PRIME Quiz 2008

Om deze pagina in alle glorie te kunnen bekijken, is het noodzakelijk om javascript aan te zetten.
De antwoorden kan je bekijken door de witte ruimte naast de antwoordknop te selecteren.
De narcistische ronde is één van de weinigen opgesteld door onze vrouwelijke organisator die tevens psychologiestudente is. Om het de mannelijk deelnemers mogelijk te maken in deze vrouwelijke geest te komen, en de wiskundigen te helpen om de manier van redeneren van een psychologe in spe te doorgronden, hebben we u bovenaan op uw antwoordblad een hulpje gegeven, namelijk twee wiskundige vectoren.
4-1-6-2-2-3-3-2-2-3
3-2-2-5-5-3-4-2-2-2
Ontrafel alstublieft de mooiste rode draad van deze quiz, het zal je ongelooflijk veel punten opleveren.
1
Film. Enkele maanden geleden was het zover: de vierde Indiana Jones film was uit. Zo'n grote film vraagt uiteraard om een degelijke studio en werd daarom geproduced door één van de grootste filmproductiemaatschappijen ter wereld. Deze werd in 1912 opgericht en is daarmee de tweede oudste maatschappij, op Nordisk film na. Ze heeft onder andere Dreamworks als zusterstudio. Op het logo ziet u de zogenaamde Majestic Mountain en zijn 22 sterren, als logo bedacht door Hodkinson. Wat is de naam van deze filmproductiemaatschappij?
Pad naar foto is corrupt.
Paramount Pictures
40/43
2
Muziek. Eén van de meest kenmerkende bands als het gaat om Heavy Metal heeft als leden Bruce Dickinson, Dave Murray, Adrian Smith, Janick Gers, Steve Harris en Nicko McBrain. Jawel! We hebben het hier over Iron Maiden. Naast hun kenmerkende muziek, worden hun cd's sinds het prille begin vergezeld door een horrorachtige beschermer-mascotte. David Browne, buur van één van de eerste leden, zou voor het eerst enkele maskers hebben gemaakt die op de mascotte leken. Het was echter Derek Riggs die voor de eerste karakteruitwerking ervan zorgde. Dit monster is bekend onder vele namen. Als u er één van op het antwoordblad schrijft, is dat voldoende.
Pad naar foto is corrupt.
Eddy / Edward (The Head / The Great)
16/43
3
Sport. De hier afgebeelde moto is deze van de motocoureur die zich de wereldkampioen op Moto Grand Prix van 2008 mag noemen. Casey Stoner behaalde deze rondetitel op een Desmosedici GP07, een model van één van de hoofdsponsors van zijn team. Welke Italiaans motorfietsmerk zoeken we hier?
Pad naar foto is corrupt.
Ducati
29/43
4
TV. Hyacinth Boucquet, een personage uit Keeping Up Appearances, houdt inderdaad graag de schijn hoog. Ze laat graag blijken dat ze van hoge afkomst is en over geld én manieren beschikt. Dat het met haar zus, Daisy, niet zo goed gesteld is als met haarzelf is volgens haar niet aan Daisy te wijten - die deelt immers 25% met haar genen - maar wel aan haar luie echtgenoot die zijn dagen doorbrengt voor de tv. Wat is de voornaam van deze man?
Pad naar foto is corrupt.
Onslow
39/43
5
Media. Televisie-uitzending in het Midden-Oosten heeft de laatste tien jaar een enorme groei gekend, zoals zoveel sectoren aldaar. The Middle East Broadcasting Center, of MBC, was de eerste om 24 op 24 uur satelliettelevisie uit te zenden. Intussen telt MBC acht kanalen, waaronder MBC 1, 2, 3, 4, MBC Plus, MBC Persia en MBC Action. Hoe heet het achtste en meest bekende kanaal van MBC, dat 24 op 24 uur nieuws uit de Arabische wereld uitzendt? Men zegt dat het opgericht is om te concurreren met het welbekende Al Jazeera en recente statistieken tonen aan dat het gezochte kanaal intussen inderdaad meer succes en kijkers kent dan Al Jazeera.
Pad naar foto is corrupt.
