PRIME Quiz 2012

Om deze pagina in alle glorie te kunnen bekijken, is het noodzakelijk om javascript aan te zetten.
De antwoorden kan je bekijken door de witte ruimte naast de antwoordknop te selecteren.
De laatste ronde van deze PRIME Quiz is een superronde. Dit betekent dat er per vraag meer punten te rapen waren dan gewoonlijk. We opteerden ook dit jaar weer voor het gebruiksvriendelijke “1+1 = 3” systeem. U krijgt tien koppels van twee vragen voorgeschoteld, waarbij elk koppel over eenzelfde thema handelt. Per koppel vielen drie punten te verdienen. Had u één vraag juist, dan kreeg u één punt. Had u beide vragen juist, dan kreeg u drie punten. Twee plus één gratis dus.
1
Actualiteit en politiek A. In 1981 nam een groep Vlamingen het initiatief om rond Brussel een fietstocht van om en bij de 90 km te organiseren. Ondertussen is de Gordel uitgegroeid tot een jaarlijks massa-evenement. Door het uitgesproken Vlaams karakter staat de Gordel echter ook garant voor incidenten. Niet anders was het dit jaar, toen CDH-burgemeester Myriam Delacroix-Rolin aankondigde dat ze geen Gordeltrefpunt wou in haar gemeente. Bijzonder pijnlijk, aangezien de Gordel in deze gemeente ontstaan is en ze traditioneel het begin- en eindpunt vormt van het parcours. Van welke faciliteitengemeente is Myriam Delacroix-Rolin burgemeesteres?
Geen foto gevonden.
St-Genesius-Rode
42/49
Actualiteit en politiek B. Bij de voorzittersverkiezingen van de Vlaamse socialisten in 2007 kreeg Caroline Gennez de tegenstand van een scheikundige, die een meer linkse koers wilde varen met de partij. Tijdens de campagne noemde Caroline Gennez hem een 'communist', een incident dat breed uitgesmeerd werd in de pers. Tegen alle verwachtingen in kreeg hij de steun van heel wat partijafdelingen, en behaalde een derde van de stemmen. Na ideologische conflicten met de sp.a-partijtop besloot hij in 2011 de partij te verlaten en de nieuwe beweging Rood! op te richten, die hij tot vandaag voorzit. Wie is deze Antwerpse politicus?
Geen foto gevonden.
Erik De Bruyn
26/49
2
Sport A. In 2000 vond een beruchte editie plaats van het wk veldrijden. Meteen na de start trekt een renner van Rabobank ten aanval. Topfavoriet Sven Nys houdt de benen stil, want hij rijdt ook voor Rabobank. De commentatoren Michel Wuyts en Bart Wellens kunnen hun verontwaardiging moeilijk verbergen. Welke Nederlandse veldrijder werd in 2000 Wereldkampioen, mogelijks met dank aan zijn ploegmaat Sven Nys?
Geen foto gevonden.
Groenendaal
39/49
Sport B. Als u één motorrijder kent, laat het dan deze zijn. De Italiaan die we zoeken draait mee sinds 1996 en behaalde maar liefst 7 wereldtitels in de Moto GP, dat wil zeggen in de 500cc klasse. Hij won in zijn leven tot nu toe 79 races, een record. Over zijn pensioen moet hij zich ook geen zorgen maken, want hij is één van de rijkste sporters ter wereld. Hoe heet deze motogod?
Geen foto gevonden.
Valentino Rossi
34/49
3
Literatuur A. Deze gladgeschoren 18e eeuwse Fransman is één van de vaste namen in het Westerse canon. Zijn hartenbrekende “Julie, ou la nouvelle Héloise” is een uithangbord van de pre-Romantiek. Daarnaast schreef hij ook meer filosofisch getinte werken. Zo zet hij in “Emile, ou l’éducation” zijn visie op onderwijs uiteen en verdedigt hij in politieke geschriften het sociaal contract. Hiermee zou hij de Franse Revolutie beïnvloeden. Met zijn lijvige “Confessions” tenslotte, was hij een groot vernieuwer in het autobiografisch genre. Wie is deze literator?
Geen foto gevonden.
Jean-Jacques Rousseau
28/49
Literatuur B. Toen onlangs de nominaties voor de AKO-literatuurprijs werden bekendgemaakt, was er alvast één naam die weinigen kon verrassen. Met “De man zonder ziekte” werd een Nederlandse schrijver reeds voor de zesde keer genomineerd. Hij won voordien tweemaal, met “Fantoompijn” en “Tirza”. Wie is deze Nederlandse meester van de pen?
Geen foto gevonden.
Arnon Grunberg
35/49
4
Fauna A. We gaan op zoek naar een runderras dat in ons land is ontstaan. De meeste exemplaren hebben een overmatige spierontwikkeling en de kalveren hebben een dubbel gespierde schouder. Het erft zijn sierlijke lijn, zijn vruchtbaarheid en diversiteit aan kleuren van de Shorthorn. Wat is de tweedelige naam van dit runderras?
Geen foto gevonden.
Belgische witblauw
30/49
Fauna B. Deze plant is eigenlijk een geslacht met een honderdtal soorten uit de teunisbloemenfamilie, de meeste voorkomend in Zuid-Amerika, maar tegenwoordig vind je deze struikjes in onze tuinen terug. De bloemen hebben een decoratieve klokvorm. Ze bestaan uit vier slanke, helderrode kroonbladeren en vier kortere paarse kelkbladeren. Welk plantengeslacht?
Geen foto gevonden.
