PRIME Quiz 2011

Om deze pagina in alle glorie te kunnen bekijken, is het noodzakelijk om javascript aan te zetten.
De antwoorden kan je bekijken door de witte ruimte naast de antwoordknop te selecteren.
In de linkronde krijgt u zowel tien vragen, als een blad met tien foto's met bijhorende letter. Ieder antwoord op een voorgelezen vraag kan in logisch verband gebracht worden met één van de tien afbeeldingen die je op het blad krijgt. Om twee punten per vraag te krijgen, beantwoordt u de vraag correct en schrijft u de overeenkomstige letter op uw antwoordblad.
Geen foto gevonden.
1
Actualiteit. Nu er eindelijk zicht is op een nieuwe regering, kan Yves Leterme met een gerust hart zijn schop afkuisen. Topeconoom als hij is, heeft hij een functie weten te bemachtigen bij een samenwerkingsorganisatie tussen 34 landen die de economische vooruitgang moet stimuleren en raadgevingen aanbieden bij economische problemen. Welke organisatie is dit? De afkorting volstaat.
Geen foto gevonden.
OESO - I
46/50 - 44/50
2
Kunst. Het wereldberoemd Grieks marmeren beeldhouwwerk of de foto werd vermoedelijk vervaardigd rond 130 voor Christus en men denkt dat Alexandros van Antiochia de beeldhouwer was. Voor het in het Louvre terecht kwam, lag het beeld eeuwenlang onder de grond, tot een boer het in 1820 vond op zijn veld op een cycladeneiland in de Egeïsche Zee. Het Venus- of Aphroditebeeld wordt genoemd naar dit eiland, zij het dan de veritaliaanste naam. Wat is dit eiland, of onder welke naam staat deze Venus bekend?
Geen foto gevonden.
(Venus van) Milo - G
50/50 - 50/50
3
Informatica. In 1984 lanceerde Richard Stallman een project met als doel een volledig vrij besturingssysteem te maken. Het ontwerp van het besturingssysteem is Unix-achtig, maar verschilt van Unix doordat het volledig vrije software is en geen unixcode bevat. Wat is de naam van dit project of besturingssysteem, dat nog hevig under construction is?
Geen foto gevonden.
GNU - E
26/50 - 43/50
4
Televisie. Michael C. Hall steelt de show in deze televisiereeks als weesjongen die door zijn pleegvader, een politieagent, opgeleid werd tot een meedogenloze seriemoordenaar. Van groot belang is wel dat hij zich houdt aan “The Code”, die stelt dat hij enkel mensen mag vermoorden waarvan hij ondubbelzinnig zeker is dat zij zelf een moord moeten gepleegd hebben. Wat is de titel van deze gelauwerde serie, tevens de naam van het hoofdpersonage?
Geen foto gevonden.
Dexter - D
48/50 - 48/50
5
Wetenschap. De Schotse bioloog die we zoeken is volgens TIME Magazine één van de honderd belangrijkste personen uit de 20e eeuw. Dit heeft hij te danken aan zijn ontdekking van het eerste antibioticum, waarvoor hij in 1945 de Nobelprijs Geneeskunde mocht ontvangen. Wat is zijn naam?
Geen foto gevonden.
Alexander Fleming - C
33/50 - 38/50
6
Games. Op de afbeelding ziet u Master Chief, de protagonist van een extreem populaire First-Person Shooter waarin de mensheid een oorlog uitvecht met The Covenant, een groep aliens die de mythische Forerunners aanbidden. Welke game?
Geen foto gevonden.
Halo - J
45/50 - 47/50
7
Literatuur. We zoeken een Engelse noveliste, werkzaam rond het jaar 1800. Haar bekendste werk “Pride and Prejudice”, vertelt over de jonge Elizabeth Bennet die bij haar opvoeding geconfronteerd wordt met etiquette, moraliteit, onderwijs en het huwelijk. Ondanks de archaïsche setting, blijft het één van de bekendste en populairste werken uit het Engelstalige canon. Hoe heet deze schrijfster?
Geen foto gevonden.
Jane Austen - H
41/50 - 45/50
8
Actualiteit. Iets meer dan een week geleden versloeg deze Franse politicus Martine Aubry in de voorverkiezingen voor de presidentskandidaat van de Parti Socialiste. Hoe heet hij?
Geen foto gevonden.
François Hollande - A
44/50 - 47/50
9
Kunst. We zijn op zoek naar één van de grootste Italiaanse Renaissanceschilders. Hij wordt geroemd om zijn heldere composities en was een vermaard portretschilder. Het legendarische werk “De School van Athene” is zijn bekendste kunstwerk. Wat is zijn naam?
Geen foto gevonden.
Rafaël - F
33/50 - 47/50
10
Muziek. Wie componeerde de wereldberoemde filmmuziek die u zo meteen te horen krijgt?
John Williams - B
40/50 - 41/50