PRIME Quiz 2008

Om deze pagina in alle glorie te kunnen bekijken, is het noodzakelijk om javascript aan te zetten.
De antwoorden kan je bekijken door de witte ruimte naast de antwoordknop te selecteren.
De ronde is gerondetiteld Automodellenronde, en doet haar naam alle eer aan. Alle antwoorden die u in deze ronde moet geven, zijn ook namen van automodellen. Dus geen merken zoals Hyundai en Ford, maar modellen zoals Atos Prime en Fiesta. Alsof deze hint nog niet genoeg is, krijgt iedere ploeg ook een blad waar de gezochte automodellen opstaan. De tien auto's op het blad zijn honderd procent hulpmiddel. U hoeft dus niet elk antwoord te linken met een auto. Bij wijze van voorbeeld: Als we u vragen naar de wiskundige naam van een rechthoek getallen, en de hint geven dat deze chemische en geologische term ook nog de naam is van een overbekende film en minder bekend bordspel, dan zoekt u op uw blad de Toyota Matrix en kunt u met een gerust hart en grote zekerheid het antwoord "matrix" invullen op uw antwoordblad.
1
Fauna en flora. Deze schattige bamboevreter is met uitsterven bedreigd en komt in het wild enkel nog voor in bepaalde streken in Azië. Over zijn naam valt ook wat te zeggen: de Latijnse benaming is ailurus fulgens, ofte lichtgevende kat. In het Engels wordt dit diertje ook wel Firefox genoemd, en is daarom gebruikt als het logo voor de gelijknamige Internetbrowser van Mozilla. Geef ons in twee woorden, adjectief en substantief, de naam waaronder wij dit dier kennen.
Pad naar foto is corrupt.
RODE of KLEINE PANDA
15/43
2
Fysica. Welk woord wordt in van Dale omschreven als: voortschrijdende evenwichtsverstoring in een middenstof? Het is ook de benaming voor een stuk zee en een bekende balsport.
Pad naar foto is corrupt.
GOLF
28/43
3
Antropologie. In de Saharawoestijn is de bevolkingsdichtheid niet zo groot, maar toch kunnen we iets vragen over de Saharabewoners. Eén bepaalde bevolkingsgroep vormt al sinds het begin van de negentiende eeuw de grootste politieke macht, en beheerst al eeuwenlang de karavaanhandel in de centrale Sahara. Over welk nomadenvolk hebben we het hier?
Pad naar foto is corrupt.
TOEAREG
28/43
4
Media. In de krantenwinkel hebt u al wel eens Quest zien liggen, of in het beste geval bent u er zelfs op geabonneerd. Wat u misschien niet weet, is dat Quest de vertaling is van een Italiaans wetenschappelijk magazine, dat zijn succes dankt aan de mooie en soms spectaculaire foto's en toegankelijke artikels. Het originele Italiaanse blad heeft een naam die veel gebruikt wordt, zoals ook voor een West-Vlaamse tv-zender, een onderdeel van een Belgisch magazine en duidelijk ook een automodel. Wat is die naam?
Pad naar foto is corrupt.
FOCUS
28/43
5
Economie. Als een buitenlander een storting wil uitvoeren op uw rekening, dan heeft hij daarvoor uw internationaal rekeningnummer nodig: het zogenaamde IBAN, of International Bank Account Number, een code die veel langer is dan deze die u vanbuiten kent. Daarenboven is ook een BIC, een Bank Identifier Code nodig, om uw bank ondubbelzinnig te identificeren. De BIC-code wordt soms door elkaar gebruikt met de soortgelijke code die genoemd is naar de organisatie die wereldwijd betalingsverkeer mogelijk maakt. In juni 2006 kwam deze in het nieuws omdat de CIA scheen inzage gekregen te hebben in de transacties via deze organisatie, om de geldstromen onder terroristen te achterhalen. Over welke instelling, met hoofdzetel in Waals-Brabant hebben we het hier?
Pad naar foto is corrupt.
SWIFT
18/43
6
Cultuur. In Granada in Zuid-Spanje vinden toeristen een prachtige bezienswaardigheid, die op de lijst van UNESCO Werelderfgoed staat. Het complex werd door de Moren gebouwd in de veertiende eeuw en was in de vijftiende eeuw een paleis en fort van de Moorse heersers van het koninkrijk Granada in Andalusië. Over welk Spaans gebouw hebben we het hier?
Pad naar foto is corrupt.
ALHAMBRA
26/43
7
Geschiedenis. Aan de andere kant van Spanje, dicht bij de Franse grens, ligt een regio met een eveneens rijk verleden. Tijdens de Romeinse overheersing slaagde de Vasconenstam die de streek bewoonde, erin om haar Baskische taal en gebruiken te behouden. Ook de Arabieren en Visigoten hebben weinig invloed gehad. Van 824 tot 1620 is deze streek een autonoom koninkrijk met dezelfde naam geweest, tot het opgeslokt werd door Spanje en Frankrijk. Hoe heet deze regio, met als hoofdstad Pamplona?
Pad naar foto is corrupt.
NAVARRA
12/43
8
Fauna en flora. Silvio Berlusconi, eerste minister van Italië, heeft door zijn talrijke grillen de bijnaam verworven van een bepaald dier. Er is in 2006 een Italiaanse film verschenen over zijn grillen, met de Italiaanse naam voor het dier als rondetitel. De gezochte soort is een onderfamilie van de familie der alligators, binnen de orde van de krokodilachtigen. En nu hebben wel al genoeg gezegd!
Pad naar foto is corrupt.
KAAIMAN of IL CAIMANO
26/43
9
Sport. Een fotovraag. Van welke sport zie je hier een actiefoto?
Pad naar foto is corrupt.
POLO
43/43
10
Muziek. Om af te sluiten vragen we je wie je in het volgende liedje hoort zingen.
Alice COOPER
30/43