PRIME Quiz 2013

Om deze pagina in alle glorie te kunnen bekijken, is het noodzakelijk om javascript aan te zetten.
De antwoorden kan je bekijken door de witte ruimte naast de antwoordknop te selecteren.
Vele ploegen van wiskundigen kennen PRIME als hun studentenvereniging, waarvan ze vele activiteiten, zoals deze quiz, meemaken. De eerstejaarsstudenten en talrijke bezoekers die voor de gelegenheid naar de PRIME Quiz afzakken op deze woensdagavond, zijn misschien nog maar half op de hoogte van wat PRIME precies is of doet. In navolging van de narcistische ronden met een PRIME-antwoordlink op de vorige PRIME Quizzen, presenteren we u dit jaar een narcistische ronde waarin PRIME zichzelf voorstelt. We doen dat aan de hand van tien pijlers of activiteiten van PRIME.
1
PRIME is een vereniging die mensen wil samenbrengen die interesse hebben in wiskunde. Onze frequentste activiteit is er dan ook een waarop studenten zich amuseren met wiskunde, namelijk de problem-solvingavond. Een viertal keer per semester gaan we in kleine groepjes uitdagende wiskundeproblemen te lijf, gewapend met krijt aan het bord. Het helpt om een ervaring op te bouwen in dergelijke olympiadevraagstukken, door een arsenaal aan problem-solvingtechnieken te kennen. Zo is er het extremaalprincipe, maar ook de kennis van vaak gebruikte ongelijkheden toont zichzelf vaak nuttig. We gaan voor deze vraag op zoek naar een eenvoudig principe uit de combinatoriek, dat stelt dat als n+1 objecten moeten verdeeld worden over n dozen, er dan minstens één doos moet zijn met méér dan één object. Onder welke naam is deze wetmatigheid bekend? Twee namen zijn gebruikelijk en we rekenen beide juist.
Geen foto gevonden.
Duivenhokprincipe / Ladenprincipe (van Dirichlet)
35/50
2
Het blijkt dat wiskundestudenten een bovengemiddelde voorliefde hebben voor gezelschapsspellen. Het is dan ook geen wonder dat PRIME elk semester een spellenavond organiseert. In het eerste semester wordt die voorafgegaan door een lezing over een wiskundig verband met een gezelschapsspel en in het tweede semester is het tijd voor een spellentornooi met prijzen. Sommige spellen hebben een abstracte tint, maar vele andere, zoals Time's Up, Jungle Speed of het van-Dalespel hebben geen enkele link met wiskunde. Zo ook dit populaire spel van de Franse uitgever Libellud, dat bestaat uit grote kaarten met surrealistische tekeningen. Een speler spreekt een zin uit die past bij één van zijn kaarten en de anderen kiezen uit hun kaarten deze die best bij die zin past. De gekozen kaarten worden samen met die van de verteller geschud en dan moeten alle spelers de kaart van de verteller identificeren. Hoe heet dit gezelschapsspel, dat in 2010 de meest prestigieuze spellenprijs, Spiel des Jahres won?
Geen foto gevonden.
Dixit
31/50
3
Zoals de meeste studentenverenigingen organiseert PRIME ook lezingen. Die kunnen van alle slag zijn, zolang ze maar over wiskunde gaan of er raakpunten mee hebben. Bijna elk semester spreekt een wiskundige academicus van deze of een andere universiteit, maar ook spelauteurs zoals Frederic Moyersoen of Kris Burm zijn al komen spreken, net zoals arts-wetenschapper Kris Verburgh, bekend van De Voedselzandloper. In september 2009 kon PRIME uitpakken met een lezing over speltheorie, gegeven door de bekendste professor Economie aan de universiteit, in wiens lessen talloze studenten psychologie, geschiedenis en wiskunde de beginselen van de economie leren. Hij deelt ook een column in De Morgen met Paul De Grauwe. Wie is deze econoom?
Geen foto gevonden.
Koen Schoors
34/50
4
Wiskunde bedrijven door problemen van wiskundige aard op te lossen, kan heel leuk zijn, zeker als je het samen doet! Hoewel de alternatieven voor wiskunde als individuele, competitieve discipline divers zijn, organiseert ook PRIME wiskundewedstrijden. Er is elk jaar een COMA: een wedstrijd waarin studenten wiskundige vragen met behulp van de computer kunnen oplossen. In het andere semester is er de PUMA: een wiskundecompetitie in de stijl van de wiskundeolympiade. In de Verenigde Staten bestaat er een wiskundebeproeving waar studenten echter met veel minder plezier aan deelnemen dan aan de PUMA. Het is de gestandaardiseerde test die Amerikaanse leerlingen na hun middelbare school nemen en georganiseerd wordt door een non-profitorganisatie. Ze bestaat uit een test begrijpend lezen, een schrijftest en een gevreesd wiskundedeel. De score op deze test wordt als toelatingscriterium gebruikt door de meeste Amerikaanse universiteiten. Onder welke afkorting staat deze test bekend?
Geen foto gevonden.
SAT
29/50
5
Zoals u uiteraard allemaal weet, organiseert PRIME elk jaar de PRIME Quiz. Wij schrikken er niet voor terug om deze de meest prestigieuze studentenquiz van Gent te noemen, getuige daarvan ook het feit dat de vijftig tafels elk jaar sneller bezet raken. Deze quiz is in belangrijke mate tot stand gekomen door de passie van een van de stichtende leden van PRIME, Bert Seghers. Dat Bert graag quizt, blijkt ook uit zijn deelname, samen met wiskundeprofessor Leo Storme, aan een televisiequiz gepresenteerd door Bart De Pauw, waarin onbekende duo's het opnemen tegen een duo van bekende Vlamingen. Hoe heet deze quiz, die momenteel aan een tweede seizoen bezig is?
