PRIME Quiz 2009

Om deze pagina in alle glorie te kunnen bekijken, is het noodzakelijk om javascript aan te zetten.
De antwoorden kan je bekijken door de witte ruimte naast de antwoordknop te selecteren.
Zoals we hoopten zat in de zaal een behoorlijk aandeel academisch personeel: van professoren en assistenten tot systeembeheerders. Om hen te bedanken voor hun deelname: deze ronde speciaal voor het Academisch Assisterend Personeel of AAP.
1
Wetenschap. Bloed is niet in elke mens hetzelfde. Zo onderscheidt men bijvoorbeeld bloedgroepen aan de hand van de antigenen op de buitenkant van de rode bloedcellen. Wie bijvoorbeeld zowel A-antigenen als B-antigenen heeft, heeft bloedgroep AB, wie beide mist, heeft bloedgroep O. Er bestaan ook antigenen kleine c, grote C, D, kleine e en grote E. De aanwezigheid van antigen D op de rode bloedcellen wordt aangeduid door een plus of minteken na de bloedgroep. Wat is de naam voor deze aanduiding, of de groep van deze vijf andere antigenen?
Geen foto gevonden.
Rhesus
50/52
2
Gastronomie. Wenen is tot op vandaag de koffiehoofdstad van Europa. In Weense cafés waren vroeger zoveel soorten en kleuren van koffie dat de gasten op creatieve wijze kenbaar maakten welke koffiekleur ze wilden. Zo vergeleek men de gewenste koffiekleur met de kleur van het monniksgewaad van een bepaalde kloosterorde. Franziskaner-koffie hoor je vandaag de dag niet meer, maar de naam voor een donkerder koffie vind je nog steeds op de menukaarten, in het Italiaans dan. Aan welke kloosterorde, die een onderorde van de Franciscanen is, dankt deze koffie haar naam?
Geen foto gevonden.
Kapucijnen
36/52
3
Varia. We vragen u wát op de Jolly Rogers staat. Het volgende filmfragmentje van Captain Tractor kan u misschien helpen om te weten wat de Jolly Rogers is.
Doodshoofd (Jolly Rogers = piratenvlag)
23/52
4
Antropologie. We zoeken de naam van de oorspronkelijke bewoners van Noord-Afrika. Ze werden in de Oudheid ook wel Libiërs, Numidiërs en Moren genoemd. De Grieken hadden de gewoonte alle niet-Grieken onder één noemer te classificeren omdat ze geen Grieks spraken. Van deze overkoepelende naam is de naam van deze volkeren afgeleid. Het bekendste moderne lid ervan is ongetwijfeld Zinédine Zidane. We vragen u de naam waaronder deze volkeren het best bekend staan.
Geen foto gevonden.
Berbers
35/52
5
Taal. Welk woord wordt in van Dale omschreven als overbodige opsiering en als versiering van afhangende draden, kwasten enz.?
Geen foto gevonden.
Franje
18/52
6
Geschiedenis. Op de afbeelding ziet u bont geklede ruiters. De naam voor heel wat van deze lichte cavalerieregimenten komt van de Hongaarse ruiters die door het Habsburgse rijk vooral aan de grens met de Turken werden gebruikt. Later namen andere legers de naam over en vond die benaming haar weg in de naam van allerlei zaken van salades tot krachttoeren. Hoe heten deze lichte cavalerie-eenheden uit de 18e eeuw?
Geen foto gevonden.
Huzaren
22/52
7
Aardrijkskunde. Het eiland met de meeste inwoners ter wereld is meteen ook het meest dichtbevolkte. De vele vulkanen die het telt hebben de grond er uitermate geschikte gemaakt voor de teelt van rijst en koffie. Hoe heet dit Zuidoost-Aziatische eiland waar ook de hoofdstad ligt van de grootste moslimnatie ter wereld?
Geen foto gevonden.
Java
22/52
8
Film. De bekendste filmaward is zonder enige twijfel de Amerikaanse Oscar. Tal van andere landen en zelfs steden reiken echter hun eigen awards uit. Zo heb je onder andere het Filmfestival van Cannes dat de Gouden Palm uitreikt en het Festival van Venetië. Tijdens dit laatste, dat het oudste festival ter wereld is, worden er twee awards uitgereikt: de Bresson Filmprijs en nog één. We zoeken de naam van de andere prijs die wordt uitgereikt tijdens het filmfestival van Venetië.
Geen foto gevonden.
Gouden Leeuw
26/52
9
Wetenschap. We zoeken een intrinsiek quantummechanische grootheid, die op geen enkele wijze in de klassieke mechanica is te beschrijven. Omdat het aan dezelfde wiskundige wetten gehoorzaamt als gekwantiseerde impulsmomenten, dacht men eerst dat dit moest geïnterpreteerd worden als het ronddraaien van elementaire deeltjes om hun eigen as. Over welk fenomeen hebben we het hier?
Geen foto gevonden.
Spin
41/52
10
Muziek. Van welke uitvoerder hoor je een liedje achterstevoren gespeeld?
Spring (titel: Jong)
38/52