PRIME Quiz 2008

Om deze pagina in alle glorie te kunnen bekijken, is het noodzakelijk om javascript aan te zetten.
De antwoorden kan je bekijken door de witte ruimte naast de antwoordknop te selecteren.
De laatste ronde is de drietrapsronde, een bekend fenomeen in velen quizzen. Voor de nieuwelingen toch nog even uitleggen hoe dit werkt. Er zijn tien vragen, en u zal tien antwoorden geven. Bij elk van de tien hebt u echter de keuze welke van de drie deelvragen u beantwoordt. Er is telkens een gemakkelijker vraag bij die één punt oplevert, een moeilijker die twee punten oplevert en een driepunter voor de die-hards. Bij iedere van de tien vragen mag maar één antwoord ingevuld worden, ookal weet u het antwoord op alledrie! U moet dus zelf afwegen hoe risicovol het is om te gokken als u niet zeker bent. Als u het toch waagt om meerdere antwoorden in te vullen, kijken we alleen naar het antwoord met het minste punten. Er zit geen rode draad tussen de antwoorden, dus u moet niet paranoïdaal zoeken.
1
Fauna en flora. De monotremen zijn een zoogdierenorde wiens voorouderlijke lijn zich reeds zeer lang geleden van de andere zoogdieren afsplitste. Hierdoor hebben ze kenmerken ontwikkeld die zeer verschillend zijn van die van de meer bekende zoogdieren, en tegelijk ook kenmerken van de primitieve zoogdieren behouden.
Pad naar foto is corrupt.
Voor één punt. De orde der monotremata kent twee onderordes. Eén ervan is de mierenegel, waarvan u een exemplaar op de foto ziet. Geef de andere. Deze dieren komen enkel in en rond de rivieren van Noordoost-Australië voor.
Vogelbekdier
3/9
Voor twee punten. De primitieve kenmerken van monotremen bieden een kijk op de voorouder die we met hen delen. Het bekendste kenmerk is dat ze niet levendbarend zijn, maar eieren leggen. Toch zijn het zoogdieren omdat ze melk afscheiden om hun jongen te voeden. Er is echter nog geen tepel geëvolueerd, en de melk wordt over de gehele buikstreek door klieren afgescheiden, waarna de jongen het oplikken. Hun naam krijgen ze echter van het feit dat zowel urinebuis, het voortplantingssysteem en het spijsverteringssysteem in één lichaamsopening uitkomen. Dit is nog steeds zo bij bijvoorbeeld reptielen en vogels, maar is zoals u zelf kan merken, niet het geval bij de andere zoogdieren. Wat is de naam van die ene lichaamsopening bij monotremen, tevens de naam van een welbekend rioleringsnetwerk en een Belgisch kunstwerk?
Cloaca
25/26
Voor drie punten. Net als andere zoogdieren hebben ze slechts één kaakbeen, terwijl reptielen er meer hebben. Waartoe zijn de twee andere kaakbenen die reptielen wel hebben bij zoogdieren na enige evolutionaire vervorming en migratie omgevormd?
Hamer en aambeeld (gehoorsbeentjes)
3/10
2
Cultuur. Eén van de organisatoren van deze quiz bracht een gedeelte van zijn zomervakantie door in Dijon. Terwijl hij daar was vielen enkele dingen hem op.
Pad naar foto is corrupt.
Voor één punt. In het plaatselijk museum voor schone kunsten staat een praalgraf van een moedige Bourgondische hertog, een zoon van Margaretha van Male en Filips de Stoute. Tijdens de honderdjarige oorlog slaagde hij erin de macht van het Bourgondische rijk danig uit te breiden en ook nu nog komt hij voor in Antwerpse stadssagen en in een Studio100-productie. Wie was deze Bourgondische Hertog?
Pad naar foto is corrupt.