Al Arabiya
6/43
6
Geschiedenis. We zoeken een belangrijke mijlpaal in het verloop van de menselijke evolutie. Volgens sommigen zouden we dit kenmerk ontwikkeld hebben om sneller van roofdieren te ontsnappen, of om niet te oververhitten. Ook zou het ons in staat stellen gehurkt voedsel te verzamelen en dan mee te nemen naar onze soortgenoten. Het belangrijkste gevolg is misschien wel dat we erdoor gemakkelijker werktuigen konden gaan maken en hanteren.
Pad naar foto is corrupt.
Rechtop lopen
22/43
7
Politiek. Hoeveel Amerikaanse politici, die naast hun film-carriere ook nog gouverneur van Californië waren, kent u? Van de omstreden verkiezing van Arnold Schwarzenegger hebt u allicht wel al gehoord, maar we zoeken één van zijn voorgangers. Na zijn filmcarrière tijdens dewelke hij een fervente aanhanger was van de Democratische Partij, kreeg de filmbusiness door de tweede wereldoorlog een zware klap. Daarom werkte hij tussendoor als reizende vertegenwoordiger om vervolgens te belanden bij tv. Zijn politieke ideologie veranderde eveneens, en in het begin van zijn tv-carrière hield hij een speech ter ere van de Republikeinse presidentskandidaat Barry Goldwater. Enkele jaren later - van 1981 tot 1989 - was hij zelf president. Hij overleed in 2004 op 93-jarige leeftijd.
Pad naar foto is corrupt.
Ronald REAGAN
28/43
8
Gastronomie. U kent ongetwijfeld dat heerlijke dessert dat gemaakt kan worden op basis van het volgende recept:
Meng de mascarpone, de eidooier, de melk en de amaretto. Klop de slagroom op. Doe de slagroom bij het mascarponemengsel. Voeg de mix toe en meng goed. Haal de lange vingers door de koffie. Leg een bodempje geweekte lange vingers in de dessertcups. Breng daarop een laagje mengsel aan. Maak eventueel nog een laagje lange vingers en nog een laagje mengsel. Werk af met wat cacaopoeder. Laat minstens 1 uur opstijven in de koelkast.
Welk dessert zit er in je koelkast, als je dit gedaan hebt?
Pad naar foto is corrupt.
Tiramisù
43/43
9
Film. Je aanstaande schoonouders ontmoeten, is voor de meesten een stressvolle zaak. Wat Greg Focker, vertolkt door Ben Stiller, te verduren krijgt in de komedie "Meet the Parents", gaat echter nog verder. Niet alleen is zijn toekomstige schoonvader die zich voordoet als een bloemist in feite een gewezen CIA-agent, hij hecht ook nog veel belang aan de traditionele rollenverdeling. Wanneer hij ontdekt welk beroep Greg uitoefent, drijft hij er gedurende de hele film de spot mee. Over welk beroep hebben we het hier?
Pad naar foto is corrupt.
Verpleger
29/43
10
Literatuur. Eén van de mythische creaturensoorten uit de trilogie In de Ban van de Ring zijn de met uitsterven bedreigde enten. Het zijn bomen met antropomorfe eigenschappen. Zo kunnen ze denken, spreken, stappen en dergelijke meer. In het tweede boek, De Twee Torens, gaan de enten die in Fangorn wonen hun laatste mars tegemoet, waar vindt hun laatste veldslag plaats?
Pad naar foto is corrupt.
In Isengard of Isengard
22/43
11
Mode. We vragen u de naam van een koninklijke hoofdtooi die al een millennium voor Christus werd gedragen in Mesopotamië. Ze waren cilindervormig, meestal van leer, en rijkelijk versierd. Via de Assyriërs en de Perzen evolueerde het tot wat we nu onder deze naam kennen en wat meestal rond het hoofd of op het voorhoofd wordt gedragen door prinsessen en koninginnen. Dit is een half-cirkelvormige band, meestal van metaal gemaakt en versierd met juwelen.
Pad naar foto is corrupt.
Tiara
35/43
12
Aardrijkskunde. Wat is de naam van de op twee na langste rivier in Italië waarop volgens de legende Romulus en Remus te vondeling werden gelegd? We geven u ook mee dat deze rivier een grote rol heeft gespeeld in de handel toen de havenstad Ostia een belangrijke marinebasis was.
Pad naar foto is corrupt.
