PRIME Quiz 2013

Om deze pagina in alle glorie te kunnen bekijken, is het noodzakelijk om javascript aan te zetten.
De antwoorden kan je bekijken door de witte ruimte naast de antwoordknop te selecteren.
Tijd voor de tweede ronde, waarvan de naam niet onbekend zal klinken voor de kruiswoordraadselfans.
1
Kunst. We gaan op zoek naar een 19de-eeuwse schilder, geboren en getogen in Parijs en één van de grondleggers van het neo-impressionisme. Zijn specifieke schildertechniek, waarbij kleine vlekken van éénkleurige verf samen een beeld te vormen, is het pointillisme. Hier ziet u één van zijn bekendste werken: Dimanche d'été à la Grande Jatte. Hoe heet deze schilder?
Geen foto gevonden.
Georges Seurat
16/50
2
Politiek. Tijdens de Franse Revolutie hebben de Zuidelijke Nederlanden twintig jaar bij Frankrijk gehoord. Na de Slag bij Leipzig kwam dit gebied echter in het bezit van Willem I, als deel van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden, om vijftien jaar later onafhankelijk te worden. Tot op heden bestaat er echter een idee om Wallonië, eventueel inclusief Brussel, opnieuw aan te sluiten bij Frankrijk. De stroming die achter dit idee staat, is afgeleid van het Franse woord voor opnieuw aanhechten. Hoe heet deze stroming?
Geen foto gevonden.
Rattachisme
29/50
3
Literatuur. We beschrijven een personage uit de literatuur op een cryptische manier. De man die we zoeken bracht zijn jeugd door in een uitgebreide familie die werd geleid door zijn grootmoeder. Op zijn drieëntwintigste verjaardag kwam hij in aanraking met een verslavend product, dat de rest van zijn leven zou domineren. Zijn verslaving isoleerde hem uit de maatschappij — vele jaren leefde hij alleen in een grot, waar hij een psychiatrische stoornis ontwikkelde. Op een bepaald moment kreeg hij in zijn grot bezoek van een andere man, die hem de toegang tot zijn product ontnam! Hij trok dan maar de wijde wereld in, op zoek naar de boosdoener en zijn product. Hij maakte kennis met een jonge kerel die de erfgenaam van de boosdoener blijkt te zijn, en zijn vriend. Gedrieën beleefden ze vele avonturen. Uiteindelijk stierf de verslaafde de hittedood, samen met zijn product op de opmerkelijke leeftijd van 580 jaar. Dit tragische personage is misschien meest bekend onder zijn bijnaam, die hij als onomatopee kreeg door zijn vocale tic nerveux. We vragen echter zijn echte naam. Wat is de naam waarmee dit cryptisch omschreven personage werd geboren?
Geen foto gevonden.
Sméagol
38/50
4
Religie. Na het verraad van Judas werd Jezus door de Romeinen gevangengenomen en veroordeeld tot de kruisdood. In alle vier de Evangeliën staan deze gebeurtenissen vermeld, waarbij de plaats van de kruisiging werd beschreven als een heuvel, dicht bij de stad Jeruzalem, gevormd als een schedel. Wat is de Aramese naam van deze executieplaats?
Geen foto gevonden.
Golgotha
33/50
5
Film. Meryl Streep is een Amerikaanse actrice die al heel wat op haar palmares heeft staan. Films als Sophie's choice, The Devil Wears Prada en Manhattan zijn maar enkelen van de vele films waarin ze zich vertoonde. Vorig jaar won ze haar derde oscar in haar carrière, namelijk voor beste vrouwelijke hoofdrol. Hoe heette het personage dat ze vertolkte?
Geen foto gevonden.
Margaret Thatcher
45/50
6
Kunst. We bevinden ons in Sint-Petersburg, Rusland, en zijn op zoek naar de naam van een kunst- en cultuurhistorisch museum. Sinds 1852 is het opengesteld voor het publiek en het bevat ruim 3 miljoen kunstwerken, gaande van schilderijen tot archeologische vonsten, van de Oudheid tot de Middeleeuwen en later. Kortom, een visueel paradijs voor elke doorwinterde kunstliefhebber. Wat is de naam van dit cultuurhistorisch museum, het tweede grootste van de wereld?
Geen foto gevonden.
Hermitage
36/50
7
Games. Van welke real time strategy serie ziet u hier een introfilmpje?
Age of Empires
43/50
8
Wetenschap. De Tacoma Narrows Bridge kreeg haar bijnaam Galloping Gertie omdat deze brug bij hevige wind extreem begon te wiebelen. De oorzaak is een natuurkundig fenomeen, een soort tendens van een systeem om op bepaalde frequenties met een grotere amplitude te oscilleren dan bij andere frequenties. Hierdoor trillen voorwerpen zoals de brug mee door een bepaalde uitwendige kracht. Om onze woorden kracht bij te zetten, ziet u de uiteindelijke ineenstorting van de brug in 1940. Wat is de naam van dit fysisch verschijnsel?
Geen foto gevonden.
Resonantie
46/50
9
Literatuur. We zijn op zoek naar de oorspronkelijke titel van het boek dat door de befaamde Britse schrijfster Agatha Christie werd uitgebracht in 1939. Die titel werd namelijk wegens te racistisch in 1940 veranderd naar And Then There Were None, de laatste vijf woorden van een bekend kinderrijmpje, waarbij men een zekere groep personen bezingt die één voor één sterven aan bedenkelijke doodsoorzaken. Wat is de oorspronkelijke, Nederlandstalige titel van deze bestseller, tevens de titel van het vernoemde kinderrijmpje?
Geen foto gevonden.
Tien kleine negertjes
50/50
10
Muziek. U krijgt een Britse singer-songwriter te horen, met de single waardoor ze het bekendst is geworden, uitgekomen in 2012. We zoeken de volledige naam van de artiest.
Jessie Ware
32/50