Jan ZONDER VREES
11/17
Voor twee punten. Het standbeeld waarvan u hier een foto ziet, staat in het park Darcy aan de rand van de binnenstad van Dijon. Het is een kopie van een heel bekend werk van een avant-garde beeldhouwer en leerling van Auguste Rodin die in de buurt van Dijon geboren werd. Neen, we vragen hier niet naar de naam van beeldhouwer François Pompon, maar weet u de Franstalige rondetitel van het werk dat u hier ziet? En zoals bij veel dingen in deze quiz is het antwoord misschien wel eenvoudiger dan het lijkt. U noteert de naam van het werk.
Pad naar foto is corrupt.
L’ours blanc
6/17
Voor drie punten. Zijn hotel was gelegen in de Rue des Godrans, genoemd naar de familie die Dijon zijn universiteit gaf. In deze zijstraat van de grote winkelstraat van Dijon waren onder andere een bekende kleerwinkel en wat specialiteitszaken zoals de noodzakelijke mosterdwinkeltjes gevestigd. Maar zijn oog viel op de winkel tegenover zijn hotel waar men hoeden verkocht. Wat is het Franse woord voor een hoedenwinkel?
Pad naar foto is corrupt.
Chapellerie
2/8
3
Aardrijkskunde. De 20e eeuw heeft de mensheid heel wat technische huzarenstukjes succesvol zien voltooien. We denken dan meestal aan de verovering van de lucht en de ruimte, maar ook in de omgekeerde richting is er heel wat gepresteerd.
Voor één punt. Op 23 januari 1960 vestigde de in Brussel geboren Zwitser Jacques Piccard in zijn Bathyscaaf het werelddiepterecord voor onderzeeboten. Na een duik van 5 uur bereikte hij een diepte van bijna 11 km onder de zeespiegel en, na een twintigtal minuten verbleven te hebben op de oceaanbodem, duurde het nog meer als 3 uur om boven te geraken. Hoe heet de diepzeetrog tussen Japan en Nieuw Guinea waar dit record gevestigd werd, en die bekendstaat als de diepste regio op de aardkorst.
Pad naar foto is corrupt.
Marianentrog
6/7
Voor twee punten. Het diepste gat ooit geboord in de aarde werd gemaakt in 1989 in het Russische Kola schiereiland. Tijdens het boren tot op een diepte van 12 km bemerkte men vele rare fenomenen, zoals extreem diepe waterlagen en modder die verzadigd was met waterstof. Het Kola schiereiland grenst in het noorden aan een zee die deel uitmaakt van de Arctische oceaan, en genoemd is naar een Nederlandse ontdekkingsreiziger uit de 16e eeuw. Hoe heet deze zee of deze ontdekkingsreiziger.
Pad naar foto is corrupt.
BARENTSzee of Willem BARENTS
9/13
Voor drie punten. Tau Tona is met 3,6 km onder het oppervlak de diepste nog werkende mijn ter wereld. Men gaat hier tot op dergelijke extreme diepten om tot bij rijke goudaders te komen. Goud is altijd al een belangrijk metaal geweest, dat geassocieerd werd met rijkdom en sieraden. Wegens de stabiele wereldvoorraad werd het in de 20e eeuw ook gebruikt om een vaste referentiewaarde te geven voor het internationaal monetair verkeer. Na de tweede wereldoorlog werd er in een Amerikaans vakantieoord een nieuw systeem voor een internationale gouden standaard ingesteld. Hoe heet dit vakantieoord waarnaar dit systeem genoemd werd?
Pad naar foto is corrupt.
Bretton Woods
15/20
4
Economie. Het tumult in de financiële sector na de problemen op de Amerikaanse vastgoedmarkt heeft al veel economische malaise met zich meegebracht. Maar het creëert ook enkele mooie kansen voor wie ze kan zien. Zo is er nu veel meer sprake van fusies van banken. In 2007 barstte zo een overnamestrijd los rond een Nederlandse bank.
Voor één punt. Welke bank, die in 1991 ontstaan was uit de Algemene Bank Nederland en de Amsterdam-Rotterdam bank, was het onderwerp van deze strijd?
