PRIME Quiz 2010

Om deze pagina in alle glorie te kunnen bekijken, is het noodzakelijk om javascript aan te zetten.
De antwoorden kan je bekijken door de witte ruimte naast de antwoordknop te selecteren.
Traditioneel bevindt zich in de eerste helft van de PRIME quiz een ronde waarin de vragen allen geïnspireerd zijn op eenzelfde overkoepelend onderwerp. In de eerste PRIME quiz was er de postkaartenronde, in de tweede de Brueghelronde. Omdat audiovisuele quizzen de dag van vandaag erg in zijn, kon de PRIME quiz natuurlijk niet achterblijven. Daarom hebben we dit jaar een Simpsonsronde in elkaar gestoken, waarbij elke vraag wordt vergezeld door een fragment van de beste televisieserie aller tijden. The Simpsons dus. Om iedereen ten volle te laten genieten van de beelden, zeggen we er ook meteen bij dat u deze ronde uw tijd niet moet spenderen aan het zoeken van een verborgen link tussen de antwoorden. Er is er namelijk geen. Bij de meeste vragen is het fragment slechts ondersteunend, en kan de vraag ook perfect zonder fragment opgelost worden. In dat geval wordt de vraag na het fragment gesteld. Wanneer de vraag rechtstreeks over het fragment gaat, en het dus extra belangrijk is om goed te kijken en te luisteren, wordt ze vooraf gesteld. Maar nu dus, veel plezier met The Simpsons.
1
Wetenschap. In het boek The God Delusion beargumenteert een revolutionaire, Britse evolutionair bioloog dat een bovennatuurlijke schepper bijna zeker niet bestaat. Het geloof in een God noemt hij een waan, een vasthouden aan een vals idee ondanks overweldigend bewijs voor het tegendeel. Een ander bekend werk van hem, over de evolutietheorie zelf, is The selfish gene. Wie is deze wetenschapper?
Geen foto gevonden.
Richard Dawkins
32/51
2
Sport. Het is algemeen geweten dat de Amerikanen niet zo van voetbal houden. Vier andere competities domineren er het sportlandschap. We hebben de National Basketball Association, de National Football League en het Major League Baseball. Wat is de vierde, die vorig jaar gewonnen werd door de Chicago Blackhawks?
Geen foto gevonden.
NHL (National Hockey League)
34/51
3
Architectuur. We zagen architect Frank Gehry, die door de bewoners van Springfield wordt ingehuurd om een concertzaal te bouwen. Zijn inspiratie haalt hij uit een prop papier. Op zich niet zo ver gezocht, als we bijvoorbeeld dit bekende gebouw van hem bekijken, gestationeerd in Bilbao. Wat is de naam van dit gebouw?
Geen foto gevonden.
38/51
4
Fauna. In deze aflevering maakt Bart een valse kredietkaart aan waarmee hij allerlei extravagante zaken koopt. Hieronder bevindt zich de hond Laddie, een speciaal getrainde rashond, die dienst doet als een parodie op Lassie. Dit ras, is samen met enkele andere rassen, deel van een verzameling herdershonden, die ook in het echt vaak bijzonder intelligent zijn. Hoe noemt men dergelijke honden, waarvan u twee voorbeelden ziet op het scherm?
Geen foto gevonden.
Collie
46/51
5
Actualiteit. Al het lachen terzijde, oceaanvervuiling is iets waar niet mee te lachen valt. Eén van de zwaarste incidenten in dit verband is ongetwijfeld de ontploffing op het Deepwater Horizon boorplatform in de golf van Mexico deze zomer. Na afronding lekten maar liefst 5 miljoen vaten ruwe olie. Slecht nieuws voor het verantwoordelijke bedrijf, dat de waarde van zijn aandeel een vliegende duik zag nemen. Wat is de volledige naam van dit bedrijf, dus niet de afkorting?
Geen foto gevonden.
British Petroleum
46/51
6
Kunst. We zagen zonet vier bekende schilderijen de revue passeren. De vraag is eenvoudig. Geef de titel van één van deze schilderijen.
Geen foto gevonden.
Le bassin aux Nymphéas - Korenveld met kraaien - Le rêve - Déjeuner sur l'herbe
44/51
7
Geschiedenis. In theory, communism works. De communistische maatschappij steunt op de werkkracht van haar burgers, die verondersteld worden om mee te werken in industrie of landbouw. In 1935 dolf één mijnwerker in één nacht meer dan honderd ton steenkool. Zo vertelde de Russische overheid het toch, in de hoop deze hardwerkende arbeider als communistisch ideaal voor de burgers te vestigen. Wat was de naam van deze man?
Geen foto gevonden.
Aleksej Stachanov
14/51
8
Aardrijkskunde. Japan bestaat uit 6852 eilandjes, het ene al groter dan het andere. Drie van de vier grootste zijn Honshu, Kyushu en Shikoko. Het vierde ligt in het noorden en heeft als hoofdstad Sapporo, waar zowel de Olympische Winterspelen van 1972 als het laatste optreden van Maria Callas in 1974 plaatsvonden. Hoe heet dit eiland?
Geen foto gevonden.
Hokkaido
19/51
9
Film. Welke film, die algemeen gezien wordt als één van de grootste meesterwerken uit de Amerikaanse filmgeschiedenis, wordt hier geparodieerd? In Zweden werd deze film zelfs twaalf jaar lang ononderbroken vertoond in de bioscopen, een record.
Geen foto gevonden.
One flew over the cuckoo's nest
33/51
10
Muziek. U krijgt nu een parodie te zien op een videoclip van een bekend Amerikaans rockduo. Hoe heet dat originele duo?
The White Stripes
40/51