PRIME Quiz 2010

Om deze pagina in alle glorie te kunnen bekijken, is het noodzakelijk om javascript aan te zetten.
De antwoorden kan je bekijken door de witte ruimte naast de antwoordknop te selecteren.
De laatste ronde van deze PRIME quiz is een superronde. Dit betekent dat er meer punten te rapen zijn per vraag dan gewoonlijk. We hebben geopteerd voor het gebruiksvriendelijke [1+1 = 3 systeem. U krijgt twaalf koppels van twee vragen voorgeschoteld, waarbij elk koppel over eenzelfde thema handelt. Per koppel vallen drie punten te verdienen. Heeft u één vraag juist, dan krijgt u één punt. Heeft u beide vragen juist, dan krijgt u drie punten. Twee plus één gratis dus. Dat is hopelijk duidelijk genoeg.
1
Gastronomie A. Mezze is een typische aperitiefschotel uit de Griekse keuken, de tegenhanger van de Spaanse tapas en de Italiaanse antipasto. Op een mezzeschotel vindt men onder andere dolmádes - dit zijn gevulde wijnbladeren - tzatziki, een soort komkommersalade en natuurlijk olijven en feta. U geeft ons de naam van een vijfde klassieker op de mezzeschotel. Het is een rozekleurige mousse op basis van gerookte viskuit van kabeljauw of karper.
Geen foto gevonden.
Tarama
18/51
Gastronomie B. Op de foto ziet u een Oosters dessert dat bestaat uit laagjes filodeeg, gevuld met gemalen stukjes noot en gezoet met siroop of honing. Het vindt zijn oorsprong vermoedelijk in het Ottomaanse rijk, hoewel het oudste gekende recept in een Chinees boek te lezen staat. De dag van vandaag treft men het vooral aan in Turkije. Hoe heet dit gerecht?
Geen foto gevonden.
Baklava
32/51
2
Literatuur A. [The Art of War is een boek geschreven door een oude Chinese krijgsheer dat allerlei tactische tips bevat rond oorlogsvoeren. Bijvoorbeeld: [Kansen vermenigvuldigen zich als ze gegrepen worden en [Wat de oude wijzen een slimme vechter noemen is niet hij die wint, maar hij die wint met gemak. Wie schreef dit boekje? Omdat er bij Aziatische namen steeds verwarring is, geven we nog mee dat we een antwoord zoeken met zes letters.
Geen foto gevonden.
Sun Tzu
25/51
Literatuur B. Eén van de oudste en bekendste Engelstalige gedichtjes gaat over het mannetje Humpty-Dumpty. Het vertelt hoe Humpty-Dumpty valt, waarna [all the king’s horses and all the king’s men, couldn’t put Humpty together again. Waarvan valt Humpty-Dumpty, die meestal als een ei wordt afgebeeld? Aangezien het hier om een zelfstandig naamwoord gaat, verwachten we een Nederlandstalig antwoord.
Geen foto gevonden.
Muur
38/51
3
Fauna & Flora A. We zijn op zoek naar een genus dat een zeventigtal plantensoorten omvat. Het gaat om groenblijvende struiken en kleine bomen die vaak gebruikt worden in hagen. Het hout is zeer dicht en wordt daarom gebruikt om schaakstukken te maken. Hoe heten deze planten?
Geen foto gevonden.
Buxus
21/51
Fauna & Flora B. Welke steltloper ziet u op deze foto?
Geen foto gevonden.
Kluut
18/51
4
Geschiedenis A. Op de afbeelding ziet u een middeleeuwse woontoren. Wanneer rond zo’n toren andere gebouwen worden opgetrokken verkrijgt men een kasteel, waarvan deze toren dan het centrum en laatste toevluchtsoord zal vormen. Wat is de, uit het Gallo-Romaans afkomstige benaming die men aan dergelijke woontoren geeft?
Geen foto gevonden.
Donjon
32/51
Geschiedenis B. Eén van de oudste beschavingen uit de Klassieke Oudheid opende haar geheimen voor ons toen de Britse archeoloog Sir Arthur John Evans haar grootste paleis opgroef vanaf het jaar 1900, dat naar alle waarschijnlijkheid het politieke centrum vormde van deze beschaving. Hoe heet de stad waarin dit paleis ligt, alsook het paleis zelf?
Geen foto gevonden.
Knossos
27/51
5
Sport A. Deze Zwitserse tennisster werd op 16-jarige leeftijd in 1997 de jongste vrouwelijke nummer één ooit. Ze won in totaal vijf Grand Slam titels. In 2002 trekte ze zich terug uit het professionele tennis omwille van blessureleed. Ook haar terugkeer vier jaar later was eerder van korte duur, want ze werd betrapt op cocaïnegebruik tijdens Wimbledon. Hoe heet ze?
Geen foto gevonden.
Martina Hingis
40/51
Sport B. Op de foto ziet u de huidige bondscoach van Italië, die in zijn carrière als coach reeds vijf Serie-A-titels aan zijn palmares mocht toevoegen en zowel in 1996 als 1998 uitgeroepen werd tot beste coach ter wereld. Wat is zijn naam?
