PRIME Quiz 2009

Om deze pagina in alle glorie te kunnen bekijken, is het noodzakelijk om javascript aan te zetten.
De antwoorden kan je bekijken door de witte ruimte naast de antwoordknop te selecteren.
De eerste ronde na de pauze was vorig jaar ook een narcistische ronde, waarin de eerste letters van ieder woord, alle twintig achter mekaar gezet, de uitdrukking Para-educational Recreative Initiative for Mathematical Exercise vormden, dit is waarvoor het letterwoord PRIME staat. Om narcistisch te doen heeft PRIME ook dit jaar weer een ronde over zichzelf gemaakt. Ontrafel de dubbele link.
1
Actualiteit. Het Amerikaanse ministerie van Defensie is gehuisvest in een monumentaal gebouw opgetrokken tijdens de Tweede Wereldoorlog aan de oever van de Potomac. Het is begrijpelijk dat het het doelwit is geweest van terroristische aanslagen en het was dan ook ongehoord toen de kustwacht afgelopen 11 september een trainingsoefening hield juist toen de president op deze plaats een speech hield. Hoe heet dit gebouw?
Geen foto gevonden.
Pentagon
50/52
2
Media. De nationale openbare radiozender voor klassieke muziek is Klara. Eind 2000 haalde de klassieke openbare omroep nauwelijks nog 1 % marktaandeel en was dus op sterven na dood. Sinds de naam veranderd werd naar Klara is dat marktaandeel in drie jaar tijd verdrievoudigd, wat een sublieme prestatie is voor zo'n zender. Hoe heette Klara vroeger?
Geen foto gevonden.
Radio 3
45/52
3
Muziek. Vul het liedje van Prince dat u nu zal horen verder aan. "Two thousand zero zero party over, Oops out of time. So tonight I'm gonna party like..."
It's 1999
32/52
4
Taal. Wat is de Franse benaming voor drie mensen die samenwonen en tegelijkertijd een seksuele relatie onderhouden met elkaar?
Geen foto gevonden.
Ménage à trois
47/52
5
Film. Will Ferrell kent u misschien van een hele resem komische Hollywoodfilms die de laatste jaren aan machinaal tempo de wereld ingestuurd werden. In 2003 speelde hij de hoofdrol in een kerstfilm over één van de helpers van de Kerstman die ontdekt dat hij eigenlijk een mensenkind is en op zoek gaat naar zijn biologische ouders. Wat is de naam van die film?
Geen foto gevonden.
Elf
25/52
6
Literatuur. In het volgende videofragment ziet u Onno, een hoofdpersonage uit De ontdekking van de Hemel, naar het boek van Harry Mulisch. Hij is in dialoog met zijn zoon, van wie we zijn naam vragen. We zijn dit keer uitzonderlijk tevreden met zijn voor- of zijn achternaam.
Quinten Quist
23/52
7
Geschiedenis. Na de Tweede Wereldoorlog revolutionaliseerden straalmotoren, aluminium vliegtuigframes en hoge-resolutie-camera's de manier waarop naties elkaar bespioneerden. Al deze nieuwigheden vonden elkaar in een vliegtuig van het Amerikaanse Lockheed in 1955 en het ontwerp was zo degelijk dat het zijn opvolger overleefde en tot op vandaag gebruikt wordt. Het is trouwens louter toevallig dat de naam lijkt op die van een bekende band uit Dublin. Hoe worden deze vliegtuigen, met bijnaam Dragon Lady genoemd?
Geen foto gevonden.
U-2
26/52
8
Film. De zusjes Mary-Kate en Ashley Olsen zijn vooral bekend van hun rollen als tweeling. Niet in alle films die zij samen speelden, zijn ze ook werkelijk een tweeling. In de film die we zoeken spelen ze twee meisjes die elkaar per ongeluk tegenkomen. De ene, een wees zal binnenkort worden geadopteerd om kinderarbeid te verrichten, de andere heeft problemen met de verloofde van haar vader. Door van rol te wisselen, proberen ze elkaar verder te helpen. Wat is de titel van deze film uit 1995?
Geen foto gevonden.
It takes two
21/52
9
Literatuur. Dat sprookjes als gemeenschappelijke factor een overdaad aan fantasie en moraalboodschap hebben, kon u al raden. Sommige sprookjes hebben echter wel meer gemeen dan dat. Zo gelijkt de plot van Klein Duimpje verassend op die van Hans en Grietje. Ook hebben Klein Duimpje en de Gelaarsde Kat een gemeenschappelijk vervoersmiddel, dat hen in staat stelt enorme afstanden af te leggen. Over welk vervoersmiddel hebben we het hier?
Geen foto gevonden.
Zevenmijlslaarzen
37/52
10
Muziek. Welk Belgisch duo hoort u hier aan het werk?
2 Belgen
27/52