PRIME Quiz 2013

Om deze pagina in alle glorie te kunnen bekijken, is het noodzakelijk om javascript aan te zetten.
De antwoorden kan je bekijken door de witte ruimte naast de antwoordknop te selecteren.
De laatste ronde van deze PRIME Quiz is een superronde. Dit betekent dat er per vraag meer punten te rapen waren dan gewoonlijk. We opteerden ook dit jaar weer voor het gebruiksvriendelijke 1+1=3-systeem. U krijgt tien koppels van twee vragen voorgeschoteld, waarbij elk koppel over eenzelfde thema handelt. Per koppel vielen drie punten te verdienen. Had u één vraag juist, dan kreeg u één punt. Had u beide vragen juist, dan kreeg u drie punten. Twee plus één gratis dus.
1
Actualiteit en politiek A. Een doordenkertje in de Belgische politiek. Welke achternaam delen een huidig lid van de Vlaamse regering en een Minister van Staat? Beiden kwamen recent nog in de actualiteit.
Geen foto gevonden.
Smet (Pascal en Miet)
31/50
Actualiteit en politiek B. Dezer dagen loopt nog steeds het proces tegen een Bosnische oorlogsmisdadiger. Hij werd twee jaar geleden gevonden in Servië en vorig jaar begon zijn proces voor het internationaal Joegoslaviëtribunaal in Den Haag. We hebben het hier natuurlijk over Ratko Mladić, die onder andere verdacht wordt van oorlogsmisdaden bij het beleg van Sarajevo en vooral de genocide in 1995 van 8000 Bosnische moslims, die aanzien wordt als de ergste massamoord sinds de tweede wereldoorlog. In welk dorpje in Bosnië-Herzegovina orkestreerde Mladić deze genocide, wat hem zijn beenhouwersbijnaam opleverde?
Geen foto gevonden.
Srebrenica
36/50
2
Aardrijkskunde A. Italië is verdeeld in twintig regio's. Eén daarvan beslaat de Tibervallei en wordt het groene hart van Italië genoemd. Kenmerkend zijn de groene, glooiende heuvels en de oude ommuurde stadjes met steile straatjes. De regio grenst aan Toscane, Le Marche en Lazio en haar hoofdstad is Perugia. Wat is de geografische benaming voor dit land van Franciscus van Assisi?
Geen foto gevonden.
Umbrië
35/50
Aardrijkskunde B. Hier ziet u een dwarsdoorsnede van een bekend en opmerkelijk duo van rotsformaties die de eindpunten vormen van een zogenaamde synforme rotsstructuur, een U-vormige plooi. De linkse heet Mount Olga, of in de taal van lokale bevolking, Kata Tjuta. Hoe heet de rechtse rots, en we vragen hier de benaming van de inheemse bevolking, niet de naam die verwijst naar een premier van het land uit de 19de eeuw.
Geen foto gevonden.
Uluru of Ayers rock
17/50
3
Geschienenis A. Ceterum censeo Carthaginem esse delendam, ofte: Overigens ben ik van mening dat Carthago verwoest moet worden. Dit beroemd citaat werd door Cato de Oudere te pas en te onpas terloops gebezigd tijdens zijn toespraken. Ze kaderen binnen een reeks van drie conflicten tussen Rome en Carthago in de 3e en 2e eeuw voor Christus. Uiteindelijk zou Rome eruit tevoorschijn komen als dominante macht van het Middellandse-zeegebied. Met welke verzamelnaam verwijst men naar deze conflicten tussen Rome en Carthago?
Geen foto gevonden.
