PRIME Quiz 2013

Om deze pagina in alle glorie te kunnen bekijken, is het noodzakelijk om javascript aan te zetten.
De antwoorden kan je bekijken door de witte ruimte naast de antwoordknop te selecteren.
1
Aardrijkskunde. In het album Het Verloren Zwaard brengen Suske en Wiske een bezoekje aan een beroemd Normandisch schiereiland. Bezienswaardigheid op het eiland is een oude abdij, gebouwd tussen de elfde en zestiende eeuw. Vroeger werd de landbrug overspoeld bij hoogwater, waardoor men het eiland niet meer kon verlaten, maar ondertussen is er een verhoogde weg gebouwd. Hoe heet dit pittoreske Franse schiereiland?
Geen foto gevonden.
Mont Saint-Michel
48/50
2
Sport. Na vier jaar bij Manchester, waar hij twaalf keer mocht aantreden, werd deze Spaanse centrale verdediger een vaste waarde bij FC Barcelona. Naast het veld is hij vooral bekend als partner van Shakira, die hij ontmoette bij de opnames van haar clip Waka Waka. Hoe heet deze voetballer?
Geen foto gevonden.
Gerard Piqué
34/50
3
Literatuur. Na de publicatie van Dood in Venetië in 1912 begon de Duitse Nobelprijswinnaar Thomas Mann aan zijn meesterwerk, dat twaalf jaar later gepubliceerd zou worden. Het boek vertelt over Hans Castorp, die op bezoek gaat bij zijn neef in een sanatorium en daar uiteindelijk zeven jaar lang verblijft. Het is geïnspireerd door Manns eigen bezoeken aan zijn aan tuberculose lijdende vrouw en biedt een panoramische blik op de moderniteit. Wat is de titel van dit boek?
Geen foto gevonden.
De Toverberg
15/50
4
Televisie. U ziet een still uit één van de meest iconische televisieseries aller tijden, een surrealistisch detectiveverhaal van David Lynch waarin inspecteur Dale Cooper, vertolkt door de onovertroffen Kyle MacLachlan, op zoek gaat naar de moordenaar van Laura Palmer. Ook zeer bekend is de zogenaamde Red Room. Wat is de titel van deze serie?
Geen foto gevonden.
Twin Peaks
32/50
5
Wetenschap. Dit eiwit vormt lange polypeptideketens die bestaan uit herhalingen van drie aminozuren, doorgaans glycine, proline en hydroxyproline. Eén polypeptideketen is instabiel en bindt door middel van waterstofbruggen met twee andere tot een drievoudige helix. Het eiwit vormt mede de extracellulaire matrix en is een hoofdbestanddeel van het losmazige bindweefsel in de menselijke huid. Zodoende is het een van de meest voorkomende eiwitten in het menselijk lichaam: huid, botten, pezen, kraakbeen en tanden bestaan grotendeels uit dit eiwit. Het eiwit is verantwoordelijk voor stevigheid en elasticiteit van de huid, vandaar dat de afname van de productie ervan vanaf het vijfentwintigste levensjaar zorgt voor rimpelvorming. Wat is de naam van dit proteïne?
Geen foto gevonden.
Collageen
25/50
6
Technologie/Geschiedenis. Deze 15de-eeuwse Duitse drukker wordt vaak aangehaald als de uitvinder van de boekdrukkunst. Dat klopt echter niet: de Chinezen waren hem, niet zo verrassend, een aantal eeuwen voor met de blokdruk. Wel is hij verantwoordelijk voor een aantal innovaties die het drukproces efficiënter maakten, waaronder het gebruik van losse letters, waardoor men niet telkens opnieuw blokken van volledige paginas moest maken. Zijn naam leeft ook voort in het eerste boek dat hij in 1455 produceerde, een editie van de Bijbel, waarvan vandaag nog 48 exemplaren in omloop zijn. Hoe heet deze Duitse uitvinder?
Geen foto gevonden.
Johannes Gutenberg
35/50
7
Games. In 1999 verscheen voor PlayStation het eerste spel uit een geprezen horrorreeks van Konami. Ondertussen zijn er ettelijke vervolgen, maar het zijn vooral de eerste drie delen die memorabel blijven omwille van hun beklemmende atmosfeer. Hoofdfiguur is Harry Mason, die op zoek gaat naar zijn vermiste dochter. De serie blijft springlevend, met als spin-offs boeken, strips en zelfs twee films. Een beruchte antagonist is Pyramid Head, een slechterik met een masker in de vorm van een grote piramide, die er niet voor terugdeinst andere monsters aan te randen. Hoe heet deze reeks horrorgames, die in 2006 nog verfilmd werd?
Geen foto gevonden.
Silent Hill
19/50
8
Geschiedenis. Dat Congo de belangrijkste Afrikaanse kolonie van België was, hebben ze ons in het middelbaar onderwezen. Dat we vanaf de Eerste Wereldoorlog ook Rwanda onze kolonie mochten noemen, hebben wij echter niet geleerd. Misschien zit de genocide van 1994 nog te vers in ons geheugen. Een bepaald radiostation speelde bij die genocide een belangrijke rol, door de Hutubevolking aan te sporen zich tegen de Tutsiminderheid te keren en hen uit te roeien. De naam van het radiostation is afgeleid van de bijnaam van Rwanda zelf. Hoe luidt deze bijnaam van Rwanda?
Geen foto gevonden.
Libre des Mille Collines
15/50
9
Juwelen. In 1885 wou de Russische tsaar Alexander III zijn vrouw verrassen. Hij schakelde deze juwelier in om voor haar een uitzonderlijk paasgeschenk te fabriceren. Dit beviel haar zodanig, dat hij aangesteld werd als goudsmid aan het hof. Hij zou uiteindelijk in totaal een vijftigtal gelijkaardige pronkstukken produceren, waarvan er tot op vandaag 42 bewaard blijven. Hoe heet deze Russische juwelier?
Geen foto gevonden.
Peter Carl Faberge
26/50
10
Muziek. Welke groep hoort u hier aan het werk?
Cypress Hill
29/50