PRIME Quiz 2008

Om deze pagina in alle glorie te kunnen bekijken, is het noodzakelijk om javascript aan te zetten.
De antwoorden kan je bekijken door de witte ruimte naast de antwoordknop te selecteren.
In de vierde ronde krijgt u zowel tien vragen, als een blad met tien foto's met bijhorende letter. Ieder antwoord op een voorgelezen vraag kan in logisch verband gebracht worden met één van de tien afbeeldingen die je op het blad krijgt. De opgave is om telkens het juiste antwoord, en in de kolom daarnaast ook nog de letter bij de juiste gelinkte afbeelding te noteren op uw antwoordblad. Iedere foto past bij juist één vraag. Per juist antwoord krijgt u één punt, per juiste letter ook. Deze ronde staat dus op twintig punten.
Een voorbeeldje: als we u vragen naar zangeres Kate Bush, dan schrijft u BUSH op uw antwoordblad en daarnaast de letter van de afbeelding van George Walker Bush.
Pad naar foto is corrupt.
1
Showbusiness. Op deze foto kunt u Benji Madden bewonderen, de gitarist en achtergrondzanger van de band Good Charlotte. Hij is een van de velen die zich door de Amerikaanse schone die we zoeken heeft laten verleiden en is er nu zelfs mee verloofd. De jongedame in kwestie werd bekend doordat ze in de serie "The simple life" als rijkeluisdochter samen met Nicole Richie moest overleven zonder haar grootvader als sponsor. Dat ze na enkele verkeersovertredingen de gevangenis in moest om alweer zonder luxe te leven werd hét schandaal van 2006. Wat is haar naam?
Pad naar foto is corrupt.
Paris HILTON - A
40/43 - 41/43
2
Fauna en flora. We zoeken de naam van een zoutwatervis van de familie Clupeidae die in het noordelijk halfrond leeft. De larven ervan eten voornamelijk plankton, en de volwassen dieren daarnaast ook garnalen en kleine vissen. Jammer genoeg is hun populatie sterk verminderd door overbevissing. Ze dienen immers al sinds 3000 voor Christus als etenswaar voor de mens, onder andere doordat ze rijk zijn aan Omega-3-vetzuren. Wat is de naam van deze vis?
Pad naar foto is corrupt.
Haring - F
32/43 - 38/43
3
Politiek. Als Vlaamse liberaal heeft deze Limburger al een lange carrière achter zich. Sinds 1977 is hij burgemeester van Bree, hoewel hij intussentijd van de Vlaamse Unie, waarvan hij voorzitter is geweest, naar de VLD is overgestapt. Onder de VLD werd hij federaal minister van Landbouw en Middenstand en Vlaams minister van Economie, Buitenlandse handel en Huisvesting. We vragen u zijn naam.
Pad naar foto is corrupt.
Jaak GABRIËLS - J
32/43 - 36/43
4
Astrologie. De Westerse astrologie is bij de Flair-lezers alom gekend. Wat echter minder faam heeft in onze contreien, is de Chinese astrologie. Ook zij hebben een zodiak waarvan het teken bepaald wordt naargelang het Chinese jaar waarin men wordt geboren. Welk Chinees dierenriemteken krijgen de baby's die nu geboren worden?
Pad naar foto is corrupt.
Rat - G
38/43 - 38/43
5
Kunst. In het Stedelijk Museum voor Actuele Kunsten in onze eigen studentenstad, Gent, is dit werk te bewonderen. Het is geschilderd door een Nederlands kunstenaar wiens werk onder het expressionisme gerekend kan worden. Hij staat vooral bekend als lid van de groepering Cobra. Zijn internationale befaamdheid verwierf hij echter in New York waar hij, na een fase van portretschilderen, zich meer en meer toespitste op een eigen vorm abstracte kunst waar altijd wel iets in de herkennen valt. Wat is de naam van deze kunstenaar die van 1921 tot 2006 leefde?
Pad naar foto is corrupt.
Karel APPEL - C
32/43 - 35/43
6
Taal. Welk woord wordt in van Dale omschreven als: hoorbare lozing van gassen uit de maag, en is waarschijnlijk ontstaan door klanknabootsing?
Pad naar foto is corrupt.
Boer - I
40/43 - 41/43
7
Literatuur. Suske en Wiske zijn alom gekend, maar kent u ook de naam van hun geestelijke vader die in 1990 op 77-jarige leeftijd overleed? Deze Antwerpse tekenaar kende een onmetelijk succes toen zijn verhalen in de krant verschenen. Sommige fans liepen naar een andere krant over, als hij dit ook deed. Zijn naam graag.
Pad naar foto is corrupt.
Willy VANDERSTEEN - H
42/43 - 40/43
8
Informatica. We vragen u de naam van een extensie voor het digitaal opslaan van afbeeldingen. Typisch aan dit bestandsformaat is dat het in staat is bewegende en transparante pixels op te slaan. Het maximaal aantal kleuren in één afbeelding is 256, hoewel deze uit een palet van 262.144 kleuren kunnen gekozen worden. Dit type is gecreëerd omdat het de mogelijkheid in zich heeft om grafische informatie over netwerken te versturen. De afkorting is het enige wat u hoeft op te schrijven.
Pad naar foto is corrupt.
GIF - D
39/43 - 39/43
9
Geneeskunde. Het meisje dat u afgebeeld ziet, lijdt aan een zeldzame genetische afwijking die enkel leefbaar is bij meisjes. De afwijking bestaat erin dat er slechts één of zelfs geen X-chromosoom aanwezig is. Aangezien enkel een Y-chromosoom niet leefbaar is, resulteert deze afwijking bij jongens tot een miskraam. Ook 98% van de meisjes met deze afwijking zijn niet levensvatbaar. Indien ze dit wel zijn is een behandeling vandaag de dag mogelijk, zodat de meisjes zelf in staat zijn kinderen voort te brengen. We vragen u de naam van deze ziekte, of dus ook de naam van haar ontdekker.
Pad naar foto is corrupt.
Turner - E
37/43 - 37/43
10
Muziek. Straks hoor je het Trans-Siberisch Orkest, een alternatieve rockband. Ze hebben een kerstliedje gemaakt op een bekend deuntje van Pachelbel. Als u niet wet hetwelke, kan de muziekvorm waarin het werk gezongen is, een hint zijn. Op welk werk van Pachelbel baseerde het Trans-Siberisch Orkest zich voor dit kerstlied?
Canon - B
38/43 - 40/43