PRIME Quiz 2012

Om deze pagina in alle glorie te kunnen bekijken, is het noodzakelijk om javascript aan te zetten.
De antwoorden kan je bekijken door de witte ruimte naast de antwoordknop te selecteren.
Eén van de grote passies van PRIME-mensen zijn spelletjes. Geregeld worden er spellenavonden georganiseerd in een wiskundeauditorium, waarop de meest uiteenlopende spelletjes gespeeld worden. Vorige keer werd ook Boggle gespeeld, een woordspel waarbij je in een raster van letters woorden moet zoeken, door een slang van aansluitende letters te vormen. De letters moeten aan elkaar grenzen, met een zijde of een hoekpunt, en een letterblokje mag maar één keer gebruikt worden voor een woord. Op de figuur ziet u het rooster dat bij deze ronde hoort.
Geen foto gevonden.
1
Filosofie. Eén van de belangrijkste hellenistische filosofische scholen werd rond 300 voor Christus opgericht door de Feniciër Zeno van Citium. Van hen werd bij wijze van boutade gezegd dat ze ‘gelukkig zijn terwijl ze op de pijnbank liggen’. Zeno schoof namelijk de apatheia als ideaal naar voor: letterlijk het vrij zijn van pathè, van passies. Onder welke naam kennen we deze invloedrijke filosofische school, wiens stichter onderwijs gaf in een karakteristiek gebouw aan de noordkant van de Atheense agora?
Geen foto gevonden.
Stoa
27/49
2
Strip. Op het scherm ziet u de beroemde stripfiguur uit de cartoons van Belgisch striptekenaar Philippe Geluck. Hoe heten personage en stripreeks? U antwoordt uiteraard met de originele, Franstalige, benaming.
Geen foto gevonden.
Le Chat
42/49
3
Actualiteit. Een goede maand geleden was het alle hens aan dek toen een meisje vergat om haar verjaardagsfeestje op Facebook als privé aan te duiden. Duizenden Nederlanders zakten op 21 september af naar een Groningse gemeente. Wat aanvankelijk nog een gemoedelijke avond leek te kunnen worden, ontspoorde vrij snel toen verscheidene relschoppers opdoken. Na afloop werd de schade door de verzekeraars op miljoenen geschat. Welk Nederlands dorp kreeg in september een bende strijdlustige hooligans op bezoek?
Geen foto gevonden.
Haren
36/49
4
Mythologie. De Griekse mythologie kent twee soorten vogelvrouwen. De bekendste soort zijn beeldschone halfgodinnen, die hun toehoorders verleiden met hun hemels gezang. Van de andere soort bestaan er drie exemplaren, de dochters van Elektra en Thaumas. Sinds Aeschylus werden ze beschreven als lelijke, vervaarlijke wezens en meestal afgebeeld als roofvogels met scherpe klauwen. Welke mythologische vogels zijn dit, voorzien van het gezicht van een oude vrouw en een vuil onderlijf?
Geen foto gevonden.
Harpij
36/49
5
Geologie. Een hotspot is een vulkanisch gebied dat niet voortkomt uit platentectoniek, maar uit de aanvoering van magma uit dieptes van de Aarde. Door warmteverschillen wordt gesmolten materiaal naar boven gestuwd tot aan het aardoppervlak, door de aardkorst heen. Hoe heet de dikke laag van de aardbol, tussen de aardkorst en de kern, waaruit het vulkanisch materiaal van hotspots afkomstig is en die naar schatting 84% van het volume van onze planeet inneemt?
Geen foto gevonden.
Mantel
35/49
6
Film. In 1995 startten regisseurs Lars Von Trier en Thomas Vinterberg de Dogme 95 beweging, waarin films gemaakt worden met een minimum aan technische hulpmiddelen. Het eerste product werd geregisseerd door Vinterberg en was meteen een schot in de roos. In dit sobere familiedrama verstoort een zoon het 60e verjaardagsfeest van zijn vader door hem te beschuldigen van incest. Wat is de titel van dit Deens meesterwerk, dat sindsdien in vele landen op de planken werd gebracht als toneelstuk?
Geen foto gevonden.
Festen
28/49
7
Geschiedenis. De eerste wereldoorlog wordt soms The chemists' war genoemd, omdat giftige gassen in '14-'18 voor het eerst op grote schaal werden ingezet door zowel de Duitsers als de geallieerden. Mosterdgas maakte met voorsprong het meeste slachtoffers. De eerste inzet van mosterdgas op grote schaal gebeurde in juli 1917 door de Duitsers. Het is meteen één van de meest effectieve chemische aanvallen ooit geweest, want sindsdien werden gasmaskers en andere gasverdedigingsmechanismen de regel in de loopgraven. De stad aan het Westfront waar deze eerste grote mosterdgasaanval plaatsvond, leeft verder in de Franse naam voor mosterdgas. Over welke ongelukkige stad, die een jaar voordien ook al chloorgasaanvallen moest verduren en een jaar nadien bijna volledig verwoest werd, hebben we het hier?
Geen foto gevonden.
Ieper
43/49
8
Gastronomie. Wat in 1982 in een Ardens dorpje begon als een hobby van amateurbrouwers Chris Bouweraerts en Pierre Gobron, is vandaag uitgegroeid tot één van de belangrijkste Belgische bieren, met jaarlijkse gastronomische evenementen en zelfs een fietstocht om het te promoten. Het bier wordt wel eens het ‘kabouterbier’ genoemd, omdat fles en glas gesierd worden door een vlijtige kabouter met gerst en hop op zijn rug. Wat is de officiële benaming van het kabouterbier?
Geen foto gevonden.
La Chouffe
48/49
9
Internet en Muziek. We eindigen met een dubbele vraag. In november 2009 zag een website het levenslicht waarin je als gebruiker in een chatsessie met webcam wordt geplaatst met een willekeurige andere gebruiker. De site is notoir omwille van het stevige percentage masturberende mannen dat erop ronddwaalt. Hier ziet u één van de meest geslaagde voorbeelden, een montage van de reacties op een rijkelijk behaarde man die in een bikini een recente Ultratop-hit lipsynct. We vragen zowel de naam van de website als de zangeres van het lied dat u hoort.
Chatroulette & Carly Rae Jepsen
42/49 - 35/49