PRIME Quiz 2013

Om deze pagina in alle glorie te kunnen bekijken, is het noodzakelijk om javascript aan te zetten.
De antwoorden kan je bekijken door de witte ruimte naast de antwoordknop te selecteren.

High Performance Computing. Superclusters en supercomputers. De nieuwste technologie stelt de mens in staat om computerberekeningen te maken in een tempo dat enkele jaren geleden nog ondenkbaar was. High Performance Computing zal zeker een grote rol spelen in de toekomst. Denk maar aan geneeskunde, wetenschappelijk onderzoek, weervoorspellingen, verbluffendere animatiefilms enzovoort.

De snelste en beste computers ter wereld worden verzameld in de top 500, de referentie. Vele van de computers in de top 500 krijgen door hun bovenmenselijke rekenkracht een eigen naam, zoals ook Deep Thought, Deep Blue en Watson die kregen. De kleinere superclusters aan de UGent hebben van DICT trouwens ook naampjes gekregen, namelijk allemaal namen van Pokémon!

Sinds vorig jaar heeft Vlaanderen ook zo'n high performance cluster, de VSC of Vlaamse Supercomputer, waar alle Vlaamse universiteiten hun berekeningen op kunnen laten uitvoeren. Vorig jaar stond die zelfs in de top 100, maar daar is ie ondertussen uit. De supercomputer is gehuisvest aan UGent, meerbepaald in de S10, aan de overkant van de parking. Een rondleiding daar is een echte aanrader!

In deze ronde zijn alle antwoorden meteen ook namen van supercomputers in de top 500. De ploegen kregen op hun tafel een A3-blad met een overzicht van de supercomputers in de top 500. De PDF daarvan vind je hier.

1
Literatuur. Dit keer zijn we op zoek naar een Zweedse schrijfster van fictie, geboren in 1907 en overleden in 2002. Haar schrijfkunst werd beschreven als de belangrijkste Zweedse bijdrage tot de hedendaagse fantasie van het kind. Ruwweg 145 miljoen van haar boeken werden wereldwijd verkocht, ze staat dan ook op de achttiende plaats in de lijst van meest vertaalde auteurs ter wereld. Hoe heet deze Zweedse schrijfster, aan wie we onder andere de werken Pippi Langkous en Karlsson van het dak te danken hebben?
Geen foto gevonden.
Astrid Lindgren
50/50
2
Geschiedenis. In 1923 ontdekte een Brits team het graf van de Egyptische farao Toetanchamon in het Dal der Koningen. Het graf was zo goed verborgen was dat het één van de weinige grafkelders was die niet vooraf geplunderd was. De archeoloog die de leiding had over de opgraving stierf pas op 64-jarige leeftijd, wat gezien wordt als bewijs dat hij niet getroffen was door de vloek van de farao, die andere leden van de opgravingsploeg wel zou hebben getroffen. Hoe heet deze Britse archeoloog en naamgenoot van een Amerikaanse president?
Geen foto gevonden.
Howard Carter
47/50
3
Film. In de Canadees-Amerikaanse komedie/drama waarnaar we op zoek zijn speelt Ellen Page een tiener die wordt geconfronteerd met een onvoorziene zwangerschap. De film kwam uit in 2007 en kreeg op het internationaal filmfestival in Toronto een staande ovatie. Bovendien won de film de Academy Award voor Best Original Screenplay en werd Page voor haar prestaties genomineerd als beste actrice. Graag de naam van de film.
Geen foto gevonden.
Juno
48/50
4
Wetenschap. In 1938 ging de Nobelprijs natuurkunde naar een Amerikaans fysicus van Italiaanse komaf. Hij is één van de medeontwikkelaars van de kwantumtheorie, deed fundamentele bijdragen op het gebied van beta-verval van atomen en ook bepaalde deeltjes in het standaardmodel dragen zijn naam. Hij is echter ook bekend om zijn medewerking tijdens de Tweede Wereldoorlog in het Manhattanproject, waarin hij bijdroeg aan de ontwikkeling van de eerste kernreactor en de atoombommen die in Japan zouden gedropt worden. Wat is zijn naam?
Geen foto gevonden.
Enrico Fermi
35/50
5
Mythologie. Sommigen beschrijven het als een reusachtig, vierarmig monster, bedekt met vissenschubben, anderen zien hem eerder als een enorme octopus, heerser van de oceanen. Dit legendarisch zeemonster heeft een impact achtergelaten op onze cultuur en komt voor in vele films en computerspellen. Wat is de naam van dit mythisch beest, dat in staat zou zijn geweest volledige driemasters de dieperik in te sturen?
Geen foto gevonden.
Kraken
49/50
6
Aardrijkskunde. We hebben december 2013 succesvol overleefd: toch geen einde van de wereld, zoals sommigen dachten. Niettemin zijn er wel wetenschappelijk onderbouwde scenario's voor een mogelijk uitsterven van de mens. Eén daarvan behelst de eruptie van een vulkaan, gelegen in de Amerikaanse staat Wyoming. Wat is de naam van de grootste supervulkaan op het Amerikaanse continent, of de gelijknamige vallei errond met een rijke fauna en flora?
Geen foto gevonden.
Yellowstone
47/50
7
Politiek. Het is gesticht in 2001, Geert Lambert was er de leider van tussen 2004 en 2007 en in 2008 werd het hernoemd tot de Sociaal-Liberale Partij SLP. Wat is de naam van deze verdwenen politieke partij, die eind 2009 fuseerde met Groen!?
Geen foto gevonden.
Spirit
45/50
8
Televisie. Zorro bestaat al sinds 1919 maar is bij ons vooral bekend van de televisieserie uit de jaren vijftig. Wanneer Don Diego De la Vega zich vermomt als Señor Zorro, kruipt hij op zijn paard, zwart als de nacht en snel als de wind. Wat is de naam van zijn paard?
Geen foto gevonden.
Tor(o)nado
42/50
9
Astronomie. Vanaf deze maand is het sterrenbeeld Stier duidelijk te zien aan de nachtelijke hemel. Naast heel wat heldere sterren en de Krabnevel, bevat dit sterrenbeeld twee heldere sterrenhopen. We zijn op zoek naar de naam van één van die sterrenhopen, waarvan er met het blote oog tot wel tien sterren kunnen gezien worden. Hoe heet deze sterrenhoop, die maar liefst 440 lichtjaar van ons vandaan ligt en ook wel het Zevengesternte wordt genoemd?
Geen foto gevonden.
Pleiaden
37/50
10
Muziek. Van welke Nederlandse popgroep hoort u hier hun populairste plaat uit 2000?
Abel
41/50