PRIME Quiz 2009

Om deze pagina in alle glorie te kunnen bekijken, is het noodzakelijk om javascript aan te zetten.
De antwoorden kan je bekijken door de witte ruimte naast de antwoordknop te selecteren.
De laatste voorgelezen ronde van de quiz is getiteld Kèrrekiwére, naar de gelijknamige knop op de West-Vlaamse versie van Google, Hoehel.be. U krijgt twintig vragen de tijd om de rode draad te ontdekken.
Geen foto gevonden.
1
Cultuur. Laten we een keer werekèren naar de fotoronde, waarin we de naam van Jan Decleir vroegen. Hij is één van de hoogst aangeschreven acteurs uit de Vlaamse toneel- en televisiewereld. Bij kinderen is hij vooral bekend van een reeks die hij begin de jaren '90 opnam voor de toenmalige BRT en die nog steeds eind november en begin december door Ketnet wordt uitgezonden. Welke rol speelt Jan Decleir in dit kinderprogramma?
Geen foto gevonden.
Sinterklaas
37/52
2
Muziek. En we kèren were naar Coldplay uit de Breinbrekers. Dit is de cover van het derde album van deze Britse groep. De afbeelding stelt de Baudot code voor. Dit is de eerste code die in de telegrafie gebruikt werd om letters om te zetten in binaire signalen. Hoe heet dit album?
Geen foto gevonden.
X\amp;Y
40/52
3
Aardrijkskunde. Door de verstedelijking van Europa is de stad niet langer een op zichzelf staande entiteit maar maakt hij vaak deel uit van een cluster van steden en voorsteden of metropool. Denkt u maar aan groot-Londen of het Île de France. De vijfde grootste metropool in de EU bevindt zich in Nederland en bevat de steden Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht. Hoe noemen de Nederlanders dit gebied?
Geen foto gevonden.
De Randstad
25/52
4
Literatuur. De meest bekende detective aller tijden is waarschijnlijk Sherlock Holmes. Hij had echter veel van zijn moordmysteries niet kunnen oplossen zonder zijn rechterhand, die zijn naam geeft aan de debugger in Windows. Hoe heet de dokter die Sherlock Holmes helpt mysteries op te lossen?
Geen foto gevonden.
Dr. Watson
50/52
5
Informatica. Toen twintig jaar geleden ingenieurs bij Sun Microsystems gefrustreerd werden in de programmeertaal C++, gingen ze niet op zoek naar een andere taal, maar maakten zelf een programmeertaal en een softwareplatform. In 1994 werd beslist meer internetgericht te werken. Het geheel werd kort daarna online gezet. Hoe heet deze programmeertaal?
Geen foto gevonden.
Java
48/52
6
Muziek. Op geschreven muziek wordt de dynamiek waarmee een bepaald muziekstuk moet gespeeld worden, aangeduid met een letter onder de notenbalk. Een vetcursieve f betekent dat het stuk luid moet gespeeld worden en staat voor forte. De tegenhanger van forte duidt aan dat een passage stil of zacht moet gespeeld worden. Maar met welke Italiaanse term duidt men deze zachtheid aan?
Geen foto gevonden.
Piano
48/52
7
Taal. Met een knipoog naar een goede vriend van ons die hier niet bij kan zijn vermelden we het woord onomatopee. Klanknabootsingen worden in stripverhalen veelvuldig gebruikt om bepaalde handelingen wat kracht bij te zetten. Kan u het juiste onomatopee in de plaats van PRIME zetten op de geprojecteerde figuur?
Geen foto gevonden.
SMAK
48/52
8
Sport. We zoeken de aanvoerder van het Zweedse nationale elftal. Na een jeugd op de Kaapverdische eilanden, vanwaar zijn vader Lars afkomstig is, speelde hij eerst bij Helsingborg, om later aan een internationale carrière te beginnen bij Feyenoord. Sinds 2006 speelt hij terug bij Helsingborg. Wat is zijn naam?
Geen foto gevonden.
Henrik LARSSON
49/52
9
Cultuur. We zien hier het bekendste werk van de gebroeders Van Eyck. Tijdens de eerste wereldoorlog werd het schilderij verstopt en het geheel hing nog maar 14 jaar terug op zijn oorspronkelijke plaats of er werden twee panelen gestolen, waarvan "de Rechtvaardige Rechters" nooit werd teruggevonden. Welke bijbelse figuur ziet u op dit detail van het Lam Gods afgebeeld?
Geen foto gevonden.
Eva
51/52
10
Muziek. Motown is een van de meest iconische platenlabels die er ooit bestaan heeft. In 1966 scoorde het een monsterhit met een duet van Marvin Gaye en Kim Weston. In 1990 maakten Rod Stewart en Tina Turner een cover van het oorspronkelijke nummer dat opnieuw wereldwijd in de top 10 stond. Over welk liedje hebben we het hier?
