PRIME Quiz 2010

Om deze pagina in alle glorie te kunnen bekijken, is het noodzakelijk om javascript aan te zetten.
De antwoorden kan je bekijken door de witte ruimte naast de antwoordknop te selecteren.
Leonardo van Pisa was een Italiaanse wiskundige, die leefde in de twaalfde eeuw na Christus. Zijn Liber Abaci publiceerde hij in 1202, een boek over algebra en de Arabische cijfers. Hiermee introduceerde hij ons huidig cijferstelsel in Europa. Hij wordt vaak beschouwd als de eerste Westerse wiskundige die origineel werk publiceerde sinds de Griekse oudheid. Deze wiskundige is vooral bekend van de naar hem genoemde rij, waarin elk getal de som is van de twee voorgaande. Daar zijn vader de bijnaam Bonaccio - goedzak had, werd hij Figlio di Bonaccio genoemd, later Fibonacci. Laat deze ronde een eerbetoon zijn aan deze wiskundige.
1
Kunst. PRIME is niet verzot op minimalistische, monochrome kunst en aanverwanten. We zijn ervan overtuigd dat iedereen dergelijke werken kan maken. Vandaar deze vraag, die bij de doorwinterde quizzer vermoedelijk een lichte elevatie van de nekharen zal teweegbrengen. Maak een schets van het werk Twin van Robert Ryman, dat zowaar in het prestigieuze Museum of Modern Art in New York te bezichtigen is. Als u te weinig tijd denkt te hebben, bent u waarschijnlijk verkeerd bezig.
Geen foto gevonden.
42/51
2
Informatica. Het decimale, binaire en hexadecimale getalsysteem zijn de drie meestgebruikte manieren om getallen voor te stellen. Vijftien schrijf je als 15 in het decimale systeem en als 1111 in het binair. Maar hoe schrijf je vijftien in het hexadecimaal?
Geen foto gevonden.
F
33/51
3
Wiskunde. We mogen al eens een wiskundevraagje stellen in een quiz als deze. Naar wat vereenvoudigt de volgende uitdrukking?
Geen foto gevonden.
i
49/51
4
Mythologie. We zoeken een concept dat eigen is aan de Egyptische mythologie. Elk levend wezen heeft er één, en goden en koningen hebben er zelfs verschillende. Bij het sterven vliegt deze personificatie van alle levenskrachten weg van het lichaam van de dode, en wordt dan ook afgebeeld als een wegvliegende vogel. Wat is dit concept, dat vaak bezwaarlijk wordt vertaald als ziel?
Geen foto gevonden.
Ba
13/51
5
Muziek. Bij het PRIME bestuur hebben wij best genoten van de voorbije editie van het Eurovisiesongfestival. Eén van de acts die ons bijzonder is bijgebleven is deze van Giorgos Alkaios & Friends, die uitkwamen voor Griekenland. Wat was de titel van hun nummer?
Geen foto gevonden.
Opa
17/51
6
Sport. Wat is de naam van deze sportcoach?
Geen foto gevonden.
Toni Nadal
14/51
7
Fauna. Het insect dat je hier ziet afgebeeld, is de admiraalsvlinder, een frequent voorkomende vlinder in Europa. Rond deze tijd van het jaar vertrekt deze trekvlinder om in Zuid-Europa te overwinteren. De Latijnse soortnaam is eveneens de meest gangbare benaming en bijna de naam van de hoofdstad van een Amerikaanse staat. Hoe wordt de admiraalsvlinder nog genoemd?
Geen foto gevonden.
Atalanta
22/51
8
Muziek. In de abdij van Benediktbeuern in Beieren werd een middeleeuws manuscript gevonden met zo’n 200 liederen over onder andere het vrije leven vol drank, gokspelen, seks en liefde. De in hoofdzaak Latijnse teksten werden in 1935 op muziek gezet door Carl Orff. Deze compositie wordt nog frequent uitgevoerd - vorig semester nog door het Gents Universitair Koor! Onder welke naam kennen we dit manuscript of dit muziekstuk?
Geen foto gevonden.
Carmina Burana
46/51
9
Economie. Die hard fans van de PRIME quiz worden waarschijnlijk nog steeds badend in het zweet wakker als ze terugdenken aan deze foto uit de fotoronde van de eerste editie. Eén van de organisatoren wou deze man koste wat kost vragen, en dit leidde zelfs tot een weddenschap. Indien minder dan twee ploegen het juiste antwoord neerpenden, moest hij de analyse voor zijn rekening nemen. In het andere geval zou Bert dit doen. Het zal ook nu waarschijnlijk niemand verbazen dat het aantal correcte antwoorden op nul is blijven steken. Benieuwd of u ondertussen al weet wiens edele verschijning hier geprojecteerd staat. (6 seconden) Geen paniek, het is Carlos Ghosn, de CEO van Nissan en Renault. Waarvoor staat de afkorting CEO?
Geen foto gevonden.
Chief Executive Officer
43/51
10
Muziek. U krijgt nu één van de mooiste fragmenten te zien die Walt Disney ooit de wereld in zond. Wat is de tweede tekstregel van het Nederlandstalig liedje, die we uit het fragment hebben weggeschrapt? Het Engelse equivalent wordt ook goedgekeurd.
Is er meer te zien, dan ooit iemand kon zien.
12/51