PRIME Quiz 2009

Om deze pagina in alle glorie te kunnen bekijken, is het noodzakelijk om javascript aan te zetten.
De antwoorden kan je bekijken door de witte ruimte naast de antwoordknop te selecteren.
Terwijl u rustig doorwerkt aan de breinbrekers beginnen we al met de vierde ronde, de linkronde. Hierin krijgt u zowel tien vragen, als een blad met tien foto's met bijhorende letter. Ieder antwoord op een voorgelezen vraag kan in logisch verband gebracht worden met één van de tien afbeeldingen die je op het blad krijgt.
Geen foto gevonden.
1
Sport. Dat topsport en studeren hand in hand kunnen gaan, bevestigt deze atleet en student aan de University of Technology, Jamaica. De in 1986 geboren sprinter debuteerde als junior op de Olympische spelen in 2004 en vestigde onmiddellijk een nieuw record: hij liep de 200 meter als eerste binnen de 20 seconden. Ook tijdens de Olympische Spelen van 2008 stelde hij zijn fans niet teleur door 3 gouden medailles te behalen. Zijn naam graag.
Geen foto gevonden.
Bolt - J
52/52 - 50/52
2
Geschiedenis. Wie vorig jaar meedeed aan onze eerste PRIME Quiz herinnert zich misschien deze foto, waarbij we naar de naam van de afgebeelde persoon - Alexander De Grote - zochten. Deze mozaïek is één van de bekendste overblijfselen uit een Romeinse site in Italië. In welke stad is dit kunstwerk origineel gevonden?
Geen foto gevonden.
Pompeius - B
33/52 - 37/52
3
Aardrijkskunde. Welke rivier kunt u hier bewonderen in een werk van de Italiaan Silvano Drei?
Geen foto gevonden.
Arno - A
39/52 - 40/52
4
Mode. De ruiter die u hier ziet, is het logo van een bekend merk, namelijk het bekendste modeonderdeel van één van Amerika's grootste modeontwerpers. Het merk is genoemd naar een Amerikaanse man, die in 1967 als dassenfabrikant begon maar zich vier jaar later al toelegde op een vrouwenlijn. Tegenwoordig brengt hij naast kleren tal van spullen op de markt zoals meubels, interieurspullen en verf. Wat is de voornaam van deze man?
Geen foto gevonden.
Ralph (Lauren) - G
46/52 - 50/52
5
Geneeskunde. Homeopathische geneeswijzes komen in alle geuren en smaken. Een bekend voorbeeld werd genoemd naar een Engelse dokter die in de jaren '30 met geurextracten van verschillende combinaties bloemen patiënten begon te behandelen voor depressie en stress. Welke homeopathische geneeswijze gebruikt extracten van bloemen?
Geen foto gevonden.
Bachbloesemtherapie - H
34/52 - 41/52
6
Gastronomie. Het Verenigd Koninkrijk is niet het meest bekend door zijn kazen. Toch heeft het enkele bekende kazen die genoemd zijn naar Engelse dorpen of steden. Het bekendste onder hen is ongetwijfeld Cheddar, maar die zoeken we niet. We zoeken wel de kaas die u op de afbeelding kunt zien, waarvan er twee varianten zijn: een blauwe en een witte schimmelkaas. Traditioneel wordt deze kaas gegeten bij selderij of als dessert gedegusteerd bij een glaasje port. Wat is de naam van deze kaas?
Geen foto gevonden.
Stilton - I
40/52 - 44/52
7
TV. Na zijn tiende verjaardag pakt het één-programma Koppen nog steeds met twee uitzendingen per week uit. Op dinsdag wordt Koppen XL gepresenteerd door Annelies Van Herck die u op de foto kunt herkennen. Op donderdag is het de beurt aan een mannelijk één-journalist voor Koppen. Wie presenteert Koppen op donderdag?
Geen foto gevonden.
Wim DE VILDER - D
46/52 - 46/52
8
Psychologie. In academisch psychologische kringen, is er lange tijd hevige discussie geweest omtrent de basiscomponenten van de persoonlijkheid. Nu is men het ermee eens dat de persoonlijkheid bestaat uit de volgende dimensies: openheid, concentieusheid, extraversie, aangenaamheid en neuroticisme. Deze eigenschappen hebben een verzamelnaam gekregen verwijzend naar het aantal basiskenmerken. Onder welke naam staan deze persoonlijkheidsdimensies bekend?
Geen foto gevonden.
Big Five - C
32/52 - 41/52
9
Varia. In 2000 fuseerde de actiegroep dierenbevrijding, een actieve studentenvereniging aan UGent, met de Vegetariërsvereniging Vlaanderen om een nieuwe vzw op te richten. Heden ten dage is ze zowat de meest bloeiende organisatie in haar soort, met onder andere een eigen magazine. Donderdag is de favoriete dag van de organisatie en kreeg daarvoor wereldwijde persaandacht in mei 2009. Van welke organisatie ontstond begin 2008 een jongerenvleugel, die op dezelfde vergadering als PRIME werd erkend door Universiteit Gent?
Geen foto gevonden.
Eva - E
37/52 - 42/52
10
Muziek. De laatste vraag van deze ronde zal uiteraard zijn Welke uitvoerder hoor je hier aan het werk? De hit die je hoort is van '97 maar de Amerikaanse band van Phil Solem en Danny Wilde is al sinds '89 onder hun huidige naam bekend en de twee werkten zeven jaar eerder al samen, maar dan onder de naam Great Buildings.
The Rembrandts - F
38/52 - 37/52