Punische Oorlogen
43/50
Geschiedenis B. Toen begin 17de eeuw Ferdinand II aan de macht kwam in het Boheemse rijk ontstonden er spanningen tussen katholieken en protestanten toen de bouw van een aantal Protestantse Kerken werd verboden. Er vond in 1618 een ontmoeting plaats tussen een aantal katholieke en protestantse hooggeplaatsten, waarbij bepaald moest worden wie van de katholieken een hand had gehad in dit verbod. Twee katholieken werden vrijgesproken, maar de andere twee werden schuldig bevonden en prompt uit het raam van de derde verdieping van de kanselarij gegooid. Deze opmerkelijke gebeurtenis wordt klassiek aangegeven als startpunt van de Dertigjarige Oorlog. In welke stad werden in 1618 twee katholieken uit het raam gegooid?
Geen foto gevonden.
Praag
24/50
4
Fauna & flora A. In de papierindustrie wordt het lignine-afbrekend middel laccase gebruikt, dat gewonnen wordt uit de paddenstoel die u hier ziet. Het is een vaak voorkomende, eenjarige saprofyt die dakpansgewijze groeit en voornamelijk op loofbomen leeft. Wat is de gebruikelijke benaming voor deze Trametes versicolor?
Geen foto gevonden.
Elfenbankje
31/50
Fauna & flora B. De nachtvlinder op de foto is waarschijnlijk het bekendst in zijn stadium als larve. De rups van deze mot heeft gevaarlijke brandharen die huiduitslag kunnen veroorzaken. De rupsen verplaatsen zich 's nachts, op zoek naar voedsel, waarbij zij in lange stroken dicht bij elkaar voortkruipen. De aanwezigheid van de rupsen vertoont af en toe pieken, waardoor deze mot als een plaaginsect wordt beschouwd. Hoe heet deze nachtvlinder die ook in België voorkomt? Wees specifiek, u hebt een samenstelling met drie of vier leden nodig.
Geen foto gevonden.
Eikenprocessierups(vlinder)
18/50
5
Sport A. Tijdens het afgelopen Wereldkampioenschap wielrennen viel de regen met bakken uit de lucht. In volle finale reed een Spanjaard voorop, maar op twee kilometer van de streep maakte zijn Portugese concurrent Rui Costa de sprong, waar zijn landgenoot Valverde verbazend genoeg niet op reageerde. De Spanjaard verloor de sprint, waardoor de regenboogtrui voor de eerste maal door een Portugees werd aangetrokken, namelijk Rui Costa. Welke Spaanse wielrenner met een indrukwekkend palmares verloor in Firenze nipt het wereldkampioenschap wielrennen op de weg bij de mannen, hier links op de foto?
Geen foto gevonden.
Joaquim Rodríguez
34/50
Sport B. In het seizoen 2012-2013 werd hij ontslaan bij Standard na de klinkende 7-1 overwinning tegen Gent in de play-off wedstrijd voor de kwalificatie voor de Europa League. Hijzelf schreef dit toe aan een conflict met voorzitter Roland Duchatelet. Ondertussen is hij ingelijfd als opvolger van Victor Fernandez bij AA Gent, waar hij opende met een 1-2 thuisnederlaag tegen Genk. Hoe heet de huidige coach van AA Gent?
Geen foto gevonden.
Mircea Rednic
25/50
6
Games A. In 2001 liet gamestudio Jagex deze MMORPG op de wereld los, die met zijn 200 miljoen accounts de meest succesvolle gratis MMORPG is. De speler reist door de middeleeuwse fantasiewereld Gielinor, waarbij hij relatief vrij is om zelf te beslissen hoe hij zijn tijd invult. Een bekend en notoir fenomeen is het zogenaamde luring, waarbij men een speler meelokt naar een gevaarlijke plaats om na diens dood zijn items te stelen. Hoe heet deze game, waarvan in juli nog de update naar de derde iteratie plaatsvond?
Geen foto gevonden.
