PRIME Quiz 2010

Om deze pagina in alle glorie te kunnen bekijken, is het noodzakelijk om javascript aan te zetten.
De antwoorden kan je bekijken door de witte ruimte naast de antwoordknop te selecteren.
De ronde die volgt is een linkronde. Hier moet je elk antwoord linken aan een letter. Er worden nu bladen uitgedeeld met tien afbeeldingen op. Elk antwoord dat je moet geven op de voorgelezen vragen, kan je in logisch verband brengen met één van de afbeeldingen op je linkblad, meestal omdat het dezelfde naam heeft.
Geen foto gevonden.
1
Geschiedenis. Deze schouwburg in Brussel werd opgericht in 1700, maar werd in 1855 verwoest door een brand. Na de heropbouw werd ze in 1963 uitgeroepen tot Nationale Opera. Maar het bekendst is ze ongetwijfeld voor haar rol in de geschiedenis van België. Hoe heet deze schouwburg?
Geen foto gevonden.
De Munt - F
42/51 - 45/51
2
Literatuur. In 1516 werd een belangrijk boek geschreven, waarin de auteur een personage laat opdraven dat het politieke systeem van een ideale, fictieve staat beschrijft. Iedere burger die zich niet meer nuttig acht laat zich bijvoorbeeld vrijwillig euthanaseren. Vele grote ideeën uit het boek komen uit De Republiek van Plato. Welke Engelse humanist schreef dit werk?
Geen foto gevonden.
Thomas More - H
46/51 - 47/51
3
Sport. Het voorbije seizoen van wielrenner Mark Cavendish kende vele ups en downs. Het markantste moment was waarschijnlijk zijn winst in de tweede rit van de Ronde Van Romandië, waarbij hij een overwinningsgebaar maakte met zijn hand dat als beledigend werd gezien en ervoor zorgde dat hij uit die ronde werd gezet. Welk gebaar was dit?
Geen foto gevonden.
V - C
33/51 - 38/51
4
Film. Toen de vrolijke kornuiten van Monty Python begonnen aan hun middeleeuws verhaal Monty Python and the Holy Grail, stonden ze voor een zwaar budgettair probleem. Ze hadden namelijk geen geld om paarden te betalen waarop hun ridderlijke acteurs konden rijden. Dus speelden de acteurs zelf de paarden en werd er een spitsvondige manier uitgedokterd om het geluid van het hoefgeklap na te bootsen. Dit groeide uit tot één van de bekendste aspecten van deze film. Welk voorwerp gebruikten ze hiervoor?
Geen foto gevonden.
Kokosnoten - B
49/51 - 44/51
5
Literatuur. Ik ben makelaar in koffie, en woon op de Lauriergracht nº 37. Zo begint één van de grootste klassiekers uit de Nederlandstalige literatuur. Wat is de echte naam van de Nederlandse ambtenaar die dit boek schreef? We vragen dus niet het pseudoniem waaronder hij het publiceerde.
Geen foto gevonden.
Eduard Douwes Dekker - I
46/51 - 44/51
6
Fauna. Deze eendensoort is een exotische eend, die sinds zijn invoering in Europa ook in het wild overleeft. In onze contreien wordt deze eendachtige vaak als siervogel wordt gehouden. Wat is de Nederlandse benaming voor deze Aix galericulata?
Geen foto gevonden.
Mandarijneend - J
21/51 - 38/51
7
Sport. Ik ga hem opeten. Deze in Ghana geboren bokser is ongetwijfeld één van de meest charismatische mensen uit de hedendaagse Belgische sportwereld. Zijn carrière kreeg echter een zware deuk toen hij op 19 maart reeds na een anderhalve minuut knock-out ging tegen Randall Bailly. Hoe heet hij?
Geen foto gevonden.
Sugar Jackson - A
50/51 - 49/51
8
Theater. Elk jaar vormen de Vlaamse Musicalprijzen hét hoogtepunt in de Nederlandstalige musicalwereld. De prijs voor beste musical ging dit jaar naar een productie van Judas Productions. Het is een adaptatie van een toneelstuk van Terrence McNally over twee vrouwen op reis. Wat is de titel van deze musical?
Geen foto gevonden.
Ganesha - E
9/51 - 22/51
9
Religie. In de boeken I en II Koningen uit het oude testament worden de lotgevallen beschreven van de eerste en grootste profeet, die leefde in de achtste eeuw voor onze tijdrekening. Nadat hij koning Achab waarschuwde voor een grote droogte, leefde hij bij een beek en werd gevoederd door de raven van God. Bij de berg Horeb in de Sinaïwoestijn zou hij een diepgaand zielsgesprek met God hebben gehad, waarin hij opdracht kreeg om een opvolger te zalven, Elisa. Die laatste zou ervan getuige geweest zijn dat bij het einde van de profeet zijn aardse leven, hij ten hemel werd opgenomen door vurige paarden in een wervelwind. Wat is de naam van deze profeet?
Geen foto gevonden.
Elia - D
30/51 - 31/51
10
Muziek. Wie componeerde de muziek die u nu te horen krijgt?
Edvard Grieg - G
36/51 - 37/51