PRIME Quiz 2011

Om deze pagina in alle glorie te kunnen bekijken, is het noodzakelijk om javascript aan te zetten.
De antwoorden kan je bekijken door de witte ruimte naast de antwoordknop te selecteren.
De laatste ronde van deze PRIME Quiz is een superronde. Dit betekent dat er meer punten te rapen zijn per vraag als gewoonlijk. We hebben ook dit jaar weer geopteerd voor het gebruiksvriendelijke “1+1=3” systeem. U krijgt twaalf koppels van twee vragen voorgeschoteld, waarbij elk koppel over eenzelfde thema handelt. Per koppel vallen drie punten te verdienen. Heeft u één vraag juist, dan krijgt u één punt. Heeft u beide vragen juist, dan krijgt u drie punten. Twee plus één gratis dus.
1
Actualiteit A. De CD&V-politica op de foto werd in 2007 verkozen als volksvertegenwoordiger in het federale parlement en is, ook sinds 2007, burgemeester van de stad Aalst. Als u weet waarom het volgende Aalstse carnaval er voor haar één wordt om nooit te vergeten, dan herinnert u zich misschien ook haar naam. Hoe heet deze dame?
Geen foto gevonden.
Ilse Uyttersprot
40/50
Actualiteit B. Op 17 december 2010 stak de Tunesische straathandelaar Mohammed Bouazizi zichzelf in brand. Achttien dagen later stierf hij in een brandwondencentrum, wat het startschot betekende voor een reeks protesten van de Tunesische bevolking tegen de hoge werkloosheid, corruptie, censuur en tegen de president Ben Ali. Met welke naam wordt verwezen naar deze Tunesische revolutie, die het startschot was van de Arabische Lente?
Geen foto gevonden.
Jasmijnrevolutie
34/50
2
Kunst A. Op het scherm ziet u een detail van een bekend kunstwerk. Wat is de naam van het volledige kunstwerk waaruit het afkomstig is?
Geen foto gevonden.
Lam Gods
39/50
Kunst B. Wederom ziet u op het scherm een detail van een vermaard schilderwerk. U weet natuurlijk allen wie het geschilderd heeft. Maar kent u ook de titel van het bewuste werk?
Geen foto gevonden.
De aardappeleters
31/50
3
Wetenschap A. Op zo'n 1600 lichtjaar, in het Orioncomplex, bevindt zich een prachtige nevel, waarvan je een foto ziet. Onder welke naam staat deze absorptienevel, die naar de officiële benaming [Barnard 33] luistert, bekend?
Geen foto gevonden.
Paardenkopnevel
28/50
Wetenschap B. E951 is een kunstmatige zoetstof die door haar grote zoetkracht en lage energetische waarde veel gebruikt wordt in zoete lightproducten als frisdranken. Sinds de introductie ervan begin jaren tachtig circuleren er negatieve berichten rondom de effecten op de gezondheid. Wat is de naam van deze molecule?
Geen foto gevonden.
Aspartaam
47/50
4
Geschiedenis A. Ach, die Verenigde Staten toch. In het jaar 1961 stuurden ze een groep getrainde Cubaanse uitwijkelingen naar Cuba om korte metten te maken met het opkomende regime van Fidel Castro. Het was echter het Cubaanse leger dat binnen de drie dagen korte metten maakte met hèn. Bovendien was Fidel de Amerikanen bijzonder dankbaar, want hun mislukte, bijna arrogant te noemen operatie bestendigde zijn binnenlandse populariteit. De naam van deze operatie verwijst naar de landingsplaats van de troepen. Hoe luidt ze?
Geen foto gevonden.
Varkensbaai
47/50
Geschiedenis B. Met Meso-Amerika wordt het cultureel-historisch gebied aangeduid waar veel hoogstaande indiaanse culturen zijn ontstaan, zoals de Maya's, de Inca's en de Azteken. De eerste grote beschaving ontstond rond 1200 voor Christus en vormde waarschijnlijk de basis voor vele andere Meso-Amerikaanse culturen, vandaar dat ze bekend staan als het Moedervolk. Ze zijn vooral bekend vanwege de enorme basalten hoofden die ze hebben vervaardigd. Hoe heet dit volk?
Geen foto gevonden.
Olmeken
15/50
5
Games A. We zijn op zoek naar een beroemde Turn-Based Strategy gamereeks. Twee spelers controleren elk een groep strijders waarmee men de tegenpartij met allerlei wapens kan bekogelen. Hierbij is het van belang om goed te mikken, waarbij u zowel de hoek waaronder u schiet als de snelheid van uw projectiel moet bepalen, rekening houdend met de omgeving en de windsnelheid. Een absoluut plezier om te spelen onder vrienden bij wijze van ontspanning. Hoe heet deze gamereeks?
Geen foto gevonden.
Worms
40/50
Games B. Een al minstens even cartoonesk spelletje is deze tower defence hit van Popcap. Hoe heet dit spel?
Geen foto gevonden.
Plants vs. Zombies
20/50
6
Aardrijkskunde A. Dixie Dansercoer is een Vlaams poolreiziger die al meerdere expedities ondernam naar Antarctica en het Hoge Noorden. In 2005 zou hij vanuit Alaska al zwemmend, peddelend, lopend en skiënd naar Siberië vertrekken, maar hij is er nooit aangekomen. Welke zeeëngte wilde hij bedwingen, of hoe noemen we het water dat Rusland van de Verenigde Staten scheidt?
Geen foto gevonden.