It takes two
31/52
11
Mythologie. De Blahnik is een berg in Tsjechië waar volgens de legende de heilige Wenceslas met een leger van duizend Boheemse ridders slaapt tot zijn volk hem nodig heeft. Zulke verhalen van slapende koningen zijn te vinden in de folklore van vele Europese volkeren. Voor de Engelsen slaapt de vorst echter niet in een berg, maar op een eiland. Wie is de slapende vorst uit de Angelsaksische folklore?
Geen foto gevonden.
(Koning) Arthur
38/52
12
Sport. In 1970 waren er twee beloftevolle renners die de hoop van de Vlaamse wielerfanaten vertegenwoordigden. Eddy Merckx werd de grootste wielrenner aller tijden, maar zijn concurrent bouwde ook een carrière uit als grote klassieker-renner en kreeg daardoor onder andere de bijnaam "Monsieur Paris-Roubaix". Hoe heet deze wielrenner, die je hier op de foto ziet?
Geen foto gevonden.
Roger DE VLAEMINCK
43/52
13
Architectuur. La Défense is de grote zakenwijk van Parijs, vol met pareltjes van moderne architectuur waarin de hoofdzetels van de grote Franse bedrijven gevestigd zijn. Er zijn ook wolkenkrabbers waar geen kantoren maar appartementen gevestigd zijn, zoals dit gebouw dat over de Seine uittorent. Wat is de Franse naam van dit gebouw?
Geen foto gevonden.
Tour (de) France
6/52
14
Economie. Bij ons kennen we de deodorant van Unilever onder de naam Axe, net als in een groot deel van de wereld. In het Verenigd Koninkrijk kon het Nederlandse bedrijf die merknaam echter niet geregistreerd krijgen en hernoemde ze het met een knipoog naar het afwijkende verkeerssysteem dat ze daar toepassen. Onder welke naam kan je Axe in Groot-Brittannië terugvinden?
Geen foto gevonden.
Lynx
18/52
15
Architectuur. Een skyway is een overspanning die twee gebouwen aan verschillende zijden van een straat verbindt. Het getoonde exemplaar bevindt zich in Calgary waar er doorheen heel de stad een 16 kilometer lang netwerk van deze verbindingen is. Wat is een andere naam voor een skyway?
Geen foto gevonden.
Catwalk
27/52
16
Lifestyle. De prijzen van landbouwproducten zijn afhankelijk van sommige wel heel rare factoren. In de eerste jaren van het nieuwe millennium ging de verkoop van pasta's en rijst in de ontwikkelde wereld snel achteruit en er zijn vermoedens dat dit lag aan een dieet dat toen bijna 5% van de bevolking volgde. Wat is de naam van dit dieet, dat vooral focust op het afzweren van koolhydraten?
Geen foto gevonden.
Atkinsdieet
17/52
17
Literatuur. Wat is er toch met die schrijvers van fantasyboeken dat ze een hele wereld tot in de meest banale puntjes moeten vullen met hun eigen jargon? In de Harry Potter-boeken is er zelfs een apart systeem van munten voor de magische wereld, waaronder galjoen en sikkel. Wat is het woord voor de kleinste magische munteenheid in het Harry Potter-universum?
Geen foto gevonden.
Knoet / Knut
28/52
18
Cultuur. Volgende zomer is het groot feest in het Antwerpse Boechout. Het plaatselijke festival is alweer aan zijn 35e editie toe en zal opnieuw garant staan voor 3 gevulde dagen. Naast de muzikale kant werd het aanbod dit jaar verder uitgebreid met theater- en comedyacts. Welk wereldmuziekfestival vind elk jaar in Boechout plaats?
Geen foto gevonden.
Sfinks Festival
38/52
19
Economie. Het hier getoonde diagram beeldt een kenmerkend gedeelte van een speciaal soort ophanging voor auto's af. Het bovenste gedeelte van de bol is gevuld met gas, wat de schokken vanuit het wiel opvangt. Hieronder bevindt zich een hoeveelheid olie, die men met een pomp kan bijstellen en dusdanig de rijhoogte van de auto kan veranderen. Welke autoconstructeur ontwierp en patenteerde dit ontwerp waardoor het synoniem werd met zeer zacht rijdende wagens?
Geen foto gevonden.
Citroën
24/52
20
Muziek. Het volgende liedje Uninvited is een cover van Alanis Morrissette, door een Brits duo. Ze maken zelf de muziek maar huren voor de zang meestal een onbekende figuur in. In Uninvited is dat Bailey Tzuke. Wat is de naam van deze band?
Freemasons
22/52