PRIME Quiz 2010

Om deze pagina in alle glorie te kunnen bekijken, is het noodzakelijk om javascript aan te zetten.
De antwoorden kan je bekijken door de witte ruimte naast de antwoordknop te selecteren.
1
Aardrijkskunde. De Seine stroomt via Troyes, Parijs en Rouen naar het Kanaal, waar ze haar monding heeft bij een grote stad in Normandië. Een groot deel van deze stad werd vernietigd tijdens de tweede wereldoorlog en heropgebouwd onder leiding van architect Auguste Perret. Dat deel van de stad staat nu op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Over welke stad hebben we het hier?
Geen foto gevonden.
Le Havre
35/51
2
Wetenschap. Dat DNA staat voor Desoxyribo Nuclein Acid weet ongetwijfeld iedereen in deze zaal. Het is opgebouwd uit twee strengen van nucleotiden die een dubbele helix vormen. Elke nucleotide bevat een base, en in totaal komen er vier basen voor. Guanine, cytosine en adenine zijn er drie. Wat is de vierde, die in DNA de plaats inneemt van Uracil uit RNA?
Geen foto gevonden.
Thymine
36/51
3
Religie. Hoe heet de grondlegger van de Mormoonse leer? Deze leer kwam tot hem via verschillende visioenen, waarin ook God zelf aan hem verscheen. De negentiende-eeuwse man die we zoeken was wel iets minder vroom dan pakweg Jezus of Mohammed, want hij zou een dertigtal vrouwen gehuwd hebben.
Geen foto gevonden.
Joseph Smith
33/51
4
Technologie. Eén van de meest significante verbeteringen in de wegenbouw was de toevoeging van teer of pek op basis van dennenhars, om de steentjes van het wegdek bij elkaar te houden. Een nieuw proces was uitgevonden, dat toeliet om wegen te bouwen met een hard en glad oppervlak, dat niet meer modderig was. Tot op vandaag zijn we deze uitvinding door een Schotse, achttiende-eeuwse ingenieur bijzonder dankbaar. We vragen u de naam van die ingenieur. Op de foto ziet u asfalt, een voorloper van de beschreven uitvinding.
Geen foto gevonden.
John McAdam
41/51
5
Literatuur. Een jonge kunstenaar vertelt in brieven aan zijn vriend Wilhelm hoe hij de prachtige Lotte ontmoet en verliefd wordt op haar. Helaas is ze al verloofd met de 11 jaar oudere Albert. Desondanks bouwt onze vriend een hechte vriendschapsrelatie op met het koppel. Deze dagdagelijkse confrontatie met het feit dat zijn liefde voor Lotte nooit beantwoord zal worden leidt echter tot zoveel pijn, dat hij zichzelf uiteindelijk van het leven berooft. Hoe heet het hoofdpersonage van deze klassieker uit de Duitse literatuur, die zo ontroerend is dat hij na zijn verschijnen een heuse zelfmoordgolf doorheen Europa in gang zou gezet hebben?
Geen foto gevonden.
Werther
35/51
6
Geschiedenis. Wiens vermeende aambeien leverden ABBA de benodigde inspiratie om Eurosong te winnen in 1974?
Geen foto gevonden.
Napoleon Bonaparte
49/51
7
Film. Op de foto ziet u één van de meest succesvolle acteurs van het voorbije decennium. Hij won twee Oscars voor zijn rollen in Mystic River en Milk en regisseerde het alom geprezen Into the Wild. Hij is ook politiek actief. Zo betaalde hij 56 000 dollar om een anti-Bush boodschap te publiceren in de Washington Post. Wat is zijn naam?
Geen foto gevonden.
Sean Penn
41/51
8
Sport. Vraag het maar aan Mark Uytterhoeven, op het voorbije WK voetbal was er niets te zien. Of toch bijna niets. Eén land deed in elk geval wèl zijn best om mooi voetbal te brengen. De beloning was een tweede plaats in de groepsfase, na uiteindelijke winnaar Spanje. In de achtste finales moest het weliswaar de duimen leggen tegen Brazilië. Over welk land hebben we het hier?
Geen foto gevonden.
Chili
32/51
9
Wetenschap. Welk chemisch element voldoet aan de nu volgende beschrijving? Het is een metaal, heeft atoomnummer 79 en is vast met een dichtheid bij kamertemperatuur van 19,30 gram/cm³. Het heeft een smeltpunt van 1064°C en een kookpunt van 2856°C. Tenslotte is het zacht en was er in 2009 in totaal 165 000 ton van ontgonnen door de mensheid.
Geen foto gevonden.
Goud
37/51
10
Televisie. Van welk televisieprogramma hoort u hier een geluidsfragment?
Tik Tak
50/51