Tiber
37/43
13
Muziek. Iedereen onder ons heeft wel een duister stukje uit zijn kindertijd dat hij probeert te vergeten. Zo zijn er ook sommigen die het liefst van al verdringen dat ze op "We're going to Ibiza" en "Boom Boom Boom Boom" van een Nederlandse dance-groep hebben geswingd. Over welke muziekband hebben we het hier?
Pad naar foto is corrupt.
Venga Boys
39/43
14
Politiek. We zoeken de naam van een positie in de politiek die na de verkiezingen meestal wordt ingenomen door een lid van de winnende partij. Deze politicus moet de regering naar goedvrucht en vermogen samenstellen. In België wordt deze persoon dan ook meestal premier, in Nederland krijgt hij de rol van minster-president. Wat is de naam van deze functie?
Pad naar foto is corrupt.
Formateur
40/43
15
Film. Iedereen kent deze naam ongetwijfeld van de verfilming ervan met in de hoofdrol Jim Carrey. Deze komedie is echter - zoals zovelen - deels gebaseerd op een strip van de uitgever Dark Horse Comic. De hoofdrol wordt ingenomen door Stanley Ipkiss, een bankbediende die een houten voorwerp dat magische krachten zou hebben in handen krijgt. Daardoor haalt hij de gekste toeren uit. In de strip zijn dit tal van geweldplegingen maar de film heeft getracht om van de figuur een luchtige, humoristische tekenfiguur te maken. Wat is de naam van deze film en stripreeks?
Pad naar foto is corrupt.
The Mask
34/43
16
Aardrijkskunde. Dat Zwitserland een ingewikkeld land is, neemt u maar van ons aan. Dat er vier talen gesproken worden, weet u misschien wel. We zoeken de naam van het enige kanton dan eentalig Italiaans is. Dit kanton, wat het meest zuidelijke punt van Zwitserland alsook het noordelijke deel van het Lago Maggiore en een groot stuk van het Lago di Lugano bevat is genoemd naar de grootste rivier in het kanton en is gekend om zijn wijnen. Als u ooit de Gottardtunnel genomen hebt, dan bent u er zeker geweest.
Pad naar foto is corrupt.
Ticino
9/43
17
Geschiedenis. In de vierde eeuw voor Christus zou er een Griekse koning op veroveringstocht geweest zijn in Centraal-Azië. Thalestris, koningin van de legendarische Amazones, zou zo onder de indruk geweest zijn van de verhalen over de koning, dat ze samen met 300 vrouwen hem ging opzoeken, in de hoop zoveel mogelijk dochters te verwekken en een sterker en intelligenter ras Amazones te kweken. Na 13 nachten was ze echter teleurgesteld in de prestaties van de koning, en droop ze met haar gevolg af. Welke Griekse koning zou volgens de legenden niet hebben kunnen voldoen aan de verwachtingen van de Amazones?
Pad naar foto is corrupt.
Alexander DE GROTE
23/43
18
Informatica. Linkrot is het fenomeen waarbij de webpagina waarnaar een link verwijst niet meer bestaat. Indien u op een dergelijke gebroken of dode link klikt, geeft uw browser de foutmelding die aangeeft dat deze webpagina niet gevonden kan worden. Over welke foutmelding hebben we het hier? We zoeken wel degelijk de juiste naam van deze foutmelding, dus vergeet het nummer niet.
Pad naar foto is corrupt.
Error 404 of HTTP 404
28/43
19
Geschiedenis. We vragen hier naar een Romeins redenaar, politicus, advocaat en filosoof die in de 1ste eeuw voor Christus leefde. Hij speelde een belangrijke rol in de politiek, en was na de moord op Caesar, waar hij getuige van was, één van de belangrijkste figuren samen met Marcus Antonius. Hij ontfermde zich toen vooral over de Senaat terwijl Antonius de rol van consul op zich nam. Hoewel het land van toen af aan een keizerrijk was, pleitte deze man nog steeds voor een republiek. Dit kwam hem duur te staan, want een jaar later werd hij, onder het bevel van Antonius, vermoord. We vragen u zijn naam.
Pad naar foto is corrupt.
Cicero
30/43
20
Muziek. Welke Eurosong-winnares hoort u hier aan het werk?
Sertab Erener of Sertab
27/43