PRIME Quiz 2009

Om deze pagina in alle glorie te kunnen bekijken, is het noodzakelijk om javascript aan te zetten.
De antwoorden kan je bekijken door de witte ruimte naast de antwoordknop te selecteren.
De eerste ronde is een opwarmertje. Sommigen quizzen voor de eerste keer en misschien is niet iedereen vertrouwd met rode draden in een ronde. Die gemeenschappelijke link tussen de antwoorden zeggen we niet altijd expliciet, maar ploegen die ze vinden hebben een goede voorsprong doordat ze het best in de ronde passende antwoord kunnen kiezen als ze tussen verschillende antwoorden twijfelen.
1
Film. Shrek is bekend omwille van zijn parodiën op tal van sprookjes. Zo doet in de tweede film een personage zijn opkomst dat de stem van Antonio Banderas leent. Deze figuur probeert zijn aanvaller te vertederen door met schattige oogjes te kijken, alvorens een dodelijke aanval in te zetten. Op welke sprookjesfiguur is hij gebaseerd?
Geen foto gevonden.
De Gelaarsde Kat
52/52
2
Geschiedenis. Iedere zichzelf respecterende berooide artiest in het parijs van de 19de eeuw wist waar het betere cabaret op Montmartre te vinden was. Naast de Moulin Rouge was er nog een tot op vandaag iconisch établissement dat jullie vooral zullen kennen van de art nouveau poster die ervoor gemaakt werd door Théophile Steinlein. Wat is de naam van dit établissement dat maar 16 jaar open was?
Geen foto gevonden.
Le Chat Noir
41/52
3
Taal. Welk woord wordt in van Dale omschreven als podium bij modeshows?
Geen foto gevonden.
Catwalk
52/52
4
Wetenschap. De eerste vraag van deze PRIME Quiz was bijna een wiskundevraag, maar dit werd op het nippertje verijdeld: het is nu de vierde. We gaan daarvoor naar de beschrijvende statistiek en bekijken de boxplot, een grafische weergave van de spreiding van een variabele. Het bereik tussen het eerste en derde kwartiel wordt als een rechthoek getekend; het bereik niet-uitschieters wordt met een lijn aangegeven. Kent u ook de gangbare benaming voor deze lijnen aan de doos?
Geen foto gevonden.
Whiskers of Snorharen
22/52
5
Economie. Voor veel vakantiegangers is de GPS een hemel op aarde: geen uren ronddolen op zoek naar hun bestemming, geen gepruts meer met onhandige kaarten... Dat dit een gat in de markt was, werd goed opgemerkt door een Nederlands bedrijf dat zich specialiseerde in navigatiesystemen. Deze in 1991 opgerichte firma is momenteel wereldleider in zijn branche. De naam van dit bedrijf graag.
Geen foto gevonden.
Tomtom
48/52
6
Gastronomie. We zoeken de naam die gegeven wordt aan een langwerpig koekje of ook wel aan een gelijkvormige chocoladelekkernij. De hier afgebeelde koek dankt zijn naam aan zijn vorm. Wat is de Franstalige naam van dit koekje, dat doet denken aan een Frans spreekwoord dat onwetend zijn betekent.
Geen foto gevonden.
Langue de chat (frequent antwoord: Tongue de chat)
36/52
7
Aardrijkskunde. We zoeken de enige Spaanse provincie die aan twee andere landen grenst. Het is één van de grote industriële regio's en de laatste jaren het toneel van een groeiende afscheidingsbeweging die in het buitenland vaak vergeleken wordt met het Vlaams onafhankelijkheidsstreven. Vorige maand organiseerde het dorpje Arenys de Munt nog een onwettig referendum waarbij 96 % van de stemmers voor de onafhankelijkheid koos. Als u een bezoekje wil brengen wacht u beter tot september 2010, want dan wordt een eerste deel van de kathedraal van de hoofdstad geopend voor het publiek. Wat is de naam van deze provincie?
Geen foto gevonden.
Catalonië
45/52
8
Literatuur. Meer bepaald obscure stripverhalen uit de jaren '30. De eerste wijdverspreide stripverhalen gingen vaak over sensatiezoekende reizigers en avonturiers. Een favoriet onderwerp was de toen in volle ontwikkeling zijnde luchtvaart, zoals geïllustreerd door dit voorblad. De titel van deze reeks was een verkorting van de naam van het hoofdpersonage en hoewel weinigen onder jullie ooit van deze reeks gehoord zal hebben, worden er in Britse televisiereeksen en films af en toe wel eens verwijzingen naar hem gemaakt. Wat is de volledige achternaam van het hoofdpersonage van deze stripreeks?
Geen foto gevonden.
Bigglesworth
6/52
9
Taal. Wat is de naam voor de reflectoren die de randen van een rijbaan, grenzen van een rijstrook of gevaarlijke punten aanduiden? Tegenwoordig worden ze vervangen door actieve markering, een strook met LED-jes die zelf licht geven en dus van verder waarneembaar zijn. De Engelstalige naam van dit object is ook een bekende merknaam van fietscomputers, reflectoren en fietslichten.
Geen foto gevonden.
Kattenoog
42/52
10
Muziek. Welk damestrio coverde een origineel van de Bangles en hoor je hier?
Atomic Kitten
43/52