Fuchsia
18/49
5
Geschiedenis A. Op het scherm ziet u de gebieden van Vietnam die getroffen werden tijdens Operation Ranch Hand. De Verenigde Staten sproeiden hierbij maar liefst 80 miljoen liter herbiciden, zowel over gewone begroeiing als over gewassen, om de Vietcong hun beschutting en hun voedsel te ontnemen. Ze gebruikten hoofdzakelijk één berucht product dat niet alleen de begroeiing maar ook ruim een miljoen onschuldige Vietnamezen aantastte. Onder welke codenaam staat deze herbicide bekend?
Geen foto gevonden.
Agent Orange
31/49
Geschiedenis B. Volgens een legende leeft ergens in een grot in Beieren de legendarische keizer van het Heilig Roomse Rijk die gekroond werd in 1155. Zijn baard zou blijven verder groeien dwars doorheen de tafel waaraan hij zit. Tijdens zijn bewind probeerde hij koste wat kost de macht te verwerven over de Italiaanse steden, om er belastingen te kunnen innen. In 1189 vertrok hij mee op de Derde Kruistocht, maar onderweg verdronk hij op knullige wijze in een rivier. Onder welke Italiaanse bijnaam, verwijzend naar een opvallend uiterlijk kenmerk, kennen wij deze charismatische protagonist van de 12e eeuw?
Geen foto gevonden.
Barbarossa
30/49
6
Wetenschap A. Sommige cellen van eukaryotische algen en planten bevatten deze belangrijke organellen. In deze celstructuren wordt het zonlicht opgevangen en bruikbaar gemaakt voor fotosynthese, die ook binnenin plaatsvindt. Hoe heten deze organellen?
Geen foto gevonden.
Bladgroenkorrel
35/49
Wetenschap B. Aan het eind van de levensduur van een rode bloedcel wordt hemoglobine afgebroken. Het afbraakproduct bilirubine wordt naar de lever getransporteerd, daar verwerkt en in de gal uitgescheiden naar de darm. Dit is de oorzaak van de bruine kleur van ontlasting. Als er te veel bilirubine in het bloed is, of als de lever zelf aangetast is door hepatitis of cirrose, uit zich dit in een opvallend symptoom, dat best te zien is aan het oogwit. Welk symptoom is dit?
Geen foto gevonden.
Geelzucht
40/49
7
Kunst A. Om zich te profileren, installeert het SMAK in Gent binnenkort een zaal, gewijd aan één kunstenaar. Deze Belg was een voortrekker van de conceptuele kunst waarbij het idee belangrijker is dan het kunstwerk als object. Zijn werk is veelal triviaal en bestaat uit surrealistische objecten, zoals zijn bekendste werk De grote mosselpot. Welke dichter en beeldend kunstenaar is dit, die op plaats 97 eindigde bij de verkiezing van de Grootste Belg?
Geen foto gevonden.
Marcel Broodthaers
17/49
Kunst B. Op de foto ziet u de dom van Firenze, de Basilica di Santa Maria del Fiore. De koepel is zo revolutionair omdat hij geen steunpilaren of draagbalken vergt. Doordat de geniale architect de opwaartse druk en de neerwaartse druk tegen elkaar wist uit te spelen zodat deze elkaar zouden neutraliseren, was het mogelijk een grotere koepel te bouwen dan normaal zou hebben gekund met steunconstructies. Wie ontwierp deze koepel en meteen ook een aantal ingenieuze machines die bij de bouw werden gebruikt om het materiaal naar boven te krijgen?
Geen foto gevonden.
Filippo Brunelleschi
31/49
8
Film A. Zijn rockband Tenacious D had perfect gepast in Ronde 3, maar we kennen deze man toch vooral van zijn acteerwerk. Zijn doorbraak was het hilarische High Fidelity uit 2000, waarna hij bijvoorbeeld mocht aantreden in School of Rock, King Kong en Nacho Libre. Bovendien levert hij fantastisch stemmenwerk voor de hoofdrol in Kung Fu Panda. Hoe heet deze acteur?
Geen foto gevonden.
Jack Black
43/49
Film B. Dat we Kristen Stewart niet mogen afrekenen op haar Twilight-carrière, bewees ze ondermeer met haar gesmaakte optredens in Adventureland en On the Road. Afgelopen zomer konden we haar aan het werk zien in een duistere fantasyprent als prinses van Tabor die op de vlucht moet voor de kwaadaardige tovenares Ravenna, vertolkt door Charlize Theron. Wat is de volledige titel van deze film?
Geen foto gevonden.
Snow white and the huntsman
44/49
9
Strip A. Uit welke komische stripreeks van Raoul Cauvin, die zich afspeelt tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog, kent u de personages Cornelius Chesterfield en de vaak geïrriteerde Blutch?
Geen foto gevonden.
De Blauwbloezen
42/49
Strip B. In de film “M” van Fritz Lang wordt een kindermoordenaar herkend aan de letter “M” die een getuige op zijn rug heeft gekalkt. Dit teken en de film vormden de inspiratie voor het zesde album van Edgar P. Jacobs’ gelauwerde reeks “Blake & Mortimer”, waarin de protagonisten jagen op een mysterieuze misdadiger die Londense intellectuelen ontvoert. Het album geldt als een mijlpaal in de stripgeschiedenis en werd door Belgische kenners uitgeroepen tot “Stripalbum van de Eeuw”. Wat is de titel van het zesde album uit de reeks “Blake & Mortimer”?
Geen foto gevonden.
Het Gele Teken
27/49
10
Muziek A. Welke muziekpionier horen we hier met zijn bekendste deuntje?
James Brown
43/49
Muziek B. Welke band hoort u zo meteen aan het werk? De clip willen we u toch ook niet onthouden.
The Black Keys
31/49