PRIME Quiz 2011

Om deze pagina in alle glorie te kunnen bekijken, is het noodzakelijk om javascript aan te zetten.
De antwoorden kan je bekijken door de witte ruimte naast de antwoordknop te selecteren.
Tijd voor de derde ronde.
1
Actualiteit. In Turkije is een separatistische partij actief, die een onafhankelijke, marxistische, Koerdische staat wil stichten in het zuidoosten van hun land. Deze gewapende groepering schuwt het geweld niet en wordt door de Europese Unie, de Verenigde Staten en Turkije zelf aangeduid als terroristisch. Hoe heet deze partij? De Turkse afkorting volstaat.
Geen foto gevonden.
PKK
38/50
2
Muziek. Op de foto zie je de Beatles in hun jonge jaren. Wat is de naam van de derde man van links? Nummers zoals Yellow Submarine werden speciaal geschreven voor zijn beperkte stembereik.
Geen foto gevonden.
Ringo Starr
46/50
3
Wetenschap. In 1994 werd in een Duits laboratorium een atoom gemaakt met 111 protonen. In 2004 werd de naam Röntgenium geaccepteerd als permanente naam voor het chemisch element. Daarvóór was het element bekend onder een andere, voorlopige naam, die verwees naar het atoomnummer 111. Welke afkorting kreeg dit element?
Geen foto gevonden.
Uuu
21/50
4
Sport. Usain Bolt kent iedereen, maar hij is lang niet de enige spurtbom uit Jamaica. Deze vier jaar oudere collega staat ook zijn mannetje en staat te boek als de persoon die het vaakst de 100 meter liep onder de tien seconden, tachtig maal om precies te zijn, hoewel het ernaar uitziet dat de reeds vernoemde Bolt deze prestatie wel zal evenaren. Wat is zijn naam?
Geen foto gevonden.
Asafa Powell
44/50
5
Wetenschap. In de lijst van winnaars van de Nobelprijs literatuur staat één persoon die ons bijzonder na aan het hart ligt. Het gaat om een Britse filosoof die ook zeer actief was als wiskundige. Zo schreef hij samen met Alfred Whitehead het monstreuze “Principia Mathematica”, een pil van maar liefst 1994 pagina’s waarin de auteurs de wiskunde proberen te funderen in de logica. Hoe heet deze erudiete man?
Geen foto gevonden.
Bertrand Russell
23/50
6
Aardrijkskunde. Het landgoed Graceland van Elvis Presley en het Lorraine Motel, waar Martin Luther King op het balkon werd doodgeschoten, bevinden zich beiden in de stad Memphis. Deze stad ligt in het uiterste zuidwesten van een Amerikaanse staat, met als hoofdstad Nashville. Over welke staat in de Southeast hebben we het hier?
Geen foto gevonden.
Tennessee
35/50
7
Multimedia. In 1969 studeerde Robert Caillau af aan de Universiteit Gent, als Burgerlijk Werktuigkundig en Elektrotechnisch ingenieur. Na zijn tijd op de Plateau raakte hij in het CERN, waar hij met Tim Berners-Lee een hypertext-gebaseerd systeem ontwikkelde voor de toegang tot de vele documentatie van CERN, waarin gebruikers met behulp van hyperlinks gemakkelijk konden navigeren. De technologie werd begin jaren '90 publiek gemaakt en op mondiale schaal uitgebreid. Hoe werd het concept vanaf dan genoemd?
Geen foto gevonden.
WWW
27/50
8
Games. Jullie kennen waarschijnlijk wel de vijfde spelcomputer van Nintendo met de bewegings- en positiegevoelige afstandbediening, die goed schijnt te zijn voor de conditie. Ook populair is de mogelijkheid om een avatar te ontwerpen naar je evenbeeld, waarmee je in verscheidene spellen kan spelen. Wat is de specifieke naam voor deze zelfgemaakte ventjes?
Geen foto gevonden.
Mii
38/50
9
Flora. Deze plant komt voor over heel de wereld, in de meest uiteenlopende vegetaties en continenten, waar ze veelal als onkruid wordt bestempeld. Ze heeft meer vlezige bladeren dan de echte grassoorten en is daardoor beter bestand tegen plattreding door wandelaars. Wat is de naam van deze evenwijdignervige plant, die zowel in een smalle als in een brede versie voorkomt?
Geen foto gevonden.
Weegbree
27/50
10
Film. Hieronder staat een vrij beruchte scène uit een onvervalste klassieker van het horrorgenre. De titel hoeft u niet te geven, wel vragen we de regisseur van deze film. We geven nog mee dat hij ook bij de film “Gladiator” in de regisseursstoel zat. Ik waarschuw gevoelige kijkers al op voorhand dat ze misschien beter de dubbele link zoeken in deze ronde dan naar het fragment te kijken.
Ridley Scott
28/50