PRIME Quiz 2013

Om deze pagina in alle glorie te kunnen bekijken, is het noodzakelijk om javascript aan te zetten.
De antwoorden kan je bekijken door de witte ruimte naast de antwoordknop te selecteren.

Vorig jaar lieten we dertien professoren zelf een vraag stellen voor de PRIME Quiz. Dit jaar brengen we een eresaluut aan één van die professoren. Willy Sarlet is een icoon geweest voor de wiskundeopleiding. Vele studenten hebben van hem Theoretische Mechanica en Dynamische Systemen gekregen, of misschien zelfs Differentiaalmeetkunde in de master. Hij was vijf jaar opleidingsvoorzitter en wel twintig jaar voorzitter van de examencommissie Wiskunde!

Professor Sarlet had een bijzondere manier om de letter R uit te spreken, vooral als die aan het einde van een woord kwam. Zijn kenmerkende manier om r, scalair vermenigvuldigd met zichzelf, uit te spreken, is zelfs de inspiratie geweest voor de studentenploeg om hun ploeg Eèèr Scalair Air te noemen. Zolang ze meedoen, zijn ze er trouwens in geslaagd om in de einduitslag als eerste studentenploeg te eindigen.

Niet alleen de quizorganisatoren willen hen met deze aandacht in de bloemetjes zetten, er kwam ook een respons uit onverwachte hoek.

1
Fauna & Flora. We zijn op zoek naar een plant uit de duizendknoopfamilie, die meer dan 5000 jaar werd beschouwd als geneesmiddel en die pas sinds de achttiende eeuw een plaats had veroverd in de culinaire wereld. Het heeft grote, driehoekige bladeren met vlezige bladstelen en kleine, groen-witte bloemen die groeien in groep. Graag de naam van deze groente, die in de Verenigde Staten sinds 1947 wordt beschouwd als een fruitsoort.
Geen foto gevonden.
Rabarber
45/50
2
Sport/Aardrijkskunde. We gaan op zoek naar een jaarlijkse wielerkoers in het midden van Italië, die in het begin van het seizoen wordt georganiseerd en beschouwd wordt als een belangrijke voorbereiding voor Milaan-San Remo. Met zes opeenvolgende overwinningen is Roger De Vlaeminck recordhouder van deze koers. Dit en vorig jaar was Niballi de eindwinnaar. Wat is de naam van deze wielermeerdaagse, één van de weinige die Eddy Merckx nooit heeft gewonnen?
Geen foto gevonden.
Tirreno Adriatico
30/50
3
Film. Tien jaar na de bekende terreuraanslag op 9/11 slaagde Barack Obama erin de oprichter en leider van Al-Qaeda te doden. Nog geen jaar later, in 2012, regisseerde Kathryn Bigelow een film over die jarenlange jacht op Osama Bin Laden, die de gemoederen verhitte omwille van de weergave van martelpraktijken. Wat is de naam van deze film, die werd genomineerd voor maar liefst vijf Academy Awards en vier Golden Globe Awards?
Geen foto gevonden.
Zero Dark Thirty
25/50
4
Taal. De Nederlandse taal kent de van Dale als het standaardwoordenboek, maar ook het Amerikaans Engels heeft een referentiewoordenboek: an American Dictionary of the English Language. Ze staat bekend onder de naam van twee heren, die van de uitgever en die van de redacteur, de bekendste spellingshervormer en handboekschrijver van Amerika, die de vader van het Amerikaanse onderwijs genoemd wordt en vijf generaties Amerikaanse kinderen leerde hoe te spellen en lezen. Hoe heet de Amerikaanse standaarddictionnaire?
Geen foto gevonden.
Merriam Webster's
15/50
5
Folklore. In 2007 kende de Europese Unie voor het eerst een Vlaams streekproduct het label beschermde geografische aanduiding toe. Het gaat hier over de mattentaart, een gebak op basis van verzuurde melk. Welke Vlaamse stad mag zichzelf mattentaartenstad noemen en wordt door Europa erkend als bakermat en voornaamste productiecentrum van deze mattentaarten?
Geen foto gevonden.
Geraardsbergen
49/50
6
Geneeskunde. In de Westerse wereld zijn kanker en hart- en vaatziekten de voornaamste doodsoorzaken in de leeftijdsgroep van 45 tot 65 jaar. De derde doodsoorzaak in de rij is een aandoening aan een specifiek lichaamsdeel, dat vaak door alcoholmisbruik wordt veroorzaakt. Hoe heet dit onomkeerbaar proces van omzetting van gezonde orgaancellen naar littekenweefsel, dat enkel door transplantatie kan behandeld worden? We zoeken de samengestelde naam van deze ziekte, bestaande uit het orgaan en de aandoening.
Geen foto gevonden.
Levercirrose
48/50
7
Media. De Vlaamse kranten zijn bekend: De Morgen, De Standaard, De Tijd, Het Nieuwsblad, Het Laatste Nieuws, Gazet van Antwerpen, Belang van Limburg en De Gentenaar. Onder de Nederlandstalige Belgen zijn de kranten van onze Franstalige zuiderburen een stuk minder bekend: L'Echo is de economisch-financiële tegenhanger van De Tijd. Daarnaast zijn er drie grote kranten die in heel Wallonië verdeeld worden: Le Soir en La Libre Belgique zijn er twee van. Wat is die andere Waalse krant, die bekend staat om zijn omvangrijke sportstuk en de enige die zeven dagen per week verschijnt?
Geen foto gevonden.
La Dernière Heure
30/50
8
Chemie. In 1909 vond een baanbrekend fysisch experiment plaats. Bedoeling was om het atoommodel van Thomson te verifiëren. Volgens dit model bestaat een atoom uit negatief geladen elektronen die ingebed zijn in wat men een uitgesmeerde positief geladen soep zou kunnen noemen. Toen men alfadeeltjes afvuurde op een flinterdunne laag goudfolie, was de verwachting dus dat deze ongehinderd door deze laag zouden vliegen, eventueel met een lichte afbuiging. Groot was de verbazing toen een klein percentage deeltjes gewoon teruggekaatst werd. De onvermijdelijke conclusie was dat de positieve lading van het atoom zich in een geconcentreerde atoomkern bevindt. Welke chemicus, die de leiding had over dit experiment, trok deze conclusie en gaf daarmee zijn naam aan het nieuwe atoommodel?
Geen foto gevonden.
Ernest Rutherford
38/50
9
Sport. Deze Spanjaard is al jaren een vaste waarde op de ATP-tour, maar staat zoals al zijn landgenoten natuurlijk in de schaduw van Rafael Nadal. Niettemin speelde hij sinds 2000 een aardig palmares bijeen, met als hoogtepunt een finaleplaats in de meest recente editie van Roland Garros die hij verloor van, uiteraard, diezelfde Nadal. Hoe heet deze Spaanse tennisser, die momenteel de vierde plaats bekleedt op de wereldranglijst?
Geen foto gevonden.
David Ferrer
37/50
10
Muziek. Het liedje dat te horen krijgt, figureert niet zelden in top-zoveel-lijsten aller tijden. Welke Ierse rockband bracht in 1994 het volgende nummer uit?
The Cranberries
46/50