PRIME Quiz 2012

Om deze pagina in alle glorie te kunnen bekijken, is het noodzakelijk om javascript aan te zetten.
De antwoorden kan je bekijken door de witte ruimte naast de antwoordknop te selecteren.
Onze eerste vragenronde is de Astronomieronde. Vergeet de rode draad niet!
1
Aardrijkskunde. Op de foto zie je één van de bekendste pleinen van Parijs, met centraal de Arc de Triomphe. Twaalf kaarsrechte avenues komen samen op deze rotonde, waar het verkeer meestal erg chaotisch verloopt. Dat automobilisten niet verzekerd zouden zijn voor ongevallen op dit plein, is een hardnekkige legende. Wat is de oorspronkelijke naam van dit plein, die het dankt aan haar vorm? Sinds de hernoeming van het plein in 1970 leeft de naam nog voort in het metroknooppunt onder dit rond punt. Je mag ook antwoorden met de nieuwe naam, maar dit past niet meer in de rode draad.
Geen foto gevonden.
Place de l’Étoile
47/49
2
Film. “Allright mister Demille, I’m ready for my closeup”. Met dit legendarisch citaat eindigt het meesterwerk van Billy Wilder, een cynisch portret van het Hollywood achter de oppervlakkige glitter en glamour. Gloria Swanson vertolkt een oude en vergeten actrice. Wanneer een afgedankte scenarioschrijver bij haar intrekt, denkt ze dat haar carrière een nieuwe boost zal krijgen, maar dat blijkt al snel een illusie. Wat is de titel van deze film?
Geen foto gevonden.
Sunset Boulevard
10/49
3
Business. De eerste ging open in 1971 In de Verenigde Staten. Daarna schoten ze als paddestoelen uit de grond en binnen de kortste keren waren er duizenden, zoals u hier kan zien. In België was het echter wachten tot 2008 op de eerste vestiging, met name in Brussels Airport. Ondertussen kan u ook hier in Gent terecht. Over welke keten, die graag zijn vermeende fairtrade-engagement benadrukt, hebben we het hier?
Geen foto gevonden.
Starbucks
48/49
4
Games. Zo meteen ziet u de trailer van een succesvolle platformgame voor de Playstation. Hoe heet dit spel?
LittleBigPlanet
23/49
5
Literatuur. Een groep hyperintelligente wezens wenst het antwoord op de ultieme vraag over het Leven, het Universum, en Alles te weten te komen. Ze bouwen een supercomputer, Deep Thought, en zetten hem aan het werk. Na 7 en een half miljoen jaar geeft deze het antwoord: 42. Zo weet u meteen vanwaar de naam van ploeg 7 komt, die deze vraag ongetwijfeld juist zal hebben. Dit is slechts één van de vele hilarische plotelementen uit een befaamde komische science-fictionreeks van Douglas Adams die een eigen leven is gaan leiden. Hoe luidt de titel van deze verfilmde boekenreeks?
Geen foto gevonden.
Hitchhiker’s Guide to the Galaxy
39/49
6
Fiscaliteit. Sinds 2001 is Vlaanderen met dank aan Steve Stevaert een taks armer. Tot dan werd er immers een belasting geheven op bezitters van radio- en televisietoestellen. Uit de opbrengst van deze heffing werden de programma's van de openbare omroep gefinancierd. In Duitsland, Frankrijk en Wallonië is deze belasting nog steeds in voege. Hoe noemen wij Vlamingen deze tax, die in Nederland omroepbijdrage heet?
Geen foto gevonden.
Kijk- en luistergeld
37/49
7
Podiumkunsten. Hier ziet u de Canadees Guy Laliberté, volgens Forbes de op 458 na rijkste mens ter wereld. Hij is een pokerliefhebber en zorgde in 2012 op de World Series of Poker voor een unicum door een toernooi te organiseren met een buy-in van maar liefst 1 miljoen dollar. Zijn reusachtige fortuin dankt hij aan het rondreizend gezelschap dat hij in 1984 oprichtte. Hun acts zijn doorheen de jaren uitgegroeid tot de beroemdste ter wereld. Van welk gezelschap is Guy Laliberté de CEO?
Geen foto gevonden.
Cirque du Soleil
42/49
8
Fysica. Dat elektronen en atomen intrinsiek kwantumeigenschappen vertonen en dat metingen in de kwantummechanica een systeem beïnvloeden, wordt duidelijk gemaakt door een experiment dat vaak aangehaald wordt om de basisprincipes van de kwantummechanica te illustreren. Het experiment, dat gebaseerd is op de afbuiging van deeltjes afhankelijk van hun spin in een bepaalde richting, werd genoemd naar twee Duitse fysici die het experiment in 1922 bedachten en uitvoerden. De ene heet Walther Gerlach. Hoe heet de andere, die in 1943 de Nobelprijs Fysica won?
Geen foto gevonden.
Otto Stern
22/49
9
Film/Literatuur. Toen de Franse filosoof Pierre Abelard in het geheim trouwde met zijn geliefde Héloïse, werd hij na een ongelukkige geschiedenis door haar oom gecastreerd. Deze liefde wordt door Alexander Pope bezongen in een gedicht waarvan u een fragment op het scherm ziet. De ontbrekende zin duikt in 2004 opnieuw op als de titel van een film met Jim Carrey en Kate Winslet waarin opnieuw een tragische liefdesgeschiedenis wordt verhaald. Hoe luidt de ontbrekende regel uit dit gedicht van Alexander Pope?
Geen foto gevonden.
Eternal Sunshine of the spotless mind
34/49
10
Muziek. U hoort zo meteen een prachtig klassiek stuk voor piano. Onder welke naam staat deze compositie algemeen bekend?
Moonlight Sonate
28/49