige rode draad aanwezig, dewelke we u uiteraard niet verklappen. Veel succes.
1
Sport. Het voetballandschap in Europa is een complexe zaak. Van het bestaan van de Champions League en de UEFA Cup weet u ongetwijfeld af. Elk Europees land mag 0 tot 4 clubs afvaardigen naar de Champions League voor het verdedigen van 's lands eer. Dan mogen per land nog enkele ploegen deelnemen aan de UEFA Cup. Enkele clubs wiens behaalde prestaties in het nationale voetbal niet toelieten om zich te kwalificeren voor de Champions League of de UEFA Cup, krijgen nog een kans om de eerste ronde van de UEFA Cup te spelen, door een finale te winnen in een andere Europese Cup. Wat is de naam van deze laatste competitie?
Pad naar foto is corrupt.
Intertoto (cup)
29/43
2
Liefdadigheid. U herinnert zich wellicht 26 december 2004, wanneer een ongeziene vloedgolf grote delen van Azië overspoelde. Vele noodhulporganisaties boden hun genereuze financiële en infrastructurele steun aan aan de getroffen gebieden. In België werden tv-shows uitgezonden, gepresenteerd door Koen Wauters en Bart Peeters, en er werd een veiling georganiseerd met persoonlijke spullen van artiesten (zoals de pantoffels van Ozzy Osbourne). Wat is de naam van de landelijke oproep die het Belgisch Consortium voor noodhulpsituaties organiseerde, waarvan voorgenoemde acties deel uitmaakten? Het initiatief leverde 54 miljoen euro op. Als het een hint mag zijn: ook onder deze naam brachten Vlaamse artiesten het nummer Geef een teken uit.
Pad naar foto is corrupt.
Tsunami 1212 (niet 1212)
18/43
3
Sport alweer. We zoeken de naam van een Braziliaans voetbaltalent. 't Is te zeggen, zijn echte naam wil ik u met plezier geven, dat is Ricardo Izecson dos Santos Leite. We vragen u echter de naam waaronder deze zeer gelovige, katholieke speler beter bekend is. Sinds 2003 speelt hij voor het Italiaanse AC Milan met het rugnummer 22.
Pad naar foto is corrupt.
Ricardo KAKÁ
39/43
4
Literatuur. Of Severus Sneep nu goed of slecht was, werd in heel de heptalogie van Harry Potter in het midden gelaten. In het laatste boek, de Relikwieën van de Dood, blijkt echter dat Sneeps liefde voor een meisje hem van kant heeft doen keren. Toen namelijk bleek dat zijn meester Voldemort het plan had deze lieftallige en heldhaftige moeder te vermoorden, keerde Severus zich tegen Hij-die-niet-genoemd-mag-worden. Haar voornaam graag.
Pad naar foto is corrupt.
LILY (Potter / Evers)
38/43
5
Film. Kunt u ons de naam geven van het hondje van Dorothy, het hoofdpersonage uit The Wizard of Oz?
Pad naar foto is corrupt.
Toto
23/43
6
Muziek. Herinnert u zich nog het aanstekelijke liedje Smile dat twee jaar geleden populair was en twaalf weken lang in de UltaTop 50 stond? We zoeken hier de uitvoerder van deze song, een meisje uit het Verenigd Koninkrijk. Eind 2007 werd nog gemeld dat ze zwanger was van Ed Simons van The Chemical Brothers en begin 2008 bevestigde haar woordvoerder dat ze een miskraam had gehad, waarop het stel uit elkaar is gegaan. U noteert voornaam én achternaam van deze jongedame, die op BBC Three haar eigen talkshow heeft.
Pad naar foto is corrupt.
LILY ALLEN
41/43
7
Taal. We zoeken een synoniem van uitwerpselen en het is niet excrementen, derrie, drek, poep, schijt of stront. Misschien was dit wel één van uw eerste woorden die u als kind kon uitspreken. Het gezochte woord komt toch niet van het Griekse woord voor slecht, maar van het Latijnse werkwoord voor zijn behoefte doen. Over welk bisyllabisch woord hebben we het hier?
Pad naar foto is corrupt.
Kaka
37/43
8
Geschiedenis. Het is tegen onze zin om jaartallen te vragen op een quiz, maar toch dit eentje in deze speciale ronde. In welk jaar verkreeg de stad Lier haar stadsrecht, trof een grote stormvloed Noord-Holland, daarbij 60 000 slachtoffers makend, en hadden kinderkruistochten plaats in Frankrijk en Duitsland? In dit jaar stierf ook Sancho I, koning van Portugal. Geen nood als u het antwoord hierop schuldig moet blijven, de andere antwoorden in deze ronde zullen u een stuk verder helpen.
Pad naar foto is corrupt.
1212
22/43
9
Fauna en flora. We zoeken de naam van een papegaaisoort die enkel op Nieuw-Zeeland voorkomt. Zijn naam komt van het Maorische en Polynesische woord voor papegaai en zijn Latijnse benaming is Nestor meridionalis. Omdat uw kennis van het Polynesisch misschien ondermaats is, wil ik ook nog meegeven dat de vogel met uitsterven bedreigd is, en zijn nauwste verwant van de Norfolkeilanden in 1851 uitstierf.
Pad naar foto is corrupt.
Kaka
15/43
10
Geografie. Orkanen krijgen een naam toegewezen uit vooraf opgestelde alfabetische lijsten. Namen van opeenvolgende orkanen beginnen met opeenvolgende letters in het alfabet. Wanneer een orkaan zeer vernietigend is geweest, wordt de naam van de tyfoon uit de lijsten geschrapt en vervangen door een voornaam met dezelfde beginletter. Dit was bijvoorbeeld het geval voor de destructiefste tropische cycloon van 2002 in de Atlantische Oceaan, wiens naam vervangen werd door Laura. Deze orkaan passeerde eind september 2002 door Cuba, Jamaica en Haïti om uit te sterven in Lousiana, USA. De naam van deze categorie-4 orkaan graag.
Pad naar foto is corrupt.
Lily
27/43
11
Kalender. Edvard Munch en Frank Sinatra verjaarden beiden op dezelfde dag, namelijk op de dag waarop in 1843 Willem I en in 2003 de orka Keiko overleden. We vragen uiteraard deze dag en maand, maar om het zoeken gemakkelijker te maken verklappen we dat in het jaar 2006, 18 dagen later dan de gezochte datum Saddam Hoessein opgeknoopt is.
Pad naar foto is corrupt.
12/12 of 12 december
23/43
12
Muziek. Welke rockgroep uit Los Angeles hoor je hier aan het werk?
Toto
30/43