Geen foto gevonden.
Twee tot de zesde macht
47/50
6
PRIME doet haar best om elk jaar een interessante busuitstap te maken, met een wiskundige voormiddag en een vrije namiddag. Twee jaar geleden bezochten we het Eschermuseum in Den Haag, vorig jaar een tijdelijke wiskunde-expositie in Parijs en maart dit jaar trokken we nog met een bus naar het Duitse Bonn, waar we het museum van mechanische rekentoestellen bezochten. Bonn is een aangename, moderne stad, ontstaan als nederzetting bij een brede rivier. U kunt ongetwijfeld probleemloos zeggen welke grote Europese rivier dwars door Bonn stroomt, als we u deze kaart van Europa als hint meegeven.
Geen foto gevonden.
Rijn
46/50
7
Aan het begin van elk semester kiest PRIME ervoor om de wiskundevrienden te verzamelen om bij te praten op een filmavond. Er wordt steevast gekozen voor een wiskundig getinte film, zoals Cube, A beautiful mind, Proof of vorige maand nog Travelling salesman. De film Good Will Hunting vertelt over een jonge conciërge aan het MIT die zichzelf tot verbazing van de professoren ontpopt tot wiskundig genie. Hij doet dit door een opgegeven breinbreker op te lossen. Zoals de wiskundigen in de zaal misschien weten, is hier sprake van een blunder van jewelste, want het bewuste probleem is in feite triviaal: het gaat gewoon om het opgeven van alle niet-isomorfe bomen op tien toppen zonder toppen van graad 2. Niettemin wordt Will omarmd door zijn professor, die de getroubleerde jongeman in therapie stuurt bij Sean Maguire, een oude vriend, waarna een band groeit tussen de twee. Welke oerbekende acteur, die hiervoor een Oscar voor Beste Mannelijke Bijrol in ontvangst mocht nemen, vertolkt in de film Good Will Hunting de rol van die therapeut?
Geen foto gevonden.
Robin Williams
39/50
8
Zoals er een werelddierendag en wereldvrouwendag is, wordt er elk jaar ook wereldwijd een "wiskundedag" gevierd. Inspiratie voor de datum is de bekendste wiskundige constante π, een reëel getal waarvan de decimale ontwikkeling begint met 3.14. In het Amerikaanse datumsysteem is Three-Fourteen de veertiende maart, vandaar dat ook PRIME op die dag iets speciaals doet. In Engelstalige landen bakt men natuurlijk taart, omdat π en taart in het Engels hetzelfde klinken. Wij eten op veertien maart al jaren π-zza op een uitgebreid pizzafestijn in deze zaal en ook op andere activiteiten durven we wel eens pizza bestellen. Eén van de populairste pizza's is de quattro formaggi. Het schijnt niet vast te liggen welke vier Italiaanse kazen voor deze pizza moeten gebruikt worden, al is mozzarella een absolute must. Hoewel, er is een andere kaas die bijna altijd voorkomt! De twee resterende kazen zijn meestal pecorino en taleggio, soms stracchino en fontina en bij Dokter Oetker zelfs Edammer en Emmentaler. Welke kaas, genoemd naar een stadje nabij Milaan, ligt bijna altijd op de pizza quattro formaggi?
Geen foto gevonden.
Gorgonzola
38/50
9
PRIME vindt het belangrijk haar wiskundestudenten voldoende te informeren over het beroepenveld van de wiskundige. Vorig semester was er een gespreksavond met vier alumni en wanneer mogelijk plannen we een bedrijfsbezoek. Zo bezochten we in 2010 de site van ArcelorMittal en gaan we dit jaar op bezoek bij de informatica-afdeling van Colruyt in Deinze. Vandaar een vraag over de ColruytGroup, die naast warenhuisketen Colruyt ook eigenaar is van vele andere spelers in de detailhandel, waaronder OKay, Spar, Dreamland en Dreambaby. In 1972 richtte het moederbedrijf het allereerste volautomatische tankstation op. In een tijd waarin van bankkaarten nog geen sprake was, was zo'n onbemand tankstation zeer revolutionair. Dat je er dag en nacht kunt tanken was de inspiratiebron voor de naam, die na 41 jaar nog steeds dezelfde is. Hoe heet deze tankstationketen van Colruyt?
Geen foto gevonden.
DATS 24
23/50
10
Je zou het ons misschien niet toegeven, maar sinds enkele jaren organiseren de wiskundestudenten en -assistenten een jaarlijks folkdansfestijn, vergelijkbaar met Boombal, echter zonder live-muziek. Getaltheorist Jeroen Demeyer leert de aanwezigen volksdansen aan, zoals de bourrée, wals, tovercirkel, an dro en scottish. Eén van de populairste dansen is een cirkeldans van Zweedse origine met wisselende partners, die zich vanuit Frankrijk over heel Europa verspreid heeft. Hier ziet u een beeld van het Folkdansfestijn van 2011, waarop wiskundigen deze dans dansen op de tonen van 't Smidje van Laïs. Onder welke naam is deze volksdans bekend?
Geen foto gevonden.
Jig
13/50