Pad naar foto is corrupt.
ABN-AMRO
4/5
Voor twee punten. Eén van de banken van het consortium dat uiteindelijk de overname uit de eerste vraag realiseerde, was de Banco Santandar, dit is de grootste bank van Spanje en één van de grote sponsors van het McLaren-Mercedes Formule 1 team. Van dit team kennen jullie zeker Lewis Hamilton, die vorig jaar in zijn debuutseizoen bijna wereldkampioen werd, maar uiteindelijk genoegen moest nemen met een tweede plaats. Wie werd vorig jaar wereldkampioen formule 1?
Pad naar foto is corrupt.
Kimi RÄIKKÖNEN
23/30
Voor drie punten. De opsteller van de vragen van de drietrapsronde had hier een vraag over Fortis voorzien. Hij werd echter in zijn pogingen een waardige driepunter te vinden tegengewerkt door de Belgische media, die het antwoord telkens weer volop in de aandacht brachten in het kader van de recente problemen bij Fortis. Daarom de volgende vraag: de bank die nu een meerderheid in fortis in handen krijgt heet BNP Paribas, een leuk weetje is dat de naam Paribas komt van Paris en Pays-Bas en dat deze naam werd uitgevonden door de buur van de bankdirecteur Maurits Naessens. Hij was een goede vriend van Naessens die vooral bekend werd in de entertainmentindustrie, eerst als zanger, gitarist, acteur en kunstfluiter, later als ondernemer. Wie bedacht de naam Paribas?
Pad naar foto is corrupt.
Bobbejaan SCHOEPEN
5/6
5
Aardrijkskunde. Een exclave is een deel van een gebied dat grenzen heeft met andere gebieden, maar niet met de rest van het land waartoe het behoort. Door de eeuwen heen zijn er op de wereld heel wat exclaves gecreëerd.
Pad naar foto is corrupt.
Voor één punt. Vlaanderen, en de provincie Limburg, hebben sinds het vastleggen van de taalgrens in 1962 een exclave grenzend aan Luik en Nederland. De Nederlandstalige meerderheid word in stand gehouden doordat ongeveer een vierde van de inwoners de Nederlandse nationaliteit heeft. Wat is de naam van deze gemeente waarin de politieke partij "retour à Liège" actief is?
Pad naar foto is corrupt.
Voeren
19/20
Voor twee punten. De Vennbahn was een Duitse spoorweg die na de eerste wereldoorlog, met de grond waarop hij gebouwd is, aan België werd gegeven. Hierdoor heeft Duitsland 5 exclaves in België, gescheiden van het vaderland door enkele meters spoorbaan. Hoe heet het Belgisch natuurpark tussen Eupen en Spa waaraan deze spoorweg oorspronkelijk zijn naam onttrok?
Pad naar foto is corrupt.
De Hoge Venen
1/2
Voor drie punten. Toen de Berlijnse muur gebouwd werd, moest ook het Berlijnse metronetwerk opgesplitst worden. Hierdoor ontstonden Geisterbahnhöfe. Bepaalde metrolijnen liepen bijna uitsluitend in de ene zone, maar hadden een of meerdere haltes die net in de andere zone lagen. De uitgangen van deze haltes werden meestal afgesloten en de treinen reden er gewoon door of stopten vooraleer ze deze bereikten. Een van deze stations is genoemd naar een Berlijnse boulevard, die zijn naam dankt aan het soort bomen waarmee hij bij zijn constructie in 1647 omzoomd werd. Hoe heet dit metrostation of deze boulevard?
Pad naar foto is corrupt.
Unter den Linden
11/18
6
Gastronomie. Hoewel België geen enorme culinaire nalatenschap heeft voor de rest van de wereld, zijn we toch bekend voor enkele producten. Zelf denken we dan eerst aan de frieten, en minder aan Brussels sprouts, maar buitenlandse toeristen lijken een voorkeur te hebben voor onze chocolade. En als je goed oplet worden Belgian chocolates wel eens vermeld in een buitenlandse film links of rechts.