Beringstraat
44/50
Aardrijkskunde B. We vragen u een land, waarvan we twee eigenschappen geven. Het is een parlementaire constitutionele monarchie, met Margaretha II als huidig staatshoofd. Het land strekt zich uit van 54 tot 57° noorderbreedte en 8 tot 13° oosterlengte. Welk land voldoet hieraan?
Geen foto gevonden.
Denemarken
36/50
7
Film A. Excentrieke regisseur Lars von Trier verbaasde dit jaar vriend en vijand op het Filmfestival van Cannes toen hij zei te kunnen sympathiseren met de nazi’s. Minstens even excentriek als zijn uitspraken zijn zijn films, waarvan deze een representatief voorbeeld kan zijn. In een minimalistisch, toneelachtig decor wordt het verhaal verteld van een vrouw die aankomt in een onbekend dorp en daar mishandeld en misbruikt wordt door de inwoners. Nicole Kidman vertolkt de hoofdrol. Wat is de titel van deze film?
Geen foto gevonden.
Dogville
25/50
Film B. Een stop-de-band-filmvraag. Welke gevleugelde woorden staat Leonidas op het punt uit te spreken?
This is Sparta!
40/50
8
Sport A. De schaker rechts op de foto is één van de grootste schakers aller tijden en stond al sinds zijn kindertijd bekend om zijn moeilijk karakter. Omdat hij kritiek had op instellingen en hun regelgevingen, stuurde hij vaak zijn kat naar officiële wedstrijden en wereldkampioenschappen, zodat hij zichzelf in de jaren '70 als wereldkampioen bleef beschouwen. Hij deed afstand van het Amerikaans staatburgerschap en zat negen maanden opgesloten in Japan. Daarop stemde het Ijslandse parlement unaniem vóór de toekenning van het volledige Ijslandse staatburgerschap aan deze schaaklegende, die daar in 2008 stierf. Wie is dit?
Geen foto gevonden.
Bobby Fischer
32/50
Sport B. Uit welke stad komt de regerende Belgische kampioen in het volleybal bij de mannen?
Geen foto gevonden.
Maaseik
43/50
9
Literatuur A. U hoort Christopher Lee de eerste twee strofen voorlezen van een wereldberoemd stukje poëzie. Wat is de titel van dit gedicht?
The Raven
32/50
Literatuur B. Wanneer zijn ouders tijdens een winkeluitstap opgegeten worden door een ontsnapte neushoorn, komt een vierjarig jongetje terecht bij zijn vreselijke tantes. Deze misbruiken hem zowel fysiek als psychologisch, laten hem constant werken en verbieden hem hun domein te verlaten, dat zich op een hoge heuvel bevindt aan de kliffen van Dover. Maar door een reeks wonderbaarlijke gebeurtenissen kan hij toch ontsnappen, samen met een duizendpoot, een sprinkhaan, een zijdeworm, een lieveheersbeestje, een spin en een regenworm. Over welk boek van Roald Dahl hebben we het hier?
Geen foto gevonden.
De Reuzenperzik / James and the Giant Peach
27/50
10
Fauna & Flora A. We maken een uitstapje naar het rijk van de schimmels, om u deze paddenstoel voor te schotelen. Zijn hoed, die wat op een sandwich lijkt, is aan de onderkant bedekt met een netwerk van fijne buisjes in plaats van de lamellen waar de sporen op zitten. Welke boleet, die men vaak in dennenbossen aantreft, is dit?
Geen foto gevonden.
Eekhoorntjesbrood
37/50
Fauna & Flora B. Deze mooie, kleurrijke vogel met zwarte oogstreep, witte wenkbrauwstreep en lange snavel, beweegt zich veelal op een speciale manier op boomstammen, zoals je op de foto ziet. Wat is de naam van deze zangvogel?
Geen foto gevonden.
Boomklever
20/50
11
Strip A. Kuifje helpt Jansen en Janssen een moord op te lossen. Het onderzoek leidt hem naar de Karaboudjan, een vrachtschip dat vol zit met opium. Hij wordt er gevangengenomen, maar weet te ontsnappen en komt daarbij kapitein Haddock tegen, die permanent dronken is. Samen weten ze de stuurman, die de plak zwaait op het schip, te verslaan. Dit is de inhoud van het negende album uit de Avonturen van Kuifje. Wat is de titel?
Geen foto gevonden.
De krab met de gulden scharen
30/50
Strip B. Voor de tweede stripvraag varen we even de Atlantische Oceaan over. Op het scherm ziet u de bonte bende van een komische stripreeks van Charles M. Schulz, die verscheen in 1950. 60 jaar later hebben we het over één van de invloedrijkste en beroemdste strips uit het medium. Enkele van de personages zijn uitgegroeid tot echte cultuuriconen. Hoe heet deze comic?
Geen foto gevonden.
Peanuts
28/50
12
Muziek A. Het nummer dat u nu hoort staat momenteel op nummer 5 van de UltraTop. Het is een prachtige cover van Bon Iver door een 15-jarige Britse. Haar echte naam is Jasmine Van den Bogaerde, maar wat is haar artiestennaam?
Birdy
17/50
Muziek B. En dan volgt nu een stevige afsluiter. Dit tot grote ergernis van de presentatiebediener maar tot grote vreugde van het hoofd van de jury, die gezegend is met een impeccabele smaak en tevens deze vraag heeft geschreven. Welke groep hoort u hier aan het werk? De featuring artist Steve Aoki hoeft u niet te vermelden.
The bloody Beetroots
17/50