Runescape
39/50
Games B. Toen één van onze juryleden de avond van 16 september door Gent fietste, zag hij een rij van een vijftigtal mensen aanschuiven voor een gesloten Game Mania. De reden is genoegzaam bekend: de ganse gamewereld was opgeladen voor de release van Grand Theft Auto V. Het spel zou na drie dagen reeds 1 miljard dollar in het laatje brengen en laat daarmee niet alleen alle games, maar ook films, boeken en eender welk entertainmentproduct ver achter zich. De ontwikkelaar, die meer dan 200 miljoen dollar investeerde in dit spel, eveneens een record, ziet zijn investering dus dik terugbetaald. Hoe heet de gamestudio achter Grand Theft Auto V, een onderdeel van Take Two Interactive?
Geen foto gevonden.
Rockstar Games
39/50
7
Wetenschap A. Men vermoedt dat zich rondom ons zonnestelsel een reusachtig reservoir aan kometen bevindt dat zich uitstrekt tot op ongeveer een lichtjaar ver van de zon. Omdat het zo groot is, zijn de kometen die zich erin bevinden slechts zeer zwak gebonden aan ons zonnestelsel. Tot nu toe heeft men nauwelijks vier objecten gevonden die zich vermoedelijk in deze regio bevinden. Hoe heet dit gebied?
Geen foto gevonden.
Oortwolk
25/50
Wetenschap B. Een overmatige consumptie van water kan leiden tot zogenaamde waterintoxicatie. Wat er gebeurt, is dat de vloeistof buiten de lichaamscellen een onevenredig lage elektrolytenconcentratie bezit vergeleken met de vloeistof binnen de cellen. Hierdoor treedt een chemisch proces in gang waarbij vloeistof van buiten de cellen de cellen binnendringt om zodoende de elektrolytenconcentraties terug op een gelijk niveau te brengen. Dit zorgt ervoor dat de cellen opzwellen, inclusief de hersencellen, waardoor de bloeddoorstroming onderbroken kan worden, met de dood tot gevolg. Hoe heet het chemisch proces dat bij een overmatige consumptie van water de opzwelling van de lichaamscellen veroorzaakt?
Geen foto gevonden.
Osmose
46/50
8
Film A. Hier ziet u Javier Bardem aan het werk in zonder twijfel zijn beste filmrol tot nu toe. Wat is de titel van de film?
No Country for Old Men
41/50
Film B. Iets luchtiger materie nu. U krijgt opnieuw een fragment uit een film te zien. We vragen u welke actrice in deze film de vrouwelijke hoofdrol vertolkt?
Olivia Newton John
37/50
9
Kunst A. Pilaren en zuilen komen veelvuldig voor in de klassieke bouwstijlen. In de Griekse periode worden verschillende zuiltypes onderscheiden, naargelang de vorm van hun kapiteel en de bouwperiode. Hoe heet de eenvoudigste zuil, die in de Griekse bouwkunst gebruikt werd tussen 500 en 800 voor Christus? Onder andere het parthenon op de Akropolis heeft dergelijke zuilen.
Geen foto gevonden.
Dorische zuil
46/50
Strip B. De kopergravure die u ziet is getiteld Melencolia I en is van de hand van een Duits kunstenaar die bekend staat als dé grootmeester van de Noordelijke Renaissance. Het bewuste werk is oeverloos aan interpretaties onderworpen en zou een gevoel van Weltschmerz proberen weer te geven. Een leuk weetje is dat het jaar waarin het kunstwerk werd gemaakt, verstopt zit in het magische vierkant op het schilderij: 1514. Hoe heet deze kunstenaar, ook nog bekend van bijvoorbeeld deze gravure van de doodsfiguur?
Geen foto gevonden.
Albrecht Dürer
21/50
10
Muziek A. U hoort hieronder een bekend klassiek stuk. Wat is de informele naam waaronder deze serenade voor strijkers bekend staat?
Eine kleine Nachtmusik
33/50
Muziek B. Welke Europese zangeres, die ook haar stem verleende aan de soundtrack van The Lord of The Rings, hoort u hier bezig?
Enya
42/50