Pad naar foto is corrupt.
Voor één punt. U allen welbekend van de bescheiden film die vorig jaar in de bioscoop te zien was, hielden 300 dappere Spartanen, met wat hulp van andere Grieken in 480 voor Christus een Perzisch leger bij Thermopylae met veel zelfopoffering tegen zodat de andere Grieken tijd hadden om zich voor te bereiden op de nakende invasie. Geeft u ons dan de naam van de aanvoerder van dit legertje Spartanen.
Pad naar foto is corrupt.
Leonidas
6/8
Voor twee punten. De kuststrook van het huidige Ghana was vroeger een van de vaste stopplaatsen voor Europeanen in Afrika. Portugezen, Engelsen, Fransen, Pruisen, Denen en Nederlanders vochten allemaal voor hun deel in de lucratieve handel in ivoor, goud en slaven die hier gebaseerd was. Wat is de Nederlandstalige naam voor deze kuststrook?
Pad naar foto is corrupt.
Goudkust
12/21
Voor drie punten. De elfde eeuw was een harde tijd voor het Engelse graafschap Mercia. De reden hiertoe waren de harde taksen die opgelegd werden. Zo erg was het lijden van het volk dat de vrouw van de graaf naakt door de stad Coventry reed om een weddenschap met haar man te volbrengen die de taksen zou verlagen. Ze had er wel op voorhand voor gezorgd dat iedereen binnen zat met de luifels gesloten. Eén man, Peeping Tom, kon het toch niet weerstaan om een kijkje te nemen en werd afhankelijk van de versie blind of dood door de aanblik van de gravin. Wat is de naam van deze mythische vrouw.
Pad naar foto is corrupt.
Godiva
12/14
7
Literatuur. Op 3 augustus 2008 stierf Aleksander Solzhenitsyn, Ruslands bekendste auteur die nog in leven was. Zijn leven was bepaald door een constante strijd met de sovjetautoriteiten en hij stond de laatste jaren bekend als het geweten van Rusland.
Pad naar foto is corrupt.
Voor één punt. Solzhenitsyn mocht in de laatste dagen van het sovjetregime terugkeren naar zijn beminde vaderland. Hoe heette de partijsecretaris van de communistische partij en President van de Sovjetunie wiens politieke hervormingen in de late jaren '80 dit mogelijk maakten?
Michail GORBATSJOV
13/15
Voor twee punten. Welke prijs kreeg Solzhenitsyn in 1970, maar kon hij niet gaan ophalen uit angst niet meer het Sovjetblok binnen te mogen. Hij ontving ze in 1974 na gedeporteerd te zijn.
Nobelprijs literatuur
6/10
Voor drie punten. Hoe heet het meest bekende werk van Solzhenitsyn, waarin hij zijn eigen ervaringen in de Sovjet-interneringskampen in Siberië verwerkte.
Het Gulag-archipel
16/17
8
Mythologie. Zeus, de oppergod in de Klassieke Griekse mythologie, was de zoon van Chronos en Rhea. Zijn leven is doorspekt met kleurrijke, veelal overspelige mythen. Ook aan zijn geboorte en zelfs dood zijn mooie verhalen verbonden. Drie vraagjes over Zeus.
Pad naar foto is corrupt.
Voor één punt. De vrouw van Zeus is Hera, de moederfiguur die haar echtgenoot trouw blijft, ondanks zijn vele avontuurtjes. In de Romeinse mythologie is Jupiter het equivalent van Zeus, maar wat is de naam van het Romeinse equivalent van Hera? Ze is naast Jupiters man ook zijn zus.
Juno
3/5
Voor twee punten. Omdat er voorspeld was dat zijn zoon hem zou doden, at Chronos al zijn kinderen op. Rheia was dit bij de geboorte van Zeus zodanig beu dat ze hem verstopte in een grot en Chronos iets anders voorschotelde. Wat at Chronos op in plaats van zijn laatstgeborene?
