PRIME Quiz 2014

Om deze pagina in alle glorie te kunnen bekijken, is het noodzakelijk om javascript aan te zetten.
De antwoorden kan je bekijken door de witte ruimte naast de antwoordknop te selecteren.
1
Wetenschap. Entia non sunt praeter necessitatem multiplicanda, oftewel "men moet de entiteiten niet zonder noodzaak verveelvoudigen". Deze Latijnse spreuk kenmerkt een principe uit de kennistheorie, wat inhoudt dat men moet vermijden het bestaan van bepaalde entiteiten te gebruiken als verklaring voor een bepaald verschijnsel. Dit principe werd bedacht door een Engelse filosoof en wordt hedendaags ook wel eens zijn "scheermes" genoemd. Dit laatste verwijst niet naar het tastbare gebruiksvoorwerp, maar symboliseert het wegscheren van alle onnodige ingewikkeldheden om bij de eenvoudigste verklaring uit te komen. Van welke middeleeuwse filosoof is dit "scheermes" oorspronkelijk afkomstig?
Geen foto gevonden.
William of Ockham
34/50
2
Sport. Carl Schuhmann was een van de grote sporthelden van zijn tijd. Op de allereerste Olympische spelen, die doorgingen in 1886 behaalde hij maar liefst vier gouden medailles. Zijn eerste drie medailes rijfde hij binnen bij de brug, de rekstok en de sprong. Op de foto ziet u meneer Schuhmann vlak voor de finale waarin hij zijn vierde medaille zou binnenrijven. In welke sport, één van de negen oer-olympische sporten dus, werd Schuhmann ook nog olympisch kampioen?
Geen foto gevonden.
Worstelen
37/50
3
Geschiedenis. We zijn op zoek naar de naam van een zeeslag, uitgelokt door Perzië en gesitueerd in het oude Hellas. De slag vond plaats in de 5de eeuw voor Christus, nabij de stad Piraeus en werd uitgevochten tussen de Atheense generaal Themistocles en de Perzische koning Xerxes. Onder welke naam staat deze strijd bekend, die aanzien wordt als een belangrijk keerpunt binnen de Perzische Oorlogen?
Geen foto gevonden.
Slag bij Salamis
37/50
4
Film. De Amerikaanse filmacteur naar wie we op zoek zijn staat bekend omwille van zijn rollen in films als de avonturenfilm Apollo 13 en de misdaadfilm Mystic River. Hij ontving heel wat prijzen, waaronder een Blockbuster Entertainment Award voor zijn hoofdrol in de film Hollow Man. We konden het echter niet laten hierbij te vermelden dat naar deze acteur een getal is vernoemd, analoog aan het Erdősgetal, dat de "samenwerkingsafstand" beschrijft tussen hemzelf en eender welke andere acteur. Graag de naam van deze acteur.
Geen foto gevonden.
Kevin Bacon
43/50
5
Muziek. We zijn op zoek naar de artiestennaam van een jonge Oostenrijkse zanger, geboren in 1988. Hij bereikte de finale van de talentenjacht Starmania in 2006, maar raakte voornamelijk bekend vanwege zijn deelname aan het Eurovisiesongfestival dit jaar. Onder een alter ego ondervond hij succes op het festival met de single Rise Like A Phoenix. Wat is de naam van het alter ego van deze artiest, die minder bekend staat onder zijn echte naam Tom Neuwirth?
Geen foto gevonden.
Conchita Wurst
48/50
6
Business. We zijn op zoek naar de naam van een multinationale onderneming, die tevens het resultaat is van een fusie in 1930 tussen een Nederlands margarinebedrijf en een Britse zeepfabrikant. Het bedrijf is dan ook actief op het gebied van voedingsmiddelen, persoonlijke verzorging en schoonmaakartikelen en de naam ervan is tevens een combinatie van deze twee eerdergenoemde producenten. Graag de naam van dit bedrijf, dat tevens eigenaar is van topmerken als Dove, Axe en Lipton.
Geen foto gevonden.
Unilever
47/50
7
Sport. Opgericht in 1919 en sindsdien de enige voetbalclub die onafgebroken in de Bundesliga speelt. Hier bovenop won deze Duitse voetbalclub het Duits nationaal kampioenschap zes keer en de League Cup tweemaal. De glorieperiode van deze club vond plaats in de jaren 70 en 80; Felix Magath was toen hun topspeler. We zoeken de naam van deze Duitse voetbalclub, die tevens de ex-club is van Rode Duivels Vincent Kompany en Daniel Van Buyten.
Geen foto gevonden.
Hamburger SV
14/50
8
Actualiteit. Op 11 oktober 2014 was er toch wel een kleine reden tot paniek in de gemeente Brasschaat. De burgervader van het stukje Antwerpen werd immers minister in de regering Michel I. Partijgenoot Koen Verberck zal de rol van waarnemend burgemeester op zich nemen. Wie was niet zo heel lang geleden nog burgemeester van Brasschaat?
Geen foto gevonden.
Jan Jambon
44/50
9
Wetenschap. We zijn op zoek naar de naam van een geneeskundig instrument, waarvan u op foto de gynaecologische variant kunt bewonderen. Dergelijke toestellen dienen als hulpmiddel voor artsen om in lichaamsopeningen te kunnen kijken en waren reeds bekend bij de Oude Grieken en Romeinen. Naast het instrument op de foto, in de volksmond beter bekend als de "eendenbek", bestaan er ook rectale, neus- en oorvarianten. Kunt u ons de wetenschappelijke naam geven van dit toestel?
Geen foto gevonden.
Speculum
14/50
10
Muziek. Welke rockzanger hoort u hier aan het werk?
Meat Loaf
27/50