PRIME Quiz 2010

Om deze pagina in alle glorie te kunnen bekijken, is het noodzakelijk om javascript aan te zetten.
De antwoorden kan je bekijken door de witte ruimte naast de antwoordknop te selecteren.
1
Actualiteit. Het pedofilieschandaal in de Katholieke Kerk deed veel stof opwaaien en veel namen de revue passeren, zodat Roger Vangheluwe en Peter Adriaenssens volkomen onvraagbaar geworden zijn op een quiz. Wie de media ook frequent haalde, is de oprichter van de Vlaamse werkgroep Mensenrechten in de Kerk, een priester op rust die sinds de jaren '90 het misbruik in de Kerk aan de kaak stelt. Hij wist toen ook al van het zware misbruik door bisschop Vangheluwe en heeft het naar eigen zeggen zelf gemeld aan kardinaal Danneels. Wat is de naam van deze man, die begin juli nog met de dood bedreigd werd?
Geen foto gevonden.
Rik Devillé
18/51
2
Film. Marcel Van Loock en Wim Moreels zijn twee busschauffeurs die door de Marrokaanse douane worden aangehouden voor drugshandel. Beiden zijn echter onschuldig maar worden onterecht veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf in een Mexicaanse gevangenis, waar ze kennismaken met het keiharde gevangenisleven. Wat is de titel van deze Belgische film, met Filip Peeters en Axel Daeseleire in de hoofdrollen?
Geen foto gevonden.
De Hel van Tanger
49/51
3
Literatuur. In 1988 kwam het vierde boek van een Britse auteur op de markt. Het was gedeeltelijk geïnspireerd op het leven van Mohammed. Het boek is vooral bekend omwille van de zware kritiek die het kreeg te verduren vanuit de islamitische hoek. Het werd verboden in Indië en in het Verenigd Koninkrijk werd het tijdens demonstraties openlijk verbrand. Maar het hoogtepunt was toen Ayatollah Ruhollah Khomeini een fatwa uitriep om de auteur te vermoorden. Wat is de titel van dit boek?
Geen foto gevonden.
De Duivelsversen
41/51
4
Games. Een kwaadaardige kracht terroriseert het dorp Tristram. Onze held moet zich steeds dieper in de onderwereld begeven om uiteindelijk de confrontatie met het kwaad aan te gaan. Dit revolutionaire Role-Playing Game markeert het ontstaan van het point-and-click subgenre binnen de Role-Playing Games. Wat is de titel van dit spel, dat door de gezaghebbende site Gamespot uitgeroepen werd tot computerspel van het jaar 1996?
Geen foto gevonden.
Diablo
21/51
5
Literatuur. In zijn werk Huis Clos vertelt een bekende Franse existentialist over drie mensen die opgesloten worden in een kamer. Ze verwachten gemarteld te worden maar dit gebeurt niet. Al snel wordt echter duidelijk dat hun marteling niet uit fysiek leed bestaat, maar uit elkaars gezelschap. Het bekendste citaat uit dit werk vat deze gedachte beknopt samen. Hoe luidt dit citaat? Het spreekt vanzelf dat we het in de originele taal wensen te lezen op de antwoordbladen.
Geen foto gevonden.
L'enfer, c'est les autres
39/51
6
Strips. In het derde Jommeke-album neemt een zonderlinge dame haar intrek in het kasteel van Achterburg. Ze hypnotiseert de veldwachter, beveelt hem om elke nacht een kind uit Zonnedorp te ontvoeren en sluit de slachtoffers op in het kasteel. Gelukkig slagen Jommeke en zijn kornuiten er zoals steeds in om haar uiteindelijk te overmeesteren. Wat is de titel van dit album, dat tevens de naam is van dit personage?
Geen foto gevonden.
De koningin van Onderland
45/51
7
Televisie. Eén van de vele reality-programma's op Vitaya volgt aanstaande echtgenotes in de voorbereidingen op hun huwelijk. Natuurlijk wenst men een zeker spektakel, en veelal blijken de gekozen vrouwen nogal hysterisch en onhandelbaar te worden in de hectische aanloop tot hun trouwfeest. Over welk programma hebben we het hier?
Geen foto gevonden.
Helse Bruiden
25/51
8
Muziek. Je zou het hem niet nageven, maar VRT-nieuwsanker Lieven Verstraete staat ook zijn mannetje in het uitgaansleven. Hij heeft een passie voor Braziliaanse muziek en treedt regelmatig op als DJ. Die passie weerspiegelt zich ook in zijn allitererende artiestennaam. Hoe luidt die? Het is tevens de hoofdtitel van zijn eerste album.
Geen foto gevonden.
Satanic Samba
9/51
9
Fauna. De term buideldieren roept over het algemeen beelden op van Skippy de kangoeroe die lief en onschuldig rondhuppelt. Maar er bestaan ook woeste, vleesetende buideldieren. De grootste hiervan treft men aan op een Australisch eiland, waaraan hij ook zijn naam dankt. Hoewel hij de grootte heeft van een kleine hond, schrikt hij er niet van terug om Skippy zelf te overmeesteren en op te vreten. Wanneer hij opgejaagd wordt, scheidt hij een indringende stank af en kleuren zijn oren rood, zoals op de foto. Hoe heet dit dier?
Geen foto gevonden.
Tasmaanse duivel
45/51
10
Muziek. De uitvoerder van dit nummer vragen we natuurlijk niet. Wel vernamen we graag de titel van dit nummer.
Sympathy for the Devil
26/51