PRIME Quiz 2012

Om deze pagina in alle glorie te kunnen bekijken, is het noodzakelijk om javascript aan te zetten.
De antwoorden kan je bekijken door de witte ruimte naast de antwoordknop te selecteren.
In de linkronde krijgt u zowel tien vragen, als tien foto's met bijhorende letter. Ieder antwoord op een voorgelezen vraag kan in logisch verband gebracht worden met één van de tien afbeeldingen die je hier ziet. Om twee punten per vraag te krijgen, beantwoordt u de vraag correct en schrijft u de overeenkomstige letter op de figuur.
Geen foto gevonden.
1
Aardrijkskunde. Tussen Eriador en de Anduinvallei loopt van noord naar zuid over 1280 kilometer een woest gebergte. Een bekende top is de Caradhras die uittorent boven de Redhorn pas die de Negen proberen te doorkruisen in hun tocht naar Mount Doom. Saruman dwingt hen echter in het nauw waardoor ze vluchten in de dwergenburcht Khazad-Dum, waar de epische confrontatie met een Balrog plaatsvindt. Onder welk gebergte bevindt zich Khazad-Dum, ook wel bekend onder de naam Moria?
Geen foto gevonden.
Misty Mountains - D
30/49 - 32/49
2
Flora. Misschien heeft u deze bloem wel in uw tuin staan. Dit siergewas groeit uit een bloembol en is lid van de aspergenfamilie. Wat is de naam van deze bloem, die onder andere in Nederland veel geteeld wordt?
Geen foto gevonden.
Hyacint - J
48/49 - 49/49
3
Chemie. Meer dan 2000 jaar na de ideeën van de Griekse filosoof Democritus presenteerde een Engelse natuurkundige zijn atoomtheorie. Zijn wetenschappelijke theorie die de aard van de materie poogt te verklaren, is gebaseerd op postulaten, zoals "Alle atomen van een gegeven element bezitten elk hun unieke eigenschappen en eigen massa." Wie is deze wetenschapper, wiens atoommodel later verfijnd werd door Thomson, Rutherford en Bohr?
Geen foto gevonden.
John Dalton - I
31/49 - 35/49
4
Fauna. De zoetwatervis op de foto met kenmerkende torpedo-achtige lichaamsbouw komt voor in de meeste binnenlandse wateren van Europa. Het is een roofvis die voornamelijk leeft van vissen, maar ook amfibieën, kreeftachtigen, knaagdieren, jonge watervogels en zelfs de muskusrat worden gegeten. Hoe heet deze vraatzuchtige, kannibalistische soort, die ook zijn eigen jongen opeet?
Geen foto gevonden.
Snoek - F
46/49 - 45/49
5
Geschiedenis. Na de val van het Westerse Romeinse Rijk spreekt men in Europa wel eens van de Donkere Eeuwen, omdat deze periode gekenmerkt zou worden door een economische, culturele en wetenschappelijke stagnatie. China kende echter een periode van stabiliteit en vooruitgang onder het bewind van één van de grote dynastieën, die regeerde van 618 tot 907. De Chinese poëzie bereikte een hoogtepunt, de geneeskunde bloeide en enkele belangrijke uitvindingen, zoals de blokdruk, werden ontwikkeld. De toenmalige hoofdstad, Xi’an, was op dat moment de grootste stad ter wereld. Welke dynastie regeerde over China tijdens de 7e, 8e en 9e eeuw?
Geen foto gevonden.
Tang-dynastie - E
18/49 - 25/49
6
Aardrijkskunde. Hoe heet dit Canadese gebied waarvan u een kaart ziet, dat rijk is aan meren en samen met het eiland Newfoundland één van de tien provincies van Canada vormt?
Geen foto gevonden.
Labrador - C
41/49 - 43/49
7
Televisie. Enkele weken terug kon men de zondagavond op Eén kijken naar een internationale serie waaraan ook Eén meewerkte. In één van de hoofdrollen zien we Lien Van De Kelder die als inspecteur bij Europol een mysterieuze diefstal van zes schilderijen moet oplossen. Haar acteerwerk kon ons echter niet overtuigen, wat al dan niet te maken heeft met het feit dat de man achter de camera, Hans Herbots, haar ook ‘s avonds tussen de lakens mag regisseren. Wat is de titel van deze reeks?
Geen foto gevonden.
The Spiral - G
42/49 - 44/49
8
Criminaliteit. Op 2 november 2004 werd het nieuws gedomineerd door een ophefmakende moord. Mohammed Bouyeri schoot vanop zijn fiets een andere fietser dood met acht kogels, waarna Bouyeri uitgebreid de fietser zijn keel oversneed. Het slachtoffer was een filmregisseur met een uitgesproken kritische visie, onder andere op de islam, wat ook in zijn films duidelijk werd. Over wie hebben het hier?
Geen foto gevonden.
Theo Van Gogh - B
35/49 - 38/49
9
Flora. Dit jaar werd de grote loofboom naast de Sint-Salvatorskathedraal in Brugge geveld en ook dit jaar, in Utrecht, moest het exemplaar op de foto eraan geloven. Je ziet hoe hol de stam is geworden, door de aantasting van deze boom door een schimmelziekte, die door kevers wordt verspreid. Hoe heet dit geslacht van loofbomen, dat ook wel olm genoemd wordt?
Geen foto gevonden.
Iep - A
23/49 - 30/49
10
Muziek. Wie zong deze Nederlandstalige klassieker?
Peter Koelewijn - H
32/49 - 34/49