Geen foto gevonden.
Marcello Lippi
31/51
6
Kunst A. Op de afbeelding ziet u het duurste schilderij ter wereld, een slordige 140 miljoen dollar waard. Tenminste, als de vermeende verkoop effectief heeft plaatsgevonden, want het was een private overeenkomst. Wie schilderde dit werk, gebruikmakend van de toepasselijk benoemde [Dripping-techniek?
Geen foto gevonden.
Jackson Pollock
37/51
Kunst B. Volgens welke kunststroming werd deze kamer ingericht en gedecoreerd?
Geen foto gevonden.
Rococo
40/51
7
Film A. Humphrey Bogart en Ingrid Bergman gaven het beste van zichzelf in deze prent, over een cynische cafébaas die zijn ex-vriendin en haar nieuwe man, een verzetsstrijder, helpt om aan de nazi’s te ontsnappen. Deze film wordt door sommigen de beste romantische film aller tijden genoemd en bevat het wereldberoemde citaat [Here’s looking at you kid, dat door Bogart wordt uitgesproken als onderdrukte uiting van zijn nog steeds vurige liefde voor Bergman. Wat is de titel van deze film?
Geen foto gevonden.
Casablanca
38/51
Film B. Wie is deze lieflijk ogende actrice, die u bijvoorbeeld herkent uit [Junebug, [Night at the museum, [Enchanted, [Julie & Julia of [Leap Year?
Geen foto gevonden.
Amy Adams
8/51
8
Aardrijkskunde A. Op de foto ziet u een gebied in Vlaanderen dat begrensd wordt door de grens met Nederland, de Schelde en de Durme. De officieuze hoofdstad is Sint-Niklaas. Hoe heet dit gebied?
Geen foto gevonden.
Waasland
47/51
Aardrijkskunde B. Deze Afghaanse provincie, die zijn naam deelt met zijn eigen hoofdstad, wordt wel eens de geboorte- en thuisplaats van de Taliban genoemd. Ze is dan ook de eerste die door de Taliban ingepalmd werd. Het is er woelig, en ze verschijnt vaak in de media omwille van de vele aanslagen die er plaatsvinden, alsook omdat het Belgische leger er een bewakingsopdracht vervult. Welke provincie is dit?
Geen foto gevonden.
Kandahar
33/51
9
Wetenschap A. Op de afbeelding ziet u een chemicus die actief was rond het einde van de negentiende eeuw. Zijn belangrijkste bijdrage aan de chemie is ondertussen een eigen leven gaan leiden en een onmisbaar hulpmiddel geworden, ook voor wetenschappers buiten zijn vakgebied. Wat is zijn naam?
Geen foto gevonden.
Dmitri Mendelejev
46/51
Wetenschap B. De organische chemische verbinding met formule C6H6 heeft een zoete geur en werd daarom vroeger gebruikt als aftershave, alsook om koffie te decafeïniseren. Allebei minder goede ideeën, want het is bijzonder kankerverwekkend. Vandaag de dag wordt het onder andere gebruikt voor de productie van plastiek en rubber. Hoe heet deze verbinding?
Geen foto gevonden.
Benzeen
37/51
10
Taal A. Welke term gebruikt men voor het vaginaal of anaal inbrengen van een in alcohol doordrenkte tampon? Doordat de alcohol recht naar het bloed gaat zou men hier zeer snel dronken van worden.
Geen foto gevonden.
Slimming
15/51
Taal B. Bij een bepaalde vorm van betaalfraude wordt een bankautomaat bewerkt zodat de magneetstrip van elke ingevoerde kaart gekopieerd wordt en de pincode gedetecteerd wordt. Daarna kan de fraudeur met een kopie van de kaart zelf transacties uitvoeren. Hoe heet deze vorm van fraude?
Geen foto gevonden.
Skimming
22/51
11
Politiek A. Bij de verkiezingen van 13 juni 2010 zakte een Vlaamse partij die amper drieënhalf jaar tevoren was opgericht, van 6,5 naar 3,7 %. De dag na de verkiezingen bood de partijvoorzitter zijn ontslag aan en werd een nieuwe voorzitter gekozen. Wat zijn de namen van de oude en de nieuwe voorzitter? We vragen u twee namen.
Geen foto gevonden.
Jean-Marie Dedecker en Lode Vereeck
11/51
Politiek B. Begin deze maand kregen de voorzitters van Kamer en Senaat, André Flahaut en Danny Pieters, een koninklijke bemiddelingsopdracht. Ook tijdens de moeilijke regeringsonderhandelingen in 2007 werden hun voorgangers met analoge opdrachten het politiek mijnenveld ingestuurd. De voorzitter van de Kamer was toen Herman Van Rompuy, maar wie was de voorzitter van de Senaat?
Geen foto gevonden.
Armand De Decker
35/51
12
Muziek A. Op het album van welke hiphopartiest kan men het nummer dat u nu te horen krijgt beluisteren?
Snoop Dogg
40/51
Muziek B. Welke kleinkunstenaar horen we hier bezig?
Stef Bos
47/51