PRIME Quiz 2011

Om deze pagina in alle glorie te kunnen bekijken, is het noodzakelijk om javascript aan te zetten.
De antwoorden kan je bekijken door de witte ruimte naast de antwoordknop te selecteren.
Velen denken dat wiskundigen goed kunnen rekenen. Nochtans blijken wiskundigen net slechter dan gemiddeld te zijn in hoofdrekenen. Ze redeneren met abstracte verzamelingen, velden of meetkunden waarbij ze het brute rekenwerk bij voorkeur aan computers overlaten. In deze ronde geven we dus graag wat voordeel aan de niet-wiskundigen. Alvast één tip: de uitkomst is 698.
1
Aardrijkskunde. De Jang Tse rivier is het decor van ‘s werelds productiefste waterkrachtcentrale en één van de grootste dammen ter wereld. Door de Chinese regering wordt de dam afgeschilderd als een enorm succes, een majestueus en historisch bouwwerk. Maar de keerzijde van deze betonnen medaille is dat een dik miljoen mensen door de ingrijpende wijzigingen op de stroomgebieden moesten verhuizen en dat het omringende ecosysteem sterk is ontregeld. Hoe heet deze dam?
Geen foto gevonden.
Drieklovendam
27/50
2
Film. Of u nu houdt van zijn films of niet, u kan niet ontkennen dat Charlie Chaplin wist wat hij wou en niet bang was om gevoelige snaren te raken. Zo leverde hij, voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, met zijn magistrale prent “The Great Dictator” snoeiharde kritiek op het regime van Adolf Hitler. Hierop besloot het Verenigd Koninkrijk, in het kader van de appeasement politiek, de film niet in de zalen te laten komen. Bovendien werd Chaplin op de vingers getikt door de Verenigde Staten omdat hij een bevriend staatshoofd belachelijk maakte. U hoort het goed. Maar uit welke andere film van Chaplin komt de still op het scherm, die al even scherpe kritiek levert, ditmaal op de industrialisatie?
Geen foto gevonden.
Modern Times
39/50
3
Literatuur. Het gezochte boek, geschreven in 1948, mag gerust als een must-read bestempeld worden. We krijgen een dystopisch verhaal voorgeschoteld over Oceania, een gemeenschap die gecontroleerd wordt door “De Partij”. Hun bewind is meedogenloos: verregaande indoctrinatie, onderdrukking en historisch revisionisme worden niet geschuwd en de persoonlijke privacy van de bevolking is tot nul gereduceerd. Het gaat zelfs zo ver dat men een speciaal gefabriceerde taal, Newspeak, aangeleerd krijgt, waaruit alle woorden die mogelijks tot twijfel zouden inspireren gebannen zijn. De grote leider achter dit alles is het wereldberoemde personage Big Brother. Wat is de titel van dit boek?
Geen foto gevonden.
1984
41/50
4
Sport. Op het scherm ziet u een waar icoon uit het Belgische voetbal. Deze man speelt al sinds 2000 op het middenveld bij Westerlo en mag gerust hun mascotte genoemd worden. Wat is zijn naam?
Geen foto gevonden.
Jef Delen
27/50
5
Flora. Solanum is een plantengeslacht van bedektzadige planten. De meeste soorten in het geslacht zijn kruidachtig. De soorten die in de tropen voorkomen zijn vaak struiken en zelfs tot 6 meter hoge bomen. Hoe heet dit plantengeslacht, dat de aardappel, aubergine en tomaat tot zijn soorten mag rekenen?
Geen foto gevonden.
Nachtschade
30/50
6
Mythologie. Diana is de Romeinse godin van de jacht. Ze staat ook bekend als de maagdgodin die zich ontfermt over maagden en vrouwen. Ze is de jongste van de drie maagdgodinnen, die zworen nooit te zullen trouwen. Wie is naast Diana en Vesta de derde maagdgodin in de Romeinse mythologie?
Geen foto gevonden.
Minerva
30/50
7
Architectuur. Op het scherm ziet u een huis uit Wenen. Maar natuurlijk niet zomaar een huis. Het is gebouwd volgens het idee van een wereldberoemd Oostenrijks schilder en architect, naar wie het ook vernoemd is. Hoe heet deze architect?
Geen foto gevonden.
Friedensreich Hundertwasser
19/50
8
Internet. Op 28 juni lanceerde Google zijn eigen sociaal netwerk dat de concurrentie moest aangaan met Facebook. Aanvankelijk werd een invite-only module gebruikt, maar ondertussen kan iedereen vrijelijk een account aanmaken. Of Mark Zuckerberg zich echt zorgen zal moeten maken, valt nog te bezien. Hoe heet dit platform?
Geen foto gevonden.
Google+
43/50
9
Strip. In deze stripreeks van de alomtegenwoordige Jean Van Hamme volgen we een onbekende man met geheugenverlies. Al snel blijkt dat hij een bijzonder spannend verleden moet gekend hebben, want hij is bedreven in allerlei vecht- en spionagetechnieken. Achternagezeten door de geheime dienst, gaat hij op zoek naar zijn identiteit. Welke stripreeks is dit?
Geen foto gevonden.
XIII
36/50
10
Muziek. Welke band horen we hier? We hopen dat het, voor zij die op de link letten, duidelijk is wat je hier moet doen. Vergeet niet te controleren dat uw berekeningen kloppen!
33/50