PRIME Quiz 2011

Om deze pagina in alle glorie te kunnen bekijken, is het noodzakelijk om javascript aan te zetten.
De antwoorden kan je bekijken door de witte ruimte naast de antwoordknop te selecteren.
1
Gastronomie. In zijn werk “A la recherche du temps perdus” wijdt Marcel Proust enkele bladzijden aan deze Franse lekkernij. Hoe noemt men deze cakejes?
Geen foto gevonden.
Madeleine
49/50
2
Geschiedenis. Toen deze man in 1975 aan de macht kwam in Cambodja, startte hij een agrarische revolutie die gerust de vergelijking met de Grote Sprong Voorwaarts kan doorstaan. Maar liefst een vijfde van de bevolking stierf onder het bewind van zijn Rode Khmer, de verschrikkelijke eindbalans van een vier jaar durend schrikbewind. Hoe heet hij?
Geen foto gevonden.
Pol Pot
40/50
3
Film. Een filmvraagje voor de Disney-fans in de zaal. Wat is de voornaam van de vader van Belle in de film “Belle en het Beest”? We frissen even uw geheugen op: Het gaat om een wit behaarde, ietwat mollige exentrieke oude uitvinder, die door de rest van het dorp aan de lopende band geridiculiseerd en gekleineerd wordt.
Geen foto gevonden.
Maurice
27/50
4
Wetenschap. De Nobelprijzen durven al eens ironisch uitdraaien. Zo kreeg in 1948 de Zwitserse chemicus Paul Hermann Müller de Nobelprijs Geneeskunde voor zijn ontdekking van een zeer efficiënte pesticide, die daarvoor ook al gebruikt werd als geneesmiddel tegen malaria. Een goeie twintig jaar later werd het product wereldwijd verboden omdat het zeer giftig en extreem vervuilend is. Hoe heet deze insecticide?
Geen foto gevonden.
DDT
45/50
5
Geschiedenis. Zijn echte naam was William Bonny. Hij werd geboren in 1859 in de Verenigde Staten en is één van de beroemdste outlaws uit de geschiedenis. Tijdens zijn korte leven - hij werd 21 jaar - zou hij volgens de legende 21 mensen vermoord hebben. Desalniettemin wordt hij als zeer netjes en vriendelijk omschreven. Volgens sommigen is hij zelfs een echte volksheld. Onder welke bijnaam stond deze jongeman bekend?
Geen foto gevonden.
Billy the Kid
44/50
6
Muziek. De houtblazer die u ziet op het scherm wordt ook wel eens gewoon ‘kleine fluit’ genoemd. Men bespeelt hem met dezelfde greep als een dwarsfluit, maar de noten klinken een octaaf hoger. In een compositie speelt hij vaak samen met de viool en de fluit om het geheel wat sprankelender te maken, maar ook solo kan hij zijn mannetje staan. Hoe heet dit instrument?
Geen foto gevonden.
Piccolo
45/50
7
Wetenschap. De Fransman die we zoeken leefde in de 17e eeuw. Hij geldt als één van de belangrijkste denkers uit de geschiedenis en leverde onmisbare bijdragen aan ondermeer de kansrekening, de hydrostatica en de literatuur. Wat is zijn naam?
Geen foto gevonden.
Blaise Pascal
42/50
8
Televisie. Extra reclame op de VRT is altijd een gevoelig punt geweest. Zo ook bij dit populaire programma, dat elke week inzoomde op een Belgisch bier. Toen aan het licht kwam dat sommige brouwers hadden betaald om in het tweede seizoen op te duiken, ontstond er een golf van kritiek. Hoe heet dit programma?
Geen foto gevonden.
Tournée Générale
48/50
9
Film. De mutanten uit het X-Men universum zijn onderverdeeld in twee fracties. De ene propageert hun vermeende superioriteit en wil zich niets aantreken van hun nietige normale medemens. De anderen ijveren voor wederzijds respect en vrede. Hun leider is een briljante professor, gezeteld in zijn iconische rolstoel, met verregaande paranormale gaven. Wat is zijn naam?
Geen foto gevonden.
Xavier
45/50
10
Muziek. De keyboard-speelster van de groep waarvan u zo meteen een nummer te horen krijgt, doctoreert aan de faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen van de UGent. Hoe heet deze band?
Balthazar
30/50