Een steen
7/8
Voor drie punten. Zeus is eigenlijk de Griekse variant van de Indo-Europese god van de daglucht, Dyeus Phater. Hij heeft dan ook evenknieën in het Sanskriet, Noors en andere Indo-Europese talen. De Noorse mythologie is hier speciaal, want later associeerden zij door hun contacten met Griekenland hun god Thor met de Griekse Zeus. Het Indo-Europese evenbeeld van Zeus is echter een andere Noorse god, bekend om zijn heldhaftigheid in het duel en het feit dat hij slechts een hand heeft. Ook werd een dag van de week naar hem genoemd. Welke Noorse god gaat op dezelfde Indo-Europese god terug als Zeus?
Tyr of Tywaz
2/28
Duo van The Moonshine Monsters en Bunited Iscuits
9
Actualiteit. We hebben er alle vertrouwen in dat u over een voldoende kennis van het reilen en zeilen van de BV's beschikt. Maar we vroegen ons eerder af of u in dit steeds verder opsplitsende land ook nog wat bijhoudt over de BW's, de bekende Walen. Een kleine test.
Pad naar foto is corrupt.
Voor één punt. Luc en Jean-Pierre zijn twee broers uit Luik die reeds sinds de jaren '70 bezig waren met het maken van documentaires en films. hun echte doorbraak kwam er echter pas in 1999 toen hun film Rosetta op het internationale filmfestival van Cannes een gouden palm won. Wat is de achternaam van deze twee broers?
Pad naar foto is corrupt.
D’ARDENNE
5/5
Voor twee punten. Hoewel deze Tsjechisch-Belgische schone in Ukkel geboren werd, spendeerde ze het grootste gedeelte van haar jeugd in Hoei. U kent haar vooral van de controverse rond haar tweetaligheid, die losbarstte toen ze in december 2007 niet in het Nederlands kon antwoorden op een vraag tijdens de finale van Miss België 2008. Ze ging toch met het kroontje aan de haal maar bleef in het nieuws door bijvoorbeeld onlangs nog een rijverbod van 35 dagen te krijgen na tegengehouden te zijn met 0.78 promille alcohol in haar bloed. Geef ons de naam van dit meisje.
Pad naar foto is corrupt.
Alizée POULICEK
29/29
Voor drie punten. Hij mag dan wel een Brusselaar zijn, hij is Big in Walloonia als geen ander. Ooit begon hij bij het Théâtre national de Belgique maar later spitste hij zich toe op zijn carrière als komiek. In Vlaanderen is hij echter vooral bekend als de man achter het stripverhaal Le Chat dat hij begon te tekenen voor de krant Le Soir, maar ondertussen zijn er ook tal van losse albums verschenen. Wie is de auteur van Le Chat?
Pad naar foto is corrupt.
Philippe GELUCK
9/9
10
Filmmuziek. Als afsluiter van deze quiz nog een vraag over filmmuziek. Je krijgt zo dadelijk een intro te zien van een aflevering van Expeditie Robinson van het achtste seizoen, in 2006, waarover je drie vragen krijgt. Omdat het fragment ontzettend kort is, laten we het driemaal zien. Daarna worden de antwoordbladen voor de laatste maal opgehaald. Let in het bijzonder op de filmmuziek die u op de achtergrond hoort. Deze is niet gecomponeerd voor dit tv-programma, maar overgenomen van een sublieme film. Wanneer het fragment stopt, worden de antwoordbladen voor de laatste keer opgehaald.
Voor één punt. Wie van de kandidaten die je in de intro ziet, heeft het uiteindelijk gehaald? Met andere woorden, wie is de winnaar van Expeditie Robinson 2006?
Olga of URASHOVA
5/11
Voor twee punten. Uit welke film komt de filmmuziek die je hoort?
The Rock
8/18
Voor drie punten. Wie schreef deze schitterende filmmuziek?
Hans ZIMMER
6/19