PRIME Quiz 2008

Om deze pagina in alle glorie te kunnen bekijken, is het noodzakelijk om javascript aan te zetten.
De antwoorden kan je bekijken door de witte ruimte naast de antwoordknop te selecteren.
De zesde ronde wordt vergezeld van een welbekende tafelronde, namelijk breinbrekers II. Altijd wel leuk om op te lossen en eigenlijk onmisbaar op een quiz van een wiskundevereniging. Niettemin kunnen de wiskundehaters niet klagen over het wiskundegehalte tot nu toe, geef toe. Tien minuutjes. U geeft de breinbrekers deze ronde nog af, na de twintig vragen van de volgende ronde.
1
Logica. Op een eiland wonen twee soorten creaturen. Wiskundigen, die altijd de waarheid vertellen, en fysici, die altijd liegen. Myrjam ontmoet twee mannen, X en Y. Zij wil weten of ze wiskundig of natuurkundig ingesteld zijn. Ze vraagt alleen aan X of ze beide wiskundigen zijn. Na het antwoord van X weet ze nog niet wat ze zijn. Daarom vraagt Myrjam weer alleen aan X of ze van dezelfde soort zijn. Met dit antwoord weet ze wel wat X en Y zijn. Wat is X, wat is Y (telkens wiskundige of fysicus)?
Pad naar foto is corrupt.
Beide fysici
14/43
2
Taal. Welke letters passen op de puntjes, zodat drie bestaande woorden gevormd worden?
Geen foto gevonden.
SEN
31/43
3
Geografie. Welke hoort niet in het rijtje thuis? U antwoordt met de juiste naam, niet met het onleesbare anagram.
Pad naar foto is corrupt.
Djibouti
28/43
4
Film. Welke film, die vandaag (22 oktober) uitkomt, kan men cryptisch omschrijven als
Geen foto gevonden.
Elegy
10/43
5
Meetkunde. Hoe lang is de aangeduide boog? Het antwoord moet niet numeriek zijn, het mag in functie van pi geschreven worden.
Geen foto gevonden.
3/2pi
24/43
6
Geneeskunde. Wat wordt hier in een fotorebus uitgebeeld? De auteur heeft de vrijheid genomen om het midden te nemen tussen de letterlijke schrijfwijze en de fonetische.
Geen foto gevonden.
Buitenbaarmoederlijke zwangerschap
31/43
7
Taal. Welk bijberoep kun je vormen door op de gepaste manier van letter naar letter te springen? U begint uiteraard bij het hoofd en eindigt bij de staart.
Geen foto gevonden.
Royaltywatcher
15/43
8
Wiskunde. Wat wordt hier in een droedel omschreven?
Geen foto gevonden.
Grondstelling
27/43
9
Geschiedenis. Elke twee of drie samenstaande afbeeldingen in de uitdrukkingen hieronder stellen belangrijke gebeurtenissen voor in de geschiedenis. Vervang elke afgebeelde gebeurtenis door het jaartal waarin ze plaatsvond, reken de uitdrukking voor c uit en gebruik die om de onderste c-de machtswortel te berekenen. Schrijf de einduitkomst op uw antwoordblad.
Drie hints en rekenregels:
  • We gaan uit van de Christelijke jaartelling
  • Jaartallen vóór Christus zijn negatief
  • Alle getallen, tussenresultaten en de uitkomst zijn geheel, dat wil zeggen dat bij de breuken de teller mooi deelbaar is door de noemer.
Geen foto gevonden.
6
29/43