PRIME Quiz 2013

Om deze pagina in alle glorie te kunnen bekijken, is het noodzakelijk om javascript aan te zetten.
De antwoorden kan je bekijken door de witte ruimte naast de antwoordknop te selecteren.
In de linkronde moet je elk antwoord linken aan een letter. Elk antwoord dat je moet geven op de vragen, kan je in logisch verband brengen met één van de afbeeldingen op het linkblad hieronder, meestal omdat het dezelfde naam heeft.
1
Televisie. In de sitcom The Big Bang Theory volgen we de dolle fratsen van de kamergenoten Leonard en Sheldon, twee briljante fysici met een gezamenlijk IQ van 360. De serie begint met hun ontmoeting met hun nieuwe buurmeisje dat verhuisd is uit Nebraska om actrice te worden. Leonard wordt onmiddellijk stapelverliefd, en tot ongetwijfeld grote vreugde van ons publiek hier vandaag, slaagt hij er uiteindelijk ook in om haar voor zich te winnen, hoewel hun relatie uiteindelijk terug op de klippen loopt. Wat is de voornaam van dit personage, dat vertolkt wordt door Kaley Cuoco?
Geen foto gevonden.
Penny - I
47/50 - 48/50
2
Taal. We gaan op zoek naar een prefix in moeilijke woorden, dat slaat op alles, of op alle leden van een bepaalde groep, bijvoorbeeld om te verwijzen naar alle volkeren van een bepaald continent. Dit korte voorvoegsel is afgeleid van het Griekse woord voor alles. Over welk prefix hebben we het hier?
Geen foto gevonden.
Pan - G
40/50 - 28/50
3
Strips. In zijn 84ste avontuur onderneemt Jommeke een spannende reis op het schip De Plank, dat toebehoort aan een sympathieke zeekapitein, die zou uitgroeien tot één van de vaste nevenpersonages van de stripreeks. Ze gaan op zoek naar en vinden uiteindelijk de schat van Vikoerik de Viking. Later zal De Plank zinken en wordt ze vervangen door een andere schuit: De Kuip. Hoe heet de kapitein van De Plank?
Geen foto gevonden.
Jan Haring - F
48/50 - 47/50
4
Fauna. Wat is de meer gangbare naam waaronder we de Vlaamse koehond kennen, een ras van Belgische afkomst?
Geen foto gevonden.
Bouvier - C
25/50 - 31/50
5
Multimedia. Vandaag de dag is het meest populaire muziekformaat mp3: het levert een redelijke geluidskwaliteit voor weinig geheugenruimte op de schijf of bandbreedte op het internet. In de jaren '80 werd echter een ander muziekformaat ontwikkeld, dat nu nog door veel digitale instrumenten wordt gebruikt. Omdat dit formaat niet rechtstreeks geluidsgolven voorstelt, was het nog veel kleiner dan mp3, maar het had als nadeel dat de klankkleur van de weergegeven instrumenten relatief arm was. Hoe heet dit muziekformaat, dat als het digitale equivalent van een partituur gezien kan worden?
Geen foto gevonden.
MIDI - A
28/50 - 37/50
6
Aardrijkskunde. De White Cliffs of Dover zijn slechts één van de vele trekpleisters van dit Zuid-Oostelijke graafschap van Engeland. Dé populairste bezienswaardigheid is vermoedelijk de kathedraal waar in 1170 de aartsbisschop Thomas Beckett vermoord werd. Hoe heet dit graafschap, dat tevens een gelijknamige universiteit herbergt?
Geen foto gevonden.
Kent - B
46/50 - 48/50
7
Anatomie. Eén van de grote mysteries in de anatomie van amfibieën is het orgaan van Bidder. Het is een inactief orgaan nabij de nieren dat zowel mannetjes als wijfjes ontwikkelen in het larvestadium. Men heeft kunnen vaststellen dat wanneer mannetjes gecastreerd worden, het orgaan van Bidder dan groter wordt, eicellen begint te produceren, en een hormoon afscheidt dat de groei van een baarmoeder en eileiders stimuleert, zodat het dier een volledig seksueel functioneel vrouwtje wordt. Deze functie is enkel in het laboratorium vastgesteld en ook vrouwelijke dieren hebben zo'n orgaan, naast hun gewone voortplantingsorganen. De ware functie van Bidders orgaan blijft een mysterie. Dit orgaan komt maar voor bij één familie dieren. Welk dier heeft een orgaan van Bidder?
Geen foto gevonden.
Pad - H
41/50 - 41/50
8
Internet. Stel je voor: je ligt uit te rusten op je vrije dag en twee van je vriendjes vallen je voortdurend lastig en proberen je mee te sleuren op een avontuur naar een land vol plezier met een magische berg. Hoewel met tegenzin, geef je uiteindelijk toe en onderneem je de vermoeiende reis. Nadat je een sprekende leopleurodon en een magische brug van hoop en wonder gepasseerd bent, kom je eindelijk aan bij je bestemming, om door je vriendjes bewusteloos geslagen te worden en wakker te worden met maar één nier. Het overkomt deze arme eenhoorn in een beroemd animatiefilmpje van Jason Steele. Hoe heet dit beklagenswaardige slachtoffer?
Geen foto gevonden.
Charlie - E
35/50 - 41/50
9
Fysica. Deze elektrostatische vergelijking verbindt de elektrische potentiaal φ met de ladingverdeling ρ en is een veralgemening van de Laplacevergelijking, deze voor ρ gelijk aan nul. Ze is genoemd naar een Frans wiskundige en fysicus, een student van Laplace en Lagrange en leermeester van onder andere Liouville en Dirichlet. Hij was de laatste grote fysicus die tegenstand bood tegen de golftheorie van het licht, en moest uiteindelijk het onderspit delven. Wie is deze Fransman, naar wie ook een haakje in de Hamiltoniaanse dynamica en een discrete stochastische verdeling genoemd zijn?
Geen foto gevonden.
Siméon Poisson - J
36/50 - 43/50
10
Muziek. Welke Belgische kleinkunstenaar hoort u hier aan het werk?
Wim De Craene - D
35/50 - 38/50