PRIME Quiz 2012

Om deze pagina in alle glorie te kunnen bekijken, is het noodzakelijk om javascript aan te zetten.
De antwoorden kan je bekijken door de witte ruimte naast de antwoordknop te selecteren.
1
Film. Hier ziet u een fragment uit de trailer van een Vlaamse film. Welke film?
Zot van A
43/49
2
Geschiedenis. Hier ziet u Fritz Haber, winnaar van de Nobelprijs voor Chemie in 1918. Hij staat echter ook bekend voor een meer sinistere verwezenlijking. Tijdens de Eerste Wereldoorlog was hij pionier in de ontwikkeling van giftige gassen. Men noemt hem dan ook wel eens de peetvader van de chemische oorlogvoering. Hierbij legde hij de basis voor de dodelijke pesticide die later in de concentratiekampen zou gebruikt worden. Onder welke benaming staat het gas bekend dat miljoenen joden de dood instuurde?
Geen foto gevonden.
Zyklon B
33/49
3
Radio. We nemen even de tijd om naar een fragment te luisteren. Uit welk programma van Studio Brussel, vernoemd naar de presentator, kwam dit fragment?
Gunther D
34/49
4
Film. Onlangs verscheen het langverwachte derde deel van de Men in Black trilogie. Voor het vriendenprijsje van 20 miljoen dollar wou Will Smith nog eens aantreden als agent van de MIB. Hij moet deze keer terugreizen in de tijd, om de moord op zijn collega te voorkomen. Het nieuwe is er een beetje af, maar we kunnen toch terugkijken op een amusant avontuur. Vandaar deze vraag: wat is de codenaam van de agent die Will Smith in de Men in Black films vertolkt?
Geen foto gevonden.
Agent J
13/49
5
Staatkunde. Quis custodiet ipsos custodes? Wie houdt toezicht op de toezichthouders? De Romeinse dichter Juvenalis legde met deze vier woorden de vinger op een bestuurkundig probleem dat nog steeds erg actueel is. Ook in België. Na het Heizeldrama richtte het parlement een orgaan op met als specifieke taak toe te zien op de grondwettelijke, eerlijke en efficiënte werking van de politiediensten. Hoe heet dit orgaan, dat in 2010 in actie kwam naar aanleiding van Operatie Kelk?
Geen foto gevonden.
Comité P
34/49
6
Statistiek. In de statistiek neemt men vaak aan dat een variabele normaal verdeeld is. Bij het schatten van het gemiddelde van een normaal verdeelde populatie, waarbij de standaardafwijking onbekend is, komt echter een andere verdeling kijken, namelijk deze van de toetsingsgrootheid hieronder links. Eigenlijk moeten we spreken van een familie verdelingen, want ze zijn afhankelijk van één parameter, het aantal vrijheidsgraden. Wanneer deze parameter naar oneindig nadert, wordt de normale verdeling benaderd. Hoe heet deze familie continue probabiliteitsdistributies met zware staarten?
Geen foto gevonden.
Student-t
26/49
7
Televisie. Hier zien we acteur Laurence Tureaud een gesmaakt optreden maken in een reclamefilmpje voor Snickers. Onder welke artiestennaam staat Laurence Tureaud als acteur beter bekend?
Mr. T
34/49
8
Games. Op 30 november verschijnt in Europa de nieuwste spelconsole van Nintendo. Technologisch uithangbord is de nieuwe controller, het zogenaamde Gamepad. Naast de normale bestuurselementen is deze uitgerust met een onafhankelijk touchscreen. Zo kan de speelervaring verrijkt worden door hier bijvoorbeeld een plattegrond of inventaris op weer te geven, of men kan spelen zonder een televisiescherm nodig te hebben. Wat is de naam van de nieuwe spelconsole van Nintendo?
Geen foto gevonden.
Wii U
19/49
9
Geschiedenis. Als leider van de Nation of Islam, een religieuze beweging van Afro-Amerikanen, werd deze man één van de meest prominente activisten voor de rechten van zwarte Amerikanen. Kwatongen beweren dat hij hierin iets te ver ging en een zwarte suprematie wou bereiken. Hij verliet de beweging in 1964 en werd een Soenniet, maar bleef strijden voor gelijke mensenrechten voor alle Amerikanen tot hij in 1965 werd vermoord. Hoe heet deze Amerikaanse activist?
Geen foto gevonden.
Malcolm X
34/49
10
Muziek. Welke artiest scoorde met dit aanstekelijk deuntje enkele maanden geleden een bescheiden hit?
Marco Z
36/49