PRIME Quiz 2010

Om deze pagina in alle glorie te kunnen bekijken, is het noodzakelijk om javascript aan te zetten.
De antwoorden kan je bekijken door de witte ruimte naast de antwoordknop te selecteren.
De narcistische ronde is een traditie geworden voor de PRIME Quiz. Hierin is de rode draad net de wiskundevereniging die deze quiz organiseert, namelijk PRIME.
1
Literatuur. Alice en Mattia zijn twee zonderlinge jongeren. Alice kan sinds een ski-ongeluk in haar jeugd niet goed meer stappen en Mattia liet zijn jongere zus achter in een park waarna ze vermist raakte. Beiden leren elkaar kennen en er ontstaat een zeer sterke, maar ook zeer eigenaardige band tussen beiden. Dit boek, van de hand van een Italiaanse doctoraatsstudent in de fysica, is uitgegroeid tot een echte bestseller. Wat is de titel?
Geen foto gevonden.
De eenzaamheid van de priemgetallen
32/51
2
Kunst. Hoe heet dit schilderij, te bezichtigen in het Uffizi in Firenze? Het is een werk van de Italiaanse schilder Sandro Boticelli uit de vroege Renaissance.
Geen foto gevonden.
La Primavera
39/51
3
Bier. Vol nostalgie denkt het PRIME-team terug aan de voorbije zwoele zomer en de bijhorende terrasvisites. Zoals het leden van deze studentenvereniging betaamt, kiezen wij steevast voor hetzelfde pilsbier. Het is een bier van lage gisting, met 5,2 % alcohol. De ingrediënten zijn water, gerst, maïs en hop. Dit bier wordt vaak in één adem genoemd met zijn thuisstad. We vragen u daarom de naam van het bier, dat genoemd is naar een dertiende-eeuwse ridder en Hertog van Brabant, en de naam van die stad?
Geen foto gevonden.
Primus Haacht
35/51
4
Flora. Op de foto ziet u een stengelloze sleutelbloem. In het laagland hebben ze allemaal gele bloemen, maar in de bergen kunnen die wit, roze, violet of blauw zijn. Dat is een evolutionair neveneffect van het feit dat in de bergen de bestuiving door vlinders gebeurt in plaats van door bijen. Wat is de Latijnse naam waaronder het geslacht der sleutelbloemen beter bekend staat?
Geen foto gevonden.
Primula
18/51
5
Speelgoed/Strips/Film/Games. Wat begonnen is met eenvoudig speelgoed, is ondertussen uitgegroeid tot een franchise die films, strips en games bevat. De Transformers zijn robots die in allerlei verschillende gedaantes kunnen veranderen. Twee groepen, de Autobots en Decepticons, goeden en slechten, strijden tegen elkaar. De leider van de Decepticons, is Megatron. Wie is de leider van de Autobots, naam en bijnaam?
Geen foto gevonden.
Optimus Prime
30/51
6
Doe-het-zelf. In de Doe-het-zelf-zaak Standaert in Ledeberg vinden we ongetwijfeld gereedschap dat prachtig in deze ronde zou thuishoren! Maar we lopen even verder naar de rayon van de lijmen en verven. Grondverf is een eerste laag op een ondergrond die zorgt voor een optimale hechting tussen de ondergrond en de volgende lagen verf of lijm. Wat is de meer gangbare, Engelstalige benaming voor grondverf?
Geen foto gevonden.
Primer
48/51
7
Kunst. Het schilderij dat je ziet is [De Kruisiging van Jan Provoost, dat in het Groeningemuseum in Brugge hangt. Hoe noemt men de school waarvan deze schilder, Gerard David en Petrus Christus vertegenwoordigers zijn?
Geen foto gevonden.
Vlaamse Primitieven
40/51
8
Muziek. Twee weken geleden stierf de Australische zangeres Joan Sutherland, die samen met Renata Tebaldi en Maria Callas tot de beroemdste naoorloogse operazangeressen mag gerekend worden. Deze sopranen speelden de vrouwelijke hoofdrollen in de grote opera's. Met welke twee woorden duidt men de eerste sopraan van een operagezelschap of eerste ballerina van een balletgezelschap aan? Doordat dergelijke figuren zich vaak nogal van hun kwaliteiten bewust zijn, heeft de term een negatieve bijklank gekregen.
Geen foto gevonden.
Prima Donna
45/51
9
Sport. In Nederland is er de Eredivisie, in Duitsland de Bundesliga en in Frankrijk de Ligue 1. Maar wat is het in Spanje?
Geen foto gevonden.
Primera División
43/51
10
Film. Van welke film ziet u hier een deel van de trailer?
Primal Fear
11/51