PRIME Quiz 2009

Om deze pagina in alle glorie te kunnen bekijken, is het noodzakelijk om javascript aan te zetten.
De antwoorden kan je bekijken door de witte ruimte naast de antwoordknop te selecteren.
Hoe maakt men een ronde? Wij hebben het idee gehad om wat rond te fietsen met een fototoestel in Brugge en Gent. U krijgt tien foto’s die we dan genomen hebben, en bij elk een gepaste vraag. Laat de foto’s je telkens helpen bij het vinden van het juiste antwoord.
1
Actualiteit. Op 1 januari 2002 vond er een bestuurswissel plaats bij De Lijn. Het nieuwe hoofd van De Lijn moest de basismobiliteit voor Vlaanderen garanderen vóór 2004, en probeerde het aandeel vrouwen en allochtonen in het personeelsbestand te verhogen. Wie is deze voorstander van de Langewapperbrug, die de onderscheiding van Nederlandstalige overheidsmanager 2006 mocht verdienen?
Geen foto gevonden.
Ingrid LIETEN
33/52
2
Literatuur. Standaard Boekhandel is met zijn 127 Vlaamse filialen de grootste boekhandelketen en bijgevolg zijn haar verkoopcijfers een referentie voor wat de Vlaming een goed boek vindt. De in Standaard best verkochte boeken worden gerangschikt in een wekelijks veranderende top10-fictie en top10-non-fictie. In de top10-fictie stonden tot voor kort zes boeken uit twee reeksen. Drie boeken ervan komen uit de twilightserie van Stephenie Meyer, de andere drie vormen een trilogie. Wie is de auteur van deze trilogie, waarvan het eerste boek pas onlangs van nummer 1 verdrongen werd?
Geen foto gevonden.
Stieg LARSSON
35/52
3
Anecdote. Deze foto heb ik in Gent genomen op 20 augustus, dus kort na de talrijke ontsnappingen van criminelen uit Vlaamse gevangenissen en justitiegebouwen. Het is dan ook geen wonder dat de inzittenden van de politiewagen na het escorteren van het gevangenenvervoer zich prompt aan de kant zetten om mij te interpelleren, die zeer verdacht foto's stond te maken als gek van een open gevangenispoort. Nadat ik mijn identiteitskaart had gegeven en hun vragen beantwoord, heb ik hen vriendelijk uitgenodigd op deze quiz. Wat is de naam van deze Rijksgevangenis van Gent, alsook van de straat waarin ze ligt?
Geen foto gevonden.
De Nieuwe Wandeling
40/52
4
Geschiedenis. Vakmanschap en meesterschap. Het Brugs renovatie- en restauratiebedrijf Arthur Vandendorpe heeft als logo een bekend embleem gekozen, dat al sinds begin jaren 1700 bestaat. Van welk genootschap heeft Vandendorpe het embleem met passer en winkelhaak overgenomen?
Geen foto gevonden.
Vrijmetselaars
45/52
5
Sport. Op 9 juli 2007 was op deze plaats de finish van een wielerrit. Na een grote valpartij voorin het peloton, op 2 kilometer voor de eindstreep, sprintten teamgenoten Tom Boonen en Gert Steegmans voor de eerste plaats, waarbij Steegmans het uiteindelijk haalde. In welk wielergebeuren kaderde deze overwinning?
Geen foto gevonden.
Tour de France
47/52
6
Geschiedenis. Op de foto zie je een rode Volkswagen Kever. Oorspronkelijk was deze auto bedoeld als een auto voor het volk en ontworpen door een wereldberoemde Duitse auto-ontwerper die zijn naam leende aan een bekend merk van sportwagens. Omdat de Kever een overheidsinitiatief was werd er een apart bedrijf opgestart om hem te produceren, namelijk Volkswagen. Welke Duitse industrieel ontwikkelde de Volkswagen Beetle?
Geen foto gevonden.
Ferdinand PORSCHE
38/52
7
Aardrijkskunde. Op de foto zie je de UNESCO-rotonde in Brugge, die deze naam kreeg toen UNESCO in 2000 het historische centrum van Brugge als werelderfgoed klasseerde. Op de rotonde staan de vlaggen van alle lidstaten van de Verenigde Naties uit Europa en Noord-Amerika. Van welk land is de aangeduide, typische vlag?
Geen foto gevonden.
Cyprus
45/52
8
Cultuur. Het rommelde in het Vlaamse cultuurlandschap in 2008. Eén van de grote Belgische musea had een tentoonstelling van de Amerikaanse kunstenaar Paul McCarthy gehouden en had daarbij niet echt op de kosten gelet. In de media werd al geopperd dat de overheid een put van een half miljoen euro zou moeten opvullen om het museum te depanneren. Toch bekoelde de storm zonder het ontslag van financieel directeur Sven Jacobs en lijkt het museum er zelf bovenop gekomen te zijn. Graag de naam van dit museum dat u hier op deze foto ziet.
Geen foto gevonden.
S.M.A.K.
52/52
9
Actualiteit. U ziet hier de recente opgravingen van de Dienst Stadsarcheologie van de stad Gent op een plein in de binnenstad. Onder dit plein liggen de fundamenten van de huizen die vanaf 1913 afgebroken werden in opdracht van toenmalig burgemeester Emile Braun, naar wie dit plein genoemd is. Dit zorgde ervoor dat men voor het eerst de drie torens van Gent kon zien zoals wij ze nu kennen. Eén van die drie ziet u rechts op deze foto en wij vragen u welk gebouw dit is.
Geen foto gevonden.
Sint-Niklaaskerk
31/52
10
Muziek. Dit weekend kunt u in het Brugs concertgebouw dat u op de foto ziet, luisteren naar de eigentijdse composities van Michael Nyman, een componist die voornamelijk bekend staat vanwege zijn filmmuziek. Hier hoort u The heart asks pleasure first, gecomponeerd voor een film uit 1993 die de Gouden Palm van Cannes won. Voor welke film was dat?
The Piano
25/52